Jump to content
MRDesign
Verberg

Ontwerp van kleine series producten

vraag

Hallo Allemaal!

 

Dit is voor het eerst dat ik een vraag stel op Higherlevel, hopelijk heb ik de goede subcategorie te pakken ;D

 

Momenteel heb ik een eigen onderneming, gericht op het ontwerpen en maken van kleine series aan design producten. Deze verkoop ik via winkels en galeries in Amsterdam, Amstelveen, Utrecht, Den Haag, Brussel, Parijs en Berlijn.

 

Onlangs heb ik een serie van 14 staande lampen gemaakt en verkocht. Deze zijn opgebouwd uit CE gemarkeerde componenten. Ik heb een technisch dossier opgesteld van het ontwerp en uitvoerig zelf testen uitgevoerd op het gebied van hitte emissie. Ook heb ik mijn ontwerp laten beoordelen door Euronorm, een bedrijf gespecialiseerd in Europese wetgeving, normalisatie en CE markering of dit ontwerp aan alle eisen voldoet. Het ontwerp is positief beoordeeld met de feedback dat het niet opnieuw getest dient te worden. Ik was naar Euronorm doorverwezen via de RVO.

 

Uiteraard heb ik ook contact gehad met mijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (productaansprakelijkheid zit in het pakket) om te toetsen of zij hiermee akkoord zijn. Volgens hun heb ik geen nieuw keurmerk of CE markering nodig voor mijn producten en ben ik gedekt.

 

Mijn achtergrond is de Kunstacademie en zoals jullie waarschijnlijk al vermoeden wordt op dergelijke opleidingen weinig aandacht besteed aan wetgeving en ondernemerschap. Ik vind het zelf belangrijk om daar dus wel aandacht aan te besteden.

 

Ik heb van een jurist, een advocaat en een notaris zeer positieve reacties gehad over dat ik mijn risico's goed heb afgedekt. Nu ben ik wel benieuwd of er nog andere punten zijn waar ik eventueel rekening mee moet houden en of men, hier op higherlevel, advies voor mij heeft.

 

Alvast bedankt voor eventuele reacties.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom, iets met modelrecht? Producten worden op diverse plaatsen getoond, maar nog niet 'en masse' verkocht. Een andere partij zou met jouw creatie(s) commercieel succes kunnen gaan nastreven.

 

Andersom zou je onbedoeld inbreuk op andermans rechten kunnen maken.

 

Wordt een (verwisselbare) lichtbron in alle communicatie (incl. online en verpakking) gemaximaliseerd? En dat in minimaal drie, vier Europese talen van de landen waar de producten verkocht worden?

 

Waarom een serie van 14 lampen en niet 140, 1400 of 14.000? Het is kunst, designobject en consumentenartikel ineen in die zin afhankelijk van positionering en kostprijs.

 

Opnieuw, communiceer je een maximale seriegrootte of oplage aan kopers?

 

Bij een ander of volgend project zou je misschien (toch verder) moeten gaan uitbesteden op het gebied van engineering en keuring (certificering) en daarbij moeten zien of een product ook commercieel rendabel is, want dat kan nu ongetwijfeld niet echt uit, of je bent geaccepteerd topontwerper of enorm gematst door dienstverleners en adviseurs.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hartelijk dank voor de snelle reactie! Ik zal de genoemde punten meenemen in mijn volgende creaties. Momenteel vind ik het leuker om kleine series te maken. Zou ik richting of boven de 100 lampen gaan en daarmee een contructie met structureel karakter maken, dat zou ik dan eerder door een producent of label laten uitvoeren.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 237 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept