• 0

onduidelijkheid btw verzendkosten bij margeregeling

Beste mensen,

 

Ik heb 4 vragen over BTW en verzendkosten bij margeregeling. Ik heb diverse fora doorgelezen, maar nog geen antwoord gevonden op mijn specifieke vragen.

 

Gebeurtenis 1: Verzending margegoederen middels PostNL Brievenbuspakket binnen Nederland

Er is een bedrijf dat uitsluitend handelt in margegoederen. Het bedrijf koopt een gebruikte dvd in voor €10 euro (0%btw) van een particulier. De 2dehandse marktprijs is €30. En dus word dit product voor €30 aangeboden. Indien een klant het product afhaalt is dat dus €20 euro winstmarge waar het bedrijf belasting over moet betalen.

 

Een klant dient zich aan en wil het artikel graag hebben voor de vraagprijs van €30. Echter wil de klant wel dat het product word verzonden middels een brievenbuspakket van postnl (€3,50 en btw vrijgesteld)

 

Het bedrijf gaat akkoord en ontvang €33,50 op zijn zakelijke bankrekening. Nu is er dus €23,50 euro winstmarge waar het bedrijf belasting over moet betalen.

 

Het bedrijf besteld online bij PostNL een brievenbuspakket voor €3,50 (dit is btw vrijgesteld) en print deze uit.

 

Het bedrijf verstuurd het pakket inclusief een factuur waar op staat dat de dvd €30 kost en de verzendkosten €3,50. Er wordt geen btw vermeld op de factuur en er is een melding dat het om een bijzondere regeling gaan, namelijk margegoederen.

 

Gebeurtenis 2: Verzending margegoederen middels PostNL pakket binnen Nederland

Nu koopt het bedrijf wederom een dvd in van een particulier voor €10 (0% btw) Deze zit in een vrij dikke box welke niet in een brievenbuspakket past. De 2dehandse marktwaarde is wederom €30. Dus het product word voor €30 aangeboden. Bedrag waar bedrijf belasting over moet betalen is dus €20.

 

Een klant wil het product graag hebben voor de gevraagde €30 en wil graag dat we het verzenden binnen Nederland. Ditmaal past het niet door een brievenbuspakket en dus zal het als postpakket moeten worden verzonden. Kosten hiervan zijn €6,50 exclusief 21% btw (of €7,78 inclusief btw).

 

Het bedrijf gaat akkoord en en ontvang €36,50 op zijn zakelijke bankrekening. Het bedrag waar het bedrijf nu belasting over moet betalen is nu €26.50.

 

Het bedrijf besteld online een postpakket voor €7,78 (inclusief 21%btw / exclusief €6,50).

 

Het bedrijf verstuurd het pakket inclusief een factuur waar staat dat de dvd €30 kostte en de verzendkosten €6,50. Er wordt geen btw vermeld op de factuur en er is een melding dat het om een bijzondere regeling gaan, namelijk margegoederen.

 

 

 

De vragen:

 

1. Klopt het dat dit bedrijf €6,50 aan de klant moet vragen voor de verzendkosten op de factuur? Of mag/moet het bedrijf €7,78 vragen op de factuur?

 

Ik weet dat je minder mag vragen voor de verzendkosten of zelfs helemaal niks(a.u.b. van uit gaan dat het bedrijf dat niet wil in dit geval). Maar...

 

2. Mag je als bedrijf dat uitsluitend in margegoederen handelt ook meer vragen voor de verzendkosten dan waarvoor het is ingekocht? Dus bijvoorbeeld 8 euro op de factuur vragen voor een verzending middels pakketdienst waar de ondernemer €7,78 inc 21%btw / €6,50 exl btw voor heeft betaald?

 

Het bedrijf wil nu ook producten versturen naar andere landen buiten Nederland. Het bedrijf ziet dat verzending middels PostNL naar bijv Spanje €20 exclusief 21%btw is en €24,20 inclusief btw.

 

3. Is het dan zo dat het voor een bedrijf dat uitsluitend in margegoederen handeld, helemaal niet meer interessant is om laaggeprijsde artikelen (laten we zeggen verkoopprijs €2 en winstmarge €1 ) naar het buitenland te sturen? Als er bijvoorbeeld €20 aan verzendkosten moeten worden betaald door de klant? Winstmarge is nu immers €21 euro ipv €1. Er word dan meer btw afgedragen dan dan er eigenlijk winst word gemaakt

 

(bij vraag 3 word er even vanuit gegaan dat het antwoord bij vraag 1 “€6,50 is dan verplicht op factuur” is.

 

4. Moet er bij gebeurtenis 1 inderdaad €3,50 op factuur staan?

 

 

Alvast hartstikke bedankt voor het beantwoorden van deze vragen.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste thewizz,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Er is een bedrijf...

Is dit een studievraag?

 

Om in te gaan op de vragen: de btw die de ondernemer op verzendkosten in rekening moet brengen volgt de btw van het hoofdproduct; onduidelijk is hier of de ondernemer btw-plichtig is. De ondernemer mag aan de klant net zoveel of zo weinig verzendkosten in rekening brengen als hij zin heeft, ook als dat afwijkt van de werkelijk gemaakte kosten, zolang de btw (indien btw plichtig) maar juist wordt berekend en afgedragen. Probeer met deze informatie en de informatie van de Belastingdienst over BTW bij margegoederen nog eens naar je verhaal en je vragen te kijken.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Beste thewizz,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Er is een bedrijf...

Is dit een studievraag?

 

Om in te gaan op de vragen: de btw die de ondernemer op verzendkosten in rekening moet brengen volgt de btw van het hoofdproduct; onduidelijk is hier of de ondernemer btw-plichtig is. De ondernemer mag aan de klant net zoveel of zo weinig verzendkosten in rekening brengen als hij zin heeft, ook als dat afwijkt van de werkelijk gemaakte kosten, zolang de btw (indien btw plichtig) maar juist wordt berekend en afgedragen. Probeer met deze informatie en de informatie van de Belastingdienst over BTW bij margegoederen nog eens naar je verhaal en je vragen te kijken.

 

 

Beste ron,

 

bedankt voor uw reactie. Echter is hiermee alleen vraag 2 beantwoord en ben ik dus nog op zoek naar de 3 andere antwoorden.

 

om uw vragen te beantwoorden:

 

1. nee het is geen studievraag. Het betreffen praktijkvragen

2. Ja het bedrijf is btw plichtig.

 

Ik weet er op de site van de belastingdienst valt te lezen dat de portokosten betreft btw in dezelfde klasse vallen als het hoofdproduct. Dat zou in dit geval dan 0%zijn.

 

Maar aangezien de portokosten worden ingekocht voor 6,50excl 21%btw ofwel 7,78incl 21%btw, vraag me dus af: moet het bedrag dat op de factuur van klant dan 6,50 zin of toch 7,78? (En ja in beide gevallen word er geen btw vermeld op factuur en in beide gevallen valldn portokosten onder zelfde btw categorie als hoofdproduct welke 0% btw heeft )

 

Alhoewel ik lang heb nagedacht over mijn vraagstelljng, stel ik wellicht toch mijn vraag op onjuiste wijze.

 

maar

Link naar reactie
  • 0

Het betreffen praktijkvragen

Van jouw eigen onderneming?

 

Het bedrijf koopt een gebruikte dvd in voor €10 euro (0%btw) van een particulier. De 2dehandse marktprijs is €30. En dus word dit product voor €30 aangeboden. Indien een klant het product afhaalt is dat dus €20 euro winstmarge waar het bedrijf belasting over moet betalen.

Zoals ik al aangaf: verdiep je eerst in de BTW op margegoederen en herzie dan je vraag. Als een particulier een DVD verkoopt is er geen sprake van BTW, dat is iets anders dan 0%. Als jij hem vervolgens verkoopt aan een andere particulier voor 30 euro is je winstmarge geen 20 euro, maar 20 euro minus de daarover af te dragen BTW dus € 16,53 (zie voornoemde link).

 

moet het bedrag dat op de factuur van klant dan 6,50 zin of toch 7,78? (En ja in beide gevallen word er geen btw vermeld op factuur en in beide gevallen valldn portokosten onder zelfde btw categorie als hoofdproduct welke 0% btw heeft )

Waarom denk je dat het hoofdproduct 0% BTW heeft? Zie eerder. Over de verzendkosten moet je BTW afdragen, dus als je € 6,50 (waarover je gewoon BTW moet afdragen) in rekening brengt voor iets dat je 7,78 incl BTW kosten dat mag dat wel, maar dan schiet je er wel bij in. ook als je BTW vrijgestelde brievenbusverzending inkoop, moet jij als BTW plichtig ondernemer BTW over de verzending in rekening brengen bij je afnemer. Je mag bijvoorbeeld ook 10 euro in rekening brengen, zolang je daarover maar € 1,73 BTW over afdraagt. Die BTW moet je ook vermelden op de factuur.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Beste Ron,

 

Bedankt voor je reacties. Je helpt me hier enorm mee. Ik zie dat ik even wat zaken door elkaar heb gehaald. Ik zal proberen om het beter uit te leggen.

 

1: ja van mijn onderneming, onlangs gestart en wil het graag goed doen. Dit zijn de vragen die ik heb na het lezen van de teksten op de site van de belastingdienst

 

2: Ik begrijp dat wanneer ik een gebruikt product inkoop van een particulier voor 10 euro en ik dit verkoop voor 30 euro, er geen winstmarge is van 20 euro maar 20 euro minus de af te dragen btw. Dus de winst is dan 16,53 en moet ik 3,47 aan btw afdragen.

 

Ik werk met het boekhoudpakket acumulus. Daar voer ik de inkopen van margegoederen (bestemd voor verkoop) in als 0%btw. Ik zou hier dus voor "btw vrij" moeten kiezen?

 

3: Excuses, hoofdproducten vallen onder de 21% categorie. Dus de verzendkosten vallen ook onder de 21% categorie. Dit voer ik ook in in mijn boekhoudpakket wanneer ik wat verkoop. Echter vink ik wel aan dat het om een margeregeling gaat, waardoor de btw niet word weergegeven op de factuur.

 

Verder zeg je dat ik btw over de verzending moet aangeven op de factuur. Maar op de site van de belasting wordt vermeld dat ik bij de margeregeling geen btw mag vermelden op de bon.

 

Wat vond je trouwens van mijn 3de vraag? Klopt het dat het niet zo interessant is om margegoederen met een lage marge (laten we zeggen 1 euro) te verkopen in het buitenland vanwege de hoge verzendkosten?

 

 

__

full quote van direct voorgaand bericht verwijderd ten behoeve van de leesbaarheid

 

Link naar reactie
  • 0

Ik werk met het boekhoudpakket acumulus. Daar voer ik de inkopen van margegoederen (bestemd voor verkoop) in als 0%btw. Ik zou hier dus voor "btw vrij" moeten kiezen?

Ja. Ik ken het pakket niet, misschien is er ook een functie om aan te geven dat het margegoederen zijn.

 

Verder zeg je dat ik btw over de verzending moet aangeven op de factuur. Maar op de site van de belasting wordt vermeld dat ik bij de margeregeling geen btw mag vermelden op de bon.

Ik vermoed dat hier alleen wordt bedoeld dat je geen BTW mag vermelden op het margegoed, maar wel op bijkomende diensten die normaal BTW belast zijn. De BTW op (de marge op) het margegoed mag een zakelijke afnemer namelijk niet in aftrek brengen, die BTW op de verzendkosten wel. Ik heb even gezocht en kan geen informatie vinden die uitsluitsel geeft over het vermelden van BTW over bijkomende kosten bij margegoederen. Hopelijk weet iemand op het forum daar een onderbouwd antwoord op.

 

Wat vond je trouwens van mijn 3de vraag? Klopt het dat het niet zo interessant is om margegoederen met een lage marge (laten we zeggen 1 euro) te verkopen in het buitenland vanwege de hoge verzendkosten?

Het gaat erom op de verkoop inclusief verzending per saldo nog geld oplevert. Als je met weinig moeite en risico 1.000 pakketjes naar het buitenland kunt wegzetten met elk een euro marge, dan is dat nog mooi 1.000 euro.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Ik vermoed dat hier alleen wordt bedoeld dat je geen BTW mag vermelden op het margegoed, maar wel op bijkomende diensten die normaal BTW belast zijn. De BTW op (de marge op) het margegoed mag een zakelijke afnemer namelijk niet in aftrek brengen, die BTW op de verzendkosten wel.

Het lijkt mij dat je de goederen in dit geval niet los kunt zien van de verzendkosten (en andere in rekening gebrachte directe verkoopkosten, bijvoorbeeld voor een iDEAL-betaling). Je kunt anders immers de aftrekbaarheid van de btw willekeurig naar eigen inzicht veranderen door bijvoorbeeld een tientje meer verzendkosten te rekenen en de margegoederen omgekeerd een tientje goedkoper te maken. Ik ben ook geen btw-specialist, maar ik kan me niet voorstellen dat die willekeur is toegestaan.

 

Link naar reactie
  • 0

Op het Forum Fiscaal Dienstverleners werd een hieraan verwante vraag gesteld.

De redactie gaf daar vanmiddag als antwoord:

 

"De verschuldigde BTW bij margegoederen wordt berekend over het verschil tussen de verkoopprijs (inclusief de portokosten) en de inkoopprijs, dit is de winstmarge.  Als er BTW op de portokosten is vermeld dan kan deze bij de voorbelasting worden afgetrokken.

 

De winstmarge moet vervolgens vermenigvuldigd worden met 6/106 (voor de levering van 6%-goederen) of 21/121 (voor de levering van 21%-goederen)."

 

Lexicom Administratie & Belastingen - Haarlem - www.lexicom-administratie.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 213 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.