• 0

Starten vanuit WW, welke rechtsvorm?

Korte inleiding voor de volledigheid, achtergrond informatie en hopelijk voldoende informatie voor een gedegen initieel advies;

 

Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik om financiele redenen mijn baan zal verliezen. (met ingang van 1 Maart). Als Chemisch Engineer in de Olie & Gas industrie heb ik de laatste ~20 jaar een enorme kennis en ervaring opgedaan en zodoende een indrukwekkende C.V opgebouwd. Echter is deze kennis zo specifiek voor deze industrie dat ik op de arbeidsmarkt, gezien de enorm langdurige ingekrompen olieprijs zeer weinig to geen kans zie op een nieuwe baan. Vrijwel elk bedrijf in deze sector is al maanden/jaren geleden met gedwongen ontslag rondes bezig, enkele zelfs al in hun tweede/derde/vierde ronde.

 

Echter ondanks dit alles zie ik dit echter als een geboden kans ipv een spreekwoordelijke “nachtmerrie”. Zelfstandig ondernemen! Ik wil zo snel mogelijk uit het UWV-WW vangnet op eigen benen kunnen staan. Echter gezien bovenstaande feiten denk ik dat de snelste manier om dit te verwezenlijke is door juist 100% gebruik te maken van dit vangnet en alle aanverwante regelingen voor startende ondernemingen. Met solliciteren, ben ik sterk afhankelijk van wat deze industrie doet en wanneer dat weer aantrekt (wat eventueel misschien nog wel 1 a 2 jaar kan gaan duren). Gezien mijn huidige salaris en aanverwante functie zal bij het in loondienst treden bij “mindere” banen in de chemie (andere industrie tak) het UWV alsnog langdurig moeten bijspringen / aanvullen wat het ook een langdurig traject maakt om weer volledig uit de WW te kunnen stappen. Via de UWV starters regeling zou ik dit mogelijke process kunnen verkleinen naar 6 – 8 maanden als startende onderneming.

 

Als extra achergrond informatie; Tussen mijn laatste twee banen in, heb ik eerder in een ZZP constructie, zelfonderhoudend ondernomen als software ontwikkelaar / product ontwikkelaar om een nieuw product (multimedia speler) succesvol op de markt te brengen. Toen dit product op de markt gebracht was en verkrijgbaar was bij de grotere webwinkels (BOL.com, Informatique, etc.) en retail kanalen (MediaMarkt en partners) ben ik hier weer uitgestapt. Ik draai mijn hand niet om voor langdurig 60 -80 urige werkweken, echter als je al deze uren vanuit een kantoor thuis investeerd raak je volledig wereld vervreemd. Het contact met mensen/collega’s was een groot gemis en daardoor ben ik via mijn oude netwerk weer in loondienst getreden in mijn oude industrie. Hoe dan ook, dit alles heeft er echter wel voor gezorgt dat ik niet langer een woon-werk verbinding had, wat het mogelijk maakte om te verhuizen uit de randstad en een nieuwe carierre te starten op een nieuwe locatie met een nieuwe nieuwe werkgever. Ook nu nog steeds geen enkele spijt van al deze beslissingen.

 

OK, lang verhaal als introductie, hopelijk niet geheel overbodig en bied het, het juiste inzicht in motivatie en kennis. Nu op naar de daadwerkelijk vraagstelling;

 

Welke rechtsvorm past het beste bij een startende onderneming, startende met twee partners/werknemers (ik en mijn vrouw) rekeninghoudend met alle UWV en Belastingdienst regelingen voor startende ondernemingen om zo waar mogelijk financiele risico’s te onderdrukken en daarmee kans op succes/haalbaarheid te vergroten?

 

Het gaat om een combinatie van fysieke winkel (Multimedia producten) gecombineerd met webwinkel, advies / maatwerk / installatie service-garantie.

 

Werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door mijzelf en mijn vrouw. Fysieke winkel zal 50/50 worden, technische kant van de webshop zal ik voor mijn rekening nemen, de order afhandelingen mijn vrouw. Het advies/maatwerk/service gedeelte weer zal door mijzelf afgehandeld worden, waar mijn vrouw de boekhouding en administatie van het geheel voor haar rekening neemt.

 

In mijn zoektocht naar advies en informatie heb ik het volgende zelf al uit gezocht;

 

Een B.V. gaat het niet worden. Winst technisch zal ik dit zeker in de begin jaren niet rendabel kunnen maken. Bijkomend nadeel is dat ik dan in dienst treed van mijn B.V. waardoor vrijwel direct het recht op WW vervalt.

 

Een ZZP is mogelijk. Staat de zaak volledig op mijn naam en in de juiste constructie kan mijn vrouw nog steeds werkzaamheden verrichten. Ik behoud mijn recht op UWV starters regeling, en de starters belasting voordelen. Echter heeft de ZZP constructie wel een kant tekening die ik iets verderop bespreek.

 

V.O.F. is ook een mogelijkheid. Mijn vrouw en ik zullen dan de partners worden. Ook hier weer enkele kant tekingen die ik verder zal proberen uit te lichten.

Alle andere rechtsvormen lijken mij verre van toepasselijk, echter als iemand daar aan het eind van dit verhaal anders over denkt dan hoor ik dat natuurlijk graag.

 

 

ZZP Kant tekening; Mijn huidige werkgever ziet ook wel in dat bepaalde kennis en kunde momenteel in mijn bezit niet overdraagbaar zijn met een “handover”. Dit houd in dat hij gedurende het jaar in verschillende problemen kan komen. Ik heb te horen gekregen dat als ik voor mijzelf begin hij wel oren naar heeft om mij project matig op consultancy basis in te huren. Voor de eerste 26 weken kan ik dit echter niet verwezenlijke gezien dit mijn recht op UWV starters regeling zal verwerpen (Ondanks dat ik het mijn werkgever niet kwalijk neem aangezien het een gedwongen kwaad is wat hij al heel lang heeft kunnen uitstellen, blijft het feit dat hij best wel even 26 weken mag zweten / spijt mag ontwikkelen voor deze beslissing om mij in de eerste lichting te plaatsen). Echter na deze periode van 26 weken, zal het niet ondenkbaar zijn dat ik dit aanbod daarna toch eventueel zal aannemen om zo extra inkomsten te kunnen genereren. Retail is echter iets geheel anders als de chemische industrie, dus boekhoudkundig / adminstratief zal dit niet geheel wenselijk zijn dit onder dezelfde rechtsvorm te doen. Twee verschillende ZZP inschrijvingen kan/mag niet, dus leverd dit (in)direct wel wat uitdagingen op. Ik heb geringe informatie gevonden om eventueel een “sub” k.v.k. / btw nummer aan te vragen onder een ZZP inschrijving, maar als iemand hier wat extra informatie over kan doorlinken / geven, dan kan ik dit eventueel verder onderzoeken.

 

V.O.F. Kant tekeningen; Allereerst zit ik te denken aan de “speciale” man/vrouw variant, echter: Mijn vrouw werkt momenteel op een 10-uur part-time oproepcontract gemiddeld ~20 uur per werk. Dit contract loopt momenteel tot Mei en het is nog onzeker of dit wel of niet verlengd word. Deze inkomsten uit loondienst wil zij in de aanloop fase van de onderneming behouden, nogmaal als risico dekking van inkomsten voor levensonderhoud. Als dit contract verlengd word is dit geen issue, waar ze dan zelf op elk moment de keuze kan maken of en hoe lang deze inkomsten uit loondienst behouden blijven. Echter mocht dit contract niet verlengd worden, dan vervalt haar recht op WW als zij in een V.O.F aktief is?! (Niet geheel zeker van dit feit, dus mocht iemand dit kunnen ontkrachten of confirmeren, dan hoor ik dat graag). Ten tweede: Ik ben er niet geheel zeker van waar de bewijslast ligt voor het aantonen van gelijkbare werkzaamheden binnen de V.O.F. ten opzichten van deze man/vrouw constructie. Zien jullie hier eventueel problemen op basis van boven genoemde verdeling van werkzaamheden, natuurlijk in combinatie met haar huidige uren in loondienst. Als je 20 uur ernaast in loondienst bent loopt ze natuurlijk ook vanzelf sprekend 20 uur achter op mij die wel alle tijd (waar mogelijk) zal investeren in de onderneming. Is dit puur op basis van geregistreerde uren (er wel vanuit gaande dat we beide aan de uren criteria voor de belastingdienst zullen voldoen). In de man/vrouw constructie kunnen wij beide aanspraak maken op de starters aftrekken voor de winst wat toch een behoorlijke slok op een borrel zal zijn. Als een man/vrouw constructie geen mogelijkheid is zal behoud van WW sowieso geen issue zijn aangezien haar gewerkte uren in de V.O.F dan ter allertijden verrekend zullen worden met die WW waardoor die administratief toch ook vervalt. Dit verval zal alleen op te vangen zullen zijn mits zij ook gebruik kan maken van de starters aftrek regelingen.

 

 

Dus met andere woorden, kort door de bocht; Wat is met de gegeven informatie beter om als rechtsvorm te kiezen? Een ZZP met mijn vrouw die (meewerk) arbeid verricht of een V.O.F. die vanaf de start op onze beide namen staat. Dit laatste natuurlijk wanneer mogelijk in de man/vrouw constructie.

 

Nogmaals mijn excuses voor dit nogal lang verhaal met mogelijk te veel informatie echter begrijp ik ook goed dat voor een gedegen advies je vaak beter te veel als te weinig informatie kan verschaffen.

 

Alvast dank voor een ieder die niet na alinea 1 heeft afgehaakt en de moeite neemt om te reageren.

 

PS. Ook mijn excuses als nieuwe gebruiker van dit forum om het voorstel rondje voor nu even over te slaan. Dat maak ik later wel weer goed. ;)

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0

@RaCAI, allereerst welkom op Higherlevel!

 

Een B.V. gaat het niet worden. Winst technisch zal ik dit zeker in de begin jaren niet rendabel kunnen maken.
Dat is niet het enige criterium om een BV te overwegen, denk ook aan risico.

 

Bijkomend nadeel is dat ik dan in dienst treed van mijn B.V. waardoor vrijwel direct het recht op WW vervalt.

Nee hoor, dat is niet zo. Je wordt namelijk geen werknemer, je bent DGA. Je kunt ook met een BV van de WW startersregeling gebruik maken.

 

Een ZZP is mogelijk.

Een "ZZP" is onmogelijk, om de eenvoudige reden dat het als personenvorm of rechtsvorm niet bestaat ;). Je kunt je wel inschrijven als eenmanszaak.

 

Staat de zaak volledig op mijn naam en in de juiste constructie kan mijn vrouw nog steeds werkzaamheden verrichten.
Je bedoelt als personeel? in een eenmanszaak kan dat, maar je bent dan geen Zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) meer uiteraard :)

 

Ik heb geringe informatie gevonden om eventueel een “sub” k.v.k. / btw nummer aan te vragen onder een ZZP inschrijving, maar als iemand hier wat extra informatie over kan doorlinken / geven, dan kan ik dit eventueel verder onderzoeken.

Begin eerst eens met die gruwelijke term "ZZP" te vervangen door eenmanszaak.

Een eenmanszaak of VOF of BV kan meerdere activiteiten met meerdere handelsnamen hebben. Eventueel kun je daarvoor een apart BTW nummer voor aanvragen. Er bestaat geen sub-KVK of BTW-nummer: je hebt 1 KvK nummer met desgewenst meerdere activiteiten en handelsnamen en eventueel ook meerdere BTW nummers

Je "ZZP" kanttekening is dus ook van toepassing op VOF en BV.

 

Echter mocht dit contract niet verlengd worden, dan vervalt haar recht op WW als zij in een V.O.F aktief is?! (

Nee. Ze heeft gewoon recht op WW, alleen niet meer op de startersregeling. Maar dat is niet erg: ze krijgt er iets veel beters voor terug, namelijk vrijstellingsuren: de uren die ze reeds maakte in de VOF (het gemiddelde over 6 maanden voorafgaand aanhet moment van aanzeggen ontslag/niet verlengen) , worden vrijgesteld: deze worden niet gekort op haar WW uitkering. Alleen datgene dat ze meer gaat werken in de VOF na haar ontslag wordt gekort.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Norbert bedankt, allereerst dus voor het aanstippen van mijn ZZP verspreking. Zal die uit mijn hersenen verbannen en vervangen voor Eenmanszaak. Maar goed je snapte mij wel.

 

De rest ga ik even meerdere keren goed lezen en laten inzinken. Ik kom daar straks weer op terug met ongetwijfeld nieuwe vragen.

 

Link naar reactie
  • 0

Norbert bedankt, allereerst dus voor het aanstippen van mijn ZZP verspreking. Zal die uit mijn hersenen verbannen en vervangen voor Eenmanszaak.

Daarmee maken we de wereld weer een stukje mooier en begrijpelijker :)

 

Maar goed je snapte mij wel.

Zeker, maar het maakte heldere en duidelijke antwoorden lastig. ZZP-en kan ook met een BV of een VOF.

 

De rest ga ik even meerdere keren goed lezen en laten inzinken. Ik kom daar straks weer op terug met ongetwijfeld nieuwe vragen.

Stel ze gerust!

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

@RaCAI, allereerst welkom op Higherlevel!

Bedankt!

 

Een B.V. gaat het niet worden. Winst technisch zal ik dit zeker in de begin jaren niet rendabel kunnen maken.
Dat is niet het enige criterium om een BV te overwegen, denk ook aan risico.

Maar natuurlijk, het grootste plus punt van de BV is natuurlijk om financiele risico onder te brengen bij de BV als rechtspersoon. Echter in het ondernemingsplan waar ik momenteel aan werk, heb ik al enkele varianten van investering opgenomen. Echter eigen geld/spaargeld is daar er geen van. Dus ondanks dat ik uitzicht heb op een goede (ondersteunende) start, zal ik voor een bepaald gedeelte toch moeten kijken naar een beginners kapitaal investering. Zoals ik dat nu bekijk zal dat naar mijn mening ongetwijfeld inhouden dat ik prive ook zal moeten gaan tekenen, wat dan feitelijk dit grote voordeel als nog teniet zal doen. In ieder geval voor een groot gedeelte.

 

Als summiere opsomming van de mogelijke ondersteuning zoals ik het nu zie;

- UWV Startersregeling: 26 weken lang behoud van WW (29% lager) wat ik dus direct investeer in de onderneming. Dit houd feitelijk in dat ik de eerste 6 maanden een behoorlijk lager prive ontrekking heb om in mijn levensonderhoud te voorzien.

- Distributeur / Leverancier: Ik heb een leverancier gevonden, die mij wil voorzien van voorraad van producten op basis van vooruit levering, pay per sale. Hij zal dus een gedeelte van zijn voorraad naar mij verhuizen, waarbij ik maandelijks voor de verkochte producten, de inkoopprijs overmaak en hij de voorraad weer aanvult. Als tegen prestatie zal de winkel ook fungeren als demo winkel voor zijn producten, zo dat hij voor het noorden van het land een gespecialiseerd aanspreekpunt heeft. Verder zal ik afgesproken hoeveelheid uren per maand tegen een gereduceerd afgesproken tarief, product ontwikkeling voor hem gaan doen. (Ook dit genereerd voor mij weer een maandelijks vast stukje omzet).

- Starterskapitaal / Lening: Ondanks dat de voorraad geen grote hap meer zal nemen uit mijn starterskapitaal, zal ik voor de andere omstart kosten (winkel aankleding, kassa, pin, noem maar op) toch via een goed ondernemningsplan / financieel plan moeten aankloppen bij een geldverstrekker. Ik hoop allereerst natuurlijk op eventueel steun van de gemeente (BBZ), echter een bank of misschien wel zelfs weer het UWV zal ik ook zeker bekijken.

 

Hoe dan ook, zonder dus al te veel eigen geld als inbreng word dat als nog lastig. Zoals ik al zei verwacht ik hier sowieso prive ook verantwoordelijkheid voor te moeten tekenen.

 

 

Bijkomend nadeel is dat ik dan in dienst treed van mijn B.V. waardoor vrijwel direct het recht op WW vervalt.

Nee hoor, dat is niet zo. Je wordt namelijk geen werknemer, je bent DGA. Je kunt ook met een BV van de WW startersregeling gebruik maken.

 

Hoe je dit precies voor ogen hebt is mij niet geheel duidelijk. Zowel ik als mijn vrouw zullen ook de werkzaamheden moeten gaan uitvoeren, waar ik dus vrijwel direct dus de "D" voor mij nrekening zal nemen uit het begrip DGA. Als uitvoerend Directeur, moet ik dan toch markt-conform salaris uitbetalen met een minimum van ~44k of niet? Ik lees her en der wel dat er mogelijke uitwegen kunnen zijn om de belastingdienst te vragen daar van af te stappen, maar nergens is dat echt goed beschreven. Zo ver ik het dan nu zelf intepreteer is dat je belasting technisch natuurlijk voor dat bedrag al je verplichtingen betaald etc. of je het netto salaris dan ook daadwerkelijk volledig uitbetaald is natuurlijk iets wat aan jezelf ligt. Hoe dan ook, het UWV zal via de belastingdienst toch door krijgen dat er een belastbaar inkomen is en dus zal ik die bruto inkomsten als inkomen moeten opgeven bij hun.

 

Heb je misschien een concreet of theoretisch voorbeeld wat aantoond dat het ook anders kan?

 

 

Een ZZP is mogelijk.

Een "ZZP" is onmogelijk, om de eenvoudige reden dat het als personenvorm of rechtsvorm niet bestaat ;). Je kunt je wel inschrijven als eenmanszaak.

Correct! Snap je ;)

 

Staat de zaak volledig op mijn naam en in de juiste constructie kan mijn vrouw nog steeds werkzaamheden verrichten.
Je bedoelt als personeel? in een eenmanszaak kan dat, maar je bent dan geen Zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) meer uiteraard :)
Idem!

 

Ik heb geringe informatie gevonden om eventueel een “sub” k.v.k. / btw nummer aan te vragen onder een ZZP inschrijving, maar als iemand hier wat extra informatie over kan doorlinken / geven, dan kan ik dit eventueel verder onderzoeken.

Begin eerst eens met die gruwelijke term "ZZP" te vervangen door eenmanszaak. (done)

Een eenmanszaak of VOF of BV kan meerdere activiteiten met meerdere handelsnamen hebben. Eventueel kun je daarvoor een apart BTW nummer voor aanvragen. Er bestaat geen sub-KVK of BTW-nummer: je hebt 1 KvK nummer met desgewenst meerdere activiteiten en handelsnamen en eventueel ook meerdere BTW nummers

Je "ZZP" kanttekening is dus ook van toepassing op VOF en BV.

Inderdaad, echter met als additie dat je daar eventueel er wel voor kan kiezen om zowel een Eenmanszaak (Dit keer dan wel als ZZP) als wel een VOF / BV geregistreerd kunt hebben.

 

 

Echter mocht dit contract niet verlengd worden, dan vervalt haar recht op WW als zij in een V.O.F aktief is?! (

Nee. Ze heeft gewoon recht op WW, alleen niet meer op de startersregeling. Maar dat is niet erg: ze krijgt er iets veel beters voor terug, namelijk vrijstellingsuren: de uren die ze reeds maakte in de VOF (het gemiddelde over 6 maanden voorafgaand aanhet moment van aanzeggen ontslag/niet verlengen) , worden vrijgesteld: deze worden niet gekort op haar WW uitkering. Alleen datgene dat ze meer gaat werken in de VOF na haar ontslag wordt gekort.

 

Over het vervallen van het recht op WW van mijn partner wanneer zij werkzaam is binnen de VOF heb ik dan tegenstrijdige informatie gelezen (Het geen recht hebben op de uwv startersregeling lijkt me duidelijk aangezien ze zeer strikt zijn in het NIET starten van de ondernemning alvorens je goedkeuring habt). Kan het natuurlijk zo snel weer niet terug vinden, maar zal door mijn browser history gaan om het desbetreffende stukje informatie hierover terug te vinden. Dan kunnen we eventueel samen bekijken naar de zin/onzin van dat stukje informatie.

 

Het tweede puntje wat je aanhaalt, had ik dan weer nog niet gelezen en is inderdaad een positief effect. Daarmee zullen de inkomsten/uren die ze genereerd vanuit de VOF in het eerste half jaar hier voor niet in de weg zetten wat het uiteindelijk natuurlijk zou kunnen "verdunnen".

 

Nogmaals, valt en staat met eerdere informatie die ik gelezen heb. Kom ik zo snel mogelijk op terug.

 

EDIT: Hebbes!

 

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/vennootschap-onder-firma-vof/

 

Sectie: Sociale zekerheid en verzekeringen.

Link naar reactie
  • 0

Heb je misschien een concreet of theoretisch voorbeeld wat aantoond dat het ook anders kan?

Wat anders kan? Je kunt ook als zelfstandige met een BV gebruik maken van de WW startersregeling.

En je hoeft bij aanvang zeker niet altijd een gebruikelijk loon toe te passen.

 

EDIT: Hebbes!

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/vennootschap-onder-firma-vof/

Sectie: Sociale zekerheid en verzekeringen.

 

Dat heeft betrekking op de activiteiten binnen de VOF zelf: daarvoor heb je - als zelfstandige - geen recht op WW.

 

Waar ik op doel is iets anders: jouw vrouw heeft - naast haar part time ondernemerswerkzaamheden voor de VOF, gewoon recht op WW voor het wegvallen van haar loondienstinkomen. En dankzij die vrijstellingsuren worden de VOF inkomsten en werkzaamheden dus niet gekort op de WW uitkering: alleen wat ze eventueel meer gaat werken voor de VOF na einde loondienst wordt gekort

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

 

Het scheelt wellicht als je je vragen kernachtig formuleert. ;)

 

Zeker waar! Nogmaals excuses voor die lappen tekst. Echter als je de materie echt zodanig begrijpt dat je dat kan, dan denk ik dat je ook al wel het antwoord weet, dan wel weet te vinden. ;D

 

Rechtsvormen is echt mijn hekelpunt, echter wel iets wat van invloed is op het verdere verloop.

 

Link naar reactie
  • 0

Heb je misschien een concreet of theoretisch voorbeeld wat aantoond dat het ook anders kan?

Wat anders kan? Je kunt ook als zelfstandige met een BV gebruik maken van de WW startersregeling.

En je hoeft bij aanvang zeker niet altijd een gebruikelijk loon toe te passen.

 

Ok, deze gaat er nog steeds niet helemaal in. Maar dat geeft echt niet, ik duik verder en dieper in deze materie om ook dat duidelijk te krijgen voor mijzelf.

 

EDIT: Hebbes!

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/vennootschap-onder-firma-vof/

Sectie: Sociale zekerheid en verzekeringen.

 

Dat heeft betrekking op de activiteiten binnen de VOF zelf: daarvoor heb je - als zelfstandige - geen recht op WW.

 

Waar ik op doel is iets anders: jouw vrouw heeft - naast haar part time ondernemerswerkzaamheden voor de VOF, gewoon recht op WW voor het wegvallen van haar loondienstinkomen. En dankzij die vrijstellingsuren worden de VOF inkomsten en werkzaamheden dus niet gekort op de WW uitkering: alleen wat ze eventueel meer gaat werken voor de VOF na einde loondienst wordt gekort

 

 

Got it! Duidelijk! Min puntje weggestreept en vervangen voor plus puntje.

 

 

Rest mij nog antwoord op 1 vraag;

 

De man/vrouw VOF constructie. Er is zeer weinig informatie te vinden over wat nu wel en geen duidelijk verschaft over wat gelijkwaardige functies zijn. Alleen een stop voorbeeld over een Tandarts die met zijn assistente trouwt. Dat mag niet. Zegt mij nog steeds niets, want als die tandarts alleen met zijn vingertjes in de mondjes friemeld en de assitente ook de balie, inkoop en administratie doet, zijn ze naar mijn mening toch echt beide ~40+ uur aan het werk om een succes van de praktijk te maken.

 

Dus, met de volgende omschrijving van werkzaamheden en verdeling;

 

Fysieke winkel / klant contact zal 50/50 worden beheerd, technische kant van de webshop zal ik voor mijn rekening nemen, de order afhandelingen / shipping mijn vrouw. Het advies/maatwerk/service gedeelte weer zal door mijzelf afgehandeld worden, waar mijn vrouw de boekhouding en administatie van het geheel voor haar rekening neemt.

 

Past dit in de vage omschrijving van man/vrouw VOF ?

Link naar reactie
  • 0

De man/ vrouw vof is gewoon een vof...

Een speciale vorm van de vof is de man-vrouwfirma. Weliswaar gelden dezelfde regels voor de VOF, zolang er maar geen sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband. Het is niet de bedoeling dat het in hetzelfde huishouden dubbele fiscale ondernemersvoordelen worden genoten terwijl er is feite een eenmanszaak-met-hulp is en geen VOF met twee ondernemers. Als beide partners als ondernemer te kwalificeren zijn binnen de VOF dan is er geen probleem en is het gewoon een VOF met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

De man/ vrouw vof is gewoon een vof...

Een speciale vorm van de vof is de man-vrouwfirma. Weliswaar gelden dezelfde regels voor de VOF, zolang er maar geen sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband. Het is niet de bedoeling dat het in hetzelfde huishouden dubbele fiscale ondernemersvoordelen worden genoten terwijl er is feite een eenmanszaak-met-hulp is en geen VOF met twee ondernemers. Als beide partners als ondernemer te kwalificeren zijn binnen de VOF dan is er geen probleem en is het gewoon een VOF met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

 

 

Inderdaad, echter ben ik nog steeds op zoek naar maatstaven welke getoetst worden om beide partners als ondernemer te kwalificeren.

 

- Het is niet het aantal gewerkte uren.

- Het is ook niet de verschillende taken binnen de VOF.

 

In ons geval zetten wij samen de winkel op en zullen wij die ook samen runnen. Maar wanneer ziet de belastindienst mijn vrouw nu als ondernemers partner en wanneer als werknemer?

 

- Al ik de website inricht en zij de winkel, zetten we samen de zaak op.

- Als ik de webshop technisch onderhoud en zij de orders verwerkt, runnen wij samen de zaak.

 

Echter brengen wij samen geen geld in de VOF maar gezamelijk arbeid. Heel kortzichtig, zou ik ook iemand kunnen inhuren om haar taken uit te voeren en vica versa.

 

Dus wanneer spreek je wel en wanneer niet van "ongebruikelijk samenwerkingsverband" ?

 

Link naar reactie
  • 0

De man/vrouw VOF constructie. Er is zeer weinig informatie te vinden over wat nu wel en geen duidelijk verschaft over wat gelijkwaardige functies zijn. Alleen een stop voorbeeld over een Tandarts die met zijn assistente trouwt. Dat mag niet.

Dat mag wel, maar dit "ongebruikelijk samenwerkingsverband" is vooral gericht op tegengaan van misbruik van fiscale ondernemersfasciliteiten. Je kunt niet "effe gauw" je vrouw medevennoot maken om bijvoorbeeld twee keer te profiteren van zelfstandigenaftrek.

 

In de VoF-samenwerking die jij voor ogen hebt, is dat niet het geval: er zijn vele duizenden vergelijkbare detailhandelsbedrijven die worden gedreven door een echtpaar. En anders kun je deze zekerheidshalve altijd nog schriftelijk voorleggen aan je favoriete Inspecteur.

 

Link naar reactie
  • 0
Als beide partners als ondernemer te kwalificeren zijn binnen de VOF dan is er geen probleem en is het gewoon een VOF met alle voor- en nadelen die daarbij horen.
Dat bedoel ik, anders is het geen vof... (Mijn vrouw en ik zijn ook een vof...)

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Had mijn post aangepast terwijl er alweer reacties zijn, maar als opsomming;

 

Wat ik voor ogen heb is geen ongebruikelijk samenwerkings verband en vele zijn mij in deze constructie voor gegaan. Echter bij twijfel kan ik dit bij een adviseur/inspecteur neerleggen.

 

Link naar reactie
  • 0

In ons geval zetten wij samen de winkel op en zullen wij die ook samen runnen. Maar wanneer ziet de belastingdienst mijn vrouw nu als ondernemers partner en wanneer als werknemer?

VOF: zodra je je samen als VOF hebt ingeschreven in het handelsregister

Vrouw als werknemer: zodra jij jezelf hebt ingeschreven als EMZ en je vrouw vervolgens in loondienst hebt genomen.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

In ons geval zetten wij samen de winkel op en zullen wij die ook samen runnen. Maar wanneer ziet de belastingdienst mijn vrouw nu als ondernemers partner en wanneer als werknemer?

VOF: zodra je je samen als VOF hebt ingeschreven in het handelsregister

Vrouw als werknemer: zodra jij jezelf hebt ingeschreven als EMZ en je vrouw vervolgens in loondienst hebt genomen.

 

 

OK met deze opsomming hebt ik alles wat ik nodig had. Het si dus puur om tegen te gaan dat een ondernemer in de v.o.f. zijn vrouw toevoegd als partner ipv aannemen als werknemer om op die manier aanspraak te maken op de regelingen.

 

Dus in mijn geval, waar we beide direct vanaf inschrijving beide 50/50 met de juiste juridische overeenkomst eraan vast instappen, hoef ik mij geen zorgen te maken op eventueele belasting terug betaling achteraf.

 

Ik dank u zeer heren!

 

Ga ik alleen nog even dieper in de BV materie ten opzichte van de UWV startersregeling duiken, maar ik denk dat de belasting voordelen in het begin stadium toch de balans richting de vof zullen tippen.

Link naar reactie
  • 0
Dus in mijn geval, waar we beide direct vanaf inschrijving beide 50/50 met de juiste juridische overeenkomst eraan vast instappen, hoef ik mij geen zorgen te maken op eventuele belasting terugbetaling achteraf.
50/50 zou de winstverdeling kunnen zijn, maar hoeft niet, dat kun je ook loslaten en per jaar bekijken. Jouw vrouw werkt, begreep ik, en betaalt dan loonbelasting, dus kun je soms met winst / aftrekposten verdeling wat voordelig schuiven. Let wel, even voor het goede begrip: wat betreft aansprakelijkheid blijft het hoofdelijk 100%/100%!

maar ik denk dat de belasting voordelen in het begin stadium toch de balans richting de vof zullen tippen.

Dat is in de eerste drie ondernemersjaren meestal het geval...

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

50/50 zou de winstverdeling kunnen zijn, maar hoeft niet, dat kun je ook loslaten en per jaar bekijken. Jouw vrouw werkt, begreep ik, en betaalt dan loonbelasting, dus kun je soms met winst / aftrekposten verdeling wat voordelig schuiven. Let wel, even voor het goede begrip: wat betreft aansprakelijkheid blijft hoofdelijk 100%/100%!

 

Klopt! Vergeet te zeggen dat ik dondersgoed begrijp dat boekhouden echt een vak apart is en dit dus zeker in het begin stadium sterk zal laten leiden door een boekhouder/accountant.

 

De juiste zal inderdaad goed uitrekenen per keer wat het voordeligst is om te doen.

Link naar reactie
  • 0

Klopt! Vergeet te zeggen dat ik dondersgoed begrijp dat boekhouden echt een vak apart is en dit dus zeker in het begin stadium sterk zal laten leiden door een boekhouder/accountant.

Het kan geen kwaad jezelf daar ook een beetje in te bekwamen, dan nog kun je de boekhouder uit laten voeren en adviseren, maar zelf wel vinger aan de pols - en wat geld in de zak - kunnen houden, is zeer aan te raden.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Klopt! Vergeet te zeggen dat ik dondersgoed begrijp dat boekhouden echt een vak apart is en dit dus zeker in het begin stadium sterk zal laten leiden door een boekhouder/accountant.

Het kan geen kwaad je daar zelf ook een beetje in te bekwamen, dan nog kun je de boekhouder uit laten voeren en adviseren, maar zelf wel vinger aan de pols - en wat geld in de zak - kunnen houden, is zeer aan te raden.

 

Thanks, zal ik zeker doen. Mijn vrouw is daar sowieso gelukkig een heel stuk sterker in, dus wat dat betreft op dat vlak complimenteren we elkaar netjes. :)

Link naar reactie
  • 0

complimenteren we elkaar netjes

Da's mooi, echtelieden die elkaar - ondanks samenwerken - netjes complimentjes geven en elkaar netjes complementeren... ;)

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

complimenteren we elkaar netjes

Da's mooi, echtelieden die elkaar - ondanks samenwerken - netjes complimentjes geven en elkaar netjes complementeren... ;)

 

Waar is de like button voor posts? ;D ;D ;D

Klik maar even op het groene vlakje boven je laatste post... :)

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 217 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.