• 0

Belgische opdrachtgever eist Belgisch btw-nummer

Dag allen,

 

Ik ben vorig jaar naar België verhuisd en heb mijn Nederlandse bedrijf aangehouden. Nu werk ik dus al maanden vrolijk als Nederlandse ondernemer in België, met opdrachtgevers in beide landen.

 

Nu ga ik voor een Belgische krant freelancen. Deze maakt een probleem van mijn Nederlandse btw-nummer. Zij zeggen: als je in België werkt én woont, dan moet je ook een Belgisch btw-nummer hebben.

 

Dat zou dus betekenen dat ik nu alsnog een Belgisch bedrijf moet starten en mijn Nederlandse (neem ik aan?) moet opgeven. Dat zou allerlei nare gevolgen hebben voor de zelfstandigenaftrek etc.

 

Is er iemand die hier meer over weet? Ik begrijp er niets van. Sowieso draag ik de btw af in België dus wat kan het probleem zijn??

 

De mevrouw zei ook aan de telefoon: als u van de NL KvK in België mag wonen, dan wil ik daar bewijsstukken van zien. ???

 

Was er niet ook iets mogelijk met het koppelen van btw-nummers of zoiets?

 

Ik werk nu dus voor een opdrachtgever die zegt mij niet te kunnen betalen, niet echt een prettige situatie. Alvast bedankt voor hulp en tips!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

In belgie wonen met een kvk nr in nederland is mogelijk, er zijn maar genoeg fiscalen vluchtelingen uit de grensstreek die nu in België wonen. Bestaat je bedrijf uit een postbus firma en komen de meeste opdrachten uit België dan dan is het het wijs om je toch in orde te stellen als Belgische bedrijf.

Dit heb ik gevonden op rijksoverheid.nl:

Inschrijven RNI na emigratie

Gaat u emigreren naar het buitenland? Dan moet u zich laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP). Uw overzicht met persoonsgegevens (persoonslijst) uit het ingezetenen-deel van de BRP verhuist dan naar het niet-ingezetenen deel in de BRP (ook wel bekend als RNI, de registratie van niet-ingezetenen). Vanuit de BRP worden overheidsorganisaties en andere organisaties op de hoogte gesteld van uw nieuwe adres in het buitenland. Bijvoorbeeld de Belastingdienst en pensioenfondsen. Zij krijgen alleen de gegevens die ze nodig hebben voor hun werk. Bijvoorbeeld om belasting te heffen of om uw pensioen te betalen.

 

Verandert uw adres in het buitenland? Dan kunt u uw nieuwe adres doorgeven via 1 van de bovenstaande gemeenten. Deze wijziging wordt verwerkt in de BRP en doorgegeven aan de betreffende organisaties

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joost,

 

Bedankt voor je reactie.

Nee, ik heb geen vestiging in Nederland. Maar ik mag van de KvK wel in België wonen, mits ik nog werkzaamheden in Nederland heb.

 

Zou dit de oplossing zijn? http://www.coventis.be/virtueel-kantoor--zakelijk-adres/belgisch-btw-nummer-voor-nederlandse-vennootschappen.html

 

Of moet ik toch een Belgisch bedrijf starten?

De mevrouw van de administratie zei ook: je kunt ook als natuurlijk persoon een btw-nummer aanvragen (toen ik zei: dus ik moet een nieuw bedrijf starten?). Maar wat betekent dat?

Link naar reactie
  • 0

Hoi allen. Ik heb nu de volgende opties bedacht, maar ik weet niet hoe haalbaar ze zijn.

 

- Belgisch btw-nr koppelen zoals hier beschreven (alleen voor vennootschappen??): http://www.coventis.be/virtueel-kantoor--zakelijk-adres/belgisch-btw-nummer-voor-nederlandse-vennootschappen.html

 

- Belgische zaak starten en Nederlandse zaak ook aanhouden; al mijn werkzaamheden in BE en NL via oude zaak laten lopen wegens halen urennorm en alleen de krant via nieuwe Belgische zaak laten gaan. Lijkt me vooral zeer complex worden.

 

- Belgische zaak starten en Nederlandse zaak opzeggen. Veel extra kosten voor opzetten Belgisch bedrijf + mislopen zelfstandigenaftrek NL.

 

- Mijn bedrijf weer op een Nederlands adres inschrijven. Misschien de beste optie? Ik weet alleen niet hoe dat moet en of dat kan.

 

Is er iemand die een idee heeft over deze opties of weet iemand bij welke adviseur met verstand van deze materie ik terecht kan?

 

Alvast hartelijk dank!

Link naar reactie
  • 0

- Belgische zaak starten en Nederlandse zaak ook aanhouden; al mijn werkzaamheden in BE en NL via oude zaak laten lopen wegens halen urennorm en alleen de krant via nieuwe Belgische zaak laten gaan. Lijkt me vooral zeer complex worden.

Dat heb ik in vrijwel dezelfde situatie ook gedaan, maar dat is alweer vijftien jaar geleden. Het starten van een eenmanszaak was via Unizo toen tamelijk simpel. De status van forens-ondernemer verandert echter steeds; daar zou een Europees alternatief welkom zijn.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

@TwaBla: Zeer mee eens.

Het starten van een zaak kan wel simpel zijn, het brengt in België behoorlijk wat meer kosten met zich mee dan in Nederland. Grom.

 

@Richard Theuws: goeie tip! Ik heb gister contact gezocht met een paar van die grensbedrijfjes die zich specialiseren in grensproblemen.

 

Gister ook de Nederlandse belastingdienst buitenland gebeld, die vonden het maar raar, "Je hebt toch een Nederlands btw-nummer, waarom heb je dan een Belgische nodig?!". Ze bellen vandaag terug.

 

De KvK had geen idee maar ze keken in ieder geval niet raar op van mijn Nederlandse zaak/België-verhaal. Idem voor de belastingdienst.

 

De Belgische belastingdienst keek wel raar op en zei: idd BE btw-nummer nodig. Omdat ik een eenmanszaak ben. Dan kijken ze waar de natuurlijke persoon gedomicilieerd is en daar is diegene btw-belastingplichtig. Ik zei: ik betaal via ICP mijn btw gewoon in België, maar dat was niet juist zei ze.

 

Ik belde het Belgische kantoor voor belastingplichtigen in het buitenland, die zeiden: Ah u hebt een btw-nummer voor buitenlanders nodig. Doorverwezen naar de dienst controle btw buitenland: namen niet op. Maar volgens mij kan dat scenario dus alleen voor vennootschappen?

 

Nu denk ik toch weer dat een Nederlands adres zou kunnen helpen. Maar: de Belgisch BD had het over waar ik als persoon ingeschreven sta, dus dan maakt het adres van mijn bedrijf niet uit??

 

Ik hou jullie op de hoogte...

Link naar reactie
  • 0

Nederlandse belastingdienst buitenland belde net terug.

 

Conclusie: ik als tekstschrijver heb geen vaste inrichting in Nederland, wel in België. Dus voor Belgische klanten inderdaad Belgisch btw-nummer nodig.

Dus ik zei: wat als ik een vaste inrichting in NL regel? Ja, dan zou het wel kunnen maar dat moet wel een werkelijk bezoekadres zijn.

 

Is dat de oplossing?

Link naar reactie
  • 0

zou kunnen als jij dus een echt bezoekadres opent.. een virtueel kantoor is dus niet voldoende.

En regelmatig worden bezoekadressen in flexibele kantoorruimtes ook als onvoldoende gekwalificeerd als vaste inrichting. zeker als jij daar nooit of 2x per jaar komt ofzo..

 

maar wat de Nederlandse belastingdienst van een vaste inrichting vindt en of die kwalificeert is volstrekt irrelevant.

 

Jij hebt een belgische opdrachtgever (en de belgische belastingdienst) die stellen dat een natuurlijk persoon in belgie een btw nummer moet hebben als zij in belgie onderneemt. Alleen de dienst die het verlossend woord zou moeten spreken nam niet op ..

 

Ik denk dat de dienst controle btw buitenland in België jou verder moet helpen.. De regels in Belgie kunnen namelijk anders liggen dan in Nederland aangaande vaste inrichting en verschillen tussen rechtspersoon of natuurlijk persoon.

 

Link naar reactie
  • 0

Voor een aantal van onze coworkers is deze vraag van toepassing. Er zijn er een paar factoren, die je niet door elkaar moet halen die vaninvloed kunnen zijn. Adviseur ben ik niet; maar wat ik ervan begrepen heb als volgt:

 

1) Er is een Europees verdrag over BTW beleid, om carrousel fraude te voorkomen. In deze is de vuistregel dat een eenmanszaak gevestigd is waar de ondernemer woont, en daar hoort de BTW nummer afgegeven te worden. Want er is in principe geen verschil tussen een eenmanszaak en de ondernemer.

 

Er zijn er een aantal uitzonderingen en verhalen over deze regel, deze hebben te maken met waar de werkzaamheden plaatsvinden. Het is een vrij recentelijk gebeuren dat de werkzaamheden heben op grote schaal kunnen plaatsvinden in een ander land dan de woonadres van de ondernemer; maar het is nu de normaalste zaak van de wereld, denk aan alle web-based ondernemingen waarvoor de woonadres van de ondernemer volledig irrelevant is.

 

Maar als de werkzaamheden in een ander land plaatsvinden, is het ook normaal gesproken een vereiste dat de onderneming een vaste inrichting zou benutten. Want de Belastingdienst heeft helemaal geen zin in een ondernemer die over de grens zit en roept " pak me dan als je kan" als er vragen zijn over de aangifte. De BD mag namelijk de grens niet over. Een BV kunnen ze ontbinden, maar een eenmanszaak niet. Ze willen dus zien dat er iemand in Nederland aanwezig is, die namens het bedrijf kan spreken.

 

2) Ik meen gelezen te hebben dat onder dezelfde verdrag mag een opdrachtgever of leverancier geen BTW nummer van eigen land eisen, dat is in strijd met de principes van vrij economische verkeer enzo. Er was inderdaad een rechtszaak hierover die te maken had met uitgevers van tijdschriften als ik het nog goed weet.

 

3) Recentelijk zien we onder onze ondernemers dat de handhaving van bedrijfshuisvesting verscherpt is, zeker in België, dit heeft te maken met de WWFT en de zorg over terrorisme-gefinancierde ondernemingen.

 

Ik zou een fiscalist inschakelen. There is more than one way to skin this cat maar ik ben helemaal niet bevoegd in de specifiek hoe en wat.

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 221 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.