• 0

starten met kerstbomen telen naast studie

Hallo forumleden,

 

Allereerst wil ik graag mijn complimenten geven aan alle mensen die zonder enige belangen hun waardevolle kennis delen met mede forumleden. Ik heb hier al heel wat uren rondgestruind en veel nuttige informatie kunnen vinden, daar alvast mijn dank voor.

 

Ik spreek hier niet alleen mijn dank uit maar heb ook nog een aantal vragen(hoop dat ik hier goed sta, qua forum inrichting) Ik ben namelijk van plan om naast mijn (voltijd)studie een beetje bij te verdienen met het opkweken van kerstbomen.

 

Hier wil ik een stukje grond voor aankopen, 4 jarig plantgoed inkopen, planten en na 5 jaar deze bomen uiteraard verkopen. Het zal allemaal op vrij kleine schaal gaan gebeuren, om jullie een idee te geven, denk aan een half hectare grond (aanschaf +/- €30.000) met ongeveer 3700 boompjes en de overige kosten zullen ongeveer €8.000 euro zijn. (Ik ben niet thuis in het kerstbomen kweken, tips hierover zijn dus welkom)

 

Ik ben nu de regelgeving aan het bestuderen en loop tegen een aantal zaken aan. Met name de vraag onder welke bron de eventuele inkomsten zullen gaan vallen en of ik daar een rechtsvorm in de vorm van een eenmanszaak voor op moet zetten. Aangezien er niet heel veel uur werk in gaat zitten, zeker niet als je gaat kijken op jaarbasis(schatting is 200 uur per jaar) vraag ik mij af of ik ondernemer ben in de ogen van de belastingdienst. Ook heb ik begrepen dat de kvk een regel hanteert dat er minimaal €10.000 omzet per jaar verwacht moet worden. In mijn geval gaat dit lang niet gehaald worden als ik de inkomsten van de verkoop ga verdelen over de 5 jaar dat ze groeien.

Echter heb ik wel dit gelezen op de deze website

http://wetten.overheid.nl/BWBR0024084/2011-05-17

 

3. Als er minder dan 15 uur per week wordt gewerkt, kan sprake zijn van een onderneming. Hierbij kan worden gedacht aan ondernemingen die naar hun aard niet steeds 15 uur per week vergen. Deze ‘restantgevallen’ kunnen worden getoetst aan de hand van een aantal ‘best practice’ criteria zoals het ontbreken van een gezagsverhouding; een zekere inbreng of investering; een oogmerk tot het behalen van materieel voordeel en het naar buiten handelen onder een bepaalde naam.

 

Er is bij mij sprake van minder dan 15 uur per week werk maar wel een zekere inbreng en een oogmerk tot het behalen van voordeel. Het laatste criteria: naar buiten handelen onder een bepaalde naam, begrijp ik niet helemaal. Bedoelen ze dat je een handelsnaam moet hebben ofzo?

 

Wat zijn eigenlijk de voor en nadelen van het gezien worden als ondernemer door de belastingdienst? De belasting die je moet betalen over de eventuele winst is toch even hoog bij een eenmanszaak vergeleken met inkomen uit overig werk?

 

En kom ik nog in aanmerking voor aftrekposten als ik per jaar maar 200 uur werk heb aan mijn boompjes? Het urencriterium wordt lang niet gehaald dus heb ik nergens recht op? Ik kan hier weinig over vinden, wel voor over het urencriterium maar niet veel over welke aftrekposten nog wel van toepassing zijn als je er niet aan de 1225 uur komt.

 

Ik hoop dat jullie mij een beetje op weg willen helpen met deze vragen.

 

Groeten,

Albert

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik ben niet thuis in het kerstbomen kweken, tips hierover zijn dus welkom(...)

Aangezien er niet heel veel uur werk in gaat zitten

 

Kerstbomen kweken is geen lucratieve business. En al helemaal niet als je eigenlijk geen agrarische kennis hebt. Het rendeert alleen een béétje voor die mensen die nog een stuk braakliggend terrein hebben liggen, en dan nog is het ontzettend veel werk.

 

Het is zeker geen 'bijverdienste' voor naast je studie (ik neem overigens aan dat je over 5 jaar wel klaar bent met je studie?)

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor uw reactie, u spreekt uit ervaring RT?

 

Een vriend van mij wil mij gaan helpen op het kweek gebied, hij heeft hier wel verstand van.

Dat het niet lucratief is begrijp ik niet. Waar zitten de kosten dan in volgens u? Als ik de vermogenskosten, plant aanschaf, kunstmest, materiaal en overige kosten bereken kom ik toch nog op een mooi rendement per jaar uit. En wat bedoelt u met heel veel werk, waar zit hem dat in dan? Ik begrijp dat het inplanten en rooien veel werk is, maar daar tussen in valt het toch wel mee? paar keer per jaar schoffelen, kunstmest strooien en snoeien. Wat zie ik over het hoofd? Ter info, ik wil zo veel mogelijk werk zelf doen, alleen met planten en rooien zal ik hulp nodig hebben. Eigen uren heb ik niet als kosten opgevoerd in mijn berekeningen.

 

En ja hoop inderdaad over 5 jaar klaar te zijn met mijn studie.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Aangezien er niet heel veel uur werk in gaat zitten

Ten eerste: als het geen werk kost, levert het geen toegevoegde waarde tegenover de concurrentie. Dat maakt in het algemeen dat de verkoopprijs daalt tot de kostprijs en je er dus niets mee verdient.

 

Ten tweede: als het geen werk kost, is het een beleggingsvraagstuk en geen actief ondernemerschap, waardoor het volgens de forumregels niet op dit forum thuishoort.

 

Ten derde: volgens je getallen is de kostprijs grond+overig al 10,27 per boompje, exclusief de prijs van het plantgoed. Vergeet niet dat een groot deel van de bomen uiteindelijk onverkoopbaar blijkt door de vorm. Voor een groothandel worden de bomen dan al te duur en voor particuliere verkoop moet je veel moeite doen. Kortom, dit lijkt op korte termijn niet te lonen. Als je na de kap de grond voordelig kunt slijten misschien nog wel, maar dat is een behoorlijk risico.

 

Ten vierde: kerstbomen kweken vereist natuurlijk wel de juiste grond, anders groeien de bomen te snel of te langzaam, waardoor de vorm niet mooi wordt. Je kunt het erop gokken, maar het kan een dure gok worden. Kun je je dat als student permitteren?

 

Standaardstokpaardje: je bent met de organisatie en de kostenkant bezig, maar hoe, met hoeveel moeite en voor welke prijs denk je die bomen te gaan verkopen?

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt mij juist een prima investering. De grondprijs in de kostprijs per boompje rekenen zou ik niet doen. Die investering levert op zich al meer op dan geld op de bank.

 

figuur-1-agrarische-grondprijs-euroha-nederland-per-kwartaal-2005-2016-2e-kwartaal.png?width=500&height=294.3458980044346

 

Als je goed plantgoed hebt en de juiste soort levert een boom al snel €20,- tot €30,- op en de verwachting is dat de prijzen eerder zullen stijgen dan stabiliseren.

 

Volgens DLV plant kan je uitgaan dat van 4000 aangeplante bomen er ongeveer 3500 verkoopbaar zullen zijn.

 

Hoe je de onderneming het best in kan richten voor de BTW en de inkomstenbelasting weet ik niet. Hopelijk kunnen anderen aanvullen. Je zal in ieder geval de BTW op je aankopen willen verrekenen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt mij juist een prima investering.

Dank voor je tegenwicht, Hans :)

 

Die investering levert op zich al meer op dan geld op de bank.

Mooie grafiek, maar ik denk niet dat overal de grondprijs is verdubbeld in de afgelopen tien jaar. Daarnaast geeft het geen voorspelling voor de toekomst en zeker niet voor dit specifieke lapje grond.

 

Als je goed plantgoed hebt en de juiste soort levert een boom al snel €20,- tot €30,- op en de verwachting is dat de prijzen eerder zullen stijgen dan stabiliseren.

Dat zijn naar ik aanneem consumentenprijzen inclusief BTW. Maar hoe verkoop je zoveel bomen aan consumenten? Hoeveel moeite moet je daarvoor doen en welke verkoopkosten levert dat op? Groothandelsprijzen liggen veel lager en het zal al lastig genoeg zijn om ze daar aan te slijten. En wat kost dat goede plantgoed van de juiste soort?

 

Volgens DLV plant kan je uitgaan dat van 4000 aangeplante bomen er ongeveer 3500 verkoopbaar zullen zijn.

In de onderzochte Amerikaanse situatie door professionele kwekers. Dat lijkt me niet automatisch door te trekken naar een Nederlandse situatie waar iemand zonder kennis dat voor het eerst gaat doen op onbekende grond.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Ron, ik zie het wel degelijk als werk en geen belegging, aan een belegging hoef je niets te doen maar hier zit wel degelijk werk in. Je zou wel de grond aanschaf als belegging kunnen zien maar dat is niet mijn insteek. Ik verwacht ook niet dat de grondprijs nog veel verder gaat stijgen maar dat terzijde. Om van een slecht scenario uit te gaan hou ik zelfs rekening met een waardedaling van €2500 euro in mijn kostprijsberekening.

 

Wat betreft de kostprijs van een boom zou ik de aanschaf van de grond niet meenemen in de kostprijs, de grond zal echt niet na 5 jaar niets meer waard zijn, wel neem ik de misgelopen interest mee als vermogenskosten.

 

Kostprijs van een verkoopbare boom heb ik berekend op €4,78 deze rond ik af naar 5 euro. En dan heb ik dus vermogenskosten, inkoop boompjes, onderhoud, waardedaling grond en overige kosten en dan ben ik ook uitgegaan dat ik 700 bomen niet kan verkopen.

 

Ik ben van plan de Abies Fraseri te gaan telen, dit is een opkomend soort dat de zelfde eigenschappen heeft als de bekende nordmann. Het verkopen is wel een dingetje inderdaad, hier ben ik nog niet helemaal over uit, 3000 bomen aan particulieren verkopen zonder bekendheid is onbegonnen werk. Ik denk dan meer aan een groothandel of iets dergelijks. Of aanbieden in partijtjes van 50 a 100 aan verkopers. Qua prijs doet de Fraseri het goed zoals Hans zei brengt een goede boom 20 a 30 euro op. Echter zijn dit geen niet de prijzen bij verkoop van 100 stuks maar is dat de consumenten prijs. Ik ben daarom uitgegaan van een verkoopprijs van 9 euro per boom.

 

Netto opbrengst is dus 4 euro per verkoopbare boom. 4x3.000= €12.000 mocht alles lukken

 

Tja, is het dan lucratief of niet, de ene zal zeggen, dat is het risico niet waard, de ander zou zeggen, ik zou het proberen. Ikzelf zit in dubio.

Link naar reactie
  • 0

Dank voor je aanvullingen, Kerstkrans. Zo wordt je verhaal al een stuk duidelijker en completer.

 

Ik ben van plan de Abies Fraseri te gaan telen, dit is een opkomend soort dat de zelfde eigenschappen heeft als de bekende nordmann.

De vraag is, is daar over vijf jaar ook vraag naar? Dat is de ondernemersgok.

 

Netto opbrengst is dus 4 euro per verkoopbare boom. 4x3.000= €12.000 mocht alles lukken

Rekening houdend met 5 jaar lang 200 uur per jaar komt dat op bruto 12 euro per uur. En dan heb ik nog geen rekening gehouden met verkoopkosten. Is het dan nog steeds de moeite en het risico waard?

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

De Abies Fraseri is niet bepaald een 'beginnersboom', heeft veel (vakkundig) onderhoud nodig.

Overigens krijg je geen 4000 bomen op 'n halve hectare gepropt. 2000 tot 3000 is realistischer.

 

Is de bodem die je wilt gaan kopen ook geschikt voor de soort die je gaat planten? Of moet je nog een hoop doen om de bodem vruchtbaar te maken?

 

Even uitgaande van het meest positieve scenario dat je zelf schets: 12.000 over 5 tot 7 jaar tijd. Dat levert je 140 tot 200 euro per maand op...en als ik het goed heb mag je daar ook nog belasting over betalen.

 

Een hoop risico en een hoop werk met weinig opbrengsten. My two cents...

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Je kunt het ook zo zien dat je 5 jaar de tijd hebt om het verkoopmodel te optimaliseren. Als een marge van 4 euro niet voldoende is kan je jezelf daarbij neerleggen maar je kan ook bedenken hoe je van die 4 euro het dubbele (of meer) zou kunnen maken.

 

Om te beginnen zou ik bomen in diverse grootte aankopen zodat je naast keuze bieden ook meerdere jaren kan oogsten.

 

Hier in Breda heb je een aantal leveranciers waar je als consument zelf de boom kan zagen of rooien of je kan dat tegen een kleine prijs laten doen. Je zou daarbij sportverenigingen in kunnen zetten zodat leden met korting een boom kunnen krijgen en de vereniging zelfs een inkomstenbron bieden. Hoe zou je social media in kunnen zetten bij de verkoop? enz. Kortom: ondernemen.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou nog een keertje of drie goed nadenken.

 

€ 30.000 + € 8.000 + de nodige bloed, zweet & tranen te besteden aan kerstbomen.

 

... volgens mij kan je je geld beter in crowdfunding stoppen, en niet zelf gaan zitten ploeteren.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Passief inkomen genereren en anderen het werk laten doen. Leuk advies op een ondernemersforum. ;D

€38.000 euro in crowdfunding stoppen? Volgens deze bron kan je bij goede spreiding een rendement halen van 4,65%. Geen vetpot en geen ondernemerservaring. Maar altijd leuk om de diverse meningen te lezen.

 

Twabla heeft ook vast leuke ideeën hoe je deze business case kan optimaliseren. Nogmaals, volgens mij zit de uitdaging in het aanboren van de juiste klantgroepen met adequate marketing en zo de opbrengst maximaliseren.

 

Link naar reactie
  • 0

Stond vorig jaar nog een stuk ergens van twee broers die al jaren een kerstboom kwekerij hebben hIer in de buurt. Dit deden ze al jaren naast vaste baan, was meer een hobby dan rijkdom als ze per uur gingen rekenen. Voordeel de grond was al jaren familie bezit.

 

Vroeger hadden ze wel zelfstandig van geleefd, maar vooral met coniferen kwekerij oa, maar dat was hektisch. In de middag een fax voor een grote vrachtwagen morgens laden en werd het weer nachtwerk.

 

Maar goed de kosten zal je altijd wel terugverdienen alleen alle arbeid is de vraag.

Link naar reactie
  • 0

@RT het scenario dat ik heb geschetst is absoluut niet het meest positieve scenario, zoals gezegd hou ik in de kostprijsberekening rekening met een waardedaling van de grond, een hoog misgelopen rendement op het te investeren vermogen (4%), een hoge uitval van bomen (700 op totaal 3700 is bijna 20%) en een lage verkoopprijs.

Over de grond die aangekocht moet worden en de kennis over het telen heb je een punt, ik weet niet wat goede grond is, het moet wat zure grond zijn maar met die beperkte info zal de kous vast niet af zijn. Ik heb helaas nog niet de handleiding kerstbomen kweken gevonden, wat basis kennis is er wel te vinden.

 

@cosora bedankt voor uw reactie, echter heb ik al wat crowdfunding projectjes lopen bij geldvoorelkaar.nl en vind dit dodelijk saai. Je legt geld in gebaseerd op gevoel en cijfers die ook maar een moment opname zijn, vervolgens is het enigste wat je kan doen is afwachten en hopen dat de onderneming het volhoudt tot de laatste betaling gedaan is. Wel een goed rendement, 7,4% en tot nu toe is nog alles uitbetaald, maar dat kan elk moment veranderen.

 

Ik wil graag iets doen met het kapitaal, vind het zonde om het ergens weg te zetten tegen een X percentage rente. Kerstbomen telen is natuurlijk geen wereldidee maar mij lijkt het uitvoerbaar.

 

Link naar reactie
  • 0

Passief inkomen genereren en anderen het werk laten doen. Leuk advies op een ondernemersforum. ;D

Inkomsten genereren met geld is m.i. de meest ultieme vorm van ondernemen ... passief zou ik het niet willen noemen. 8)

 

Volgens deze 'bron' kan je bij goede spreiding een rendement halen van 4,65%.
Verkeerde manier van investeren ... dan kan je je geld net zo goed bij een bank deponeren. Als er iets passief valt te benoemen, dan is het dat wel.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
Tot nu toe koop ik appartementen. Althans de tweede komt binnenkort. Met een overspannen markt in groningen een leuke hobby. 7200 huur netto voor 70m2 met totaal aanschaf van 125k is over 10 jaar mooi rendement.
Dat kan ik alleen maar met je eens zijn, dat doe ik namelijk ook al een flink aantal jaren... ook in Groningen: Aanschaf 110k, 55 m2 , 7.000 huur...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 111 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.