Ga naar inhoud
 • 0

VOF Vennoot uitstoten zonder contract

Hallo allemaal,

 

Ben onderdeel van een VOF van nog geen jaar oud en we zijn met 4 man vennoot. Het probleem is dat we nog geen contract o.i.d. hebben opgesteld maar zoals je misschien al kan raden voldoet 1 van de 4 vennoten niet meer aan zijn functie. Niet aanspreekbaar, wil niet mee stemmen in belangrijke beslissingen etc.

 

Nu is de vraag, kunnen wij deze vennoot uitstoten als de meerderheid het hiermee eens is? Of komen hier andere voorwaarden bij kijken?

 

Bvd,

 

[verandering: titel]

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

 • 0

@Element, allereerst welkom op Higherlevel!

 

Nu is de vraag, kunnen wij deze vennoot uitstoten als de meerderheid het hiermee eens is?

Nee. Je kunt de VOF ontbinden, afrekenen, en vervolgens met 3 van de 4 een nieuwe VOF starten.

 

Of komen hier andere voorwaarden bij kijken?

Dat dus. Bovendien is vennoot nr 4 gewoon voor 1/4 eigenaar van de naam, product of dienst en klanten. Wil je met 3 van de 4 verder met zelfde dienst/product, naam en/of klanten, dan zul je daar overeenstemming over moeten bereiken (lees: geld) met vennoot nr 4.

 

En tip: leg in de nieuwe VOF afspraken vast in een VOF contract.

 

Verzekeringsadviseur voor ondernemers | AOV | Aansprakelijkheid | Cyber | Pensioen. 

Hulp nodig bij verzekeringen of wil je offertes?  → Contact

Link naar reactie
 • 0

En een kleine toevoeging op deze "waarheid als een koe":

 

Naast de genoemde 'naam, product of dienst en klanten' zal bij het opmaken van de slotbalans (met alle opnamen en stortingen - en het resultaat - erin verwerkt) blijken wat het kapitaalaandeel van de bewuste vennoot is.

Dat kan betekenen dat hij/zij ook geld tegoed heeft in de VOF (of juist geld verschuldigd is aan de VOF!).

Link naar reactie
 • 0

Kortom, het gaat ons wel wat kosten. Nu hebben we nog niet veel op de rekening staan maar toch. Wijze les voor de volgende keer

 

Hallo,

 

Vraag is natuurlijk hoeveel het gaat kosten,

Dit is afhankelijk van de inbreng, privé-opnamen én de overeengekomen winstverdeling.

Als hierover niets is afgesproken, vastgelegd of te bewijzen dan geldt dat de winstverdeling wordt vastgesteld naar rato inbreng.

(Doch tenminste gelijk aan de kleinste inbreng indien niets is ingebracht.).

Ik zou in ieder geval een uittredingsovereenkomst maken en laten tekenen.

 

Succes,

 

Citaat;

Nu partijen niet erin zijn geslaagd het van (ieder van) hen verlangde bewijs met betrekking tot de door (ieder van) hen gestelde verdeling van de winst van de v.o.f. over eiseres en eisers echtgenote te leveren, dient de rechtbank te beoordelen hoe de winst van de v.o.f. van het jaar 2005, rekening houdende met alle relevante feiten en omstandigheden, over eiser en eisers echtgenote moet worden verdeeld. Naar het oordeel van de rechtbank is een verdeling van de winst van de v.o.f. over eiser en eisers in de verhouding 50:50 zakelijk en rechtens juist. Bij dit oordeel neemt de rechtbank het volgende in aanmerking. Eiser en eisers echtgenote hebben de overeenkomst waarbij zij de v.o.f. zijn aangegaan, niet schriftelijk vastgelegd. Uit niets blijkt dat eiser en eisers echtgenote een bepaalde winstverdeling zijn overeengekomen. Gelet hierop houdt de rechtbank het ervoor dat er geen sprake is van een door eiser en eisers echtgenote overeengekomen winstverdeling. Voor gevallen waarin een overeengekomen winstverdeling ontbreekt, bepaalt artikel 7A:1670, eerste lid, van het BW dat het aandeel in de winsten en verliezen van iedere vennoot evenredig is aan zijn inbreng. De gedingstukken bieden geen uitsluitsel over de inbreng van eiser en eisers echtgenote. Niet duidelijk is of zij activa en passiva hebben ingebracht en zo ja, welke waarde die inbreng per saldo had. Wel staat vast dat beiden arbeid hebben ingebracht. Ten aanzien van een vennoot die slechts arbeid inbrengt, volgt uit het tweede lid van artikel 7A:1670 van het BW dat zijn aandeel tenminste gelijk is aan het aandeel van de vennoot die per saldo aan activa en passiva het minst heeft ingebracht. Nu over de inbreng van activa en passiva niets vaststaat, volgt naar het oordeel van de rechtbank uit de zo-even genoemde bepaling dat de winsten en verliezen van de v.o.f. gelijkelijk dienen te worden verdeeld tussen eiser en zijn echtgenote. Deze winstverdeling kan, gelet op hetgeen door partijen over en weer is gesteld over de werkzaamheden die eiser en eisers echtgenote in 2005 ten behoeve van de onderneming hebben verricht, naar het oordeel van de rechtbank als zakelijk worden aangemerkt.

 

Uitspraak Rechter VOF zonder vaststelling winstverdeling

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
 • 0

Nu hebben we nog niet veel op de rekening staan maar toch.

Het is niet (alleen) de bedoeling dat je het geld op de rekening verdeeld, maar alles. Als er geen geld op de rekening staat omdat er inventaris, voorraad of investering is moet dat allemaal wel worden doorgerekend en afgerekend. Dan noem ik nog niet eens de waarde van de minder tastbare zaken (Norbert noemde al naam, product of dienst en klanten). Ook als er geen geld op de rekening staat om dat van de betalen; dan moeten er vennoten de portemonnee trekken.

 

Die rekenarij gaat je sowieso tijd en geld kosten, en dan hoop ik nog dat jullie het onderling eens worden over de waardebepaling van een en ander. Als je dit via advocaten moet gaan doen schieten de kosten omhoog, want over waarde kun je heel lang dimdammen. Daarom is het zo verstandig om bij oprichting van een VOF goed na te denken en je te laten adviseren over de exitstrategie en dat heel goed vast te leggen. Een beetje investeren aan de voorkant scheelt bakken geld en energie aan de achterkant.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Interim manager voor de overheid op het gebied van dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening. Daarnaast ook als organisatieadviseur, trainer, coach en mediator in heel Nederland inzetbaar via Inflection.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  9 leden, 340 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...