Ga naar inhoud
 • 0

Starten vanuit besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) of loondienst

Hallo iedereen,

 

Wij zijn van plan om een kleine supermarkt op te starten. Alleen lopen wij tegen het volgende aan: Mijn vriendin zit momenteel in de bijstand, en ik zelf in loondienst voor 36 uur. Mijn vraag is nu wat het belastingtechnisch voordeligst is, vanuit bijstand een bedrijf opstarten of loondienst? Ook zou ik graag willen weten welke rechtsvorm voor ons het voordeligst is. Tevens zijn wij beide starters.

Graag zie ik jullie reactie tegemoet. Alvast bedankt de moeite!

 

Groet,

 

Jan-Pieter

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

 • 0

Vanuit de BBZ kan je een krediet krijgen en of een stukje levensonderhoud als je inkomsten beneden bijstandsnorm liggen. Gemeente kan je daar alles over vertellen.

 

Wij zijn van plan om een kleine supermarkt op te starten. Alleen lopen wij tegen het volgende aan: Mijn vriendin zit momenteel in de bijstand, en ik zelf in loondienst voor 36 uur.

 

Neem aan dat jullie momenteel niet samenwonen want met 36 uur loondienst zit je al snel boven de bijstandsnorm.

 

Mijn vraag is nu wat het belastingtechnisch voordeligst is, vanuit bijstand een bedrijf opstarten of loondienst?

 

lastig te beoordelen, Bijstand is ook inkomen maar als je voldoende winst maakt dan is het recht op bijstand snel verdampt. En hoeveel je belasting betaald is niet alleen afhankelijk van winst maar ook van persoonlijke situatie en aftrekposten.

 

Link naar reactie
 • 0

Allereerst bedankt voor jullie snelle reactie.

 

@henkh: Wij wonen nog niet samen

 

@latte macchiato: Nee wij willen geen lening, alleen dachten wij dat het misschien verstandig zou zijn om het eerste jaar ondersteuning te krijgen door middel van bijstand. Het doel is inderdaad om er uiteindelijk beide van te leven.

 

wij zijn inmiddels bekend met de BBZ en hebben ook een gesprek gehad met de gemeente. Alleen was ik benieuwd naar de voordelen en nadelen:

 

Is het verstandiger om vanuit Loondienst een bedrijf te beginnen i.v.m. belasting aftrek. Wij gaan ervan uit als wij gebruik maken van de BBZ dat het voor het eerste jaar nodig is i.v.m. de investering in de winkel.

 

Wat is het meest voordelig om te kiezen:

 

1: Beginnen vanuit loondienst i.v.m. de belasting aftrek?

2: Gebruik van de BBZ krediet voor het eerste jaar?

 

Welke rechtsvorm zouden wij het beste kunnen aannemen?

 

 

Alvast bedankt.

 

 

Groet,

 

Jan-Pieter

 

 

Link naar reactie
 • 0

@Roel J: Ik zal eerst wel parttime gaan werken, de supermarkt is een beetje vergelijkbaar met een Toko. Mijn partner zal fulltime in de winkel werken. Wij moeten het eerst bekijken hoe het zich ontwikkeld. Het gaat mij voornamelijk om het opstarten van de winkel en het belastingvoordeel.

 

Groet,

 

Jan-Pieter

Link naar reactie
 • 0
Wij moeten het eerst bekijken hoe het zich ontwikkeld.

 

ben benieuwd hoe je dat ziet: "pandje huren, inventaris en voorraad aanschaffen" en dan maar afwachten wie er komt? of heb je een uitgewerkt ondernemingsplan en een duidelijke kijk op de markt?

 

Het gaat mij voornamelijk om het opstarten van de winkel en het belastingvoordeel.

 

Grotendeels afhankelijk van welke rechtsvorm je kiest. Jouw vriendin als eenmanszaak, vof of de eenmanszaak op jouw naam. (in dat geval zal jouw vriendin met bijstandsuitkering niet zomaar werkzaam kunnen zijn in jouw bedrijf)

 

Heeft jouw vriendin de plannen al besproken met de gemeente of zijn jullie de mogelijkheden alleen nog maar aan het onderzoeken?

 

edit: lees dat je een gesprek hebt gehad met de gemeente. was dat verkennend of heb je ook al een aanvraag ingediend?

Link naar reactie
 • 0

Beste Jan-Pieter,

 

Het is niet zomaar te zeggen wat voordeliger is. In theorie is de winst onderbrengen bij de degene met het laagste inkomen belastingtechnisch het voordeligst, omdat de winst dan het de laagste schaal wordt belast; maar dat gaat in deze situatie niet op:

 

Als jij naast je dienstbetrekking een eenmanszaak opzet waar je vriendin gaat werken, dan moet je haar in loondienst nemen tegen minimaal het minimumloon. Bij een startende onderneming is daar mogelijk geen geld voor, maar ik ken je situatie verder niet. Je kunt haar niet inzetten als vrijwilliger.

 

Als zij een eenmanszaak opzet of deelneemt in een VOF kunnen er problemen ontstaat met de bijstand. Overleg met de verstrekkende instantie over de mogelijkheden om met behoud van bijstand te gaan ondernemen. Aan de ene kant zal het misschien wel mogen omdat ze geld wil gaan verdienen, aan de andere kant zal het misschien niet mogen omdat ze hoofdelijk aansprakelijk is en mogelijk meer problemen ontstaan dan er worden opgelost.

Inflectioninterim managementtraining, coaching en mediation voor de publieke sector.

Link naar reactie
 • 0

@Ron bedankt voor de duidelijke informatie: Bijstand ontvangt zij hoe dan ook, en als zij voor een jaar ondersteuning zou willen ontvangen doormiddel van BBZ, volgens mij maakt dit voor de Gemeente weinig uit. Maar ik zal dit verder uitzoeken. Bedankt!

 

Is VOF niet verstandig omdat wij beide dan recht hebben op de zelfstandigen- en startersaftrek, dus voor twee personen i.p.v. een persoon? Ik verwacht in het eerste jaar een omzet tussen € 40.000 en € 50.000

 

@ Henkh: Wij hebben een uitgewerkt ondernemingsplan met een uniek concept en een goed team (dit zal eerst uit familieleden bestaan). Tevens hebben wij een verkennend gesprek gehad bij de Gemeente.

 

 

Groet,

 

Jan-Pieter

Link naar reactie
 • 0

Gescheiden blijven wonen is het aantrekkelijkst, waarbij je je baan behoudt, dat is alvast een vast inkomen en bovendien zekerheid mocht de toko (geen slang maar quote) toch niet zo blijken te lopen.

Start vanuit de bijstand ligt tegenwoordig steeds meer verschillend per gemeente, juist ook omdat de gemeenten hiervoor meer zelf verantwoordelijk zijn geworden. Ga praten met de gemeente wat er mogelijk is. Mocht het over echt een kleinere winkel in bijvoorbeeld een kleiner dorp gaan, dan is voor de gemeente niet alleen inkomen een overweging, maar ook de leefbaarheid binnen dat dorpje.

In dat geval zijn zij eerder genegen iets tegemoet te komen.

Link naar reactie
 • 0

naast in de supermarkt aanwezig te zijn zal ik ook de boekhouding en de website beheren. Dus de antwoord op jou vraag is: Ja ik voldoe aan de urencriterium

 

en ik zelf in loondienst voor 36 uur.

 

In jouw situatie denk ik dat je heel nauwkeurig jouw uren in het bedrijf bij moet houden, Dikke kans dat de BD daar vragen over gaat stellen.

 

Ik verwacht in het eerste jaar een omzet tussen € 40.000 en € 50.000

 

Omzet zegt weinig: in mijn eerste jaar van mijn nieuwe bedrijf draaide ik ook zo'n omzet. Omdat dat uurtje factuurtje was had ik in het startjaar een prima winst maar bij een supermarkt (of toko) zal de winstmarge een stuk lager zijn. En jouw kosten een stuk hoger. (huur bedrijfspand bijvoorbeeld)

 

Link naar reactie
 • 0

Als jij naast je dienstbetrekking een eenmanszaak opzet waar je vriendin gaat werken, dan moet je haar in loondienst nemen tegen minimaal het minimumloon. Bij een startende onderneming is daar mogelijk geen geld voor, maar ik ken je situatie verder niet. Je kunt haar niet inzetten als vrijwilliger.

Als ze een fiscale partner is, dan hoef je haar niet in dienst te nemen. Je kunt dan zelfs afspreken dat ze zonder loon voor de eenmanszaak werkt (een vergoeding van minder dan 5.000 euro per jaar is in dit verband ook 'onbezoldigd'). Als jij meer dan 1.225 uur werkt in de zaak en zijn meer dan 525 uur meewerkt in de zaak - en jij bent volwaardig ondernemer voor de inkomstenbelasting - dan heb je ook nog recht op meewerkaftrek.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor jullie reactie.

 

@Rachidprins: Het gaat eigenlijk om mijn moeder, volgens mij valt dat niet onder een fiscale partner. Zijn er andere mogelijkheden om haar in dienst te nemen wat voordeel kan opleveren?

 

@Latte Macchiato: Het concept bestaat niet zo lang, als wij gestart zijn zal ik in dit forum een bericht plaatsen. We zullen eerst klein beginnen en stap voor stap kijken of er mogelijkheden zijn om het te ontwikkelen. Omdat onze team uit familieleden bestaat speelt de loonkosten in het eerste jaar geen groot rol.

 

Graag ontvang ik creatieve ideeën.

 

Alvast bedankt voor de moeite.

 

Groet,

 

Jan-Pieter

 

Link naar reactie
 • 0

Het gaat eigenlijk om mijn moeder, volgens mij valt dat niet onder een fiscale partner. Zijn er andere mogelijkheden om haar in dienst te nemen wat voordeel kan opleveren?

Het begrip 'fiscaal partner' is soms wat ruimer en soms wat krapper dan je op het eerste oog zou denken, als je aan het begrip 'partner' denkt. Maar een fiscaal partner is simpelweg een definitiekwestie voor (zoals het begrip al zegt) fiscale doeleinden. Het ligt aan de exacte omstandigheden of een kind en ouder fiscale partners kunnen zijn (dat kan namelijk soms wel).

 

Maar mocht je er niet aan voldoen, dan zou je moeder eventueel nog kunnen kijken of ze eventueel mag 'helpen' met behoud van uitkering. Als dat niet kan, dan kan het soms ook zijn dat iemand een maand of 2 ingezet mag worden onder de noemer 'proefplaatsing' (dat is ook met behoud van uitkering). Vervolgens zou je haar nog in dienst kunnen nemen met een aantal subsidies (hangt mede af van haar leeftijd).

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
 • 0

Graag ontvang ik creatieve ideeën.

 

Lief dat je je moeder eerst 'vriendin' noemde, maar ik ervaar jouw oproep als iets te breed en een tikkeltje te vaag, dus dat je m.i. inderdaad eerst maar eens voor jezelf een plan moet uitwerken: Wat wil je? Hoe is dat te bereiken? Wat is er nodig om het te bereiken? etc...

 

Daarna help ik je met concretere vragen graag verder...

 

Succes & Groet, Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

Innovatie Consultant I Marketing- & Communicatie Strateeg I Ontwerpend Onderzoeker I Verandermanager

http://hansvandenbergh.nl

(Deelnemer op Persoonlijke titel, Moderator op basis van de Forumregels)

Link naar reactie
 • 0

@Prinsrachid: Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het uitzoeken. Vind je het een goed idee

 

@Hansvandenbergh: Bedankt voor je tip. Dit is de eerste keer dat ik een bericht plaats op Higherlevel dus de tijd zal het leren. Ik heb het ondernemingsplan net zo goed als klaar, alleen was ik benieuwd naar ideeën en tips van anderen.

 

Link naar reactie
 • 0

@Prinsrachid: Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het uitzoeken. Vind je het een goed idee

 

@Hansvandenbergh: Bedankt voor je tip. Dit is de eerste keer dat ik een bericht plaats op Higherlevel dus de tijd zal het leren. Ik heb het ondernemingsplan net zo goed als klaar, alleen was ik benieuwd naar ideeën en tips van anderen.

 

Als het je nog steeds om de rechtsvorm gaat, is een IB onderneming fiscaal doorgaans het voordeligst in de startfase...

Succes & Groet, Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

Innovatie Consultant I Marketing- & Communicatie Strateeg I Ontwerpend Onderzoeker I Verandermanager

http://hansvandenbergh.nl

(Deelnemer op Persoonlijke titel, Moderator op basis van de Forumregels)

Link naar reactie
 • 0

@prinsrachid: Helaas komen wij niet in aanmerking voor het fiscale partnerschap.

 

Aangezien fiscale partnerschap niet mogelijk is. Zou ik graag willen weten of er andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld als vrijwilliger?

 

Wat biedt er naast fiscale partnerschap nog meer belasting voordeel op?

Link naar reactie
 • 0

Aangezien fiscale partnerschap niet mogelijk is. Zou ik graag willen weten of er andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld als vrijwilliger?

Zoals ik op de vorige pagina zei: je kunt haar niet inzetten als vrijwilliger. Dat is ze namelijk niet.

 

Als je vriendin/moeder voor jouw supermarkt werkt, dan is ze a) mede-ondernemer, b) in loondienst bij de onderneming of c) extern ingehuurd als ondernemer of d) extern ingehuurd vanuit een dienstbetrekking bij de verhurende partij. Optie c lijkt me niet helemaal niet handig, al was het maar omdat ze belastingdienst dan zal vinden dat het alsnog b had moeten zijn. B en d zijn bijna hetzelfde, ze kan bijvoorbeeld in dienst gaan bij een uitzendbureau dat haar aan jouw onderneming uitleent.

 

Maar goed, we proberen nu een praktisch dingetje in te vullen zonder het ondernemingsplan te kennen waar dit allemaal in moet passen. Begin met de onderneming en eindig met de meest fiscaal vriendelijke oplossing, doe het bij voorkeur niet andersom. Elke oplossing gaat ergens geld kosten, accepteer dat.

 

Inflectioninterim managementtraining, coaching en mediation voor de publieke sector.

Link naar reactie
 • 0

@Hans van den Bergh/@Ron van der Kolk:

 

Ik had in mijn ondernemingsplan voor V.o.f. gekozen, daar blijf ik nu dan ook bij. Ik ben een beginnende ondernemer en ik kan nog veel leren. Het doel van dit forum was om meer inzicht en tips te ontvangen van andere ervaren ondernemers en dat heb ik bij deze dan ook gekregen.

 

Iedereen heel erg bedankt!

 

Groet,

 

Jan-Pieter

Link naar reactie
 • 0

Ik had in mijn ondernemingsplan voor V.o.f. gekozen, daar blijf ik nu dan ook bij. Ik ben een beginnende ondernemer en ik kan nog veel leren.

 

Jouw moeder kan uiteraard vennoot worden maar als je dit niet goed afstemt met de gemeente kan dat nog wel eens vervelende gevolgen hebben voor haar bijstand.

 

Bespreek het met de gemeente en vraag een schriftelijke bevestiging. Bbz aanvragen worden meestal extern beoordeeld op haalbaarheid voordat er een beslissing genomen wordt

 

idd. kan je hier veel leren, ook ik leer nog steeds van HL en doe daar vaak mijn voordeel mee. blijf dus vooral meelezen en vragen stellen. ;)

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  10 leden, 261 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.