Ga naar inhoud
 • 0

Import tabak buiten de EU

Beste HigherLevel leden, ik heb kort geleden een nieuw idee gehad voor het opzetten van een nieuwe onderneming. In het buitenland heb ik uitzonderlijk kwalitatief hoogwaardige tabak gevonden voor een zéér lage prijs.

 

Echter ben ik me er van bewust dat er rondom de import van tabak behoorlijk wat regels om de hoek komen kijken. Tabak is niet mijn sector; Mijn andere ondernemingen zitten in de IT/entertainment (VR development) en product development voor de smartshopbranche. Nou weet ik hoe ik zaken moet managen en verkopen, maar zoeken op de websites van de belastingdienst en de kvk leverde me vooral regelingen op voor reizigers en de kleininvoer; Dat is voor mij helemaal niet zo interessant, gezien ik om te beginnen ongeveer een ton wil invoeren.

 

Ik heb aan mijn jurist gevraagd of hij er wat mee kon, maar die is op het moment op vakantie + hij zei dat internationaal handelsrecht niet zijn ding was. Kan iemand me de juiste kant op sturen met deze vraag? Alvast van harte bedankt,

 

-Shinra

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0

Omtrent de verkoop van Tabak gelden strenge regels. Dit stopt niet bij het afdragen van de accijnzen.

Zo moet de verpakking voor een bepaald percentage zijn voorzien van verplichte teksten en ontmoedigende afbeeldingen. Ook de minimale hoeveelheden in de verpakking zijn vastgelegd.

 

Kijk hier maar eens:

 

http://ec.europa.eu/health/tobacco/products/index_nl.htm

 

zoekterm: tpd tobacco

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Van die ontmoedigende texten wist ik het al; Echter, dit soort dingen is geen significante moeite. De verpakkingen laten maken zit nauwelijks werk in; Een grafisch ontwerper kan voor een paar honderd euro iets moois maken, en de verpakkingen zelf doe je een keer 100000 van, zit je voor een jaar wel goed.

 

Aan regels voldoen is in de regel niet extreem moeilijk; Echter, een enorme hap uit je winst van de accijnzen, dat is vooral zuur :(.

Link naar reactie
 • 0

De eerste vraag is natuurlijk wat voor tabak (ruwe tabak? shag? sigaretten?) en wat ga je er mee doen?

Echter, een enorme hap uit je winst van de accijnzen, dat is vooral zuur

Accijns gaat niet van je winst af. Winst is het verschil tussen omzet en kosten, accijns is kostprijsverhogend.

 

Ik heb aan mijn jurist gevraagd of hij er wat mee kon, maar die is op het moment op vakantie + hij zei dat internationaal handelsrecht niet zijn ding was. Kan iemand me de juiste kant op sturen met deze vraag?

Als jouw jurist hier geen verstand van heeft zal je op zoek moeten naar iemand die dat wel heeft.

Link naar reactie
 • 0

Accijns gaat niet van je winst af. Winst is het verschil tussen omzet en kosten, accijns is kostprijsverhogend.

Formeel helemaal juist. De marges zitten in de handelprijs (grofweg tussen € 1,00 en € 1,50 per pakje); de rest (€ 4,50 - € 5.00-) is accijns en BTW

 

Maar de handelsprijzen en dus de daarin opgenomen marges worden ook laag gehouden om de totaalprijs onder psychologische grenzen te houden. Zouden de accijnzen morgen worden afgeschaft, dan neemt de winstmarge voor daardoor wel iets toe,maar dat is een kwestie van dubbeltjes per pakje, niet van 4 - 5 euro uiteraard

 

Ik vraag me overigens sterk af of je bij importvolume's van 1 ton per keer / 2 ton per jaar (100.000 pakjes = 2000 kilo tabak ) wel voldoende omzetvolume hebt om alle bijkomende kosten van kwaliteitscontroles en retributies etc te betalen en vervolgens nog een winsmarge over te houden.

 

Hoe ga je bijvoorbeeld de verkoop regelen? Via internet loop je bijvoorbeeld al snel tegen problemen met vervoerskosten en leeftijdcontrole aan. Distributie via winkelketens kun je vergeten, al was het alleen al omdat je het productaansprakelijkheidsrisico niet kunt afdekken

 

Lang verhaal kort: ik ben de afgelopen 3 jaar 2 x benaderd door en betrokken geweest bij een bedrijf dat het voornemen had te gaan handelen in tabak; in beide gevallen bleek - na grondig doorrekenen - dat je een flinke omzet nodig hebt om je vaste kosten te kunnen betalen, en pas daarna blijft er ook nog winst over. ( In beide gevallen is het bedrijf niet verder gegaan met deze business, oa omdat er flink voorgefinancieerd moest worden )

 

Ben dus erg benieuwd hoe vraagsteller dat probleem denkt te tackelen.

 

Verzekeringsadviseur voor ondernemers | AOV | Aansprakelijkheid | Cyber | Pensioen. 

Hulp nodig bij verzekeringen of wil je offertes?  → Contact

Link naar reactie
 • 1

Vanuit een verleden in de tabaksindustrie kan ik je melden dat de gevestigde fabrikanten over uitermate professionele apparatuur beschikken waarmee ze tegen zeer lage kostprijzen producten kunnen maken. Betreffende TDC apparatuur is momenteel echter niet vrij van storingen en vergt enerzijds een investering van pakweg EUR 4 miljoen (complete lijn) plus de nodige hoog specialistische uren voor de implementatie en onderhoud. Voor het plaatsen van de machine binnen een inrichting dient deze voorzien te zijn van een vergunning i.v.m. accijns.

 

Anderzijds stap je wel op een gelukking moment in, de zogenaamde pouches (jargon voor de verpakking) worden anno 2016 op rollen aangeleverd en door de machine zelf in bijvoorbeeld 50 grams verpakking gevormd en geseald. Voorschrijdende wet en regelgeving op dit gebied is dus goed op te vangen cq te adresseren.

 

Afgezien van het verpakken met behulp van een zogenaamde verpakkingslijn zal tabak bewerkt moeten gaan worden zodat de juiste blend ontstaat. Tabak is een natuurproduct en kent de nodige grilligheden (met name uitdrogen is een vijand) nog afgezien van allerlei ongedierte vanuit den vreemde.

 

Dan nog een klein hoofdstukje counterfeit. De lijn zoals eerder genoemd moet ook nog voorzien worden van track en trace apparatuur waarmee overheden in staat zijn de verpakkingen te achterhalen bij vermeende smokkel.

 

Niet allemaal beren op de weg natuurlijk. Als je uitermate goed beslagen ten ijs komt en over veel geld en een lange adem beschikt, dan is het zeker het overwegen waard.

 

Voor de beeldvorming kun je nog even googlen op de zogenaamde plain packaging nog een link zoals gebruikt in Australie en op termijn ook in Europa en wellicht de rest van de wereld.

 

Link naar reactie
 • 0

Blijft nog steeds de vraag van wat voor tabak er geimporteerd gaat worden. Als het al een kant en klaar product is en ze door de producent al van Nederlandse accijnszegels zijn voorzien is een investering in machines al minder van toepassing. In Bergen op Zoom staat er trouwens nog een tabaksfabriek leeg........

 

Link naar reactie
 • 0
21 minuten geleden, claudiarb zei:

hey shinra, we zijn nu 3 jaar verder en ik kom bij toeval op deze site, met een zelfde soort idee als jij. moet zeggen dat ik nieuwsgierig ben naar jou weg in dit verhaal 

Shinra heeft zich sindsdien niet meer op HL vertoond,  dus sluit ik dit oude topic om verwarring te voorkomen. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 185 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...