Jump to content
Himawari
Verberg

Juridische vraag m.b.t. merkrecht

vraag

Kan hier iemand mij het volgende beantwoorden.

 

Via een aandeelhouder in de huidige onderneming zijn wij in contact gekomen met een groothandel van merkhorloges. Deze man verkoopt jaarlijks 10 miljoen merkhorloges met zijn onderneming. Omdat deze man al 40 jaar bevriend is met een van de aandeelhouders kunnen wij deze inkopen voor nagenoeg zijn inkoopprijs. Concreet gezegd ik kan van de meeste bekende merken inkopen voor de inkoopprijs onder de inkoopprijs van de groothandelaren in Nederland omdat deze op zijn buurt weer inkoop bij een Guess Nederland ipv Guess hoofdkantoor.

 

Nou nu de juridische vraag. In Nederland zijn de meeste afzet en afnemers kanalen beschermd op het gebied van merkartikelen. Ondanks dit zie ik dat er merkzonnebrillen door onofficiele kanalen aan consumenten geleverd worden. Wij zijn echter van plan om naast rechtstreeks aan de consumenten ook aan detailhandelaren te leveren. Hierdoor zijn wij interessant voor de wat kleinere afnemers die geen officiele dealer konden worden van een bepaalde merk.

 

Alle horloges zijn echt en komen van de hoofdkantoor en gaan niet via de normale weg van (Continental branche office > Country office > wholesaler > retail > consumer) Echter nu is mijn vraag als ik dit onderneem kan ik problemen krijgen met een b.v. Guess NL? Kan Guess ons verkoop verbieden? Kan de detailhandelaar die het bij ons inkoopt een boete krijgen van Guess omdat hij geen officiele dealers is?

 

Voor zo mijn kennis van rechten etc weet ik dat kartels verboden zijn.

 

En andere vraag: Ook wederom nemen we hier Guess als voorbeeld. De horloges met internationale garantie die niet via Guess NL zijn verkocht, kan daar bij defect wel aansprak gemaakt worden bij Guess NL of moet dat terug naar de hoofdkantoor?

 

En als iemand op de hoogte is van eventueele importheffingen hoor ik het ook graag.

 

Bij voorbaat dank.

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Enox,

 

Je haalt merkrecht en grijze import door elkaar.

 

Zolang de registrant van een merk (is dit merk geregistreerd ? ) deze horloges aan jou verkoopt, is er niets aan de hand.

Het maakt niet uit of er nu één of tien handelaren tussen zitten,

Sommige bedrijven hebben echter één voorkeur voor de door jouw beschreven route. Vaak is dit, omdat de fabrikant zich alleen met het fabriceren van het product wil bezighouden.

 

Zodra artikelen niet via een officiele importeur, maar via een andere route ons land binnen komen is er sprake van grijze import.

Digitale camera's zijn hier een voorbeeld van. Koop je er één en er zit geen NL handleiding bij, dan kun je ervan uitgaan dat deze camera bij een buitenlandse distributeur is ingekocht.

 

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

 

Edit

Topic verplaatst naar de jurische afdeling

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nou, merkdistributeurs slagen er tamelijk goed in om parallelimporteurs het leven zuur te maken. Cases zijn ondermeer Viho (computersupplies), Caem-Klerks (drank), Tesco-Levi's (jeans) en Dior-Kruidvat (parfum). Essentie is dat merkhouder distributie via andere dan 'erkende' kanalen kan tegengaan, maar de rechtsspraak loopt nog. Ik zal es kijken of ik links kan vinden.

 

Dior versus Kruidvat

 

Levi's versus Tesco


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 67 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept