• 0

Bank belemmert schuldsanering binnenvaartschipper

Na een hoop uitzoekwerk ben ik een hoop wijzer alles rondom evt aanvraag schuldsanering maar zou graag onze situatie eens voorleggen.

 

Mijn man heeft een eenmanszaak, we zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding. Alle verrekeningen zijn op orde tot zoverre enz.

 

In 2006 heeft hij het huidige schip gekocht samen met zijn ouders. Was al een wat ouder schip want we wilden niet onverantwoord zwaar financieren zoals toen in de binnenvaart een gewoonte was. 100 procent en een dikke mercedes erbij gefinancieerd was normaal.

 

In die periode zijn er bij bosjes nieuwe schepen gebouwd met als gevolg dat er tijdens de crisis een enorme overcapaciteit was. Deze heftige periode van gehalveerde inkomsten hebben we met de hulp van de bank doorstaan d.m.v. uitstel van aflossing. De exploitatie is ondertussen wel gebeterd maar nu dienen de volgende problemen zich al aan. Groot gebrek aan kundig personeel, waardoor de salariskosten buitensporig toenemen, in de komende 10 jaar staan we nog zeker voor minimaal twv een half miljoen aan reparaties. We lopen nu al klem met de rekeningen. Wij zitten zelf constant aan boord, leven is zo goed als verdwenen.

 

Door veel reparaties en pech aan boord hebben de rekeningen zich al torenhoog opgestapeld. nieuwe taxatie was verre van gunstig want die staat wederom nog gelijk aan alle schuld die er nog op zit. Volgens de taxateur worden schepen van voor 2000 bijna niet meer gefinancieerd dus op een normale manier verkopen zit er ook niet in.

 

Echter wil de bank tot onze verbazing nog wel financieren, mijn man vind dit hoogst onverantwoord want dan staat het schip financieel al zwaar onder water en wil stoppen. Hij ziet het niet meer zitten met het oog op de toekomstige reparaties die nog aan staan te komen. Wanneer hij het schip gaat laten veilen gaat het weg voor een schijntje en blijft er een enorme schuld open staan.

 

Conclusie schuldsanering aanvragen dus bij de gemeente. Bank geeft al bij voorbaat aan dat ze nergens aan gaan mee werken en dat ze ondernemers die zelf de handdoek in de ring gooien op alle mogelijke fronten tegen gaan werken.

 

Kunnen we nog gekke dingen verwachten binnen het schuldsaneringstraject door de mening van de bank en de prachtige fictieve prognose die zij hebben gemaakt. Is dit van belang bij het oordeel te goeder trouw? naar mijn mening is het ook voor een ondernemer van belang te weten wanneer je moet stoppen om niet nog meer ellende te creeeren.

 

Graag jullie tips en inzichten want raak het overzicht zelf momenteel helemaal kwijt.

 

Mod-edit - titel verduidelijkt

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik ben er zelfs voor gebannen.

Misschien had dat ook wel te maken met het geven van 'advies' waarvoor je strafrechtelijk bent veroordeeld...just guessing.

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Ik heb wel eens gehoord over sterfhuisconstructies inderdaad, maar lijkt me in deze situatie niet relevant.

 

We hebben steunpunt binnenvaart ingeschakeld, die kijken naar alle belangen zowel privé als zakelijk. Om alle punten even goed helder te krijgen, helaas doen ze wel meer van dit soort zaken op jaarbasis.

Volgende week donderdag gesprek bij de bank, hebben we nog mooi even de tijd om alle zaken nog eens na te lopen. Alvast bedankt voor jullie adviezen. Daar zijn we heel blij mee.

 

Link naar reactie
  • 1

Ik heb wel eens gehoord over sterfhuisconstructies inderdaad, maar lijkt me in deze situatie niet relevant.

 

Zeer goed ,sterfhuisconstructies zijn slechts roeiboten en als het vermeden kan worden .

Liefst

Kom wel terug als niets helpt aub .

 

Mod edit: ook hier links weggehaald, en dringend verzoek om niet meer off-topic te gaan!

 

Ik ben niet betaald om de dingen juist te schrijven ,maar wel om de juiste dingen te schrijven.

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Ik heb wel eens gehoord over sterfhuisconstructies inderdaad, maar lijkt me in deze situatie niet relevant.

 

We hebben steunpunt binnenvaart ingeschakeld, die kijken naar alle belangen zowel privé als zakelijk. Om alle punten even goed helder te krijgen, helaas doen ze wel meer van dit soort zaken op jaarbasis.

Volgende week donderdag gesprek bij de bank, hebben we nog mooi even de tijd om alle zaken nog eens na te lopen. Alvast bedankt voor jullie adviezen. Daar zijn we heel blij mee.

 

Laat je eerst goed informeren door een jurist *voor* je naar de bank gaat. Ik zie te vaak dat de bank een 'oplossing' presenteert die feitelijk vooral zorgt dat de bank haar positie versterkt.

Link naar reactie
  • 0

nog even een vraag.

 

Volgens onze adviseur gaat de bank bij eventuele verkoop en niet aangaan van nieuwe lening ons vragen om door te varen voor 3 maanden om een poging te doen om varend te verkopen ivm betere verkoopprijs. Al betwijfel ik ten zeerste de betere verkoopprijs en wat wil je in vredesnaam doen in 3 maanden? Met de huidige hoge waterstand ligt de handel helemaal op zn gat. En het schip voldoet niet aan de technische eisen voor 2020. Waar overigens ook nog flinke kosten op staan.

 

Rekening courant staat over z'n limiet, overige schuldeisers hebben zijn er nog "maar" 2. Echter toekomstige facturen gaan dus ook niet betaald kunnen worden. Tot hoeverre kun je eisen dat banken bepaalde kosten er doorheen drukt? Bijv. de loonkosten, evt boodschappengeld en voor drinkwater, telefoonrekening en internet (zonder deze kunnen wij het werk namelijk niet doen) evt ook loonbelasting en omzetbelasting of is dit overvraagd? Want nu is de belastingdienst nog geen schuldeiser en manlief voelt er weinig voor om extra schulden te creeeren om de bank een plezier te doen om een goeie 4 ton meer uit de verkoop te gaan halen. ivm de rechten van de belastingdienst bij schulden.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Celau,

Dwingen kan de bank je m.i. niet en je kan het doorrekenen zoals Marco al schreef. Neem dan alleen de variabele kosten, tov van stil-liggen, want dat laatste is ook niet zonder kosten. Maar er is meer om over na te denken: Veelal levert bij verkoop een 'open winkel' (= een varend schip) meer op dan een gesloten winkel (= een stil liggend schip). De bank voelt waarschijnlijk een 'moeilijk inbare restschuld' aankomen en wil dat probleem minimaliseren. Dat moet m.i. ook jullie insteek zijn: Met 'moedwillig' een mogelijke restschuld te laten oplopen schiet niemand iets op. Daarentegen is een samenwerking met de bank om de mogelijke restschuld enigszins binnen de perken te houden in eenieders voordeel: De bank gaat dan wellicht makkelijker akkoord met een verkoop en loopt het niet uit op een 'clash'. Natuurlijk moeten die drie extra maanden wel door jullie op te brengen zijn, maar probeer wel naar een goede oplossing te werken, wellicht wordt het dan toch nog 'eind goed, al goed'. Succes!

Link naar reactie
  • 0

Na een aantal gesprekken met de bank zijn we ondertussen een paar stappen verder. En niet geheel onbelangrijk op goede voet met de bank.

 

De bank beslist momenteel welke facturen er betaald worden en wat niet (enige wel is de salarissen en de rente en aflossing) In gezamelijk overleg is besloten het schip varend te verkopen ivm betere verkoopprijs en dat is gelukt ondertussen we hopen eind augustus de overdracht te hebben.

Met de meest lastige schuldeiser hebben we een betalingsregeling lopen. Onze huwelijkse voorwaarden zijn nog even doorgelicht door een jurist (dat is allemaal op orde).

 

Alleen de boekhouder wil geld zien voordat de aangiftes voor loonbelasting en omzet belasting gedaan gaan worden. Zij gebruiken dit als pressiemiddel om hun openstaande facturen betaald te krijgen. Had nog zitten denken om zelf voor de afsluiting van bedrijf van mijn salaris een betalingsregeling te treffen, maar is denk ik even niet verstandig nog dus wachten nog af. Gelukkig heeft mijn man al werk en ikzelf hoop van het weekend meer te weten over een baan.

 

Het mooiste van alles is dat de bank ondertussen bereid is om te praten wanneer alles afgerond is en de cijfers duidelijk zijn dat wanneer de restschuld niet te hoog is dat zij evt bereid zijn de schuldeisers schadeloos te stellen en mijn man direct naar de bank kan aflossen en dat ze zelfs bereid zijn aan minnelijk traject willen meewerken.

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk dank voor de feedback ... het is goed om te horen dat met alle betrokkenen (weer) valt te praten en dat er een oplossing in zicht is.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Mooi Celau, dat het 'samenwerken' succes heeft opgeleverd!

Mbt de boekhouding/belastingaangifte is het nog wel essentieel dat dit gebeurd (anders krijg je later weer problemen met oa de belastingdienst). Er zijn een aantal gratis projecten voor de administratie, zoals 'de Rotterdamse zaak', of 'de Utrechtse zaak', maar die doen wél de administratie, maar niet de aangifte en zijn dus minder geschikt voor jullie situatie. Als je echt niet tot een regeling kan komen met je boekhouder, kijk dan beter of je niet in aanmerking kan komen voor een 'gift' van bijv. MKBSantos, om daarmee je boekhouder te betalen. Zie hiervoor het onderste voorbeeldje van bijgesloten link:

http://www.mkbsantos.nl/voorbeelden-van-ondernemers-in-minder-goede-tijden/

Mvrgr. Wim Schipper.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 266 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.