Featured Replies
Cookies op HigherLevel.nl
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
TwaBla
Eindelijk Nederlandse Erkenning voor Alfred Peet
Korte samenvatting:
Starters zijn vaak al redelijk op leeftijd. Die hebben hun opleiding en bijscholing genoten, een halve loopbaan achter de rug en ervaring opgedaan, en maken (hopelijk) een afgewogen keuze. Met een beetje geluk hebben ze nog wat spaargeld ook, om de eerste maanden te overbruggen.
Inspiratie zou gevonden kunnen worden in het levensverhaal van Alfred Peet. Een Nederlander die na omzwervingen in Nederlandsch-Indië, Australië en New-Zealand naar de Amerikaanse westkust reisde om daar als koffie-inkoper een nieuw bestaan op te bouwen. Dat lukte niet goed, dus begon hij in 1966 zijn eigen zaak in San Francisico. Uit die koffiebranderij annex schenkhuis is de hele specialty coffee beweging voortgekomen. Het was bovendien één van de originele broeiplekken voor slow food. Iemand zei al: wat Peet deed voor koffie was belangrijker dan wat Heineken heeft gedaan voor bier.
Het levensverhaal van Alfred Peet is beschreven in een recent verschenen boek: De Man Die de Wereld Koffie Leerde Drinken. Een aanrader voor koffieliefhebbers en starters van middelbare leeftijd.
Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:
Het is een fascinerend verhaal over een Nederlandse ondernemer. Die al een half leven achter de rug had toen hij zijn eerste zaak opende. Die leefde voor zijn passie, en dat was koffie. Okay, zeker ook thee. Maar met koffie heeft Peet naam gemaakt, met name de dark roast. Hij werd niet gedreven door geld, in tegendeel. En ook dat draagt bij aan zijn inspiratiekracht.
De originele oprichters van Starbucks die het vak van Peet geleerd hadden, verkochten hun zaak aan de huidige eigenaars (die wereldwijde groei nastreefden) en gebruikten dat geld later om Peet's zaak over te nemen. Ga je nu naar een willekeurige coffee lounge dan bezoek je eigenlijk een zaak die mede bestaat dankzij Peet's werk. Vraag je dan af: wat kan ik voor karnemelksepap doen?
Alfred Peet overleed in 2007. Zijn bedrijf is nu onderdeel van Jacobs Douwe Egberts (en het merk staat niet eens op de labelpagina).
Titel ververst
Hiep hiep hoera: honderd jaar A4
(DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)