Jump to content
martijn_
Verberg

Geen winst, wel van vof naar bv

vraag

Hallo,

 

Al enige tijd vormen wij een vof met drie vennoten. We ontwikkelen een online cultureel platform en doen dit volledig met eigen middelen. Omdat we alle drie inkomsten hebben uit een eerder lopend project (ondergebracht bij een andere vof) kunnen we op ons gemak werken en investeren in dit nieuwe project. We werken alledrie bijna fulltime aan het nieuwe project en er gaat maandelijks alleen maar geld naartoe. Dit werkt voor ons prima, het platform slaat namelijk aan en we hebben nog niet de noodzaak op korte termijn inkomsten te genereren. Dit willen we doen zodra we verder gegroeid zijn en aan deze groei kunnen we nu werken.

 

Met deze groei wordt ook ons risico groter. Omdat een community een groot deel uitmaakt van ons platform en we veel werken met user generated content lopen we het risico dat gebruikers (wellicht onbedoeld) auteursrechtelijk materiaal uploaden. Wij doen er uiteraard alles aan dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door duidelijk te vermelden dat dit niet de bedoeling is en door afbeeldingen en teksten te controleren. Echter, het is al gebeurd dat Getty Images ons via een advocaat een dreigbrief stuurde. Dit is uiteindelijk (vooralsnog met een sisser afgelopen, maar we zijn wel geschrokken van de bedragen die hierbij kunnen komen kijken.

 

Omdat we binnenkort grote updates willen uitrollen wordt ook ons risico groter. We willen niet persoonlijk aansprakelijk zijn omdat dit te veel persoonlijke gevolgen kan hebben (twee van de drie vennoten bezitten bijvoorbeeld een woning). Een ander punt is dat we in de toekomst wellicht investeerders aan willen trekken, met name wanneer we onze groei willen versnellen is dit voor ons interessant.

 

Hierdoor lijkt het ons erg geschikt een bv op te richten. Echter, er wordt geen winst gemaakt. We zijn wel van plan op korte termijn wat samenwerkingen aan te gaan met bedrijven in de culturele sector, maar alsnog zullen deze eventuele inkomsten voornamelijk een deel van de kosten dekken. Zijn er bezwaren tegen het oprichten van een bv als deze nog geen winst maakt? We kunnen bijvoorbeeld geen salaris uitbetalen, is dit een obstakel?

 

Dat het fiscaal voor ons voorlopig niet voordeliger zal zijn (ook al wordt er winst uitgekeerd) is ons duidelijk, maar dit fiscale verlies nemen we voor lief aangezien we het veel waard vinden niet privé aansprakelijk te zijn.

 

Mvg,

 

Martijn

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Hierdoor lijkt het ons erg geschikt een bv op te richten.

Waarom?

 

Als er risico's zijn die je onvoldoende hebt gemitigeerd of verzekerd kun je alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Het is de vraag of een BV hier de meest effectieve en efficiënte oplossing is voor een (potentieel) probleem.

 

Zijn er bezwaren tegen het oprichten van een bv als deze nog geen winst maakt?

Het mag en kan, maar als er nu al meer kosten dan opbrengsten zijn krijg je het volgende probleem:

 

We kunnen bijvoorbeeld geen salaris uitbetalen, is dit een obstakel?

Och, zolang je maar wel de loonheffingen over drie maal het gebruikelijk loon afdraagt aan de Belastingdienst. Of vooraf toestemming aan de inspecteur vraagt om het gebruikelijk loon niet te hoeven toepassen.

 

Het is een obstakel waar je in theorie omheen kunt, maar wel eentje waardoor je jezelf even goed moet afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Een BV in plaats van een VOF heeft allerlei fiscale consequenties, zakelijk en privé.

 

Dat het fiscaal voor ons voorlopig niet voordeliger zal zijn (ook al wordt er winst uitgekeerd) is ons duidelijk, maar dit fiscale verlies nemen we voor lief aangezien we het veel waard vinden niet privé aansprakelijk te zijn

Dat is een structurele fiscaal nadeel maal drie, dat is nogal een smak geld. Kun je niet op voorhand incidenteel een klein smakje investeren om met een (internet)jurist uit te zoeken hoe je het beste om kunt gaan met het genoemde risico? Zoals je het probleem omschrijft is het niet bepaald uniek, daar moeten best practices voor zijn.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 180 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept