• 0

Praktische wijsheid gezocht mbt eventuele WSNP aanvraag

Beste Leden,

 

Ik zit met de volgende situatie:

-problematische schulden, waarvan 1 deel €3200 (meerdere kleine schuldeisers), het andere deel is van 1 schuldeiser en bedraagt €58000 (privéschuld doorlopend krediet, waarbij na jaren betalen bleek dat ik niets afloste en alleen maar rente betaalde. De rente blijft nu no steeds oplopen)

-minnelijke regeling is mislukt doordat grootste schuldeiser weigert mee te werken en 2 andere kleinere

-schuldhulpverlener is van oordeel dat dwangbevel niet zal werken, waardoor er nu een wsnp aanvraag moet worden gedaan

-zzp

 

Mijn vragen zijn:

-Is dit de enige juiste weg die ik kan gaan?

Ik kan dan niet meer werken als zelfstandige, terwijl dat nog het enige is waar ik wat geld kan verdienen.

En ik wil juist graag blijven werken.

-Als ik in de wsnp kom,wat gebeurt er dan met de restschuld? Bij het aangaan van het doorlopend krediet hebben zowel mijn ex partner als ik getekend voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Gaan zij dan bij hem de rest schuld verhalen?

 

Ik ben 55+, vrouw en kan al sinds 6 jaren geen werk vinden, ondanks ik blijf solliciteren. Na mijn eerste jaren werkeloosheid besefte ik dat ik het zelf moest creëren en ben als zzp begonnen. Tot vorig jaar kon ik mij, met kunst en vliegwerk, redden. Maar toen ik ziek werd werd ik afhankelijk van een uitkering, waardoor ook de situatie ontstond dat ik mijn schulden niet meer kon betalen.

 

Wie kan mij tips geven hoe hiermee om te gaan?

 

Rooie

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op dit forum. Wat een vervelende situatie, allereerst veel sterkte gewenst!

 

Áls je toegelaten wordt tot WSNP dan is na 3 jaar de kous af en zal er geen restschuld meer zijn, dat is het (enige) voordeel van de WSNP.

Ik zie trouwens niet in waarom je niet als ZZP'er zou mogen blijven werken (maar ik ben geen expert) de focus ligt juist op zoveel mogelijk inkomen genereren tijdens de WSNP periode. Als het ZZP-schap de enige mogelijkheid is om geld te verdienen (al geef je aan dat je ziek bent geworden en nu een uitkering hebt) dan zie ik niet in waarom ze dat zouden verbieden. Dit verbieden gebeurt alleen als de bewindvoerder verwacht/weet dat je in loondienst meer kan verdienen.

 

 

__________

full quote direct voorgaande bericht verwijderd tbv leesbaarheid topic

Link naar reactie
  • 0

Ik zie trouwens niet in waarom je niet als ZZP'er zou mogen blijven werken (maar ik ben geen expert) de focus ligt juist op zoveel mogelijk inkomen genereren tijdens de WSNP periode.

 

Ja, maar Lonneke vindt dat hélemaal geen goed idee :

 

De kortzichtigheid van Lonneke

Als je als ondernemer al in geen 15 jaar voor een baas hebt gewerkt, is de kans op een loonbetrekking heel klein. Maar ondernemen is uit den boze. En nee, ook geen uurtje-factuurtje werk waar je geen investeringen voor hoeft te doen. Zelfstandigheid houdt een vergroot risico in op het maken van nieuwe schulden, en dat hebben ze liever niet. Dat je met je consultancy of interim werk € 125,- per uur / € 21.000,- per maand bruto toucheert doet dan niet ter zake. € 21.000,- bruto per maand is € 10.500,- netto. Als je dan € 1.250 mag houden en dus € 9.250,- per maand op de boedelrekening kan doneren en dus binnen een jaar je schuld van een ton hebt ingelost... Tja, leg dat Lonneke maar eens uit. Dan is het toch wel lastig dat ze niet nét even beter had opgelet waardoor ze tóch in Leiden had kunnen studeren.

 

Citaat uit WSNP - de Hel op Aarde

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben wel een beetje klaar met die gare Lonneke van 10 jaar geleden. Mijn ervaring met failliete ondernemers (als schuldeiser, that is) en WSNP is juist het tegenovergestelde. Als je je administratie op orde hebt (en eventueel de zaak zelf failliet laat verklaren), kun je na een faillissementsperiode van zo'n 6 maanden via omzetting naar schuldsanering in de WSNP komen. Als er helemaal geen baten weer zijn, zou je eigenlijk direct de WSNP in moeten kunnen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Voor de goede orde: ik reageerde uitsluitend op het onderdeel "ondernemen in de WSNP". Zie dienaangaande ook de aanvullingen en correcties van Steven Kroesbergen op de oorspronkelijke post (essentie: "niet de kortzichtigheid van Lonneke of Miranda, maar van de R-C, bovendien kan dat ondernemen op uurtje-factuurtje ook via Payrolling")

 

Ik ben wel een beetje klaar met die gare Lonneke van 10 jaar geleden. Mijn ervaring met failliete ondernemers (als schuldeiser, that is) en WSNP is juist het tegenovergestelde.

Bijna 8 jaar..misschien iets voor een column, Prins? Een actuele update is uiteraard welkom

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Toolman, Norbert en prinsrachid,

 

Uitschrijving bij de KvK schijnt (volgens schuldhulpverlener) een vereiste te zijn om sowieso in aanmerking te komen voor de WSNP.

 

Nog sterker....als ik in de tussentijd een opdracht kan krijgen, moet ik die afwijzen, omdat de WSNP aanvraag gaande is...(ben intussen weer mobiel :)

Om in loondienst te komen is de uitdaging en intussen zou ik als freelancer geld kunnen verdienen, maar dat kan niet meer als ik uitgeschreven sta.

 

En volgens eerdere berichten kan ik geen faillissement aanvragen als ik van tevoren weet dat er geen baten zijn en als de faillissementsaanvraag de intentie heeft om in de wsnp te komen.

 

Blijft mijn vraag staan: zien jullie nog andere wegen/oplossingen anders dan de wsnp?

Als jullie geen andere wegen zien kan ik mij erbij neerleggen...denk ik :'(

 

Ik zal de aanbevolen post nalezen

Link naar reactie
  • 0

Om in loondienst te komen is de uitdaging en intussen zou ik als freelancer geld kunnen verdienen, maar dat kan niet meer als ik uitgeschreven sta.

Sta je ingeschreven bij uitzendbureaux? (hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier). Het het valt me in mijn omgeving op hoe vaak mensen deze niet gebruiken voor (tijdelijk) werk, terwijl ze al lang langs de kant staan. En valt me ook op hoe vaak (andere) mensen juist wel aan het werk zijn, die daar wél zijn ingeschreven (ook 60-plussers).

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

gaat ie.. Randstad, Unique, Startpeople, Funktiemediair, Maandag,Stepstone,Growwork enz enz

Op een of andere manier krijg ik altijd te horen dat ik te specialistisch ben opgeleid, te lang niet

op uitvoerend niveau heb gewerkt blabla.. en hoe ik ook bepleit dat ik met enige bijscholing echt wel meer kan dan zij denken....ze schijnen mijn contactgegevens kwijt te raken en ik hoor niets meer. En als ik terugbel weten ze het niet meer en bellen ze wel als er iets geschikts voorbij komt....

 

Dus ...antwoord is ja..en toch geen werk, helaas

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Ondernemen is altijd risico nemen en dat mag je niet in de WSNP, tenzij de R-C toestemming geeft, maar dat is echt heel zeldzaam. Dan moet er sprake zijn van substatiële verdiensten met een grote mate van zekerheid en zeer kleine risico's.

Een alternatief is dat je je onderneming aan een derde verkoopt (koopsom nog niet laten betalen, zodat die in de boedel vloeit) en jij bij die derde in loondienst gaat, tegen een vast salaris. Dan kun je een situatie creëren waarin je je onderneming min of meer voort kunt zetten, als werknemer en kun je in de WSNP je schulden afwikkelen.

Link naar reactie
  • 0

Wat heb je precies te winnen met een sanering? Je schrijft zelf dat je inkomsten de afgelopen 6 jaar net genoeg waren om de rente op je schulden te betalen. Daaruit maak ik op dat je inkomsten normaliter niet ver boven bijstandsniveau uitkomen (ik neem aan dat je nu de beslagvrije voet ontvangt?).

 

Je bent weer mobiel, zeg je.. En je staat nog ingeschreven bij kvk. Betekent dit dat je nu geen uitkering krijgt? En dus helemaal geen inkomsten hebt?

 

Hoeveel verwacht je te kunnen verdienen met free-lance werk? Is dat significant meer dan een bijstandsuitkering? Houdt rekening met periodes zonder opdrachten.

 

Iemand anders een bedrijfje laten runnen en zelf daar in loondienst gaan is geen oplossing omdat er direct loonbeslag gelegd zal worden.

 

 

Link naar reactie
  • 0

@ Rooie

Een van mijn cliënten heeft zijn onderneming tijdens de WSNP voort mogen zetten omdat er voor hem geen kansen waren om in loondienst te komen. Vergelijkbare situatie als die van jou: 55+, specialistisch beroep in een sector waar eigenlijk alleen met zelfstandigen wordt gewerkt. Wat bij hem meespeelde is dat hij meestal langer lopende projecten aanneemt, waardoor er toch een zekere mate van zekerheid was. Verder verleent hij een dienst ( uurtje-factuurtje), dus behalve kosten voor de administratie had hij zo goed als geen zakelijke uitgaven.

Alle zakelijke transacties liepen via de boedelrekening, waarbij de bewindvoerder in samenwerking met mij ( boekhouder) zorg droeg voor tijdige afdracht van de btw, IB en Zvw.

Cruciaal is een goed onderbouwd verzoek aan de rechter-commissaris en een bewindvoerder die mee wil werken aan een praktische oplossing. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de inkomsten. Als het resultaat uit onderneming op of rond bijstandsniveau is, dan is de kans heel klein dat de r-c akkoord gaat. Kun je als ondernemer echter aanzienlijk meer verdienen, dan is dat gunstiger voor de schuldeisers en heb je een redelijke grond voor je verzoek.

 

Het is dus niet geheel onmogelijk om te blijven ondernemen tijdens de WSNP, het vergt alleen wat meer inzet van diverse partijen om het voor elkaar te krijgen.

ik wens je veel succes!

Wij doen waar we goed in zijn, dat is al gek genoeg.

Link naar reactie
  • 0

@Dreeze

 

[Wat heb je precies te winnen met een sanering? Je schrijft zelf dat je inkomsten de afgelopen 6 jaar net genoeg waren om de rente op je schulden te betalen. Daaruit maak ik op dat je inkomsten normaliter niet ver boven bijstandsniveau uitkomen (ik neem aan dat je nu de beslagvrije voet ontvangt?]

Ik was liever in de omstandigheden geweest dat ik mijn schulden normaal kon aflossen, zoals het plan was toen ik ze aanging. Nu ik de resources niet meer heb is sanering de enige optie. En ja.

 

[Je bent weer mobiel, zeg je.. En je staat nog ingeschreven bij kvk. Betekent dit dat je nu geen uitkering krijgt? En dus helemaal geen inkomsten hebt?]

 

Ik blijf solliciteren met uitkering en daarnaast ook inkomsten verwerven als freelancer, met toestemming van gemeente, want elke euro die ik verdien hoeven zij niet uit te betalen.

 

@Amarins Sytema

 

Dank je wel voor het delen van deze ervaring, Amarins! Ik weet nu dat het niet onmogelijk is.

 

Ik wil jullie allen bedanken voor jullie feedback en ik zal een update toevoegen wanneer dat aan de orde is.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 223 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.