• 0

Boeken inbreng websites en domeinnamen

Vandaag is de oprichting van mijn BV afgerond en zou ik graag de inbreng willen boeken. Nu loop ik alleen tegen een paar problemen aan. Van te voren heb ik domeinnamen gekocht voor 'mijn bedrijf zelf' die dus slaan op de naam van het bedrijf en die ik graag willen inbrengen in mijn holding. Daarnaast heb ik zelf al een tijd websites in bezit die ik nu wil inbrengen in de werk BV.

Nu vraag ik mij af hoe de waardering en boeking hiervan werkt?

 

Hoe moet ik bijvoorbeeld de domeinnamen waarderen die ik inbreng in de holding? Ik wil ze uiteraard het liefst zo hoog mogelijk waarderen bij inbreng maar wel tegen een bedrag dat te verantwoorden is, ik heb ze allemaal 'nieuw' gekocht en dus tegen een euro of 5/6 per domein. Wel ben ik van plan mijn merknaam te registreren en de domeinnamen zouden dus eventueel na de registratie kunnen worden hergewaarderen. (En onder welke post laat ik de domeinnamen vallen, ik neem aan immateriële vaste activa?)

 

Daarnaast heb ik eigen websites met inkomsten en veel content en vraag ik mij af hoe ik deze inbreng? Deze websites heb ik allemaal vanaf 0 opgebouwd en hebben dus alleen het bedrag gekost van de registratie, zoon 5 euro. (Dit zijn websites die ik niet van plan ben altijd te houden dus deze zouden gewoon onder vlottende activa geboekt kunnen worden.)

 

Daarnaast heb ik nog wat voorraad van de websites die ik inbreng, deze kan ik tegen inkoopprijs inbrengen neem ik aan? (Ik heb hier geen btw over betaald omdat ik deze heb ingevoerd en elk pakje een waarde van onder de 22 euro grens had.) Maar hoe kan ik deze inbreng het best documenteren? Ik heb alle inkoopbewijzen verzameld en heb een excel overzicht opgesteld van welke producten ik inbreng en wat de inkoopprijs hiervan was, is dit voldoende?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik denk dat je de websites en domeinnamen tegen een reële marktwaarde moet boeken. Voor de websites met inkomsten kom je waarschijnlijk wel weg met zo'n 18 keer de maandwinst, voor de domeinnamen zal de huidige waarde niet veel hoger zijn dan de registratie / aankoopwaarde. Als die wat meer waard waren geweest waren ze allang weg geweest ;-)

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 0

Het oprichten van een BV afronden voordat je de kapitaalinbreng helder hebt, is ook kort door de bocht.

 

Maar vooruit. Je zet websites op en doet die binnen een paar maanden van de hand. Dat is inderdaad een soort van handelsvoorraad, voor SiteDeals bijvoorbeeld, en dan zou je dat vlottende activa kunnen noemen.

 

De waarde daarvan is echter praktisch nihil. Je kunt de kapitaalinbreng niet vastprikken op een verwachtingswaarde, maar hooguit op de historische kostprijs.

 

Wat je je boekhouder wel moet uitleggen, want dat is jouw specialisatie, is dat een domeinnaam geen bezit is. Een domeinnaamregistratie is slechts een tijdelijk exclusief gebruiksrecht. Je huurt een domein als het ware en dat is dan volgens het voorzichtigheidsbeginsel en goed koopmansgebruik de huur voor één termijn waard.

 

Link naar reactie
  • 0

Hoe of vanuit wie of wat wil je domeinnamen en websites inbrengen?

 

Denk even aan administratieve lasten voor houderwijzigingen en afrekenen met de Belastingsdienst. Lijkt me ook niet dat je de gehele portfolio hetzelfde hoeft te benaderen, terwijl je die indruk wel lijkt te wekken.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 1

Hoe hoger je de inbreng waardeert, des te meer inkomstenbelasting mag je aftikken.

 

De fiscus ziet de inbreng namelijk als verkoop van de domeinnamen en websites. En die verkoper ben jij.

 

Beter had je de overdracht van domeinnamen en websites via geruisloze of ruisende inbreng gerealiseerd. Dan had je gebruik kunnen maken van de fiscale regelingen die heffing van inkomstenbelasting voorkomt of uitstelt.

 

Maar de oprichting is al gebeurd, dus daar kun je niets meer mee.

 

Zaak is juist om de waarde nu zo laag mogelijk te houden. Verdedigbaar uiteraard.

 

Groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Misschien is het handig om te weten of er sprake is van een ruisende of geruisloze inbreng. In het laatste geval hoef je helemaal niet te (her)waarderen, maar gewoon op de balans zetten voor de oorspronkelijke waarde (als de domeinen dan überhaupt al geactiveerd waren of hadden moeten worden).

 

Mocht het om een ruisende inbreng gaan, dan is het nog maar de vraag of je die domeinnamen wel moet activeren. Als je ze koopt voor 5 euro per domeinnaam per jaar, dan boek je die dingen toch gewoon direct in de kosten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken?

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Okey, en die opbrengsten die ik dan haal met de verkoop aan mijn bv boek ik gewoon als inkomsten uit overige bedrijfsuitvoering begin volgend jaar?

 

Maar hoe zit het dan met de oprichtingskosten? Dan is het voordeliger die niet in te brengen?

Link naar reactie
  • 0

Hi,

 

Waar praten we eigenlijk over?

Is het bedrag;

 

Verwaarloosbaar < € 100

Gering < € 1000

Aanzienlijk > € 10.000

 

Verder is het geen keuzemenu !

Bedragen zijn zakelijk anders praat je over een informele kapitaalstorting of een verkapt dividend!

 

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
  • 0

Het gaat hier als we de zelf opgestarte websites en zelf geregistreerde domeinnamen op de registratieprijs waarderen en de aangekochte domeinnamen, websites en voorraad op de aankoopprijs waarderen om een bedrag van +/- 500 euro.

 

(Daarnaast waren de oprichtingskosten 625 euro excl. btw per B.V.)

Link naar reactie
  • 0

Is er nog een verschil als ik kan aantonen dat ik spullen voor het bedrijf heb aangekocht?

Ja hoor: dan kun je op basis van facturen objectief de historische kostprijs vaststellen en dat is uiteraard beter dan met de natte vinger naar de actuele waarde raden.

 

Bij het activeren van domeinnamen en websites heb ik bedenkingen. Je registreert een domeinnaam, afhankelijk van het TLD, meestal voor 1 of 2 jaar. Dat kun je ook gewoon als kosten direct ten laste van de winst brengen. Heb je die kosten gemaakt voor de oprichting van de BV, dan zijn het aanloopkosten.

 

De waarde van de websites bepalen is nog lastiger. Daar is vermoedelijk vooral veel tijd in gaan zitten, maar een website is niet zomaar vanzelf duizenden euro's waard omdat je er honderden uren in hebt gestoken.

Link naar reactie
  • 0

De waarde van een website is inderdaad lastig te bepalen. Probleem is vaak dat een site alleen waarde voor jou heeft (specifiek voor jouw bedrijf gemaakt) en dus niet zomaar te verkopen is op de vrije markt tegen een redelijk tarief.

 

Heb je de site laten bouwen dan zou ik de waarde schatten op wat je ervoor betaald hebt. Heb je het zelf gedaan is het wellicht een optie om te kijken wat het gekost zou hebben als je er een webdeveloper voor had ingehuurd.

Link naar reactie
  • 0

Is er nog een verschil als ik kan aantonen dat ik spullen voor het bedrijf heb aangekocht?

Het probleem is dat je nu (blijkbaar) een BV hebt en dat je het probeert op te lossen alsof je een eenmanszaak hebt. Ik zou willen zeggen: doe eens een beetje zakelijK!

 

De domeinnamen huur je momenteel als privépersoon. Daar heeft de BV dus niets mee te maken. Als je de domeinnamen op naam van de BV wilt hebben staan, zul je dat 'gebruiksrecht' ze dus domweg moeten verkopen aan de BV. Je stuurt dus gewoon een rekening naar de BV voor alle domeinen. En de BV betaalt die factuur gewoon. Daarna kun je de houder van de domeinnaam laten omzetten van jou privé naar de vennootschap.

 

De betaling zou je eventueel ook nog via de R/C DGA kunnen laten lopen. Let daarbij trouwens op de btw. Als privépersoon heb je waarschijnlijk btw betaald (bijvoorbeeld 5 euro plus 21%). Je moet dan waarschijnlijk 6,05 euro zónder btw doorbelasten aan je BV. De BV heeft geen recht op btw-teruggave, maar kan dus indirect die btw wel weer van de winst aftrekken.

 

De waarde van de websites zelf laat je voor wat het is (Ward noemde al het voorzichtigheidsprincipe). Pas op het moment dat je die website(s) daadwerkelijk verkoopt, zal de omzet die je daarmee maakt in de winst van de bv vallen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Dat was inmiddels allemaal wel duidelijk Prins, het ´probleem´ is en was puur dat ik de stap eenmanszaak heb overgeslagen en gelijk begonnen met met een BV. Het eerst oprichten van een eenmanszaak om het daarna om te zetten in een BV had me waarschijnlijk meer gekost aangezien het maar om +/- 500 euro gaat. Waarvan ik zoon 200 weg kan schrijven als aanloopkosten.

 

 

En bedankt Ward en Benm en derest natuurlijk :-).

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 271 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.