Ga naar inhoud
 • 0

Startende ondernemer, kinderopvangtoeslag

Dag forumleden,

 

Ik probeer er al een tijdje achter te komen of ik aan een voorwaarde voor kinderopvangtoeslag voldoe. Dat is nogal cruciaal om mijn startende onderneming kans van slagen te geven. De belastingdienst geeft weliswaar aan dat ik aan de voorwaarden voldoe, maar ik zou het graag bevestigd zien. E-mailen met de belastingdienst kan niet. Ik zou enorm gerust gesteld zijn als iemand - liefst de belastingdienst zelf - mijn schriftelijk bevestigt dat ik aan de eisen voldoe.

 

Hieronder de mail die ik klaar had staan, maar bij gebrek aan een contactadres maar hier plak. Ik ben vooral geholpen met duidelijke antwoorden. Hopelijk wordt het er niet ingewikkelder op!

 

---

 

Geachte heer, mevrouw,

 

Op maandag 12 september 2016 had ik telefonisch contact met een medewerker van de Belastingdienst. Ik heb daar een situatie voorgelegd, en antwoord van gekregen. Omdat ik zeker wil zijn dat ik volgens de regels handel, vraag ik u om mij te bevestigen dat ik het goed heb begrepen, of om aan te geven waar ik me vergis en hoe ik wel aan de regels voldoe.

 

Ik heb mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, als v.o.f., samen met een partner. Wij zijn samen gestart als ondernemer. We geven workshops, produceren decoratieve artikelen voor in huis, verkopen deze in onze webshop en ons atelier. We beogen hier wekelijks beide 16 uur aan te besteden.

 

Om dit werk te kunnen doen heb ik op donderdag enkele uren kinderopvang nodig voor mijn kinderen, na schooltijd.

 

Klopt het dat ik met onderstaande gegevens recht heb op kinderopvangtoeslag?

- Ik ben ingeschreven als ondernemer / v.o.f. bij de Kamer van Koophandel

- Ik werk 16 uur per week voor mijn onderneming (waaronder het verzorgen van workshops, productie van artikelen, verkoop, websitebeheer, administratie, acquisitie)

- Ik maak mijn uren en werkzaamheden aannemelijk door dit goed bij te houden en overlegbaar te maken

- Ik breng mijn kinderen maximaal zes uur per week naar de kinderopvang om mijn onderneming te kunnen runnen

- Ik werk elke week, met enkele weken vakantie per jaar als uitzondering

 

Ik hoop dat ik een mooie omzet draai maar kan dat als ondernemer niet garanderen. Klopt het dat de hoogte van de omzet en de mate van winst / verlies geen invloed heeft op het recht op kinderopvangtoeslag?

 

Wanneer u mijn bovenstaande twee vragen bevestigend beantwoord, kan ik met een gerust hart aan mijn onderneming werken. Mochten ik me vergissen, of mochten er belangrijke aanvullende aandachtspunten zijn, wilt u me daarover dan informeren?

 

Ik hoop op een snel antwoord per e-mail of brief

 

alvast hartelijk dank

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ik kan geen reden bedenken waarom je geen aanspraak zou kunnen maken op kinderopvangtoeslag mits je kind gebruik maakt van een erkende kinderopvanginstelling.

 

Echter, als je bevestiging wil van de belastingdienst, stuur ze dan een brief. Per post is dit zeker mogelijk.

 

Succes met ondernemen!

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor de snelle reacties. Ik zal inderdaad een brief sturen. Ik kan ook geen reden bedenken, maar het is nieuw voor me. En als ik er geen recht op heb, moet ik veel geld terugbetalen. Ik hoor daar regelmatig verhalen over, van mensen die ook menen aan de voorwaarden te voldoen en dan toch fors moeten terugbetalen. Vandaar mijn zorg.

 

groet

LW

 

Link naar reactie
 • 0

Geen probleem, ze kijken echt naar uren en niet naar inkomsten.

 

Ik heb het jaar na geboorte van m'n dochter weinig verdient, maar KOT was geen probleem. Je kan beter wel je uren duidelijk bijhouden, wat je al van plan was, bijv. in een Excel bestand. En bewaar ook je agenda voor eventuele controle.

 

Het jaar daarna verdiende ik weer goed gelukkig. Als je meerdere jaren belasting terug krijgt in plaats van moet betalen heb je wel kans dat de belastingdienst je onderneming als een hobby gaat zien i.p.v. een onderneming. Maar dan ben je een paar jaar verder, moet het behoorlijk slecht gaan en heb je op meer dingen geen recht meer dan alleen KOT. In de eerste 2 jaar is hiervan geen sprake omdat de belastingdienst ook snapt dat je eerst moet investeren.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 470 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...