loading
Ga naar inhoud
lautje001
Verberg

failliet / huurcontract

vraag

beste mensen,

 

Ik zit met een probleem:

 

samen met drie compagnons (waarvan één de geldschieter) zijn we het afgelopen jaar bezig geweest een fitnesscentrum te starten. Dit is in een ver gevorderd stadium. Het is dusdanig ver dat het huurcontract is getekend, en de financiering zo goed als definitief is (de laatste stukken zijn bij de bank ingeleverd)! Nu zitten we echter met een groot probleem, de geldschieter is overspannen en depressief naar het buitenland vertrokken, en het is onbekend wanneer hij terugkomt, waarschijnlijk betekent dit dat we niet meer op hem kunnen rekenen. Ons huurcontract is ingegaan (huurvrije periode van zes maanden), zonder ontbindende voorwaarde mbt financiering (omdat dit zo goed als rond was). Ik weet het: hierin zijn we te goed gelovig geweest, mede doordat dit een vriend / kennis was...erg stom! Doordat we de financiering nu waarschijnlijk niet rond krijgen kunnen we de bankgarantie niet afgeven aan de verhuurder! En kunnnen we waarschijnlijk niet starten, we moeten dus stoppen voordat we daadwerkelijk gestart zijn. Kan de verhuurder ons failliet laten verklaren? Of is de kans groot dat we er met een schikking vanaf kunnen komen (het huurcontract is ongeveer 3 mnd geleden getekend)? Wij hebben echter niet veel geld meer! Verder heeft de verhuurder een fout gemaakt in het huurcontract door het verkeerde adres in te vullen (verkeerde huisnummer), maakt dit uit?

 

Met vriendelijke groeten,

L. de Graaf

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Kun je een andere financier zoeken?

 

Je kunt overleggen met de verhuurder het bedrijf te stoppen, dan heeft hij geen faillissementskosten.

 

Je kunt een regeling treffen met de verhuurder, evt .uitstel van betaling aanvragen of versoepeling van de betaling aanvragen.

 

Je kunt je leveranciers om een krediet vragen.

 

Misschien toch doorzetten en je plan anders focussen. Vooruitbetaling

vragen aan je klanten. Proberen nog meer omzet te genereren.

 

Een verkeerd adres zal niet uitmaken . Het huurcontract staat op naam.

 

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ons huurcontract is ingegaan (huurvrije periode van zes maanden), zonder ontbindende voorwaarde mbt financiering (omdat dit zo goed als rond was). Ik weet het: hierin zijn we te goed gelovig geweest, mede doordat dit een vriend / kennis was...erg stom! Doordat we de financiering nu waarschijnlijk niet rond krijgen kunnen we de bankgarantie niet afgeven aan de verhuurder!

Hebben jullie het pand reeds betrokken of is hierin nog niets gebeurd?

 

Een huurcontract (zeker in bij het ROZ model) bevat doorgaans twee opties: een bankgarantie of storten van een waarborgsom bij de verhuurder. Dit is veelal één tot enkele maanden huur. De laatste optie is meestal voordeliger omdat aan een bankgarantiekosten verbonden zijn. Wellicht is het een overweging om in plaats van de bankgarantie te kiezen voor de waarborgsom.

 

Voor een faillissementsaanvraag heeft de verhuurder een tweede schuldeiser nodig. Als die niet bestaat dan zal de verhuurder een lastige zaak hebben.

 

De fout in het huurcontract is een fomaliteit. Het kan relevant zijn, maar niet in dit verband.

 

Bestaat er tussen de drie compagnons een vennootschapsovereenkomst of staat er iets op papier over de financiering c.q. de onderlinge verhouding? Het lijkt mij in ieder geval zaak om de desbetreffende compagnon ter verantwoording te roepen. Dat zal lastig zijn indien hij met onbekende bestemming is vertrokken, maar meestal is iemand via vrienden of familie wel te traceren. Als betrokkene zorgt dat het geld beschikbaar komt dan kunnen jullie in ieder geval aan de slag en gewoon alle verplichtingen nakomen.

Ondertussen lijkt het wel zaak om te zoeken naar een meer betrouwbare partij.


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

ik geef je in overweging op korte termijn open kaart met de verhuurder te spelen. wellicht kan hij een paar maanden uitstel geven of heeft hij andere ideeen/huurders. eens moet je toch met de billen bloot en dan kan je maar beter pro-actief handelen. het lijkt moeilijk, maar met wat tijd extra vind je misschien wel een andere financier.

 

succes.


Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

bedankt voor jullie reacties!

 

E bestaat nog geen overeenkomst tussen de verschillende compagnons. We hebben alldrie het huurcontract getekend en zijn ook alle drie hoofdelijk aansprakelijk, dus ook de investeerder. door naar het buitenland te gaan maakt hij de problemen voor zichzelf alleen maar groter. Alleen aan die gedachte hebben we nu niks. We zijn nu inderdaad druk bezig om nieuwe financiers te vinden.

 

Aan het pand op zichzelf is nog niks gedaan, er is nog niks verbouwd. We zijn echter wel al heel lang in gesprek met de verhuurder en hebben een tijd geleden het huurcontract ondertekent dat we vanaf mei zouden beginnen. De verhuurder zal dit waarschijnlijk verloren tijd vinden. Inderdaad failliet verklaren zal moeilijk gaan, tenzij we dit zelf aanvragen.

Op het moment dat dit niet gebeurd, kan de verhuurder dan beslag laten leggen (prive), onstaat er een grote schuld die ze kunnen blijven vorderen als het huurcontract niet ontbonden wordt?

 

Ook zullen we inderdaad op korte termijn met de verhuurder gaan praten en duidelijk geven. We wachten daar nog even mee, wellicht dat we nu toch op korte termijn een nieuwe investeerder vinden, of de oude komt weer bijzinnen. Als iemand nog suggesties weet mbt investeerders?!

 

met dank,

lau

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

LS,

 

Als je wel getkend hebt voor een huurvrije periode maar de bankgarantie is nog niet ingeroepen door de verhuurder bij ingang van het contract, is die clausule dan wel rechtsgeldig, m.a.w. kan verhuurder nog wel beroep doen op huurgarnatie/waarborgsom ?

 

Contract is verder rechtsgeldig en dus alleen te ontbinden, of is verhuurder wellicht ook reeds in gebreke ? Bij vof/maatschap is er in rpincipe hoofdelijke aansprakelijkheid voor schulden van de onderneming, dus kan verhuurder meest gerede ( lees vermogende) partij aanspreken en die moet dan maar evenredig ( regres) verhalen op zijn mede maat/firmant.

 

Onderhandeling met verhuurder in huidige markt is zeker overwegen waard, wellicht dat de soep minder heet is dan...

 

Succes

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 12 leden online en 244 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké