Jump to content
Alexander31
Verberg

Etherische olien importeren vanuit VS voor webshop

vraag

Hallo allemaal,

 

Een tijdje geleden ben ik in Amerika een product tegen gekomen waarvan ik denk dat hiervoor in Nederland ook een markt is, na grondig onderzoek kom ik het product niet of in een andere vorm tegen op het Nederlandse web.

 

Kort samengevat gaat het om een "diffuser" die werkt op kalmerende en of activerende etherische oliën, er zijn een aantal soorten en er worden ongeveer 40 tot 50 soorten non-gmo organisch geteelde planten in verwerkt, denk aan salie, venkel, vanille, mint, peterselie, rozemarijn, zwarte peper, basilicum etc.

 

Ik heb alle ingrediënten nagetrokken en kan geen schadelijke eigenschappen ontdekken, daarnaast krijg ik de indruk aan de hand van enkele certificaten die ik heb gezien en onderzocht dat de productie zuiver verloopt, dus geen kunstmatige toevoegingen.

 

Ik heb een aantal samples van het bedrijf ontvangen die zonder problemen enkele dagen later bij mij werden bezorgd.

 

De douane werken niet bepaald mee, zij adviseren mij een expediteur in te schakelen of het product te laten onderzoeken in een laboratorium, wat mij nogal duur in de oren klinkt. Na rond bellen vind ik geen expediteurs die ervaring hebben met import van etherische oliën, ook zij moeten hiervoor op onderzoek uit.

 

Op de site van de douane vind ik ook geen bruikbare informatie over etherische oliën.

 

Zou ik dit product gewoon mogen importeren?

Iemand ervaring of een idee wat een logische volgende stap zou kunnen zijn?

 

Alvast bedankt voor uw reactie(s)

 

Met vriendelijke groet,

 

Alexander

 

 

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Alexander,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Een tijdje geleden ben ik in Amerika een product tegen gekomen waarvan ik denk dat hiervoor in Nederland ook een markt is, na grondig onderzoek kom ik het product niet of in een andere vorm tegen op het Nederlandse web. Kort samengevat gaat het om een "diffuser" die werkt op kalmerende en of activerende etherische oliën.

Dat klinkt niet heel uniek of origineel. Wat is er anders dan al die andere olieverdampertjes?

 

De douane werken niet bepaald mee, zij adviseren mij een expediteur in te schakelen of het product te laten onderzoeken in een laboratorium, wat mij nogal duur in de oren klinkt.

Wat jij ervaart als "niet meewerken" is natuurlijk ook het beschermen van ons land en onze gezondheid. Waarom zeggen zij onderzoek te willen? Alleen voor het bepalen van de invoerrechten?

 

Op de site van de douane vind ik ook geen bruikbare informatie over etherische oliën. Zou ik dit product gewoon mogen importeren?

Eerste hit via Google: een link naar dit forum over invoerrechten op etherische olie. ::)

 

Dat spul wordt heel veel geïmporteerd, dus er moet een expediteur zijn met ervaring op dat vlak. Je kunt de import misschien ook laten lopen via een bestaande importeur van dergelijke oliën, dan heb je er misschien ook meteen een afzetkanaal bij.

 

Romano Sandee op dit forum weet alles van etherische olie, maar ik weet niet of hij ook importeert. Je kunt hem een persoonlijk bericht sturen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Etherische olie is niet per definitie ongevaarlijk. Lees hier en hier bijvoorbeeld. Als je iets uit de USA importeert moet je voldoen aan alle relevante EU- en lokale wetgeving (REACH,GHS enz) en je bent ook productaansprakelijk. Met andere woorden je moet eerst weten wat je doet en jezelf laten begeleiden door een deskundige of alles zelf goed uitzoeken. Daarvoor moet je wel al een zekere basiskennis hebben anders is het onbegonnen werk.

 


 Kemdirect Powergel toiletvloeistof voor camper en caravan 

Frikanburger® merknaam en auteursrecht voor een prikkie. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Etherische olië mag in beginsel gewoon ingevoerd worden. Er zit nog wel verschil in invoer en op de markt aanbieden. Als je het product op de markt brengt moet je voldoen aan de regels die daarvoor gelden. In dit geval zal dat waarschijnlijk een of ander Warenwetbesluit zijn. De douane handhaaft ook vanuit naburige regelgeving en kan de invoer van een product blokkeren bv op grond van niet voldoen aan warenwettelijke eisen.

 

Dat je op de site van de douane geen specifieke informatie vindt over etherische olie lijkt me verder logisch........ en dat ze jou niet haarfijn uit kunnen leggen hoe het zit ook niet. Je kunt trouwens bij de douane wel een BTI aanvragen, voor bepaling van de goederencode (gratis). Dan loop je trouwens wel grote kans de het douanelaboratorium het product onderzoekt (niet gratis). Zou verder eens contact opnemen met de nVWA.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zoek alsjeblieft een goede adviseur om dit vraagstuk aan te pakken. Je kan je zo in je vingers snijden als je spul vanuit Amerika importeert zonder dat je precies weet wat je doet.

 

De eisen die hier aan consumenten producten gesteld worden zijn vele malen strenger dan in de VS en zoals al gezegd, jíj (je bedrijf) bent verantwoordelijk omdat jij de importeur bent.

 

Wij verkopen Amerikaanse lak waar schadelijke stoffen in zitten die hier alleen onder strenge voorwaarden verkocht mogen worden (bedankt REACH ;) ) en ik ben erg blij dat er een importeur tussen zit die dit allemaal uitzoekt/regelt/afhandelt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

ik sluit me aan bij Hans, essentiële olie is zeker niet ongevaarlijk!

ze moeten ook gelabeld zijn als gevaarlijke stof, dus daar zal ongetwijfeld wel een dik veiligheidsdossier voor gemaakt moeten worden (per product!).

 

Daarnaast zijn gezondheidsclaims ook niet zomaar toegestaan, dat moet je vooraf uitzoeken ivm hoge boetes die daarop staan.

 

Je hebt in NL een paar grote spelers op dit gebied, wellicht kan je zoals eerder genoemd als importeur inschakelen, bijv. Chi International of Volatile

of je zoekt een veiligheids specialist


"zoek het maar uit"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Helaas de douane is advies maar een handhavingsorganisatie. Klinkt wellicht een beetje flauw maar dat is zoals ons systeem werkt. Simpele vragen kunnen ze beantwoorden maar voor meer complexe zaken zal je naar een marktpartij toe moeten. Denk aan een partij zoals SGS / TUV oid. Dit soort inspectie organisaties met lab faciliteiten kunnen vaak je product langs de wettelijke meetlat leggen. Maar dit zijn wel vaak kostbare trajecten.

 

Het vinden van een juiste douane expediteur lijkt mij verder een kwestie van doorzetten. Deze moeten er zeer zeker zijn .


Maarten Versluis

 

Logic4l B.V.

Logic4l Transport Solutions

http://www.logic4l.com

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 131 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept