• 0

urencriterium - aannemelijk maken van uren of echt administreren

Waarschijnlijk ben ik niet de enige waar de Wet DBA impact heeft op het aantal uren besteed aan de onderneming in 2016. In voorgaande jaren had ik altijd meer dan 1225 gedeclareerde uren en kon ik zonder twijfel aantonen dat ik recht had of zelfstandigenaftrek.

 

Dit jaar wordt het krap. Met alleen gedeclareerde uren ga ik het (de 1225 uur) niet redden.

 

Ik heb begrepen dat de reistijd ook meegerekend mag worden. Dat scheelt al veel en dan kom ik in de richting, maar zoals het er nu uitziet red ik het nog niet.

 

Er moeten dus uren bij voor administratie, acquisitie en dat soort zaken. De daaraan werkelijk bestede uren kan ik niet aantonen, maar wel aannemelijk maken.

 

Als ik 39 uur (op jaarbasis) schrijf voor de wekelijkse administratie (gemiddeld 45minuten per week), dan is dat toch aannemelijk? Of moet ik nu echt bijhouden dat ik op (doorgaans) de dinsdagavonden 30minuten of 1 uur aan de administratie besteed?

 

Ik heb ook nog kleinere posten (allen nog laag ingeschat): 8 uur voor de studie van de wet DBA en modelovereenkomsten, 8 uur voor de IB-aangifte, en nog wat meer.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Waarschijnlijk ben ik niet de enige waar de Wet DBA impact heeft op het aantal uren besteed aan de onderneming in 2016.

 

De Wet DBA schaft alleen de VAR af. Dat heeft niets te maken met de zelfstandigenaftrek en het urencriterium, behoudens dat je tijd besteed aan loondienstverbanden uiteraard niet mag meetellen voor dit criterium..maar dat mocht in de oude situatie ook al niet :)

 

Aan de manier van registreren en verwantwoorden van je uren voor het urencriterium is niets gewijzigd, dus wat is er voor jou persoonlijk dan veranderd ten opzichte van 2015? Is er een opdracht die je nu niet meer mag meetellen voor het urencriterium ?

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Of moet ik nu echt bijhouden dat ik op (doorgaans) de dinsdagavonden 30 minuten of 1 uur aan de administratie besteed?

Ik vermoed dat als je dit een tijdje per dag gaat bijhouden, dat je jezelf blij verrast met een aantal "overige uren" waar je op dit moment nog geen rekening mee hebt gehouden.

 

Link naar reactie
  • 0

(...) dan is dat toch aannemelijk?

 

Daar moet je natuurlijk zelf over oordelen.

(hoe kan iemand op HL weten hoeveel uren jij ergens aan besteedt?)

 

De belastingdienst oordeelt in de 2e instantie (jij zelf dus in de 1e instantie).

En de rechter heeft het laatste woord.

 

En je hoeft het niet te administreren, maar je moet het wel kunnen specificeren (en dus aannemelijk maken).

Maar je mag het natuurlijk ook administreren. Of dat het aannemelijker maakt, dat is dan wel een tweede natuurlijk (je kan wel van alles opschrijven namelijk).

 

Link naar reactie
  • 0

Dat zegt 'ie toch - minder dan 1225 declarabele uren. Wat daar de oorzaak van is boeit niet echt m.b.t. de vraag, toch?

 

Gelet op z'n specifeke inleiding wel, wat mij betreft :):

Waarschijnlijk ben ik niet de enige waar de Wet DBA impact heeft op het aantal uren besteed aan de onderneming in 2016

Ik ben benieuwd wat die impact van de wet DBA dan is geweest, vooral omdat vraagsteller zelf aanneemt dat hij niet de enige is waar dat aan de orde is of was. Kortom: wellicht valt er kennis te delen?

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 1

Norbert,

 

Als je de actualiteiten volgt dan weet je toch dat veel ondernemers (ZZP-ers) opdrachten mislopen vanwege de wet DBA en het afschaffen van de VAR. Voorheen bleek alleen al uit mijn facturen dat ik boven de 1225 uren voor het urencriterium uit kwam. In 2016 is dat niet zo. Ik vermoed dat velen meer (ik ken er zelf ook al een aantal) met ditzelfde probleem zitten.

 

Ik zal op andere manieren aannemelijk moeten maken dat ik wel meer dan 1225 uur besteed aan mijn onderneming. Tips over wat wel kan en niet (zinvol ten aanzien van een oordeel van de bel.dienst) zijn welkom.

 

Ik ga een ieder geval meer documenten aan m'n administratie toevoegen, waaruit blijkt dat ik bezig ben geweest met mijn onderneming. Offertes, klantbezoeken, excel-sheets met investeringsonderzoek, etc.

 

Extra tips zijn altijd welkom.

Ervaringen met de belastingdienst ook.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Norbert,

Als je de actualiteiten volgt dan weet je toch dat veel ondernemers (ZZP-ers) opdrachten mislopen vanwege de wet DBA en het afschaffen van de VAR.

Ah, dank voor de verduidelijking ;)

 

Eerlijk gezegd: ik had het wel gelezen, maar (tot nu toe dus) nog niemand tegengekomen die er ook echt dusdanig last van had dat hij/zij niet meer aan het urencriterium voldoet.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
ik had het wel gelezen, maar (tot nu toe dus) nog niemand tegengekomen die er ook echt dusdanig last van had dat hij/zij niet meer aan het urencriterium voldoet.

 

Wellicht ben ik wat vroeg en voorbarig.

 

Trouwens, het zou zelfs ook zo maar kunnen dat de belastingdienst aan gaat geven dat men coulant omgaat met de beoordeling van het urencriterium. Dat hebben ze meen ik ook gedaan in 2009, toen de crisis hard toesloeg. Aan die crisis had de belastingdienst nog niet eens schuld; in deze terugval in omzet voor sommige ZZP-ers in ieder geval wel een zeker aandeel. Staatsecretaris Wiebes heeft al kritiek genoeg gehad.

Link naar reactie
  • 0

aannemelijk maken is altijd een flink risico in een urenverantwoording voor de zelfstandigen aftrek. waarom? omdat het altijd gebeurd door mensen die op de grens zitten. Je zegt het zelf al andere jaren had je genoeg aan je declarabele uren dus hield je niets bij, bij een controle was het eenvoudig met je verkoopfacturen (of urenbriefjes) aan te tonen dat je het haalde.

 

 

 

uitgaan van gemiddeld 45 minuten per week voor administratie klinkt niet heel onredelijk. die zal niet zo snel verworpen worden..

maar andere uren aannemelijk maken is riskant en kan uit de telling worden gehaald. of bijgesteld. Van alles is een gemiddelde per week te bepalen, maar je moet wel eerst kunnen aantonen dat dat een redelijk gemiddelde is. en dat kun je alleen maar door een poosje goed bij te houden.

en als je op de grens zit is een kleine verlaging van het gemiddelde x52 weken al snel veel uren..

 

als jij allemaal sprokkeluren gaat opvoeren op basis van gemiddelden en je komt net op 1250 uur uit dan kun je erop rekenen dat de belastingdienst bijv zou kunnen stellen dat die 8 uur voor IB aangifte tot het gemiddelde van de administratie behoort en dus niet apart mag worden opgevoerd.

 

Kortom het veiligst is om het zou nauwkeurig mogelijk bij te houden op dagbasis en aantal uur

(tijdstip voert te ver) en zoals john al zegt.. hou het eens een tijdje bij je zult verrast zijn hoeveel uur je ondernemend bezig bent.

 

het is een kwestie van elke week of elke 2 weken even de bijzonderheden noteren. in die weken.

als jij 80 dagen naar je dezelfde opdrachtgever rijd is het niet aannemelijk dat je er altijd even lang over doet. men is snel geneigd om te zeggen "meestal doe ik er in de spits wel een uur over" en rekent dan 80 x 2 uur = 160 uur, terwijl de normale reistijd 40 minuten is.

men zou kunnen corrigeren naar 80 x 80 minuten = 106 uur ben je zomaar 54 uur kwijt en als je dan op 1250 zat ben je al "de sjaak"

 

kortom als gewoon elke week noteert 3 dagen reizen x standaard reistijd. plus woensdag extra 20 min reistijd, zware spits.

en ook bij administratie doen heb je vaak een beetje een patroon, schrijf gewoon op of je op di avond of zat ochtend aan je administratie zat

en even opschrijven welke klanten je hebt gebeld, gemaild, over nieuwe opdrachten.

en weet je wat het leuke is elke vrijdag even 15-30 minuten besteden aan je urenverantwoording van die week en je hebt op jaarbasis zo maar weer 26 uren erbij..

Door je urenverantwoording wekelijks bij te houden geeft dat een veel betrouwbaarder beeld en dat ziet een inspecteur ook, dan zal hij er veel minder snel gaten in schieten.. terwijl dit bij aannames op gemiddelden heel makkelijk is 2 posten er 10 minuten van het gemiddelde afhalen en je zit zo onder de urennorm.. aannames maken een urenverantwoording heel kwetsbaar voor correctie.

 

Link naar reactie
  • 0

Tja, het beste is natuurlijk gewoon een sluitende urenadministratie. Maar ook zonder kun je een heel eind komen, zoals de ambulant kapster bij Hof Den Haag, 23 april 2002, nr. BK-99/30536:

 

"Uitgaande van 995 directe uren acht het hof aannemelijk dat ten minste 230 uren bestaan uit indirecte uren, zoals onderhoudswerkzaamheden voor het materiaal, telefoongesprekken met klanten, administratie en aanverwante taken."

 

Een IB-aangifte is uiteraard privé, niet zakelijk.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Ik zou graag even een andere vraag willen stellen.

 

We hebben een VOF, geld de urennorm dat ben Vennoten afzondelijk, of als persoon A 700 uur maakt en persoon B 800 uur, voldoen we dan aan de urennorm?

 

iedere vennoot moet apart aan het urencriterium voldoen. IB is een persoonsgebonden belasting. hoeveel er totaal in de vof wordt gewerkt is niet relevant.

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt me het de voorbereiding van het invullen van de IB aangifte gewoon zakelijk is. Het maken van winst/verliesrekening, maken van balans, eindcontrole van je administratie, checken van je debiteurensaldo, etc..

Dat zijn allemaal zaken die niets met de aangifte te maken hebben, maar met je bedrijfsadministratie.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Als je de actualiteiten volgt dan weet je toch dat veel ondernemers (ZZP-ers) opdrachten mislopen vanwege de wet DBA en het afschaffen van de VAR. Voorheen bleek alleen al uit mijn facturen dat ik boven de 1225 uren voor het urencriterium uit kwam. In 2016 is dat niet zo. Ik vermoed dat velen meer (ik ken er zelf ook al een aantal) met ditzelfde probleem zitten.

Ik neem aan dat je die verloren omzet-uren niet in bed hebt doorgebracht. Ik kan me zo voorstellen dat de meeste ondernemers die dit overkomt de vrijgekomen tijd in acquisitie en andere ondernemingsgerelateerde activiteiten steken. Wat heb jij ermee gedaan? Ben je voor een baas gaan werken of heb je gewoon minder uren aan je onderneming besteed?

 

Link naar reactie
  • 0
Ik heb meer dan 1225 uur aan mijn onderneming besteed. Alle uren die ik op internet besteed aan vakkennis, marktverkenning, ondernemerskennis bijvoorbeeld. Maar het onbekende en de onzekerheid zit 'm in het aannemelijk maken.
Als je uitgaat van zo'n 48 weken per jaar, komt dat neer op bijna 26 uur per week, breng eens in kaart wat je zoal voor bezigheden hebt per week, lijkt me dat je dan al snel op 25 - 30 per week uitkomt. Urenregistratie is vormvrij, dus per week een aannemelijk overzicht van diverse werkzaamheden en reistijden, etc lijkt me dan snel gemaakt.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Voor zo ver ik het begrijp wordt het urencriterium pas interessant voor de belastingdienst als er reden is om daaraan te twijfelen. Bijvoorbeeld als je naast je ondernemerschap ook een baan hebt of studeert, of als je een (heel) geringe omzet en winst hebt. Ook kan ik me voorstellen dat de BD interesse heeft in je uren als daar in het verleden al zaken over hebben gespeeld.

In de discussie over de afschaffing of beperking van de zelfstandigen aftrek kwam ook de mate van (ondernemers)risico naar voren. Kennelijk kan men ondernemersrisico moeilijk kwantificeren en doet men dat met uren bij gebrek aan een betere controle mogelijkheid.

 

Mijn vraag is dan ook. Waarom denk je dat je de uren aannemelijk zal moeten maken? Minder declarabele uren is geen reden omdat je als het goed is, en dat hebben anderen ook al opgemerkt, je tijd anders besteed. Je kan bijvoorbeeld meer in klantenwerving stoppen maar ook zaken die je normaal zou uitbesteden (administratie, website enz) zelf gaan doen. Ik heb nog nooit gehoord dat een fulltime ondernemer zijn uren moet verantwoorden. Dus vraag aan de fiscalisten: gebeurt dat wel eens op basis van steekproef of zo?

 

Link naar reactie
  • 0

Dus vraag aan de fiscalisten: gebeurt dat wel eens op basis van steekproef of zo?

 

Ik heb dat inderdaad nooit meegemaakt. Voor 'voltijdondernemers' dus.

 

In het geval van 'deeltijd' daarentegen wel. Maar eigenlijk is het dan (in beginsel) vaker de vraag of er überhaupt sprake is van ondernemerschap (voor de IB) of niet.

 

Maar een kanttekening van mij:

Ik heb een heleboel ondernemers de revue zien passeren, maar eigenlijk heel weinig van z.g. "zzp'ers" van nu, dus waarbij je (vaak/soms) langdurig bij een opdrachtgever werkzaam bent (en dat soms ook je ex-werkgever is!) en waarbij je dan dus allerlei andere discussies krijgt (of kan krijgen).

Link naar reactie
  • 0

Ik heb het in alle jaren één maal meegemaakt dat voor een fulltime ondernemer er vragen gesteld hebben. MAAR deze ondernemer was in de loop van het jaar begonnen en op basis van de omzet was het "mogelijk"dat er, samen met de overige uren, geen 1.225 zouden zijn besteed.

Mijn klant had, in overleg mij mij, gezorgd voor een urenverantwoording, welke samengevat was in een Excel bestand. De is aan de belastingdienst verzonden en geaccepteerd.

Bij twijfel, lage omzet, deeltijd etc. is de kans aanwezig dat er navraag wordt gedaan. Zorg dat je e.a.a. kan onderbouwen. voor de overige uren, houdt de overige uren over b.v. drie representatieve maanden bij. aantonen is nog steeds iets anders als bewijzen.

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 203 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.