Jump to content
VanHarten
Verberg

Uitleg artikel in contract

vraag

Goedenavond,

 

Ik ben een jonge ondernemer en nieuw op dit forum. Ik ben bezig een familielid te ondersteunen met een financieel conflict. In het kort; dit betreft een achtergestelde lening waarvoor de betalingen nu al een aantal jaren zijn gestopt. De schuldenaar staat onder bewind van de bank en die hebben te kennen gegeven de betalingen te stoppen vanwege liquiditeit problemen terwijl dit cijfermatig niet word onderbouwd en de jaarstukken laten zien dat betaling wel degelijk mogelijk is geweest en ons inziens momenteel ook nog mogelijk zou moeten zijn. Nu proberen wij door alle opgestelde contracten en communicatie aanknopingspunten te vinden om wat meer druk uit te kunnen oefenen en zo de betalingen weer op gang te krijgen.

 

Nu is er 1 artikel in het contract waar de achtergestelde lening in is vastgelegd waarvan ik niet geheel de betekenis begrijp. Wellicht iemand die hiervan de betekenis kan omschrijven? Gaat om het volgende:

 

''De bank is eerst bevoegd zich jegens schuldeiser op de achterstelling te beroepen nadat de bank alle rechtsverhoudingen op grond waarvan zij enige vordering op schuldenaar heeft, aan deze heeft opgezegd overeenkomstig de bepalingen zoals die uit die rechtsverhoudingen voortvloeien, dan wel nadat de bank zich jegens schuldenaar heeft beroepen dat alhetgeen zij van de schuldenaar te vorderen heeft, uit welke hoofde dan ook, opeisbaar is geworden als gevolg van bepalingen zoals die uit de rechtsverhoudingen voortvloeien''

 

Alvast bedankt,

 

Met vriendelijke groet,

 

Van Harten

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Dat artikel beschrijft het begrip achtergestelde lening en de consequentie van de achtergestelde lening, namelijk dat deze altijd achtergesteld wordt t.o.v. andere schuldeisers. Anders gezegd: de fiscus, de bank en dan wellicht nog andere schuldeisers gaan voor degene die de achtergestelde lening heeft verstrekt, die is dan het geld kwijt. Dat is namelijk het risico dat wordt aangegaan bij het verstrekken van een achtergestelde lening.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In de overeenkomst zelf staat waarschijnlijk ten aanzien van welke schuldeisers de lening is achtergesteld. Dat lijkt in ieder geval de bank te zijn. De bank kan pas een beroep op de achterstelling doen als haar vorderingen opeisbaar zijn. Het is denk ik de vraag of de vorderingen van de bank opeisbaar zijn.

Groet,

Jaap


Advocaat bij Coupry advocaten te Den Haag: https://www.coupry.nl/

 

Advocaat Ondernemingsrecht en Beëindiging Samenwerking

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er staat dat de bank pas een beroep mag doen op de achterstelling op het moment dat *alle* overeenkomsten met de bank opgezegd zijn of *alle* verplichtingen jegens de bank opeisbaar zijn geworden.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 250 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept