Jump to content
Bolletje79
Verberg

Mede aandeelhouder wil te hoog salaris uitkeren

vraag

Hoi allemaal,

 

Ik ben mede (50/50) aandeelhouder van een onderneming die vanaf 1 februari in 2 ondernemigen zal worden opgeplitst.

 

Van beide ondernemingen blijf ik 50% aandeelhouder, maar mijn huidige compagnon heeft 50% van zijn aandelen verkocht in een van de twee ondernemingen. Hij heeft hiervoor 500.000 euro gehad.

 

De situatie zal dus worden:

 

Onderneming 1: ik 50% hij 50%. Hij is daar fulltime werkzaam, ik slechts 5 uur per week. Deze onderneming is geheel 2016 verlieslatend geweest maar is vanaf deze maand weer (matig) winstgevend.

 

Onderneming 2: ik 50% en de "nieuwe" compagnon 50%. Ik ben hier 40u werkzaam en deze onderneming is zeer winstgevend.

 

Mijn compagnon heeft in 2016 ongeveer 11.000 euro per maand managementfee ontvangen door de winstgevendheid van de activiteit bij onderneming 2 (aangezien onderneming 1 en 2 momenteel 1 grote onderneming is kon dat nog).

 

Vanaf 1 feb krijgt hij natuurlijk uit onderneming 2 geen managementfee meer. Maar hij wil alsnog een zeer hoog bedrag aan managementfee uitkeren vanuit onderneming 1 (8000 euro). Dit betekent dat er er in onderneming 1 geen ruimte meer is voor groei en voor mij als 50% aandeelhouder geen dividend kan worden uitgekeerd.

 

Hij geeft aan dat hij het "gewoon nodig" heeft en dat hij dankzij de verkoop van zijn aandelen van onderneming 2 nu minder zekerheden heeft, dus wil hij maximaal profiteren van wat er uit onderneming 1 te halen valt. Hij geeft ook aan dat ik niet moet klagen omdat ik van onderneming 2 een zeer hoge managementfee ontvang.

 

Ik vind dit drogredenen en eea bewijst van weinig ondernemerschap. Heb aangegeven dat hij met 5000 per maand zal moeten beginnen en de beloningen kunnen worden aangepast als het bedrijf weer voldoende groei en winstgevendheid vertoont. Hier is hij het echter niet mee eens.

 

Eea voelt als een irrationeel gesprek. Hij wil per se maximaal geld uit de onderneming trekken terwijl dit niet realistisch is en uiteindelijk over een paar jaar de doodsteek van de onderneming zal betekenen.

 

1. Wat vinden jullie hiervan?

2. Aangezien ik 50% aandeelhouder ben kan ik volgens mij dit soort acties tegenhouden. Klopt dat?

 

Nb. Wij hebben een zeer goede raadsgever/accountant/jurist maar dit is nomenteel nog voor mij en mijn compagnon dezelfde partij, dus dacht ik wellicht hier mijn vraag kwijt te kunnen :)

 

Thanks!

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Bolletje,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Waarom deze - op het eerste gezicht - nogal vreemde splitsing? Waarom laat jij je niet uitkopen uit bedrijf 1, en zijn jullie beiden van dit gezeur af?

 

1. Wat vinden jullie hiervan?

Lastig oordelen op basis van 1 kant van het verhaal. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom je wel afspraken maakt over een verkoopprijs van activiteit 2, maar niet gelijk ook over de resterende managementfee, juist omdat je zelf aangeeft dat die managementfee mede gebaseerd was op de winstgevendheid van activiteit 2. (even los van het feit dat managementfee een arbeidsbeloning is, en geen aandeelhouderdsbeloning: dat is dividend)

 

2. Aangezien ik 50% aandeelhouder ben kan ik volgens mij dit soort acties tegenhouden. Klopt dat

Dat hangt er vanaf hoe de "splitsing" is gerealiseerd. Als onderneming 1 de voortzetting is van het oorspronkelijke bedrijf, dan is de managementfee 11.000, tenzij je daar andere onderlinge afspraken over hebt gemaakt. Als 50% aandeelhouder kun jij die wijzigingen niet eenzijdig doorvoeren: dan heb jij dus de keuze tussen 11.000 of 8.000 accepteren.

 


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het lijkt er op dat je een koopovereenkomst m.b.t. aandelen hebt gesloten en nu bezwaar hebt tegen de uitvoering. Jouw positie hangt af van een aantal punten, zoals de inhoud van de koopovereenkomst, een eventuele aandeelhoudersovereenkomst, statuten van de vennootschap, wat voor informatie jij hier voorafgaand aan de overeenkomst over hebt ontvangen en wat jullie hier verder over hebben afgesproken. Met dit soort bedragen doe je er goed aan een eigen adviseur in te arm te nemen die maatwerk kan leveren.


Advocaat bij Coupry advocaten te Den Haag: https://www.coupry.nl/

 

Advocaat Ondernemingsrecht en Beëindiging Samenwerking

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 148 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept