Ga naar inhoud
 • 0

Wat zijn mijn rechten en plichten? (koopcontract bedrijfsovername)

Beste leden van Higherlevel,

 

Enkele weken geleden hebben mijn partner en ik een koopcontract ondertekent voor het overnemen van een bezorg en afhaalrestaurant. Helaas hebben wij de grote fout gemaakt door niet in het contract een clausule op te nemen voor het kopen onder voorbehoud van financiering. Zoals het er nu naar uitziet gaan wij na een aanbetaling van 15% van de koopsom, de rest van de financiering niet rond krijgen. In het contract staat vermeld dat elke week te laat betalen er 500,- euro boete bovenop komt.

 

Nu het volgende, na veel meekijken en leren in het bedrijf zijn we in een conflict gekomen met de verkopers. Deze willen nu extra zekerheid en willen dat wij vanaf nu tot midden september 7500,- extra alvast aanbetalen. Omdat zij er ineens bang voor waren dat wij ons terug zouden trekken voor 1 oktober (de officiële datum waarop wij het bedrijf zouden overnemen). Wat als wij ons alsnog terugtrekken? Wat zijn onze plichten gezien wij toch een overeenkomst hebben getekend? Uiteraard gaan wij niet akkoord met het aanbetalen van nog eens 7500,- euro. Momenteel wachten wij nog namelijk op een gesprek met een nieuwe investeerder en dit kan nog enkele weken duren voor dit rond is.

 

Waardoor wij nu sterk twijfelen is het volgende, er is ons iets opgevallen, zoals dat de jaarcijfers niet kloppen met de uiteindelijke jaarcijfers die door zijn gegeven aan de belastingdienst. In het jaarrapport wat zij ons gestuurd hebben staat dat er ruim een ton winst is gedraaid. Bij de belastingdienst hebben zij doorgegeven 50.000 euro winst te hebben gedraaid.

 

Momenteel willen wij ons terugtrekken en onze eerder aanbetaling van 7500,- euro als ons verlies zien. Maar is dit wel mogelijk? Hopelijk kunnen jullie ons een beetje verder op weg helpen.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Cabotine

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Jullie hebben direct een advocaat nodig die het contract, de verstrekte informatie en de verdere afspraken beoordeelt. Overname zonder adviseur? Groet, Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Helaas zijn we zo stom geweest om dit allemaal zonder adviseur te regelen. En zijn we met goed vertrouwen (het zijn kennissen van ons) deze koop aan gegaan. Wat zou er in het ergste geval kunnen gebeuren? Dat wij per 1 oktober eigenaar zijn en dan de rest moeten afbetalen inclusief de boete van wekelijks 500,- euro? Of hebben zij het recht de onderneming niet aan ons te verkopen tot wij het volledige bedrag aan hen overgemaakt hebben? Dit houdt dan ook in dat er dan wekelijks 500,- euro bovenop het openstaande bedrag komt?

 

Ik zal uiteraard maandag direct contact opnemen met een advocaat. Alvast bedankt voor je advies!

Link naar reactie
 • 0

 

Enkele weken geleden hebben mijn partner en ik een koopcontract ondertekent voor het overnemen van een bezorg en afhaalrestaurant.

 

Deze willen nu extra zekerheid en willen dat wij vanaf nu tot midden september 7500,- extra alvast aanbetalen.

 

Waardoor wij nu sterk twijfelen is het volgende, er is ons iets opgevallen, zoals dat de jaarcijfers niet kloppen met de uiteindelijke jaarcijfers die door zijn gegeven aan de belastingdienst. In het jaarrapport wat zij ons gestuurd hebben staat dat er ruim een ton winst is gedraaid. Bij de belastingdienst hebben zij doorgegeven 50.000 euro winst te hebben gedraaid.

 

 

Wat Highio schrijft, schakel per direct een advocaat in.

 

Eenzijdig eisen dat er versneld betaald moet worden kan toch ook niet.

 

Jaarcijfers veranderen is het geven van valse informatie, m.i. valsheid in geschrifte of dwaling, is nog strafbaar ook.

Waarom dan die 7.500 euro zien als verlies?

 

Per direct juridische hulp inwinnen, zelf niet meer communiceren met de verkopende partij en er voor zorgen dat je hier zo snel mogelijk zonder verdere schade uitkomt.

 

Mijn advies, ik ben geen jurist, maar reageer op basis van gevoel en jouw informatie. :)

 

Link naar reactie
 • 0

Jaarcijfers of een prognose (forecast of voorspelling) of half (voorgaand) boekjaar zouden twee dingen kunnen zijn.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Wat zou er in het ergste geval kunnen gebeuren? Dat wij per 1 oktober eigenaar zijn en dan de rest moeten afbetalen inclusief de boete van wekelijks 500,- euro? Of hebben zij het recht de onderneming niet aan ons te verkopen tot wij het volledige bedrag aan hen overgemaakt hebben?

Dat is allemaal totaal niet te zeggen zonder nadere inzage in de casus en de contracten. Ook ik kan alleen maar herhalen: schakel direct een advocaat in om te beoordelen wat je nu moet doen. Ga niet oneindig zoeken naar de (in jouw ogen) beste of meest geschikte advocaat maar neem maandagochtend die eerste stap. De advocaat kan je altijd nog doorverwijzen. Uiteindelijk is er nadere analyse nodig van de cijfers van de onderneming, maar dat komt daarna wel.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Interim manager voor de overheid op het gebied van dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening. Daarnaast ook als organisatieadviseur, trainer, coach en mediator in heel Nederland inzetbaar via Inflection.

Link naar reactie
 • 0

Hartelijk dank voor alle adviezen. Momenteel wacht ik op een belletje van meerdere advocaten. Hopelijk kan ik daar wat wijzer uit worden.

 

In het contract staat jammer genoeg nergens aangegeven wat er wordt verwacht of wat er gaat gebeuren mochten wij het financieel niet rond krijgen het overige bedrag voor 1 oktober te betalen.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Altijd jammer om te zien dat er in dit soort situaties pas achteraf om advies wordt gevraagd in plaats van vooraf. Vooraf is het een kwestie van een goed contract opstellen. Achteraf is het een kwestie van de nodige gerechtelijke procedures doorlopen met alle kosten van dien. Succes in ieder geval met de situatie.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 91 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...