Jump to content
HannekeH
Verberg

Alternatief voor huidige kantoor (ondernemen vanuit caravan)

vraag

Ik overweeg om mijn huidige kantoor op te heffen en vanuit een caravan te gaan werken.

 

Motivatie:

Ik geef veel trainingen door het hele land waarvoor overnacht moet worden.

En heb regelmatig overleggen extern waarvoor vergaderlocaties gehuurd worden.

Hierdoor wordt er door mij veel heen en weer gependeld op drukke tijden.

 

Nadelen:

Nu wordt de werkruimte natuurlijk veel kleiner (dus verplicht naar papierloos kantoor).

 

Voordelen:

De stress van files worden minder omdat ik makkelijker kan verplaatsen en overnachten.

Kosten overnachten en kantoor worden minder.

Altijd vergaderlocatie bij me.

Gevoel van vrijheid.

 

Graag wil ik weten of mensen hier ervaring mee hebben. Waar let je praktisch op? Maar is er ook fiscaal ervaring mee? Ik zou de caravan op het bedrijf zetten.

 

Tot nu toe heb ik deze gevonden:

Uiteraard is de Belastingdienst niet gek, dus zal het voor een it'er of loodgieter nog niet meevallen om aannemelijk te maken dat een caravan onmisbaar is.

http://www.dezaak.nl/2404/auto-van-de-zaak-en-uw-vrije-tijd-wat-mag.htm

 

Meedenken wordt op prijs gesteld ;-)

 

Link to post
Share on other sites

20 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik overweeg om mijn huidige kantoor op te heffen en vanuit een caravan te gaan werken.

Waarom een caravan en geen camper? Overigens denk ik dat een bestelauto, als zakelijke uitgave, fiscaal beter verdedigbaar en acceptabel is.

 

Bedenk wel dat menig APV (zo niet, alle APV's) het overnachten op of langs de openbare weg niet toestaat. Dat betekent dat je altijd op het eigen bedrijfsterrein van de klant moet overnachten, en dan soms ook nog uit het zicht vanaf de openbare weg.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Fijn dat je reageert.

 

Een camper is duurder en geeft 21%(?) bijtelling. Daarnaast moet je dan altijd met de camper naar de trainingslocatie die vaak in de stad is. Nu kan dat afzonderlijk.

 

En 'kamperen bij de boer' is een stuk voordeliger dan een hotel.

 

Dat zijn zo de overwegingen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

nou ff meedenk modus dan maar.

 

fiscaal zal het wel rond te krijgen zijn, zolang je maar kunt aantonen dat er zakelijk gebruik is. met behulp van de rekeningen van de camping gecombineerd met de omzet van de trainingsdagen lijkt me dat niet lastig.

 

Als je de caravan ook prive gebruikt moet je daar ook rekening mee houden met de kosten, maar goed de vaste kosten voor een caravan zijn niet zo hoog. en variabele kosten als de camping reken je gewoon apart af.

 

Met een caravan moet je er wel rekening mee houden dat je qua reistijd geen tijdwinst zult boeken want met een caravan ben je toch zeker de helft meer tijd kwijt met de reis. Maar goed het ontbreken van stress doordat je de avond er voor al reist en dus geen last hebt van files op de dag van de training kan voldoende zijn, maar reizen overdag met caravan betekent gewoon dat je standaard een stuk langer onderweg bent.

Maar als je vaak in hotels zit kan zo'n caravan ook wel iets meer een gevoel van eigen plek zijn, dat kan prettig zijn..

 

Of de caravan geschikt is als vergaderlocatie weet ik nog zo net niet. Als je dat serieus overweegt dan zou ik geen caravan met een vast bed nemen. Een vast bed heeft wel een beter slaapcomfort over het algemeen. maar met een vast bed zou ik als klant het gevoel hebben in jou slaapkamer te zitten vergaderen en dat vind ik niet erg zakelijk en mogelijk zelf onprettig.

Kortom.. doe dat niet uit kostenbesparing op vergaderlocaties.

 

Verder moet je er rekening mee houden dat een caravan wat inbraak gevoeliger is, zowel qua mogelijkheden om binnen te komen (aantal ramen en luiken, en deuren) maar ook vanwege de spullen erin die van waarde kunnen zijn die het een aantrekkelijker doelwit kunnen maken als het onbeheerd op een parkeerterrein staat bij een klant. Dus bekijk we of jij je rijdende kantoor wel makkelijk kwijt kan als deze niet op een camping staat.

 

Je hebt het ook over in plaats van een kantoor gebruiken, maar als jij thuis bent mag de caravan vaak niet heel lang blijven staan, tenzij hij op eigen terrein kan staan, maar als hij op de openbare weg staat is er vaak een regeling dat een caravan niet langer dan een aantal dagen voor de deur mag staan,

 

 

Kortom er zijn nog wel een aantal zaken om te bekijken en af te wegen voor je aan een caravan begint

 

maar als vervanger van een hotelkamer en minder filestress kunnen al voldoende zijn om het wel te doen. Kostentechnisch hangt het er wel van af hoe vaak je dat doet. want een camping is ook niet gratis.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank je wel Roel.

 

Hele terechte feedback. Bij de gemeente heb ik al geïnformeerd en ik kan als het zakelijk aantoonbaar is een vrijstelling krijgen.

 

Vergaderen doe ik gelukkig veel met dames, maar toch heb je een punt waar ik zeker rekening mee zal houden.

 

Het gevoel van een eigen plek is helemaal waar, dat had ik zelf nog niet zo benoemd maar nu je het zo schrijft, is dat wel heel belangrijk.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik gebruik mijn caravan al jaren fiftyfifty zakelijk en privé. Bij beurzen is het vaak heel relaxt om na de chaotica van de beurs niet in een hotel te hoeven overnachten, maar in de natuur. (meestal op een naturistencamping)

Dus denk ik, zeker als je de overwegingen van anderen ook meeneemt, het geen probleem hoeft te zijn.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor je reactie Perry, ik heb de caravan wel vrij constant nodig en heb bij de gemeente een ontheffing aangevraagd. Mocht dat niet lukken dan ga ik op zoek naar plek/camping in de buurt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Fijn te lezen Herman dat je het 50/50 gebruikt. En ik kan me voorstellen dat je geniet van de rust. Heb je de caravan zakelijk gekocht? Alle kosten gaan dan 50/50? Heb je nog meer tips waar je bv de camper stalt? Of staat deze voor de deur? Of op een naturistencamping in de buurt?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een caravan is geen vestigingsadres. Mag je formeel werken op een recreatieverblijf? Lukt dat in praktijk?

 

En je minimaliseert je zakelijke kilometers mogelijk op deze manier. Daar moeten experts maar iets over uitweiden.

 

Een caravan voldoet ook lastig aan eisen die aan (vergader-)werkruimte gesteld worden. En deze is niet één-op-één vergelijkbaar met gefaciliteerde dienstverlening.

 

Op locatie ga je als risico 'fair use' van voorzieningen te boven (bijvoorbeeld toiletgebruik en parkeren van bezoekers) en concurreren met vaste gelegenheden. Gaan jouw bezoekers zich bijvoorbeeld bij aankomst registreren en toeristenbelasting betalen?

 

Uitwijken naar OV of een motor zouden ook opties kunnen zijn. Deze oplossing kost je je sociale leven in woonplaats.

 

Wat ga je precies doen tussen sleurhutjeopdehei en mobileoffice?

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Een bus ingericht als rijdend kantoor ook optie?

Valt onder bestelwagen ook in mrb tarief.

 

Enig wat niet mag is een vast gemonteerde kookplaat.

Tevens bij keuring geen bed achterin, maar eenmaal na de keuring is dat geen probleem. Meer omdat keurmeesters de regels niet altijd weten, scheelt hoop gemiep.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het eerste wat ik me afvraag is of je tarieven niet te laag zijn als je je kosten zo graag wil drukken.

 

(Niet dat er iets mis is met kosten willen drukken, maar ik ga ervan uit dat de meeste trainers en sprekers de kosten van de overnachting, kantooruur en avondmaal in het tarief verwerken.)


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er blijkt sinds 2012 een soortgelijk principe te bestaan: de 'zorgcaravan' om 24-uurszorg te kunnen verlenen... Misschien is daar wat nuttige informatie te halen?

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het eerste wat ik me afvraag is of je tarieven niet te laag zijn als je je kosten zo graag wil drukken.

Incidenteel een hotel is best te doen, maar als je regelmatig op pad bent is zo'n hotelkamer geen pretje. Moet je ook nog eens een adresje vinden om gezellig alleen te eten. Dan is je eigen sleephuisje een prima (en kosteneffectief) alternatief. Kun je bij mooi weer lekker buiten zitten.

 

Of zo'n verblijfplek nou ook geschikt is als vergaderplek mag je je afvragen. Maar het is toch ook niet ongewoon om in een rustig horeca-huis af te spreken?

housecar.thumb.jpg.22b4ff7263aa9963d2753707e7dad378.jpg


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Precies wat ik bedoelde.

 

Soortgelijke formaat al eens eerder bedacht, maar dan omdat vrachtwagen campers ook onder het personenwagen mrb tarief vallen.... met een camper van 7500kg is dat geen hobby meer....

 

Echter wegens ander prioriteit niet uitgevoerd.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 207 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept