Jump to content
vjoomens
Verberg

Financiering voor doorgroei startup onmogelijk

vraag

Hallo,

 

Begin 2016 zijn we begonnen met het bouwen van een app gebaseerd op een leuk idee. Inmiddels is het prototype af en hebben we een leuk en goed team van mensen. We zijn september gestart met de verkoop en de app wordt met veel enthousiasme ontvangen. De eerste klanten zijn binnen. Echter....

 

Het zal even duren voordat we voldoende omzet halen. Tot nu toe hebben we alles low budget uit eigen zak gefinancierd. Er zit zeker 50K eigen geld in. Om nu echt te kunnen groeien moeten we door ontwikkelen en daarvoor hebben we geld nodig. Onze familie is niet rijk en aankloppen bij die paar schaarse rijke vrienden vinden we lastig.

 

Dus zijn we het afgelopen jaar bezig geweest met het verkrijgen van een lening, met crowdfunding en met het zoeken naar investeerders. We hebben wat mensen gevonden die willen investeren en daarmee een bescheiden kapitaal opgehaald maar nog lang niet genoeg.

 

Een lening krijgen is echt onbegonnen werk. Overal waar we aanklopten kregen we nul op het request. Te veel risico, we moeten durfkapitaal zoeken. We hebben 3K betaald aan een organisatie die ons zou helpen met allerlei subsidies. Nul.

 

Wat is er toch aan de hand? Ik lees overal over mogelijkheden voor leningen, subsidies etc maar als we dat aanvragen dan wordt alles afgewezen op basis van risico. Crowdfunding vinden we geen echte optie omdat de kans op succes niet echt groot is (je moet uiteindelijk toch alles zelf doen) en de kosten erg hoog zijn.

 

Wat doen we verkeerd? Graag jullie advies.

 

Link to post
Share on other sites

13 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

De eerste klanten zijn binnen. Echter.... Het zal even duren voordat we voldoende omzet halen.

 

Hier zit het eerste probleem: Waarom duurt het wel even voordat er voldoende omzet is? Juist bij een lening is dit een risico...

 

Om nu echt te kunnen groeien moeten we door ontwikkelen en daarvoor hebben we geld nodig.

 

Deze fout wordt heel veel gemaakt. Moet je echt doorontwikkelen om te groeien? Zal je meer downloads/gebruikers krijgen door de app door te ontwikkelen? Of denk je dat je door een completere app meer gebruikers krijgt?

 

We hebben wat mensen gevonden die willen investeren en daarmee een bescheiden kapitaal opgehaald maar nog lang niet genoeg.

 

Wie zijn deze mensen? Professionele investeerders die je aan de hand meenemen of particulieren die het je gunnen. En hoe ben je aan deze mensen gekomen?

 

Wat doen we verkeerd? Graag jullie advies.

 

Vraag je eens af of financiering echt de volgende stap is naar groeien. Wat voor een app heb je, wat heb je tot nu toe gedaan aan marketing, waarom is de omzet niet volgende, hoe zitten de huidige kosten in elkaar.

 

 


Benieuwd naar mijn business? www.liguido.nl - www.youngtech.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Crowdfunding is hard werken en met een app heb je waarschijnlijk niet veel te bieden als tegenprestatie, tenzij je aandelen of rente biedt.

Wat als je de crowdfunding inspanning levert, maar dan puur voor de marketing en om mensen de app te laten downloaden?

Als het echt een geniale app is, dan kun je hiermee laten zien dat er vraag naar is.

 

Een soort lean startup method, maar dan nadat je 50k en 9 maanden in het idee hebt gestoken.

 

De vraag is net al eerder gesteld: wat hebben jullie qua marketing gedaan en hoeveel mensen gebruiken de app al?

Heb je de gebruikers al eens om feedback gevraagd?


BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het zal even duren voordat we voldoende omzet halen. Tot nu toe hebben we alles low budget uit eigen zak gefinancierd. Er zit zeker 50K eigen geld in. Om nu echt te kunnen groeien moeten we door ontwikkelen en daarvoor hebben we geld nodig. Onze familie is niet rijk en aankloppen bij die paar schaarse rijke vrienden vinden we lastig.

Dan is er iets heel erg mis met je insteek. Want die rijke vrienden kennen ongetwijfeld ook mensen met geld en dat is je belangrijkste ingang. En op het moment dat je echt succes behaalt moet je anders aan hen uitleggen waarom je bij vreemden aangeklopt hebt ipv bij je vrienden.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een lening krijgen is echt onbegonnen werk. Overal waar we aanklopten kregen we nul op het request

 

Je bent daarbij onvermijdelijk ook uitgekomen bij Qredits (anders heb je je werk niet goed gedaan :)). Kun je aangeven wat de reden was waarom Qredits geen lening wilde verstrekken?

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@robvoorn, goed punt. Wij zijn uiteraard enthousiast en de meeste mensen / investeerders aan wie we de app laten zien of ons verhaal doen ook. Maar dat trekt ze kennelijk net niet over de streep. Teveel risico?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@LiGuido,

 

Dank voor je uitgebreide reactie. Om nog even terug te komen op je vragen:

 

Dat het nog even duurt voordat er voldoende omzet is ligt aan onze marketing strategie. Met de huidige versie van de app, wat nog steeds een prototype is, willen we massa creëren. De abonnementsprijs op onze dienst, gekoppeld aan de app, is daarom laag. We moeten het dus in het begin van de massa hebben. Daarnaast zijn we druk bezig met een bedrijven versie van de app waarmee we diensten aan bedrijven willen gaan leveren. Het zal nog even duren voordat deze af is, beetje afhankelijke van investeringen. Het model is goed, maar het is nou eenmaal net als met bijvoorbeeld spotify. Bij dat soort bedrijven duurde het ook jaren voordat er winst gemaakt werd. De huidige investeerders zijn allemaal relaties / particulieren die investeren op basis van idee maar ook gunfactor.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@WalterBrokx, dank voor je reactie. Zoals ik al schreef zijn we begin september begonnen met het marketen. Het is een mix van traditionele marketing en online marketing. We hebben een nette folder gemaakt en er is iemand die 40 uur per week langs potentiele klanten gaat om te kijken of er interesse is. De reacties zijn voor meer dan 80% positief. We hebben nu iets meer dan 2000 gebruikers en die zijn over het algemeen ook heel erg te spreken over de app. Ze vinden de app met name handig. Aangezien het een prototype is (hij ziet er verder wel goed uit hoor) valt er nog veel te verbeteren, met name op het gebied van performance.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
@Norbert Bakker, uiteraard hebben we Qredits al geprobeerd. Hun reactie: te risicovol, je hebt durfkapitaal nodig.
Waarmee de cirkel dus weer rond is en je toch, als je wat wilt, terug valt op F F & F, family, friends and fools en de tips die je hier al gegeven zijn.

Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Volgens mij hebben jullie niet super veel fout gedaan, maar je zou je e.e.a. kunnen optimaliseren:

 

1) Subsidie consultants is geld verspilling. Vraag zelf WBSO aan en vergeet de andere subsidies. Subsidies in Nederland zijn niet voor startups of innovators.

2) Vergeet leningen, ze zijn inflexibel en je staat er persoonlijk garant voor en dat levert meer problemen op dan het waard is (geloof me, ik heb die fout ook gemaakt)

3) Als je de app in de app store hebt, waarom vraag je geen geld? Als de app echt waarde toevoegt, dan betalen mensen ervoor, ook als de app (in jullie ogen) nog niet af is.

4) Als Nederland niet werkt, probeer geld op te halen in Berlijn, of London. Of, misschien nog beter: Silicon Valley. In alle drie de steden is een actieve Nederlandse community die jullie waarschijnlijk graag helpt.

 

PS: vergeet niet, maximaal 20-25% van de aandelen per ronde verkopen. Niet meer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Hoi,

 

Het lijkt een lastige situatie, maar ik ben ervan overtuigd dat er geld te vinden is als je kunt bewijzen dat er voldoende vraag naar jouw app/dienst is. Ik ben benieuwd naar je verdienmodel en eventuele "up sell" en "cross sell" mogelijkheden.

 

Ik heb een paar vragen om jouw situatie beter te begrijpen.

 

1. Jouw vraagprijs is "laag" omdat je app een prototype is. Waarom laag? Waarom niet wat meer vragen? Als 2000 mensen de app al nuttig vinden valt hier zeker iets te halen.

 

2. Een bestaande klant is grofweg 20 keer sneller geneigd om iets van jou te kopen dan een wildvreemde dat is. Benut je upsell en cross sell mogelijkheden? Zo ja, welke?

 

3. De "Lean Startup" methode werd al door een andere HL gebruiker aangehaald, daarom deze vraag. Waarom zijn jullie met een 2e versie van de app bezig als versie 1 zichzelf nog niet echt heeft bewezen?

 

4. Hebben jullie een online marketeer ingehuurd of proberen jullie dit zelf te doen? Met online marketing valt er zeker veel te halen als er vraag naar jouw app is. En de vraag kun je makkelijk en goedkoop peilen doormiddel van Facebook Ads, bijvoorbeeld. Maar het is pas goedkoop als je weet wat je aan het doen bent.

 

 

Ik heb nog veel meer vragen, maar ik denk dat ik het even hierbij laat. Als jij deze vragen hebt beantwoord zal ik beter in staat zijn om te helpen.

 

Gr. Dunstan

 

modedit: verzoek om te reageren via twitter verwijderd.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 247 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept