• 0

Horeca en detailhandel: wat mag wel? Bakkerswinkels??

Hallo allemaal,

 

Wat fijn dat er een forum is waar je vragen kunt stellen als verse ondernemer!

 

Ik ga een dagzaak starten, met drank- en horecavergunning. Ik wil echter ook taart, afhaalmaaltijden en maaltijdcomponenten gaan verkopen.

Nu vind ik dat dit niet mag want detailhandel en horeca. Prima, niet leuk maar er zijn nu eenmaal regels.

 

Nu zit ik me echter wel af te vragen waarom winkels als het Broodlokaal in Zeist en de vele Bakkerswinkels wel horeca met detailhandel mogen combineren? Is er hier misschien iemand die me zou kunnen uitleggen waarom zij wel een wijntje bij de lunch mogen schenken en na die lunch brood voor thuis mogen verkopen?

Ik zie ook regelmatig in restaurants een stuk retail: verkoop van gedroogde pasta's, jam, vlierbloesemsap etc. Mag dit wel? En zo ja waarom?

 

Alvast heel hartelijk dank voor jullie hulp!

Ellis

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

19 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL.

 

Dat soort zaken heeft te maken met gebruiksbestemming, vergunningen, APV, etc. Allemaal zaken waar de gemeente over gaat.

 

Als jij jouw opzet een beetje helder voor ogen hebt en op papier, ga daar dan eens over in gesprek met de gemeente.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hallo Hans,

 

We hebben de gemeente al gesproken: het mag gewoon niet. En volgens hen mag het niet omdat de drank- en horecawet het niet toestaat: 14.2. En dan vind ik dit als ik mijn vriend google raadpleeg:

artikel 14,lid 2 van de drank- en horecawet stelt:

Het is verboden een horecalokaliteit of een terras tevens in gebruik te hebben voor het uitoefenen van de kleinhandel of zelfbedieningsgroothandel of het uitoefenen van een van de in het derde lid genoemde activiteiten, dan wel toe te laten dat daarin zodanige handel wordt of zodanige activiteiten worden uitgeoefend, tenzij het betreft de verkoop van etenswaren die voor consumptie gereed zijn.

 

Hieruit maak ik op dat afhaalpizza's wel mogen want direct eetbaar en gedroogde pasta niet want moet nog gekookt worden. Ook afhaalmaaltijden die koud zijn zouden dan niet mogen want moeten nog verwarmt worden.

 

Maar houdt dat dan in dat alle voorbeelden die ik zie en hierboven schets gewoon tegen de wettelijke bepalingen in gaan?

Of kan het zo zijn dat er in andere gemeenten andere regels zijn opgesteld in APV zodat dat artikel niet geldig is?

 

Link naar reactie
  • 0

Het zal vooral met handhaving van doen hebben.

 

Het idee achter het verbod om horeca met retail te combineren is, voor zover ik begrepen heb, vooral bedoeld om te voorkomen dat een zaak drank schenkt maar ook gesloten flessen verkoopt. Denk praktisch aan bijv een kroeg waar je ook nog een paar flesjes bier voor thuis zou kunnen kopen.

 

Wetgeving maakt er vervolgens van dat je helemaal niets mag verkopen tenzij het iets is dat je ter plekke op kunt eten. Strict genomen zou een kroeg je niet eens een aansteker mogen vekopen, maar of iemand dat gaat handhaven is een ander punt.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Ellis,

 

In de wet wordt aangegeven dat er geen detailhandel mag plaatsvinden in de horecalokaliteit. De horecalokaliteit wordt door de Drank- en horecawet gedefinieerd als:

"een van een afsluitbare toegang voorziene lokaliteit, onderdeel uitmakend van een inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, in ieder geval bestemd voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse".

 

Hieruit kun je afleiden dat in het gedeelte waar alcohol wordt geschonken geen detailhandel mag plaatsvinden en bijvoorbeeld wel in een andere (afgescheiden) gedeelte van het horecabedrijf. Waarschijnlijk maken andere bedrijven hiervan gebruik.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

 

 

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Ben en Rakesh,

 

Dank voor jullie antwoord! Fijn, meedenkers ;-)

 

Als ik tussen de regels doorlees is het dus gewoon allemaal verboden (als je geen "apart" gedeelte in je tent hebt maar zit het hem vooral in de handhaving: en dan ben je dus behoorlijk afhankelijk van een ander en willekeur...

 

Ik ga toch maar weer in gesprek met de gemeente. Hopelijk zijn ze bereid mee te werken als ik oplossingen aan ga dragen om mijn concept toch mogelijk te maken.

 

Als er nog iemand anders aanvullende informatie heeft: graag!

 

Groet,

Ellis

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zit er ook een stukje historie achter die waterscheiding horeca en detailhandel en dat is de oude winkeltijden wet. tot ca 10 jaar geleden mocht en winkel maar tot 18 of 19 uur open zijn, terwijl de meeste horeca tot 22-23 uur open is.

 

Die regel is dus ontstaan om oneerlijke concurrentie te voorkomen door horeca zaken ten opzichte van detailhandel te voorkomen. Doordat zij ook een halve supermarkt inrichten... (beetje overdreven gesteld) waar gasten na afloop ook nog wat inkopen kunnen doen.

Dit was althans een van de redenen. De andere heeft ook te maken met de verkoop van alcoholische dranken voor het schenken van alcohol gelden andere regels dan voor slijterijen. Tot 2 jaar geleden mocht een slijterij absoluut geen drank uitschenken in de winkel. Er mochten alleen besloten proeverijen worden georganiseerd (en vaak gebeurde dat dan nog weer in een lokale horeca gelegenheid en niet in de winkel). Sinds 2 jaar mag een slijterij op zeer beperkte schaal laten proeven, maar ze mogen het niet actief aanbieden (dus geen dienblad met glaasjes wijn bij de toonbank). Maar als een klant vraagt een bepaalde wijn te mogen proeven dan mag dat wel.

 

Winkels mogen tegenwoordig zonder enige vorm van vergunning of ontheffing tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds open zijn. De kans concurrentievervalsing is dus een stuk kleiner geworden tussen horeca en detailhandel. Daarnaast mag de gemeente ontheffing verlenen buiten die tijden en voor zondag openstelling.

In wat traditionelere gemeentes houd met de scheiding tussen horeca en detailhandel in stand terwijl wat meer vooruitstrevender gemeentes men vooral kijkt naar de nieuwe regels en realiteit, als de supermarkten toch al tot 21 of 22 uur open zijn wat maakt het dan nog uit als een horeca gelegenheid ook pasta, pesto en zongedroogde tomaten verkoopt.

 

In wat traditioneler of kleinere gemeentes zijn ook de supermarkten soms nog gewoon om 18u of 19u dicht en is men strikt(er) in de winkeltijdenwet. Daar zal men dan dus meer geneigd zijn om de horeca geen ruimte te geven voor detailhandelactiviteiten.

 

Dus ja je kunt het willekeur noemen, maar het is nu eenmaal het (voor)recht van de gemeente om lokale invulling te geven aan de toepassing van de winkeltijden wet en de drank en horeca wet.

evenals de mate van toelaten van bluring.

Als je in Amsterdam over straat loopt zie je nauwelijks het verschil tussen een bakkerij en een broodjeswinkel en zelfs albert heijn (to go) hebben verse afbakbroodjes en koffie dichtstbij de open pui en verderop in de winkel kun je ook nog een pak melk en een zak sla en 3 tartaartjes mee kunt nemen. maar ik denk dat zeker de helft van de omzet uit broodjes en koffie komt..

 

 

Link naar reactie
  • 0

Welkom op ondernemersforum Higherlevel.

 

Je kunt als ondernemer natuurlijk ook opteren voor een vestigingsplaats met een liberaler beleid. Of twee panden naast elkaar exploiteren.

 

Beetje flauw om hier online naar ik aanneem lokale concullega's te betrekken in jouw probleem of frustratie. Da's namelijk ook een ondernemer die mogelijk met een beetje 'creativiteit' zijn brood liefst met beleg probeert te verdienen en waarschijnlijk zorg draagt voor personeel en een gezin met het risico van handhaving.

 

Maak een afspraak bij het ondernemersloket voor een goed en constructief onderhoud.

 

Weekendgroet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Beetje flauw om hier online naar ik aanneem lokale concullega's te betrekken in jouw probleem of frustratie.

Ellus noemt voorbeelden in andere plaatsen. Je kan het zo lezen dat ze zich beklaagt over deze concullega's, maar zo is het niet bedoeld - als ik het goed begrijp. Ze verbaast zich dat de ene gemeente wel blurring door de vingers ziet, en de andere niet.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zit er ook een stukje historie achter die waterscheiding horeca en detailhandel en dat is de oude winkeltijden wet. tot ca 10 jaar geleden mocht en winkel maar tot 18 of 19 uur open zijn, terwijl de meeste horeca tot 22-23 uur open is.

 

Die regel is dus ontstaan om oneerlijke concurrentie te voorkomen door horeca zaken ten opzichte van detailhandel te voorkomen. Doordat zij ook een halve supermarkt inrichten... (beetje overdreven gesteld) waar gasten na afloop ook nog wat inkopen kunnen doen.

 

Dat aspect kan historisch ook nog wel mee spelen inderdaad. Voor de verruiming van de winkeltijden had je ook situaties waarbij bijvoorbeeld benzinestations gingen functioneren als minimarkten met ruimere openingstijden.

 

Het vervelende is dat je als ondernemer nu gewoon te doen hebt met de grillen van de gemeente.

 

Het geeft overigens compleet onzinnige situatie, zoals de vraag of een kapper haar klanten een alcoholisch drankje mag serveren. Als het antwoord op die vraag is "ja, tenzij ze ook kammen verkopen" mag je voorhoofd best even het bureau raken ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beetje flauw om hier online naar ik aanneem lokale concullega's te betrekken in jouw probleem of frustratie.

Ellus noemt voorbeelden in andere plaatsen. Je kan het zo lezen dat ze zich beklaagt over deze concullega's, maar zo is het niet bedoeld - als ik het goed begrijp. Ze verbaast zich dat de ene gemeente wel blurring door de vingers ziet, en de andere niet.

 

 

Precies! Want de collega's die ik aanhaal als voorbeeld zijn geen concurrenten hoor. Het zijn gewoon hele leuke zaken waaraan ik me graag wil spiegelen: wat zij hebben wil ik ook ;-)

Link naar reactie
  • 0

Nou gelukkig, ik las een 'waarom zij wel en ik niet'-verhaal met dan wel een heel specifiek voorbeeld met onderneming + vestigingsplaats...

 

...overdag reguleren en handhaven is praktisch bekeken natuurlijk veel makkelijker dan 's avonds.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Zoiets is natuurlijk een praktisch voorbeeld, en de vraag "als zij het mogen, waarom mag ik het dan niet?" lijkt me volkomen legitiem.

 

Uiteraard heb je altijd zuurpruimen die dan een handhavingsverzoek tegen het andere bedrijf indienen, maar ook mensen die er positief in staan en gewoon iets soortgelijks willen doen zonder lastig te worden gevallen door de overheid.

 

Handhaven doet men best buiten kantooruren, bijvoorbeeld bij winkels die op zondag ruimere openingstijden hanteren dan de gemeente toestaat.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zit er ook een stukje historie achter die waterscheiding horeca en detailhandel en dat is de oude winkeltijden wet. tot ca 10 jaar geleden mocht en winkel maar tot 18 of 19 uur open zijn, terwijl de meeste horeca tot 22-23 uur open is.

 

Die regel is dus ontstaan om oneerlijke concurrentie te voorkomen door horeca zaken ten opzichte van detailhandel te voorkomen.

Interessant! Eigenlijk is deze wet dus wel aan een update toe! Hoe heerlijk zou het zijn als bijvoorbeeld Amsterdam net zo levendig zou zijn als Parijs of Madrid. Wie geniet daar nou niet van die prachtige kleine eet/drink-zaakjes, die concept en consumentenbeleving centraal hebben staan, en niet het keurslijf van detailhandel of horeca...

 

Dus ja je kunt het willekeur noemen, maar het is nu eenmaal het (voor)recht van de gemeente om lokale invulling te geven aan de toepassing van de winkeltijden wet en de drank en horeca wet.

evenals de mate van toelaten van bluring.

Het is nog maar de vraag, of gemeentes dat zelf mogen bepalen. Als gemeentes een blurring-pilot starten, en Den Haag zegt dat dat niet mag... en ontnuchteringsorganisaties die handhaving eisen door de rechter in het gelijk gesteld worden...

Afgezien daarvan is het voor (beginnende) ondernemers echter niet alleen frustrerend, maar ook buitengewoon onhandig als er geen duidelijk beleid is. Dat de ene gemeente de andere niet is, is prima (Amsterdam is geen Staphorst). Maar lever jij een ondernemingsplan in bij de bank/een investeerder waarin je aangeeft door een vaag, niet officieel bevestigd gedoogbeleid te manoeuvreren? Want daar is op dit moment sprake van.

Link naar reactie
  • 0

Goed te horen dat het in jouw geval gaat werken!

 

Maar lever jij een ondernemingsplan in bij de bank/een investeerder waarin je aangeeft door een vaag, niet officieel bevestigd gedoogbeleid te manoeuvreren? Want daar is op dit moment sprake van.

 

Heb je er veel keuze in?

 

Momenteel experimenteert men met blurring en eventuele nieuwe wetgeving komt in de komende paar jaar, maar hoe die eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Bovendien is dat een taak voor de volgende regering, de huidige kan niet eens meer iets toezeggen.

 

Rekenen op soepelere wetgeving is uiteraard een risico, en dat zal een financier ook inzien.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 224 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.