Jump to content
Johnvwi
Verberg

Vragen over bedrijf starten met verkoop financiële producten

vraag

Geachte meneer/mevrouw,

 

Mijn naam is John. Ik heb een fulltime baan in ploegendiensten dus heb best wel veel vrije tijd. Loop al een tijdje met het idee om een eigenbedrijf te gaan starten in me vrije tijd het is iets voor erbij en niet de bedoeling om het fulltime te gaan doen.

 

Het zou een bedrijf moeten worden die financiële producten gaat verkopen. Consumenten storten een bedrag bij het bedrijf en krijgen dit bedrag na een jaar terug met rente die hoger is dan de banken nu geven. Maar hoe verdiend het bedrijf dan geld? Door privé geld in het bedrijf te stoppen en het bedrijf stopt dit geld in crowdfunding projecten die een looptijd hebben van 5 jaar met rente en een maandelijkse aflossing houdt het bedrijf na terug betalen van de aflossing en rente aan de consument een bedrag over wat de winst is van het bedrijf.

 

De vraag is mag dit en kan dit volgens de wet?. Heb deze vraag al gesteld aan de AFM maar die konden zelf geen antwoorden geven en verwezen mijn door naar een juridisch adviseur. Ik hoop dat jullie mijn veder kunnen helpen met dit verhaal.

 

Met vriendelijke groet,

John

 

[verandering: titel]

 

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Jij wilt - als ik het goed lees - ouderwets bankieren? Oftewel, jij ontvangt geld, gaat dit beleggen (in crowdfunding) en je betaalt de inleg met rendement terug. De marge tussen de rente die jij jouw klanten over de inleg zou moeten betalen en de uit beleggingen betaalde rente is jouw verdienste. Daar zou je een bankvergunning voor moeten hebben. Maar of je dat er een beetje parttime naast kunt doen, lijkt mij niet... Als je al een bankvergunning krijgt en reken daar maar niet op...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Hans,

 

Bedankt voor het snelle antwoord. Bedankt voor het inzicht vanaf jouw kant zo hadt ik er zelf nog niet naar gekeken. En wat als ik dan het consumenten verhaal laat gaan en mijn eigen vermogen dan via een bedrijf beleggen in crowdfunding projecten of dat ik een aandeel koop in ander bedrijf zou dat wel kunnen zonder dat er een bankvergunning nodig is?

 

Met vriendelijke groet,

 

John

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

en het bedrijf stopt dit geld in crowdfunding projecten die een looptijd hebben van 5 jaar met rente en een maandelijkse aflossing houdt het bedrijf na terug betalen van de aflossing en rente aan de consument een bedrag over wat de winst is van het bedrijf.

Waarom zou ik als consument dat geld dan niet rechtstreeks in die crowdfunding projecten stoppen? Dat steek ik die winst die jij afroomt in m'n eigen zak?

 

De vraag is mag dit en kan dit volgens de wet?. Heb deze vraag al gesteld aan de AFM maar die konden zelf geen antwoorden geven en verwezen mijn door naar een juridisch adviseur.

 

Het kan en het mag, mits je een vergunning als beleggingsonderneming hebt. Die kun je hier aanvragen.

 

Houdt er overigens rekening mee dat de hier vermelde kosten nog exclusief je verplichte opleidingen en verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn. Bij elkaar kost deze vergunning je wel minstens € 15.000,-

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Norbert,

 

Omdat als ik om mijn heen kijkt zie ik dat heel veel jonge ook hoogopgeleide mensen weinig verstand hebben van financiële producten en vinden het vaak eng en te lange looptijd. Dat gat zou ik graag op willen vangen en zie hier ook wel een markt voor maar als ik dan die prijs zie moet ik even goed gaan kijken of het allemaal wel haalbaar is.

 

Zou ik uw mening mogen over mijn tweede bericht?

 

Met vriendelijke groet,

 

John

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik denk gelijk aan de oplichting programma's. Mensen die stuk voor stuk beleggen met andermans geld. Alles gaat goed tot het moment dat ze verkeerd gokken. Dan beginnen ze het eene gat met het ander te vullen.

 

Crowdfunding is leuk, maar in de financiële wereld, naar mijn idee, een laatste strohalm als je geen gewone financiering kan krijgen of te beroerd bent om een goed ondernemersplan te maken. Dit laatste geld niet voor alle Crowdfunding sites, sommige hebben best stevige eisen.

 

Maar daarmee is het risico wel duidelijk. Voor iets lager rendement zijn er genoeg alternatieven. Rond de 4 a 5 %. Die minder risico vormen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Norbert,

 

Omdat als ik om mijn heen kijkt zie ik dat heel veel jonge ook hoogopgeleide mensen weinig verstand hebben van financiële producten ..........

 

Waarom denk je dat jij er wel verstand hebt? Om een bedrijf te runnen heb je verstand van zaken op dit vakgebied nodig. Uit hetgeen ik tot nu toe gelezen heb, kan ik niet concluderen dat je een degelijke opleiding of achtergrond / ervaring hebt wat betreft financiën. Daarom mijn advies: Schoenmaker blijf bij je leest.


China Trade Consult

www.china-trade-consult.nl en www.china-trade-consult.de

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 210 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept