Jump to content
Hans van den Bergh
Verberg

Het v(r)agevuur [deel 2]

vraag

Beste Norbert,

 

Tja, wat een Hollander in het Noordoosten te zoeken heeft, iets met liefde vinden en kansen zien, laten we het daar maar even op houden… Wonend, levend en ondernemend in het Noorden des lands, op voormalig Veenland, tussen de ca. vijftig indrukwekkende hunebedden in het Drentse Hondsruggebied, kom je inderdaad weleens ergens binnen waar men met het rookverbod het liefst de spreekwoordelijke bips afveegt en zelfs openlijk de (juridische) strijd ermee aangaat.

 

Trouwens, even tussendoor: met jouw beschrijving van de autochtone Drent, doe je niet onder voor ons aller Yvonne Kroonenberg, ze heeft het debacle door een diepe knieval overleefd, maar pas op dat ze jouw stukje niet leest en jou als zielsverwant gaat beschouwen, met alle gevolgen van dien! Dan zie ik haast een nieuwe bestseller opdoemen: ‘Het zit op een forum en durft na mij nog steeds Drenten af te zeiken…’ o.i.d.

 

Overigens kom ook ik regelmatig op de Britse Eilanden (september as. ga ik weer) en daar zie ik vaak vrouwen met vierkantere schouders en nog veel minder nek dan hier in Drenthe en ja, dat maakt het thuiskomen na een reisje ook wel weer zo fijn… Al ben ik ook wel een beetje jaloers op die Engelsen dat zij van een aantal gestapelde stenen bij Stonehenge een wereldattractie wisten te maken en dat men er hier met die 5.000 jaar oude, en prachtige(!) grafkelders niet in slaagt.

 

Maar goed, nu naar het soort vraag waarvan jij denkt dat deze kan leiden tot vergaande maatregelen als ‘hunebannen’: "Hoi! Ik zoek hier vaak programmeurs, maar kom niemand tegen die serieus is… etc.? "

 

Jij vindt dit een typisch voorbeeld van een domme vraag, echter in Drenthe is men (niet alleen de [D]rentenierende import) doorgaans met mij van mening dat domme vragen in principe niet bestaan. Laat staan dat je erdoor besmet kan worden, dus ik vind jouw standpunt nogal vergezocht, want wat is er nu mis mee dat iemand langskomt op een forum en zoiets als hierboven vraagt, daar is een forum als HL toch voor of is het wel mogelijk dat een vraag op HL toch echt dom is? (Ik geef toe dat ik zojuist een beetje ruimte inbouwde door aan te geven dat ”domme vragen ‘in principe’ niet bestaan”, want ik besef terdege dat ze inderdaad dom kunnen overkomen of als zodanig worden ervaren.)

 

Vooralsnog stel ik derhalve vast dat een vraag pas dom gevonden kan worden nadat deze gesteld is. Er ontstaat o.a. eerst een persoonlijke mening over en iedereen heeft nu eenmaal recht op een eigen mening over van alles en nog wat, dus ook over (domme) vragen. Als de vraagsteller of iemand anders navraag doet waarom de vraag dom wordt gevonden, dan komen er volgens mij meestal eerst heel persoonlijke redenen naar voren. De reacties op zo’n vraag zegt dus ook wat over de reagerende persoon. Wel wil ik nu al toegeven dat wanneer een vraagsteller in een reactie gewezen wordt op welke punten diens vraag van de HL-regels afwijkt, maar daar niets mee doet wel een beetje dom gevonden mag worden, maar dat gaat dan meer over de persoon achter de vraag, dus ik negeer ‘for the sake of argument’ nu even de bestaande huisregels van HL.

 

Als Higherlevel nu eens die bruine kroeg voorstelt, er is immers een stamtafel, dan gelden daar altijd huisregels en wil je niet constant het bloed van de vloer schrobben, van het houten oppervlak lukt nog wel, maar wat er in de kieren en naden druppelt, is echt heel lastig te reinigen, vraag dat maar aan HenkH. Er wordt terecht op toegezien dat huisregels worden nageleefd. Maar ‘domme vragen’ is een lastig onderwerp, want dat hangt af van persoonlijke meningen.

 

Het is mijn voordeel is dat jij deze reeks (ik geef toe: ‘geniaal!’) hebt afgetrapt en dat daar inmiddels reacties op zijn gekomen, waarin zelfs voorstellen zijn gedaan om ingrediënten, die een vraag blijkbaar dom kunnen doen lijken, te vervangen en huisregels bij te stellen. Ik neem mij dan ook voor - wel mede geïnspireerd door de reacties - alleen via de columnreeks te reageren en niet in de discussie mee te doen, want dat zou dubbelop worden.

 

Vuur kun je soms het best met vuur bestrijden, dus als je een vraag dom vindt, kun je beginnen met tegenvragen te stellen waaruit je laat blijken dat jij de vraag in ieder geval nogal dom vindt en daarin ook jouw redenen opneemt waarom. Neem het prachtige ‘van Galenstraat’-voorbeeld van John B. Degene voelt zich op dat moment misschien niet zo geholpen, maar is dat wèl, mijns inziens zelfs op de best mogelijke manier, namelijk voor deze reis naar de van Galenstraat, maar ook voor elke volgende! En dan geheel eens met Patrick, een 'dankjewel' zou in dat geval meer op z’n plaats zijn dan van zich afbijten of gewoon niet meer reageren.

 

Volgens mij ben ik al teruglezend en stug doorschrijvend toch ietwat van mijn oorspronkelijke standpunt afgedreven, maar ik ben het ermee eens dat zowel een onervaren reiziger als een HL-bezoeker met tegenvragen en een beetje structuur op weg geholpen kan worden om een gewaardeerd lid te worden / zijn.

 

Laten we daarom hier verder gaan met het verder isoleren van de ingrediënten om die voortaan weg te kunnen laten of te vervangen voor betere, iets in de richting dat ronaldinho volgens mij ook suggereerde. Vervolgens kunnen we dat 'serum' bij vraagstellers injecteren (of stiekem door de drank gooien) om de discussies in betere banen te leiden. Voor degene die daar immuun voor blijken te zijn, kan het 'slotje' altijd nog...

 

Ik ga ook nog even een stapje verder: ‘domme’ reacties kunnen de steller van een als ‘dom’ te kwalificeren vraag wel stimuleren om lekker door te gaan op de ingeslagen weg, wat doen we daaraan?

 

Zo, nou jij weer!

 

Met vriendelijke groet,

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Gaan we in column 2 door met reageren? Of willen we alle reacties bij elkaar houden in het forumtopic van column 1? In het laatste geval mag deze reactie verplaatst worden. Ik vond alleen de "0 reacties" bij de column van Hans een beetje sneu ...

 

-------------------------

 

Ik heb vaak het gevoel dat veel van die "domme vragen"-stellers hun vraag niet alleen op HL stellen, maar dat doen terwijl ze bezig zijn met zoeken op internet en het tegelijkertijd stellen van allerlei vragen aan mensen in hun omgeving.

 

Dat zou ook wel eens de reden kunnen zijn dat een aantal van die vragenstellers nooit meer reageert. Die hebben het antwoord inmiddels allang gevonden c.q. gekregen, waarschijnlijk zelfs al vóórdat iemand op HL vroeg "Wat heb je zelf al gedaan om het antwoord te vinden?" Zo moeilijk was dat niet. Misschien reageren ze zelfs niet meer uit schaamte en hadden ze hun vraag het liefst na een paar minuten verwijderd.

 

Misschien durven ze daarna ook wel niet meer terug te komen met de échte vragen, waarop ze ook na uitgebreid zoeken het antwoord niet kunnen vinden. Omdat ze na wat rondneuzen op HL zien dat wij vragenstellers regelmatig wijzen op hun vorige vraag, die ons de indruk gaf dat ze wel héél erg gemakzuchtig zijn en waarop ze bovendien niet meer hebben gereageerd.

 

En misschien missen we door de reacties op "domme" vragen dus - op termijn - wel een heleboel zinvolle kennis en ervaring van mensen die in eerste instantie even het juiste spoor niet konden vinden?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zoals onder de 'aftrap van Norbert al werd aangegeven:

 

'Noot van de columnredactie:

dit is een try-out voor een zomerreeks van columns waarin 2 bekende HL-leden via columns over en weer op luchtige en soms cynische wijze met elkaar de degens kruisen over een voor HL actueel onderwerp.

 

Reageren als lezer mag uiteraard en wordt soms ook op prijs gesteld :)'

 

In het licht van try-out, is het verloop van de reacties geheel organisch wat mij betreft, dus allesbehalve sneu als er bij de ene column meer reacties zijn dan bij de andere. Ook al gaat het over één onderwerp, soms past een reactie beter bij deel 1 en een andere meer bij deel 2, we zullen het zien, er komen nog een paar columns aan, die ook op de gegeven reacties geïnspireerd kunnen zijn.

 

Ik heb mij alleen voorgenomen om de inhoudelijke reacties uitsluitend via de columns te doen. Norbert en ik hebben daarover afgesproken een soort van 'good cop, bad cop' rolverdeling na te streven. Vandaar dat hij nogal 'met de knuppel in het hoenderhok' opende en stak ik mijn reactie in aanvang wat milder in. We proberen natuurlijk de nodige humor, ironie en zelfspot in te brengen en of dat stand houdt gedurende deze reeks, is nog even de vraag natuurlijk, dat is mede afhankelijk van de reacties, maar vat het vooral luchtig op, wat mij betreft!


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 222 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept