Jump to content
adriaand
Verberg

Problemen met loonheffing (aangifte)

vraag

Beste,

 

Sinds kort ben ik een eigen onderneming gestart. Het gaat om een bijlesbedrijf. We hebben relatief veel werknemers (na een maand al 10). Nu wil ik voor deze 10 werknemers aangifte doen voor hun loonheffing, maar ik kom er maar niet uit hoe ik dit aan moet pakken. Heb gekeken bij digitale aangifte, maar daar is nergens een formulier voor loonheffing te vinden. Ook zou ik wel geregistreerd moeten staan als werkgever in de Kvk, maar dit is ook nergens te checken (heb me 3 weken geleden officieel ingeschreven).

Ik heb het handboek loonheffing van de belastingdienst doorgelezen, maar daar word ik ook niet veel wijzer van.

Is er misschien iemand hier die me uit zou kunnen leggen waar ik moet beginnen met de aangifte en hoe ik dit aan moet pakken.

Bij voorbaat dank!

 

Groet,

Adriaan

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Misschien moet je eerst even uitleggen wat je niet snapt? Of misschien nog beter, laat je de eerste tijd eens helpen door een boekhouder met de aangifte loonheffing. Want als je dat niet goed doet of niet op tijd, kun je zomaar problemen krijgen.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dankjewel voor je reactie. Wat ik niet begrijp hoe/waar ik de aangifte loonheffing moet doen. Ik kan nergens een aangifteformulier vinden, ook niet bij het digitale portaal van belastingdienst (inloggen ondernemers).

Ik zal contact opnemen met een boekhouder, bedankt voor de tip.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dankjewel voor je reactie. Wat ik niet begrijp hoe/waar ik de aangifte loonheffing moet doen. Ik kan nergens een aangifteformulier vinden, ook niet bij het digitale portaal van belastingdienst (inloggen ondernemers).

 

Heb je je wel bij de belastingdienst aangemeld als werkgever? (de KvK doet dat niet voor je, moet je echt zelf doen!)

Als je dat doet ontvang je een aangiftebrief met loonheffingsnummer, en zal de aangifte ook digitaal voor je klaarstaan. Maar salarisadministratie zou ik zeker uitbesteden!


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Is er misschien iemand hier die me uit zou kunnen leggen waar ik moet beginnen met de aangifte en hoe ik dit aan moet pakken.

Dat je het niet in het Handboek Loonheffingen hebt kunnen vinden, kan ik me niet voorstellen. ;)

 

De Kamer van Koophandel houdt niet echt bij of je werkgever bent, behalve bij je inschrijving. Als je toen hebt aangegeven dat je al personeel had, dan kan ik me voorstellen dat ze dat aan de fiscus hebben doorgegeven. Als je geen personeel hebt aangegeven bij je inschrijving, zul je nog even het aantal werkzame personen moeten doorgeven.

 

Maar als dat allemaal niet is gebeurd, dan moet je sowieso jezelf aanmelden bij de Belastingdienst als werkgever. Als het goed is, krijg je vervolgens een zogenaamde "loonheffingennummer" toegewezen. Dat nummer is overigens vaak hetzelfde als je btw-nummer, maar dan met de letter L ipv de letter B erin.

 

Je krijgt na het versturen van het formulier een bevestiging en een brief waarin staat in welke 'sector' je wordt ingedeeld door de Belastingdienst. Deze sector is van belang voor de hoogte van de werknemers/-geverspremies die je moet gaan inhouden. Die zijn namelijk per sector anders.

 

Daarna moet je uiteraard loonstroken (laten) maken en de premies/belastingen berekenen, aangeven en afdragen. Dit kan op een aantal manieren:

 

1. Je kunt zelf loonstroken maken en vervolgens zelf het loonaangifteprogramma van de Belastingdienst downloaden en gebruiken. Ik zou dat in jouw geval niet aanraden. Het maken van loonstroken is een delicaat dingetje, maar bovendien is het loonaangifteprogramma alleen geschikt voor werkgevers tot 10 werknemers... In jouw geval misschien niet handig.

 

2. Je zou het helemaal kunnen uitbesteden aan een salarisverwerker. Administratiekantoren of boekhouders kunnen vaak ook de loonadministratie voor je doen. Deze vragen dan bijvoorbeeld een bedrag per jaar en/of per loonstrook en/of per werknemer per maand voor. Ze bereiden dan meestal ook de aangiftes en afdrachten voor. Je moet dan alleen nog wel de lonen en loonheffingen zelf betalen.

 

3. Er is ook nog een redelijk 'eenvoudige' doe-het-zelf optie, namelijk zelf een particulier loonaangifteprogramma gebruiken. Ikzelf raad altijd Loon.nl aan voor beginners, mede omdat het gratis te testen is en daarna ook niet al te duur in gebruik. Het begin kan een beetje overwhelming zijn, omdat je uiteraad nog alles zelf moet invullen (alle medewerkers, hun gegevens, etc). Maar je kunt natuurlijk elk willekeurig programma gebruiken als je googlet op bijvoorbeeld 'Loonadministratie' of 'Salarisstroken'.

 

In alle gevallen zul je wel even bezig zijn. :)


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor jullie antwoorden.

 

Ik ga loon.nl eens uitproberen om te kijken of het wat is. Heeft u toevallig nog tips voor vergelijkbare software of zijn die allemaal duurder/ingewikkelder?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

"Loon" is wel erg uitgebreid. En dus (ook erg) omvattend en (waarschijnlijk) ingewikkeld voor een leek.

 

Het is wel zo dat je geen eigen certificaten nodig hebt om aangiften te versturen. Dat is wel een voordeel (meestal).

 

En op zich is het ook een erg gebruiksvriendelijk programma. Maar als je er verder "geen verstand van hebt" dan wordt het een hele kluif denk ik.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 193 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept