Ga naar inhoud
 • 0

Problemen met loonheffing (aangifte)

Beste,

 

Sinds kort ben ik een eigen onderneming gestart. Het gaat om een bijlesbedrijf. We hebben relatief veel werknemers (na een maand al 10). Nu wil ik voor deze 10 werknemers aangifte doen voor hun loonheffing, maar ik kom er maar niet uit hoe ik dit aan moet pakken. Heb gekeken bij digitale aangifte, maar daar is nergens een formulier voor loonheffing te vinden. Ook zou ik wel geregistreerd moeten staan als werkgever in de Kvk, maar dit is ook nergens te checken (heb me 3 weken geleden officieel ingeschreven).

Ik heb het handboek loonheffing van de belastingdienst doorgelezen, maar daar word ik ook niet veel wijzer van.

Is er misschien iemand hier die me uit zou kunnen leggen waar ik moet beginnen met de aangifte en hoe ik dit aan moet pakken.

Bij voorbaat dank!

 

Groet,

Adriaan

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

 • 0

Misschien moet je eerst even uitleggen wat je niet snapt? Of misschien nog beter, laat je de eerste tijd eens helpen door een boekhouder met de aangifte loonheffing. Want als je dat niet goed doet of niet op tijd, kun je zomaar problemen krijgen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

Dankjewel voor je reactie. Wat ik niet begrijp hoe/waar ik de aangifte loonheffing moet doen. Ik kan nergens een aangifteformulier vinden, ook niet bij het digitale portaal van belastingdienst (inloggen ondernemers).

Ik zal contact opnemen met een boekhouder, bedankt voor de tip.

Link naar reactie
 • 0

Dankjewel voor je reactie. Wat ik niet begrijp hoe/waar ik de aangifte loonheffing moet doen. Ik kan nergens een aangifteformulier vinden, ook niet bij het digitale portaal van belastingdienst (inloggen ondernemers).

 

Heb je je wel bij de belastingdienst aangemeld als werkgever? (de KvK doet dat niet voor je, moet je echt zelf doen!)

Als je dat doet ontvang je een aangiftebrief met loonheffingsnummer, en zal de aangifte ook digitaal voor je klaarstaan. Maar salarisadministratie zou ik zeker uitbesteden!

Verzekeringsadviseur voor ondernemers | AOV | Aansprakelijkheid | Cyber | Pensioen. 

Hulp nodig bij verzekeringen of wil je offertes?  → Contact

Link naar reactie
 • 1

Is er misschien iemand hier die me uit zou kunnen leggen waar ik moet beginnen met de aangifte en hoe ik dit aan moet pakken.

Dat je het niet in het Handboek Loonheffingen hebt kunnen vinden, kan ik me niet voorstellen. ;)

 

De Kamer van Koophandel houdt niet echt bij of je werkgever bent, behalve bij je inschrijving. Als je toen hebt aangegeven dat je al personeel had, dan kan ik me voorstellen dat ze dat aan de fiscus hebben doorgegeven. Als je geen personeel hebt aangegeven bij je inschrijving, zul je nog even het aantal werkzame personen moeten doorgeven.

 

Maar als dat allemaal niet is gebeurd, dan moet je sowieso jezelf aanmelden bij de Belastingdienst als werkgever. Als het goed is, krijg je vervolgens een zogenaamde "loonheffingennummer" toegewezen. Dat nummer is overigens vaak hetzelfde als je btw-nummer, maar dan met de letter L ipv de letter B erin.

 

Je krijgt na het versturen van het formulier een bevestiging en een brief waarin staat in welke 'sector' je wordt ingedeeld door de Belastingdienst. Deze sector is van belang voor de hoogte van de werknemers/-geverspremies die je moet gaan inhouden. Die zijn namelijk per sector anders.

 

Daarna moet je uiteraard loonstroken (laten) maken en de premies/belastingen berekenen, aangeven en afdragen. Dit kan op een aantal manieren:

 

1. Je kunt zelf loonstroken maken en vervolgens zelf het loonaangifteprogramma van de Belastingdienst downloaden en gebruiken. Ik zou dat in jouw geval niet aanraden. Het maken van loonstroken is een delicaat dingetje, maar bovendien is het loonaangifteprogramma alleen geschikt voor werkgevers tot 10 werknemers... In jouw geval misschien niet handig.

 

2. Je zou het helemaal kunnen uitbesteden aan een salarisverwerker. Administratiekantoren of boekhouders kunnen vaak ook de loonadministratie voor je doen. Deze vragen dan bijvoorbeeld een bedrag per jaar en/of per loonstrook en/of per werknemer per maand voor. Ze bereiden dan meestal ook de aangiftes en afdrachten voor. Je moet dan alleen nog wel de lonen en loonheffingen zelf betalen.

 

3. Er is ook nog een redelijk 'eenvoudige' doe-het-zelf optie, namelijk zelf een particulier loonaangifteprogramma gebruiken. Ikzelf raad altijd Loon.nl aan voor beginners, mede omdat het gratis te testen is en daarna ook niet al te duur in gebruik. Het begin kan een beetje overwhelming zijn, omdat je uiteraad nog alles zelf moet invullen (alle medewerkers, hun gegevens, etc). Maar je kunt natuurlijk elk willekeurig programma gebruiken als je googlet op bijvoorbeeld 'Loonadministratie' of 'Salarisstroken'.

 

In alle gevallen zul je wel even bezig zijn. :)

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
 • 0

"Loon" is wel erg uitgebreid. En dus (ook erg) omvattend en (waarschijnlijk) ingewikkeld voor een leek.

 

Het is wel zo dat je geen eigen certificaten nodig hebt om aangiften te versturen. Dat is wel een voordeel (meestal).

 

En op zich is het ook een erg gebruiksvriendelijk programma. Maar als je er verder "geen verstand van hebt" dan wordt het een hele kluif denk ik.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 135 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...