Jump to content
JansenmeteenJ
Verberg

Looptijd bedrijfsleningen en rentepercentages

vraag

Beste,

 

Wat voor looptijden en mogelijke rentes moet ik aanhouden voor businessplan?

 

-------------------

 

Ik dacht het wel te vinden op internet, maar ik zoek kennelijk op de verkeerde manier?

Ik ben bezig met het financiële gedeelte om eerst maar eens een haalbaarheid uit te vinden.

 

Alhoewel er een beperkt eigenvermogen is van 60000 euro, zal ik wat leningen nodig hebben.

Vooralsnog kom ik op:

 

50000 btw krediet, looptijd 3 maand, verwacht is, afhankelijk van factuurdatum dat hier een max van ca 40000 nodig. Verbouwen en inrichten is 2maand, dus in maart is alles weer terugbetaald.

Hier is een privé investeerder voor te vinden met 10% rente

 

30000 doorlopend krediet voor eerste jaar (in begin wel lasten geen inkomsten) aflossen voor einde jaar. 20000 nodig, 10000 buffer, ook maar op 10% rente gezet

 

Maar dan:

 

100000 inventaris

70000 verbouwing

 

Pand en inhoud (inrichting) is dusdanig versleten dat het uitvoeren in fases niet mogelijk is.

 

 

Als ik alles in 5 jaar moet terugbetalen tegen 8,75% dan is het geheel bij voorbaat al niet haalbaar.

Enig rente cijfer die ik via qredits gevonden heb en na wat speurwerk nog realistisch klonk, maar geen duidelijke looptijd.

 

Maar ing, waarbij je verplicht al je financiële verkeer via hun moet laten verlopen, bieden 3 jaar voor inventaris en 5 jaar voor verbouwing.

 

[verandering: titel]

 

Link to post
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Rate this answer

Rentes en looptijden zijn maatwerk, als je dit businessplan opstelt t.b.v. een financiering, kun je dit dus niet goed invullen of hooguit op basis van aannames.

 

Voor een financiering wordt o.a. het risico beoordeeld op basis van je omzetprognose, liquiditeitprognose, winstmarge, aflossingscapaciteit, de haalbaarheid van de onderneming, etc... Op basis daarvan wordt vorm, looptijd en rentepercentage bepaald.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Verbouwen en inrichten is 2 maand, dus in maart is alles weer terugbetaald. Hier is een privé investeerder voor te vinden met 10% rente

 

[...]

 

70000 verbouwing

 

Pand en inhoud (inrichting) is dusdanig versleten dat het uitvoeren in fases niet mogelijk is.

Is een hypotheek(verhoging) geen oplossing voor het pand? Wie is/wordt de eigenaar?

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Wat voor looptijden en mogelijke rentes moet ik aanhouden voor businessplan?

Daar zou je naar kunnen informeren bij geldverstrekkers. Mogelijk kom je dan tot de conclusie dat geld lenen nog niet zo makkelijk is, wat de basis onder je theoretische berekening weg zou kunnen halen.

 

Opgeteld kom ik aan een behoefte van 260.000 euro waarbij je extreem korte terugverdientijden voorspiegelt. Dat komt op mij erg optimistisch over. Ben je een zeer ervaren ondernemer, heb je het ei van Columbus of heb je gewoon veel zelfvertrouwen?

 

Vergeet niet dat het hier gaat om lenen. Bij lenen hoort terugbetalen. Hopelijk besef je welke risico's je jezelf op de hals haalt. Hoe ga je dit ooit terugbetalen als het niet gaat lopen zoals in je dromen?

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

A ik ben ondernemer maar niet in de horeca sector

B ik heb niet het ei van columbus, maar de gemiddelde restaurant formule is niet meer van deze tijd. De consument verandert, maar restaurants gaan maar mondjesmaat mee.

C ik zoek juist deze cijfers omdat mijn idee op papier heel mooi lijkt, dus wil ik graag doorrekenen of het ook klopt. Daarvoor ben ik al heel ver aan het uitdiepen geweest en de meeste cijfers zijn te vinden of te herleiden.

 

Belangrijkste basis is dat huur in verhouding tot de m2 laag is (10 euro m2, locatie centrum grote stad op doorgaande route welk over 4 jaar geen ander motorisch verkeer is dan snorfietsen en brommers). Reden van deze lage huurprijs is dat het geheel 30 jaar oud is en er letterlijk opnieuw begonnen moet worden.

Aan de andere kant resulteert dit in hoge kosten voor verbouwen, inrichten en aankleden. Het één compenseert het ander in dit geval.

 

Hypotheek op een huurpand gaat hem niet worden en kopen ook niet. Boven worden studenten kamers geëxploiteerd en de marktwaarde is tussen de 6 en 7 ton. Met 10% eigen vermogen krijg je geen vastgoedhypotheek.

 

Ik ben zeker van plan om het geheel nog eens goed na te laten rekenen en daarom zou ik graag een gemiddelde looptijd met een gemiddelde rente willen toepassen.

 

De voorzichtige omzetprognose lopen tegen de 4ton jaar aan, met ca 80% kosten (exclusief mijn eigen salaris), afhankelijk van hoe snel ik de leningen aflos en met welke rente.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

(...) maar de gemiddelde restaurant formule is niet meer van deze tijd. De consument verandert, maar restaurants gaan maar mondjesmaat mee.

 

Leg eens uit!

 

Ik ga behoorlijk vaak uit eten en heb dit totaal gemist. Waar gaat het over (wat heb ik gemist dus), wat voor "middeleeuwse toestanden" maak ik nog gebruik van hoewel het meer eigentijds moet?

 

Ben echt geïnteresseerd.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Laat ik voorop stellen dat financiering van Horeca niet echt makkelijk zal zijn, menig financier heeft er nog hoofdpijn van!

 

Het financieren van onroerende goederen is het mooiste als dat gelijk loopt met de afschrijving van het geheel, meestal zal de financier een kortere termijn aanbieden. e.e.a. is ook afhankelijk van de courantheid ( nieuw vs gebruikt). periode tussen 3 en 5 jaar is niet ongebruikelijk.

 

Het financieren van verbouwingen binnen een huurpand zal in principe door eigen middelen gedaan moeten worden. Mocht een financier dit toch willen financieren, dan op zeer korte termijn, mede afhankelijk van financiele positie , looptijd huurcontract en geboden zekerheden.

 

BTW zal middels een r.c. gefinancierd worden gedurende maximaal 3 maanden.

 

 

 

Bjj dit alles zal zeker gekeken worden naar ervaring, financiele inbreng e.d..

 

edit:onroerend moet natuurlijk roerend zijn!

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Reden van deze lage huurprijs is dat het geheel 30 jaar oud is en er letterlijk opnieuw begonnen moet worden.

Aan de andere kant resulteert dit in hoge kosten voor verbouwen, inrichten en aankleden. Het één compenseert het ander in dit geval.

Compenseren? Je wilt enorm veel geld investeren in een huurpand. Als je over een paar maanden concludeert dat het toch niet loopt en je moet stoppen, dan ben je dat geld kwijt. Foetsie. Je hebt geen pand om te verkopen en voor de verbouwing krijg je niets terug (tenzij je mooie afspraken hebt met de huurbaas). De schuld blijft gewoon staan.

 

Omdat je dus geen onderpand hebt (het is huur), vraag ik me af wie er hiervoor een lening zal bieden. De slagingskans is statistisch gezien laag (zeker horeca is berucht), er is geen onderpand, bij elkaar wil je meer dan een kwart miljoen, je gaat een nieuwe formule proberen en je hebt geen ervaring in de horeca. Behoorlijk risicogevoelig profieletje.

 

De voorzichtige omzetprognose lopen tegen de 4ton jaar aan, met ca 80% kosten (exclusief mijn eigen salaris), afhankelijk van hoe snel ik de leningen aflos en met welke rente.

Zonder horecaervaring direct naar de 4 ton omzet schieten met 80K winst in een pand waar nu geen horeca zit? If you succeed in doing this, tell me how. Misschien krijg je het in Excel sluitend, maar ik vrees voor de werkelijkheid.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

(...) maar de gemiddelde restaurant formule is niet meer van deze tijd. De consument verandert, maar restaurants gaan maar mondjesmaat mee.

 

Leg eens uit!

 

Ik ga behoorlijk vaak uit eten en heb dit totaal gemist. Waar gaat het over (wat heb ik gemist dus), wat voor "middeleeuwse toestanden" maak ik nog gebruik van hoewel het meer eigentijds moet?

 

Ben echt geïnteresseerd.

 

Misschien sla je daar de spijker op zijn kop; middeleeuws.

Ik ga ook regelmatig buiten de deur eten en ik wordt daarbij weinig verrast door het concept. Even kort door de bocht; de kaart is vaak voorspelbaar, mixed grill, steaks, als je geluk hebt een bami schotel, allemaal 'veilige' producten.

Het prijsbeleid wat daarbij wordt gevoerd is of wat de concurrent in de omgeving hanteert of vanuit kostprijs doorberekend. Soms heb het idee wel dat men het bedrijf is gestart op: eigen (werk)ervaring in de horeca of omdat er in de directe omgeving geen concurrentie is, dus men komt wel. Maar nauwelijks heb ik het idee dat er vanuit de consument gedacht wordt.

Ik ben nog zoekende naar de juiste bewoording, want deze opmerking is zeer waarschijnlijk ook een die ik zal krijgen van een potentiële investeerder.

 

Laten we het anders stellen, er is geen branche zo bezig met de consument, als de supermarkt

Vroeger hadden we de vertrouwde grutters, later werden een paar grote spelers op de markt. De wereld stond ineens op zijn kop toen er een duitse keten supermarkten in nederland opende, de prijzen waren drastisch lager dan wat gebruikelijk was. De kaarten waren hiermee geschud en men begon met (drastische) prijsverlagingen om zo maar proberen de consument binnen te krijgen en te houden.

Probleem is dat de hollandse supermarkten een deels andere formule / marktstrategie hebben dan die van duitse makelaardij. De hollandse supermarkt is een van one-stop-you-can-shop. Met een (zeer) uitgebreid assortiment, waarvan een deel langzaamlopers, wordt de feitelijke kost verdient met een paar hardlopers die dus wel alle m2 moeten bekostigen. De duitse prijsvechters daarentegen hebben in de basis eigenlijk alleen maar hardlopers. Deze presenteren ze onder hun eigen huismerken (en dat zijn er nogal wat, voor elke lijn hebben ze er een). Hierdoor kan men makkelijker wisselen van inkoop, immers de verpakking wisselt niet. Daarnaast is de omzet per m2 hoger en kan men tevreden zijn met een lagere marge.

Nu, anno 201*, wordt de consument steeds meer bewust van wat men eigenlijk eet. Dit deels door de vele voedingsschandalen die regelmatig in het nieuws zijn en kritische tv programma's als de keuringsdienst van waarde. Dit wordt nu ook in de supermarktwereld opgepakt; meer biologisch, er worden eisen gesteld aan verpakkingen, gezond en duurzaam zijn de kernwoorden en daarbij is de prijs iets meer ondergeschikt. Een van de twee duitse supermarkten is daar erg bewust van en actief bezig om zijn imago daarin om te zetten. De hollandse formules zetten een andere strategie in; gemak. Afhaal punten, je besteld je boodschappen digitaal, vliegt langs de winkel, inladen en wegwezen. Of men begint met food-in-store concepten. Compleet warme maaltijden direct / a la minute bereid die je zo mee naar huis kan nemen (en hopen dat het nog warm is).

 

In de restaurants zien we weinig verandering. Mondjesmaat begint men al met duurzaam, eerlijk, streekproducten. Vaak is dit ergens nog op basis van idealisme. Gedreven ondernemer met (kleine) restaurants vaak aan de rand van het centrum.

 

En daar ergens zie ik een mogelijkheid. Zonder al teveel op details in te gaan, het heeft met prijs te maken, met de materialen (producten), met presentatie waarbij een geheel vernieuwd uitgangspunt gehanteerd wordt (en heel toevallig opgedaan op mijn vakantie vorig jaar in duitsland).

 

Laat ik voorop stellen dat financiering van Horeca niet echt makkelijk zal zijn, menig financier heeft er nog hoofdpijn van!

IK denk dat niet niet alleen voor de horeca geld, maar de horeca is wel een van de risicovolle sectoren.

 

Het financieren van onroerende goederen is het mooiste als dat gelijk loopt met de afschrijving van het geheel, meestal zal de financier een kortere termijn aanbieden. e.e.a. is ook afhankelijk van de courantheid ( nieuw vs gebruikt). periode tussen 3 en 5 jaar is niet ongebruikelijk.

Dit vraagt om uitleg, ik probeer roerende goederen te financieren, onroerend goed is geen optie, daar ik te weinig vermogen heb om het hele pand te kopen.

 

Het financieren van verbouwingen binnen een huurpand zal in principe door eigen middelen gedaan moeten worden. Mocht een financier dit toch willen financieren, dan op zeer korte termijn, mede afhankelijk van financiële positie , looptijd huurcontract en geboden zekerheden.

 

Hieruit kan ik de voorlopige conclusie trekken dat men nooit langer looptijd aan zal bieden dan de looptijd van het huurcontract? Ja ik kan het uit eigen middelen betalen, maar dan heb ik geen eigen vermogen meer.

 

Compenseren? Je wilt enorm veel geld investeren in een huurpand. Als je over een paar maanden concludeert dat het toch niet loopt en je moet stoppen, dan ben je dat geld kwijt. Foetsie. Je hebt geen pand om te verkopen en voor de verbouwing krijg je niets terug (tenzij je mooie afspraken hebt met de huurbaas).

Wel wordt er nu door een onafhankelijk partij een calculatie gedaan omtrent de kosten voor verbouwing. Hiermee wil ik onderhandeling gaan met de verhuurder om te kijken of we er gezamenlijk uit kunnen komen. Er is al ruim 30 jaar geen renovatie geweest, dus een verbouwing van dit formaat zou een enorme boost aan het pand geven.

 

BTW zal middels een r.c. gefinancierd worden gedurende maximaal 3 maanden.

 

Hier heb ik al een particuliere investeerder voor welk dit voor mij wil voorfinancieren tegen 10% rente.

 

 

Zonder horeca-ervaring direct naar de 4 ton omzet schieten met 80K winst in een pand waar nu geen horeca zit? If you succeed in doing this, tell me how. Misschien krijg je het in Excel sluitend, maar ik vrees voor de werkelijkheid.

 

Ik heb zelf alleen als gast ervaring in de horeca. Het betreft overigens een bestaand horeca bedrijf, welk ik al ruim 4 jaar goed ken (ook achter de schermen). Een deel van het bestaand personeel heeft al aangeven mee te willen als de mogelijkheid er is.

Het omzet komt vooral door het volume / capaciteit. Eén maar, de gasten moet uiteraard wel komen. De huidige exploitatie draait op slechts 2/3 van het pand. 1/3 is gewoon magazijn, daar wordt nu niks mee gedaan. Zoals het nu draait, zitten ze niet altijd vol. De gasten komen niet voor de sfeer, die is al 30 jaar oud, maar puur voor kwaliteit.

De uitdaging ligt in het verdubbelen van het aantal zitplaatsen, dezelfde kwaliteit maar dan met een goede sfeer en hetzelfde product, maar met de presentatie die past bij de consument van nu.

 

Overigens, ik ben blij met jullie kritische kijk. Dit geeft mij de uitdaging om mijn verhaal goed te onderbouwen.

 

En ach of het wel of geen succes wordt, ik kan er altijd nog een boek overschrijven :P

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Het omzet komt vooral door het volume / capaciteit. Eén maar, de gasten moet uiteraard wel komen. De huidige exploitatie draait op slechts 2/3 van het pand. 1/3 is gewoon magazijn, daar wordt nu niks mee gedaan. Zoals het nu draait, zitten ze niet altijd vol. (...)

De uitdaging ligt in het verdubbelen van het aantal zitplaatsen, dezelfde kwaliteit maar dan met een goede sfeer en hetzelfde product, maar met de presentatie die past bij de consument van nu.

Je wil het aantal gasten verdubbelen door een paar ton te investeren in de "sfeer". Is dat realistisch? Stel dat het werkt, levert dat dan voldoende op om de verbouwing te bekostigen? En levert het dan zelf nog meer op, om de kosten van de lening te vergoeden?

 

Ik zeg niet dat niet niet kan. Ik was ook sceptisch over de opening van de Happy Italy in Enschede, een restaurantketen met Italiaans eten tegen hele lage prijzen. Studentenstad met al meerdere goedkope pizzeria's die elkaar op prijs kapot concurreren. Ik vond de zaak vanaf de buitenkant al veel te groot, maar toen hij open ging bleek hij van binnen zelfs vier(!) zo groot als ik had gedacht. Prachtig interieur, dat moet een heleboel geld hebben gekost. Maar geweldige kwaliteit, bereiding is razendsnel en vanaf de opening hingen de mensen er met de benen uit. Dat had ik niet verwacht. Het kan dus wel, blijkbaar. Maar ik kan natuurlijk niet in hun boeken kijken en toen ik er deze week was voor een lunchafspraak waren we vrijwel de enige gasten.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Dat was en is mijn vraag ook uiteraard. Kan het, wil het of is het te mooi om waar te zijn? Idee is zo simpel, maar kan er geen tweede van vinden in Nederland. Google mij al dagen suf daarop.

 

Vandaar ik vooraf aan het uitrekenen ben of het mogelijk is.

Daar horen aflossing en rente bij.

 

In mijn omzetprognose, welk vanuit een laag bestedingspatroon berekend is, zou ik 1,5 keer de huidige omzet draaien met dubbel aantal zitplaatsen.

Nu ik de lening op 5 jaar (looptijd huurcontract) en 8,75 procent (qredits) heb gezet zie ik dat ik iets moet schaven of beter uitrekenen.

De goal ligt op 20000 eraf aan kosten eerste jaar of een ton extra omzet draaien (wat is eerder haalbaar?). 10000 heb ik al eraf gepraat met de overname som, omdat de stoelen etc niet terug komen, dus waarom voor betalen? Nog 10000 te gaan. Als de huisbaas nog mee wil werken zou dat ook ruim schelen.

Dan zou ik welgeteld iets van 1000 euro op de bank hebben staan 1 januari 2018. En heb ik geen rekening courant krediet meer nodig in theorie.

 

Inventaris en inrichten is een aanname, hier zal ik nog wat in kunnen gaan schaven met exacte berekening. Voor de keuken kan ik altijd afbuigen naar lease. Maar ben benieuwd wie er een beter voorstel doet daarin.

 

Leverancier krediet is geen optie ook brouwerij contract niet,

Ik ga mij niet binden aan iemand waar ik ook nog mijn inkoop moet doen.

Ben je net een franchiser.

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Dat was en is mijn vraag ook uiteraard. Kan het, wil het of is het te mooi om waar te zijn?

Dat weet je pas als je je idee in een ondernemingsplan hebt uitgewerkt en hebt voorgelegd aan potentiële financier(s).

 

Alle aannames die je pleegt over benodigde financiering, (meer jaren prognoses) omzet, kosten, marges, gemiddelde besteding, groei in bezoekersaantallen, etc. etc. etc. moet je daarvoor zorgvuldig (met bronvermeldingen) onderbouwen.

 

Zoals gezegd, Horeca is zeer lastig te financieren, je zult er veel zekerheden tegenover moeten stellen, denk bijvoorbeeld aan een eigen inbreng van al gauw 40 - 60%.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 1
  • Rate this answer

Kleine update.

 

De calculatie voor volledige renovatie tot casco klaar is binnen.

Dit is fors meer dan ik ooit zal kunnen betalen of aflossen in 5 jaar.

 

Contact met de verhuurmakelaar gehad en deze gaf aan dat verhuurder bewust is van de staat en dat er zeker mogelijkheden zijn om nader tot elkaar te komen.

Hierbij sierde mij dat ik een onafhankelijke calculatie heb laten maken.

 

Het verzoek is om kort het een en ander op de mail te zetten. Ik vermoed dat ze daarmee een voorselectie willen maken tussen dromer of niet

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 4 leden online en 142 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept