Jump to content
RandyG
Verberg

Uit een VOF en WW/bijstand aanvragen

vraag

Goedemiddag,

 

ik zal eerst even mijn situatie schetsen:

ik heb samen met mijn partner een VOF sinds 4 jaar, de andere persoon in kwestie heeft altijd alle geldzaken gedaan, en ik kreeg een klein bedrag per maand gestort om mij zelf te kunnen onderhouden zoals verzekeringen enz.

Nu gaan wij uit elkaar en wordt ik dus ook uit de VOF geschreven, maar volgens het UWV heb ik geen recht op WW omdat ik er zelf 'uitstap', is hier wat aan te doen? Over dit jaar zal ik ook geen bijstand krijgen, omdat er te veel geld verdiend zou zijn in de VOF, waar ik dus nooit iets van gezien heb.

Kan iemand me vertellen wat we hier aan kunnen doen?

bvd.

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
 • Rate this answer

Beste Randy,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

maar volgens het UWV heb ik geen recht op WW omdat ik er zelf 'uitstap', is hier wat aan te doen?

Nee, als vennoot ben je ondernemer, en heb je helemaal geen recht op werknemersvoorzieningen als WW. Vreemde opmerking van UWV in dit geval dus (of wellicht was de situatie ze niet helemaal duidelijk)

 

over dit jaar zal ik ook geen bijstand krijgen, omdat er te veel geld verdiend zou zijn in de VOF, waar ik dus nooit iets van gezien heb. Kan iemand me vertellen wat we hier aan kunnen doen?

 

Dit is wel vreemd: niet de verdiensten van de VOF als geheel maar alleen jouw winstdeel daarin is bepalend voor de bijstand.

Welke afspraken over verdeling van de winst zijn er gemaakt in de VOF en is er een VOF overeenkomst? Heb je de VOF aangiftes, jouw winstdeel en de privé opnames wel goed bekeken? Anders is het wellicht verstandig om daar eens iemand met kennis van financiën in je eigen netwerk naar te laten kijken, of benader daarvoor een boekhouder of administratiekantoor

 

Er zijn grofweg maar 2 mogelijkheden hier: ofwel je hebt recht op een klein deel van de winst, en dan heb je wellicht toch recht op bijstand, ofwel je hebt recht op een groot deel van de winst en dan heb je mogelijk te weinig gekregen.

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

maar volgens het UWV heb ik geen recht op WW omdat ik er zelf 'uitstap',

Welkom op Higherlevel!

 

Je hebt geen recht op ww, omdat de ww een werknemersverzekering is en je als vennoot in een VOF geen werknemer bent. Wil je daar wat aan doen, dan zul je het UWV moeten overtuigen dat je de afgelopen jaren toch geen vennoot was, maar in dienstbetrekking. Dat gaat je vermoedelijk niet lukken.

 

Je zal moeten zorgen dat je inzage krijgt in de financiële stukken en aan de hand daarvan bepalen of jouw winstaandeel juist is vastgesteld en steeds volledig is uitbetaald. Tevens zal een eindafrekening moeten worden gemaakt.

 

Is er een schriftelijke vof-overeenkomst of andere bewijsmiddelen waaruit onder meer de gerechtigdheid tot de winst en/of andere afspraken blijken?

Zijn er jaarrekeningen opgesteld?

 

Edit: Tuurlijk, het gras wordt weer voor mijn voeten weggemaaid...


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

[...] omdat er te veel geld verdiend zou zijn in de VOF, waar ik dus nooit iets van gezien heb.

In een VoF heb je recht op een bepaald winstaandeel, volgens een verdeelsleutel die jullie als vennoten zelf hebben afgesproken (in hopelijk een vennootschapscontract). Dat je niet weet wat de winst van de VoF is, is al niet goed, maar dat je daarvan "dus" niets krijgt, is onacceptabel.

 

Trek je collega aan de spitse oren of rode staart om eerst maar eens de cijfers boven water te krijgen. Heb je een jaarrekening van 2015? Wat staat er in de aangiften omzetbelasting van de afgelopen kwartalen? Dat soort dingen.

 

Edit: in sommige delen van het land is het nooit te heet om te grasmaaien... ;D

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

ik kreeg een klein bedrag per maand gestort om mij zelf te kunnen onderhouden zoals verzekeringen enz.

Je zou dat moeten krijgen omdat je daar recht op had en niet omdat je het nodig had, maar het zou natuurlijk precies kunnen kloppen met de afgesproken winstverdeling.

 

Hoe heb je dat de afgelopen jaren gedaan met je aangifte inkomstenbelasting? Daar moet je immers de cijfers van de VOF opgeven, waaronder het exacte winstdeel waarover je inkomstenbelasting mag betalen.

 

Nu gaan wij uit elkaar en wordt ik dus ook uit de VOF geschreven

Het woord "dus" triggert me. Dat hoeft immers niet per se.

 

Daarnaast: als een van de twee de VOF verlaat houdt de VOF in principe op te bestaan en moet er netjes worden afgerekend tussen de vennoten. Dat rekenen zou ik niet zonder meer aan "de ander" overlaten. Ik adviseer een onpartijdige deskundige in te schakelen om een en ander na te zien en goed te regelen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor de antwoorden, ik kan hier mee verder.

Ik vrees dat ik toch een advocaat in de arm zal moeten nemen, omdat de andere persoon in kwestie mij voorhoud, dat het geld wat ik eigenlijk zou moeten krijgen (40% mede eigenaar) op is gegaan aan bijvoorbeeld, uitjes, kleren, vakanties die de andere persoon in kwestie heeft betaald, waar ik niet om gevraagd heb. Achteraf zie ik inderdaad in dat ik mijn bedrag had moeten eisen, wat mij ook toekomt. Maar dat is achteraf. Op dat moment dacht ik dat het goed zou gaan tussen ons en dat zich deze problemen niet zouden voordoen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Op dat moment dacht ik dat het goed zou gaan tussen ons en dat zich deze problemen niet zouden voordoen.

Het spijt me dat het zo uitpakt. Huwelijken en VOF'en worden meestal vol goede moed begonnen maar lopen zelden goed af. Een advocaat (met kennis van fiscale zaken rond een VOF) kan je helpen om zo snel mogelijk uit te zoeken waar je staat en je adviseren over te nemen acties.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nu gaan wij uit elkaar en wordt ik dus ook uit de VOF geschreven, maar volgens het UWV heb ik geen recht op WW omdat ik er zelf 'uitstap', is hier wat aan te doen? Over dit jaar zal ik ook geen bijstand krijgen, omdat er te veel geld verdiend zou zijn in de VOF, waar ik dus nooit iets van gezien heb.

Kan iemand me vertellen wat we hier aan kunnen doen?

bvd.

Is er een VOF contract? Hoe ziet balans op einddatum VOF eruit? Zijn de kapitaalrekeningen van jullie beiden ook correct bijgehouden? Zomaar wat vragen die van belang zijn om je positie te bepalen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Huwelijken en VOF'en worden meestal vol goede moed begonnen maar lopen zelden goed af.

 

Is dat zo, Ron...?

 

Ik heb wel gemerkt dat alle VOF'jes waar ik ooit mee in contact ben gekomen geen lang leven hebben gehad.

Maar huwelijken... die kunnen wel lang stand houden hoor.

(zeg ik als ervaringsdeskundige)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Maar huwelijken... die kunnen wel lang stand houden hoor. (zeg ik als ervaringsdeskundige)

Prijs je gelukkig, als uitzondering. Van de huwelijken die ooit gesloten zijn in Nederland eindigt meer dan 40% in een scheiding (2014). Van de huwelijken die recent gesloten zijn ligt dat percentage nog veel hoger. Een huwelijk duurt in Nederland gemiddeld 14,8 jaar (2014). Er zijn 35.000 scheidingen per jaar (2014) en dat aantal stijgt vrij rap. Er schijnt een lichte golfbeweging met de huizenmarkt mee te zijn (mogelijk omdat mensen bang zijn hun huis niet te kunnen verkopen); aangezien die weer aantrekt zal het wel weer scheidingen regenen de komende tijd.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 206 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept