loading
Ga naar inhoud
VanHarten
Verberg

Uitleg artikel in contract

vraag

Goedenavond,

 

Ik ben een jonge ondernemer en nieuw op dit forum. Ik ben bezig een familielid te ondersteunen met een financieel conflict. In het kort; dit betreft een achtergestelde lening waarvoor de betalingen nu al een aantal jaren zijn gestopt. De schuldenaar staat onder bewind van de bank en die hebben te kennen gegeven de betalingen te stoppen vanwege liquiditeit problemen terwijl dit cijfermatig niet word onderbouwd en de jaarstukken laten zien dat betaling wel degelijk mogelijk is geweest en ons inziens momenteel ook nog mogelijk zou moeten zijn. Nu proberen wij door alle opgestelde contracten en communicatie aanknopingspunten te vinden om wat meer druk uit te kunnen oefenen en zo de betalingen weer op gang te krijgen.

 

Nu is er 1 artikel in het contract waar de achtergestelde lening in is vastgelegd waarvan ik niet geheel de betekenis begrijp. Wellicht iemand die hiervan de betekenis kan omschrijven? Gaat om het volgende:

 

''De bank is eerst bevoegd zich jegens schuldeiser op de achterstelling te beroepen nadat de bank alle rechtsverhoudingen op grond waarvan zij enige vordering op schuldenaar heeft, aan deze heeft opgezegd overeenkomstig de bepalingen zoals die uit die rechtsverhoudingen voortvloeien, dan wel nadat de bank zich jegens schuldenaar heeft beroepen dat alhetgeen zij van de schuldenaar te vorderen heeft, uit welke hoofde dan ook, opeisbaar is geworden als gevolg van bepalingen zoals die uit de rechtsverhoudingen voortvloeien''

 

Alvast bedankt,

 

Met vriendelijke groet,

 

Van Harten

Link naar bericht
Delen op andere sites

4 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Dat artikel beschrijft het begrip achtergestelde lening en de consequentie van de achtergestelde lening, namelijk dat deze altijd achtergesteld wordt t.o.v. andere schuldeisers. Anders gezegd: de fiscus, de bank en dan wellicht nog andere schuldeisers gaan voor degene die de achtergestelde lening heeft verstrekt, die is dan het geld kwijt. Dat is namelijk het risico dat wordt aangegaan bij het verstrekken van een achtergestelde lening.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

In de overeenkomst zelf staat waarschijnlijk ten aanzien van welke schuldeisers de lening is achtergesteld. Dat lijkt in ieder geval de bank te zijn. De bank kan pas een beroep op de achterstelling doen als haar vorderingen opeisbaar zijn. Het is denk ik de vraag of de vorderingen van de bank opeisbaar zijn.

Groet,

Jaap


Advocaat bij Coupry advocaten te Den Haag: https://www.coupry.nl/

 

Advocaat Ondernemingsrecht en Beëindiging Samenwerking

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Er staat dat de bank pas een beroep mag doen op de achterstelling op het moment dat *alle* overeenkomsten met de bank opgezegd zijn of *alle* verplichtingen jegens de bank opeisbaar zijn geworden.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 8 leden online en 201 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké