Jump to content
JC van RTS
Verberg

Wel of geen btw voor hergebruikte goederen?

vraag

Hoi allemaal,

 

Ik zit met een lastige vraag waar ik zelf niet uit kom mede door verschillende uitspraken van accountant en collega bedrijven. Het zoeken op Google mbv verschillende zoekwoorden kan ik helaas weinig tot geen informatie hierover vinden. Uiteraard ga ik zeer binnenkort de belastingdienst vragen maar omdat ik me op glad ijs begeef wil ik graag goed beslagen het ijs betreden. Wat is het geval?

 

Ik verkoop en verhandel veelal retread banden. Kort samengevat zijn dat gebruikte banden (karkassen) die van hiel tot hiel worden voorzien van een nieuwe laag waardoor deze banden opnieuw gebruikt kunnen worden als volwaardige banden.

 

Bij de start van mijn bedrijf had ik een administratiekantoor uit Assen. Ik heb haar geïnformeerd over de banden en dat het eigenlijk gebruikte banden zijn en bij de productie 100% gebruikt materiaal wordt gebruikt. Ze zegt dat ze dit heeft uitgezocht en heeft mij duidelijk gemaakt dat ik over alle banden het huidige btw (21%) moet berekenen.

 

Echter, een aantal van mijn collega bedrijven verkopen ook deze zogenaamde retreads en berekenen naar de klant geen btw. Zij beweren dat het een gebruikt product betreft en voor 100% uit gebruikt materiaal bestaat.

 

Ik zou heel graag willen weten wat nu juist is. Het antwoord kan ook meerdere zijn omdat ik weet dat voor bijvoorbeeld landbouw banden ook andere btw tarieven gehanteerd worden.

 

Zijn hier ondernemers die er bekend mee zijn en dit kunnen uitleggen wat nu de juiste benadering is?

 

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Er is vast nog iemand die er meer van weet maar volgens mij moet je naar je inkoop kijken. Is die zonder BTW dan mag je de margeregeling toepassen. Vergelijk het met een auto die van van een particulier koopt zonder BTW en weer doorverkoopt na eventuele reparaties/poetsen ed. Je berekent dan alleen BTW over je marge. Geen BTW is dus fout behalve als de inkoopprijs = verkoopprijs.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er inderdaad bepaalde btw tarieven voor margegoederen.

Het gaat er juist om over vernieuwde banden oftewel retreads voldoen aan de eisen als margegoederen. Bij de belastingdienst is dit niet terug te vinden. Maar het product bestaat uit 100% gebruikte materialen.

 

Ik hoop dat iemand anders hier eens zijn licht op kan werpen wie er nu gelijk heeft?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dit geldt voor alle vernieuwde banden, ook voor vernieuwde autobanden. Zelfs motorbanden worden al vernieuwd. En het aloude verhaal dat ze kwalitatief slecht zijn wil ik bij deze graag direct naar de eeuwige jachtvelden sturen want ALLE banden - dus ook de vernieuwde banden - moeten aan dezelfde eisen voldoen!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik vrees dat hier door het onvoldoende bekend zijn met de btw wetgeving leidt tot verkeerde conclusies.

 

Het is bij de margeregeling zo dat je geen btw op de factuur mag zetten. De koper kan op die manier geen btw terugvragen over zijn aankoop. Dat is dus vooral een methode die gebruikt wordt bij particuliere klanten of wat breder de klanten geen btw ondernemer zijn. Door toepassing van de margereling wordt de verkoopprijs incl btw lager wat dus voordelig is voor hen, Op de site van de belastingdienst staat het verschil tussen een goed dat onder de margeregeling wordt verkocht en onder de normale btw regels

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/bijzondere_regelingen/margeregeling/margegoederen/normaal_btw_berekenen_bij_margegoederen

 

Daar komen dus 2 verschillende prijzen uit de margeregeling pakt gunstig uit voor niet ondernemers.

Terwijl voor btw ondernemers de normale rekenmethode het beste uitpakt. Terwijl het voor jou als verkoper niets uitmaakt voor je winstmarge, die is in beide berekeningen gelijk.

 

In de boekhouding van jou collega's wordt er gewoon btw ingehouden je ziet het alleen niet terug op de factuur. Als jij aan de voorwaarden voldoet kun jij ook de margeregeling toepassen op de klanten die geen btw ondernemer zijn.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 181 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept