• 0

geld reserveren voor zware tijden

wat is verstandig om te doen,ik heb wat geld en dat wil ik in gebruiken voor het geval dat het in jan tot maart gaat vriezen en ik geen inkomen heb,mocht het zo wezen dat ik het niet nodig heb wil ik er iets van kopen als investering.

maar als ik het op de bank laat staan of opneem dan betaal ik daar belasting over(volgens mijn boekhouder)maar zo kan ik natuurlijk nooit sparen omdat er over dat bedrag weer belasting vanaf gaat.

wat is nu raadzaam,iemand een idee,heb niet veel vertrouwen in mijn boekhouder omdat hij mij niet kan bijpraten en mijn zorgen kan wegnemen.

vriendelijke dank

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@Hovenierderoos, allereerst welkom op Higherlevel!

 

maar als ik het op de bank laat staan of opneem dan betaal ik daar belasting over(volgens mijn boekhouder)

Dat is - gelukkig - niet zo. Je betaalt belasting over je winst.

Dat staat los van of je het geld opneemt of niet of dat het op de bank staat of in een ouwe sok zit. Je kunt dus prima zakelijk sparen voor slappe tijden of investeringen.

 

wat is nu raadzaam,iemand een idee,heb niet veel vertrouwen in mijn boekhouder omdat hij mij niet kan bijpraten en mijn zorgen kan wegnemen.

Ga op zoek naar een andere boekhouder die jou wel kan bijpraten.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Hovenier,

 

Zeker als je dat geld (mogelijk) voor investeringen wilt gebruiken, kun je dat binnen je bedrijf houden (bijvoorbeeld op en zakelijke spaarrekening). Dat bedrag telt dan niet mee voor het spaargeld waarover je (in box 3) belasting betaalt.

 

Dat had jouw boekhouder je eigenlijk ook wel moeten kunnen vertellen.

 

Edit: Norbert was me al vóór.

 

Lexicom Administratie & Belastingen - Haarlem - www.lexicom-administratie.nl

Link naar reactie
  • 0

laatste 2 antwoorden heb ik niet veel aan,sorry.

ik ben hovenier en heb van belasting niet veel kaas gegeten,dan kan ik wel in een handboek alles lezen maar je moet al zoveel en begrijpelijk schrijven doen ze ook niet en er zijn zoveel regeltjes.

dat is net zo makkelijk om jullie je eigen tuin te laten doen,alles is terug te vinden maar dat zegt nog niet dat alles gebeurt zoals je het leest en dat is vaak terug te zien in tuinen iedereen heeft er verstand van maar puntje bij paaltje als wij langskomen ziet het er heel anders uit.

Link naar reactie
  • 0

laatste 2 antwoorden heb ik niet veel aan,sorry.

Nou, proberen we het anders, misschien helderder: Je maakt omzet en je maakt kosten, wat daartussen zit, is winst (of verlies).

 

Of je die winst nu op een rekening laat staan, in een sok stopt of er boodschappen van doet, maakt fiscaal niets uit. Je moet belasting betalen over de winst.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

ik ben hovenier en heb van belasting niet veel kaas gegeten

Dat is geen geldig excuus. Je bent niet alleen hovenier, je bent ondernemer. Dat komt met plichten en verantwoordelijkheden. Als je die geen verstand hebt van boekhouden en belastingen, dan moet je de die kennis ontwikkelen of iemand in de arm te nemen die dat wel heeft en dat namens jou goed regelt. Als het Handboek Ondernemen te ingewikkeld is, dan raad ik je af om verder te doe-het-zelven met vragen op een forum; schakel een professional in (die je vertrouwd en begrijpt) die je boekhouding en aangiftes op orde brengt voor je naheffingen en boetes krijgt. Dat is een welgemeend advies om je ellende te besparen.

 

In dit draadje valt de term belasting een aantal maal, maar de ene keer gaat het zo te lezen over inkomstenbelasting (reacties Norbert, HansvdB) en en de andere keer over vermogensrendementsheffing (reacties Lex, HenkH). Wat jij (of je boekhouder) in je oorspronkelijke vraag bedoelde is me niet helemaal duidelijk. Ik denk dat daar de verwarring al begint.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

maar hoe kun je dan sparen want het is geen vetpot alles bij elkaar en als je ook nog belasting over je winst moet betalen kun je nooit sparen,en ik wil graag geld reserveren voor zware tijden of aanschaf van gereedschap en nu einde van het jaar gereedschap te gaan kopen terwijl de zware maanden voor de deur staan lijkt mij ook geen goed idee.

en daar zit nou juist mijn vraag hoe kan ik dit reserveren zonder daar voor belasting te betalen,als ik dat niet hoef te doen houd ik meer over om te investeren en dat komt toch ook ten goede van de staatskas

 

Link naar reactie
  • 1

Begin anders eens met het Geldboek voor ondernemers (PDF) van de Kamer van Koophandel. Dat gaat ruimer in op onderwerpen zoals financiering en ondernemersinkomen. Het is ook praktischer opgezet dan het Handboek ondernemen 2016 (PDF) van de Belastingdienst.

 

Het beste advies heb je eerder al gekregen en sluit aan op je eigen twijfel: zoek een boekhouder die je niet verkeerd informeert en die de tijd neemt om belangrijke zaken met je door te spreken. Vraag vooral ook eens aan collega-hoveniers of zij je iemand kunnen aanbevelen.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Hovenierderoos, zoals Ron terecht aankaart, je bent als ondernemer wettelijk verplicht een sluitende boekhouding te voeren waaruit blijkt hoeveel (Inkomsten-, Omzet-)belasting je verschuldigd bent. Uit jouw vragen en antwoorden blijkt dat je essentiële kennis mist, ook lijk je onze antwoorden niet te snappen. Spijker die kennis bij of neem een goede boekhouder in de arm.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik verwacht dat jouw boekhouder wel gelijk heeft maar dat de vraag er misschien een beetje ongelukkig stond.

 

Je betaald dus inkomstenbelasting over je winst ongeacht of je dit bedrag hebt opgenomen of niet. Bij iemand die in loondienst is wordt er ook altijd loonheffing ingehouden ook als de medewerker dit op zijn spaarrekening gaat zetten. Dat is voor een ondernemer niet anders.

 

Als je toch wilt sparen en minder inkomstenbelasting wilt betalen dan zou je wanneer je eigen vermogen positief is en aan andere voorwaarden voldoet kunnen doteren aan de fiscale oudedagsreserve. Je kan het geld dan sparen en krijgt ook een extra aftrekpost. Hierover is veel op internet te vinden. Zoek dit dus op of bespreek dit VOOR 31-12-2016 met je boekhouder.

 

Let er daarnaast goed op dat als je in 2017 nog facturen ontvangt die betrekking hebben op 2016 die kosten ook echt in 2016 opgenomen worden bij de kosten. En let er daarnaast ook op dat als je in 2016 facturen hebt ontvangen die betrekking hebben op 2017 ook in 2017 onder de kosten worden opgenomen. Hiermee stel je het belasting betalen wat uit zodat je nu kan sparen.

 

Link naar reactie
  • 0

Koop een porsche 911 :P

 

Auto's tellen niet mee voor box 3 en deze auto is een van de weinige waardevaste investering. Alleen in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

 

Maar, qals je geen inkomsten hebt, teer je in op eigen vermogen en is de winst ook lager einde jaar, dan als je die maanden wel zou werken.

Link naar reactie
  • 1
laatste 2 antwoorden heb ik niet veel aan,sorry.

ik ben hovenier en heb van belasting niet veel kaas gegeten...

Als je je er niet genoeg in wil verdiepen om überhaupt met je boekhouder te kunnen praten, dan ben de wellicht beter af als werknemer...

(Wanneer ik een hovenier uitnodig, dan wil ik ook genoeg van m'n tuin weten om te merken wanneer mij

worden aanbevolen. Die hovenier moet mij dat kunnen uitleggen, maar mag van mij ook wel enige basiskennis verwachten).

 

Zoals gezegd betaal je als ondernemer belasting over je resultaat. Dat doe je op jaarbasis met een flinke vertraging. De stille maanden overbrug je door de inkomsten in betere maanden te reserveren. Bij je opnames hou je rekening met zowel aankomende kosten, geplande investeringen en de te verwachten belasting.

 

Voor mij werkt het goed om direct bij ontvangst de BTW apart te zetten en maandelijks geld naar privé over te boeken op twee rekeningen: eentje voor de vaste lasten en een spaarrekening voor de inkomstenbelasting. Verwacht ik stille tijden, dan boek ik minder over naar beide rekeningen zodat ik de maanden erna ook nog wat heb.

 

Link naar reactie
  • 0

ik snap niet dat je uit mijn vraag kan halen dat ik mij niet kan verdiepen in dit onderwerp,ik ben al wezen praten met mijn boekhouder,hij kan mij alleen niet goed uitleggen hoe en wat dus vraag ik verder om mss wel tot een antwoord op mijn vraag te komen.

basis kennis is aanwezig maar om de puntjes op de i te zetten is anders en mss kan er door ander inzicht tussen de regels door wat gebeuren(mazen in de wet/belasting).

ik heb mij btw apart en ook wat extra geld,maar als ik pas volgend jaar die machine wil aanschaffen omdat de winter mss nog komt wil ik dat niet nu doen om wat te bufferen,maar zoals ik het nu begrijp betaal je altijd over je winst waar je die ook neerzet en dus kan ik volgend jaar minder investeren omdat dan de belasting er al vanaf is.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb de indruk dat je denkt dat anderen 'truken' hebben die jij niet kent om geld langer dan een jaar op te sparen om dan eventueel te investeren.

 

In een eenmanszaak is dat jammer genoeg niet zo.

 

Je betaalt inkomstenbelastingen op de winst die je in dat jaar gemaakt hebt, je kan geen stuk 'bruto geld' aan de kant zetten voor het jaar er na of voor binnen enkele jaren.

 

Als je in december tot de conclusie komt dat je een goed jaar gehad hebt dan moet je in feite investeren als je denkt dat je dat best zou doen, is altijd een beetje een gok en wat buikgevoel natuurlijk.

Wel rekening houden met de afschrijving, bijvoorbeeld: je koopt een machine van 10.000€, dan kan je die (ook bijvoorbeeld) afschrijven op 5 jaar. Dat betekent dan dat je vijf jaar na elkaar 2000€ van je winst mag aftrekken en dus minder inkomstenbelastingen moet betalen.

 

Bovenstaand voorbeeld is het algemene principe van afschrijven, er zijn nogal wat speciale gevallen waarbij je dan best advies vraagt aan een boekhouder.

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

ik snap niet dat je uit mijn vraag kan halen dat ik mij niet kan verdiepen in dit onderwerp,ik ben al wezen praten met mijn boekhouder,hij kan mij alleen niet goed uitleggen hoe en wat dus vraag ik verder om mss wel tot een antwoord op mijn vraag te komen.

basis kennis is aanwezig maar om de puntjes op de i te zetten is anders en mss kan er door ander inzicht tussen de regels door wat gebeuren(mazen in de wet/belasting).

ik heb mij btw apart en ook wat extra geld,maar als ik pas volgend jaar die machine wil aanschaffen omdat de winter mss nog komt wil ik dat niet nu doen om wat te bufferen,maar zoals ik het nu begrijp betaal je altijd over je winst waar je die ook neerzet en dus kan ik volgend jaar minder investeren omdat dan de belasting er al vanaf is.

daarop inhakend is er inderdaad een verschil, soms een groot verschil, tussen wat bedrijfseconomisch slim is, en wat voor de belastingen het beste uit komt.

Je winst op papier wat lager maken door een investering te doen is zoiets. Als je die machine nu nog aanschaft, kun je daar al een flink stuk op afschrijven als beginnend ondernemer. Dan komt je winst lager uit, en de te betalen belasting ook.

Maar goed, dan zit je volgend jaar wellicht weer anders...je boekhouder kan je er alles over vertellen.

Link naar reactie
  • 0

en dus kan ik volgend jaar minder investeren omdat dan de belasting er al vanaf is.

In heel beperkte mate. Investeren gaat niet ten laste van de winst en verlaagt niet je belastingen. Alleen de afschrijving op de investering verlaagt je belastingen.

 

Verwar vooral investeringen (een machine kopen die je op de balans zet) niet met kosten (uitgaven die je winst direct verlagen)

 

Als jij nu 12.000 euro winst hebt en je koopt daar op 1 december 2016 een machine van 12000 Euro voor die je in 5 jaar afschrijft , dan verlaagt dat jouw winst over 2016 niet met 12.000 maar slechts met 200 Euro : je moet dan dus nog steeds belasting betalen over 11.800 Euro, zelfs al heb je op dat moment geen stuiver meer op je rekening staan!

Het verschil in belasting (wat je minder betaalt door de investering) is grofweg 40% over 200 Euro = 8 tientjes.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

In het voorbeeld van Norbert heb je mogelijk wel nog in 2016 recht op Investeringsaftrek.

Die zou dan zijn: 28% van € 12.000 = € 3.360.

 

Overigens heb ook ik te maken met stille tijden, met name november en december.

Jarenlang heb ik die tijd mede gevuld met het bezorgen van Sinterklaas- en Kerstpakketten.

 

Lexicom Administratie & Belastingen - Haarlem - www.lexicom-administratie.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 238 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.