• 0

Investering camera

Hoi allemaal,

 

Ik ben sinds dit jaar begonnen met mijn eigen bedrijfje. Nu is mijn camera kapot gegaan en heb ik een nieuwe gekocht. Incl btw kost deze €719. Ik heb alleen een body gekocht want een kitlens had ik nog. De camera gebruik ik voor 60% zakelijk. Hierdoor kom ik dus onder de €450 wat nodig is om de camera als investering te zien. Ik heb wel een nieuwe lens besteld voor productfotografie wat nodig is voor mijn bedrijfje, echter heb ik dit los van de body besteld. Daarnaast ook wat kleine accessoires zoals geheugenkaart.

 

Is het nu mogelijk om dat allemaal bij elkaar op te tellen en in één keer als 60% investering te verwerken? Het zijn allemaal aparte bestellingen dus ik twijfel eraan maar wil het voor de zekerheid toch vragen. En zo ja, hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik wil eind van het jaar ook investeren in een laptop zodat ik in aanmerking kan komen voor de KIA. Al werkt mijn huidige computer nog goed... Vraag mij af of dit dan gunstiger uitpakt of dat ik alles gewoon als kosten moet opvoeren. Dan kan ik eventueel ook de laptop volgend jaar pas kopen. Eigenlijk twijfel ik dus nog of ik het goed aanpak.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik wil eind van het jaar ook investeren in een laptop zodat ik in aanmerking kan komen voor de KIA. Al werkt mijn huidige computer nog goed... Vraag mij af of dit dan gunstiger uitpakt of dat ik alles gewoon als kosten moet opvoeren. Dan kan ik eventueel ook de laptop volgend jaar pas kopen. Eigenlijk twijfel ik dus nog of ik het goed aanpak.

 

Gezond boeren verstand zegt me dat niet investeren zolang het niet nodig is, vrijwel altijd de beste keuze is :), maar er zijn vast HL leden die daar een andere mening over hebben...

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Niet gehinderd met enige kennis.

Maar kosten is enkel BTW aftrek

 

Investerings kosten (totale factuur van 450 euro ex btw) is afschrijvinging van 24 % aankoop bedrag + BTW.

 

Zoals het mij uitgelegd is, kosten altijd opgeven want mindering BTW afdracht. En investering ook (bij een bepaald bedrag) want daarmee kan je je winst mee drukken. Maar goed ik wil graag gecorrigeerd worden in deze als dit ander is.

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0
Zijn er meer mensen die het corrigeren van privé gebruik erg overdreven vinden in dit geval?
Totaal oncontroleerbaar en daarmee totaal onzinnig ... en niet alleen voor dit geval.

 

Dan kan een klusjesman (als voorbeeld) over al zijn machines, apparaten, werkschoenen en werkjas een correctie voor prive gebruik opvoeren. Vergeet dan ook een correctie over het privegebruik van telefoon, computer, printer, papier, memoblaadjes en paperclips niet.

 

Wat betreft die werkschoenen en werkjas ... Valt het dragen ervan tijdens het woon-werkverkeer onder zakelijk of prive ?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Gezond boeren verstand zegt me dat niet investeren zolang het niet nodig is, vrijwel altijd de beste keuze is.

Mee eens ... Tenzij je geld teveel hebt en niet weet wat ermee te doen.

 

Overigens moet TS zich afvragen of een investering in betere lenzen voor de onderneming een hoger rendement oplevert dan investeren in een laptop. Het woord "kitlens" doet bij mij de wenkbrauwen fronsen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Ik vind dat ik even wat meer uitleg moet geven.

 

Mijn camera body is kapot gegaan. Ik heb nog een aantal lenzen liggen (naast de kitlens) dus had voor nu alleen een body nodig. Uiteindelijk toch nog een week later een lens aangekocht zodat ik nog meer mogelijkheden heb met het fotograferen. Ik gebruik de camera voor mijn blog (onderdeel van mijn bedrijf) en voor het maken van stockfoto's die ik verkoop voor een klein bedrag. De laatste tijd krijg ik ook steeds meer aanvragen voor fotograferen van fotoshoots/feesten al ben ik ingeschreven als webdesigner bij het KVK. Door dit alles gebruik ik de camera meer zakelijk dan privé. Af en toe op vakantie neem ik hem mee maar zo vaak ga ik eigenlijk niet en natuurlijk sporadisch gebruik bij dagtripjes e.d.

 

Ik heb december 2014 een laptop gekocht. Dit was voordat ik mij officieel heb ingeschreven. Nu merk ik dat deze wat kuren krijgt en zit er daarom aan te denken om een nieuwe aan te schaffen, al is dat nu nog niet echt nodig.

 

Wat ik uit de opmerkingen begrijp is dat men het onnozel vind om het privé gebruik te corrigeren en om het volledige bedrag toch gewoon als investering op te geven? Dit is allemaal nog vrij nieuw voor mij dus daarom dat ik het privé gebruik wilde corrigeren.

 

Link naar reactie
  • 0
Ik vind dat ik even wat meer uitleg moet geven.
Je krijgt advies op basis van de gegeven informatie. Met (extra) relevante informatie krijg je een beter advies.

 

Wat ik uit de opmerkingen begrijp is dat men het onnozel vind om het privé gebruik te corrigeren en om het volledige bedrag toch gewoon als investering op te geven?
Onnozel is het verkeerde woord ... onzinnig is hier beter op z'n plaats. Doe jezelf niet tekort, maak je niet onnodig klein. En het antwoord op je vraag is - ja - maar dan zonder de btw (zoals anderen al aangaven).

 

Verder ... voor iedereen altijd inspirerend om te lezen dat nieuwe activiteiten, nieuwe successen kunnen opleveren.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Hallo;

 

Voor investeringen kun je de complex gedachte toepassen.

Alle componenten tezamen bedragen meer dan € 450,-

Op de belastingsite staat;

 

Meerdere kleine investeringen

Soms kunnen meerdere kleine investeringen samen 1 bedrijfsmiddel vormen. Als u bijvoorbeeld voor uw onderneming een computer koopt van € 350 met een beeldscherm van € 150, een muis van € 15 en een toetsenbord van € 25, vormt dit samen 1 bedrijfsmiddel van € 540. Dit kan van belang zijn voor de investeringsregelingen.

Uiteindelijk bepalen wij of de investeringen samen 1 bedrijfsmiddel vormen.

 

 

Voor gemengd gebruik geldt;

Gemengd gebruik

Koopt u goederen of diensten die u zowel zakelijk als privé gebruikt? Dan zijn er 3 mogelijkheden:

•U trekt helemaal geen btw af.

•U trekt geen btw af voor het deel dat u privé gebruikt of gaat gebruiken.

•U trekt de btw volledig af, maar betaalt aan het einde van het jaar btw voor het privégebruik.

Welke mogelijkheid van toepassing is, hangt af van het soort goederen of diensten:

 

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
  • 0

Nu is mijn camera kapot gegaan en heb ik een nieuwe gekocht. Incl btw kost deze €719. Ik heb alleen een body gekocht want een kitlens had ik nog. De camera gebruik ik voor 60% zakelijk.

[..]

Is het nu mogelijk om dat allemaal bij elkaar op te tellen en in één keer als 60% investering te verwerken?

Ja, volgens mij wel.

 

Allereerst wordt de camera voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. Daarmee wordt het voor de inkomstenbelasting keuzevermogen. Je mag er dus voor kiezen om de camera (en toebehoren) zakelijk te activeren - of niet. :) Voor de omzetbelasting mag je in feite dezelfde keus maken: privé houden (btw dus niet terugvragen) of zakelijk maken (btw wel terugvragen). Maar die keus hoeft niet hetzelfde te zijn!

 

Uit je verhaal maak ik op dat je de camera en toebehoren zakelijk wilt etiketteren voor de inkomstenbelasting. De vraag is nu alleen of je dat voor de omzetbelasting ook wilt doen. Als je dat namelijk wél doet, zul je jaarlijks moeten corrigeren voor het privégebruik (de eerste 5 jaar ook de btw over de afschrijving). Je keuzes zijn dan:

 

1. Inkomstenbelasting zakelijk - Omzetbelasting privé

In dat geval heb je een investering voor de inkomstenbelasting van 719,00 euro. Dat bedrag telt mee voor de KIA. Dit apparaat schrijf je waarschijnlijk in 5 jaar af (= 143,80 euro per jaar). Je hebt dan overigens eigenlijk wel een 'bijtelling' voor de Camera van de Zaak, net als bij de motor van de zaak bijvoorbeeld. Die bijtelling zou in jouw geval 40% van de kosten bedragen (= vooral afschrijving de eerste 5 jaar). Je zou die bijtelling kunnen boeken als negatieve kosten aan privé.

 

Voor de omzetbelasting hoef je dan lekker niets meer te doen. Je vraagt geen btw terug en je hoeft ook niets achteraf te corrigeren.

 

2. Inkomstenbelasting zakelijk - Omzetbelasting zakelijk

In dat geval heb je een investering voor de inkomstenbelasting van 594,21 euro. Dat bedrag telt mee voor de KIA. Het apparaat schrijf je dan ook in 5 jaar af (= 118,84 euro per jaar). Je hebt in dit geval ook gewoon bijtelling, alleen een iets lagere, omdat je de btw terugvraagt via de aangifte omzetbelasting.

 

Voor de omzetbelasting vraag je aanvankelijk álle (124,79 euro) btw terug. Je moet dan alleen wel aan het eind van elk jaar een btw-correctie doen over het privégebruik. Uitgaande van geen onderhoudskosten zal die correctie voornamelijk bestaan het privédeel van de afschrijving maal het toepasselijke btw-tarief: 40% x 118,84 x 21% = 9,98 euro per jaar gedurende de eerste 5 jaar.

 

Het voordeel hiervan zou kunnen zijn dat je steeds minder hoeft te corrigeren voor de omzetbelasting naarmate je het toestel steeds meer zakelijk gaat gebruiken. En ook als je op termijn van plan bent om het toestel voor meer dan 90% zakelijk te gaan gebruiken, hoef je het voor de inkomstenbelasting op dat moment niet te heretiketteren.

 

Maar goed, zoals Nedzhibe (@Cosara) al aangaf, het is vrij onwaarschijnlijk dat veel mensen deze heul officiële bijtellingen en correcties toepassen. Als je de correcties niet toepast, dan moet je alleen bij een eventuele controle wel aannemelijk kunnen maken dat je het toestel nagenoeg alleen zakelijk (hebt) gebruikt. Maar voor die paar losse centen zal een inspecteur waarschijnlijk niet van z'n stoel komen. :)

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 300 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.