• 0

eu grondwet, voor of tegen?

De europese grondwet: het referendum komt eraan en de komende maanden krijgt iedereen de kans om ons voor of tegen te overtuigen. In deze draad post ik onderdelen van de grondwet die te maken hebben met ondernemen (en industrie, wat onder 1 noemer valt).

 

Vind je dat we tegen moeten stemmen? Overtuig me waarom. Ben je voor, deel het met ons waarom we voor moeten zijn. Zijn er artikelen waar je absoluut de aandacht op wilt vestigen: pluk ze van www.grondweteuropa.nl en post ze.

 

 

Tekst van het ministerie van EZ: http://apps.ez.nl/publicaties/pdfs/05EP05.pdf

 

Nederlandse ondernemers profiteren van de EU

De grenzen tussen de landen in de Europese Unie (EU) vervagen. De EU wordt

zichtbaarder en sterker. Nederlandse ondernemers profiteren hier volop van:

hun producten en diensten vinden er steeds gemakkelijker hun weg. De EU boekt

voortdurend vooruitgang op onder meer de volgende terreinen:

 

Eén Europese markt

Door het wegvallen van de economische grenzen is er nu één grote markt met bijna een half miljard

consumenten. Goed voor ondernemend Nederland, want de EU-landen zijn verreweg onze belangrijkste

handelspartners. 80% van de Nederlandse export gaat naar de EU. Hiermee verdient Nederland een kwart

van zijn nationaal inkomen. De EU biedt bovendien uitstekende mogelijkheden om te investeren en om je te

vestigen in een andere lidstaat. Er liggen dus geweldige kansen voor Nederlandse ondernemingen in de EU.

 

Eerlijke concurrentie

De EU werkt aan gelijke omstandigheden voor alle ondernemers. De lidstaten hebben duidelijke afspraken

gemaakt over subsidies aan bedrijven. De EU toetst fusies op machtsconcentratie en treedt hard op tegen

kartelafspraken. Dat is wel zo eerlijk.

 

Uniforme regels

De regels en kwaliteitseisen voor het economisch verkeer worden uniformer. Dit garandeert betere

producten en scheelt aanzienlijk in kosten en formaliteiten. En bovendien wordt het gemakkelijker om

Nederlandse producten te verkopen aan consumenten in andere EU-landen. Waar Europese regels

ontbreken, geldt als grondregel dat de lidstaten elkaars nationale wetgeving erkennen; elke EU-lidstaat is

verplicht Nederlandse goederen toe te laten die volgens de Nederlandse wetgeving zijn geproduceerd en op

de markt gebracht. Weg met de rompslomp!

 

tekst uit de grondwet:

 

 

III-144 Vrijheid van dienstverrichting

 

In het kader van deze onderafdeling zijn beperkingen van het vrij verrichten van diensten binnen de Unie verboden ten aanzien van onderdanen van de lidstaten die zich in een andere lidstaat hebben gevestigd dan die waar degene gevestigd is voor wie de dienst wordt verricht.

 

Bij Europese wet of kaderwet kan het genot van deze onderafdeling worden uitgebreid tot onderdanen van een derde staat die diensten verrichten en zich binnen de Unie hebben gevestigd

 

III-146 Vervoer en liberalisatie kapitaalverkeer

1.

Het vrij verkeer van diensten op het gebied van vervoer wordt geregeld in hoofdstuk III, afdeling 7, betreffende vervoer.

 

 

2.

De liberalisering van de door banken en verzekeringsondernemingen verrichte diensten die gepaard gaan met kapitaalbewegingen, moet worden verwezenlijkt in overeenstemming met de vrijmaking van het kapitaalverkeer.

 

III-147 Maatregelen voor totstandkoming vrijheid van dienstverrichting

 

1.

Bij Europese kaderwet worden maatregelen vastgesteld om de liberalisering van het verrichten van een bepaalde dienst te verwezenlijken. Deze kaderwet wordt na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité vastgesteld.

 

 

2.

De in lid 1 bedoelde Europese kaderwet heeft in het algemeen bij voorrang betrekking op de diensten welke rechtstreeks van invloed zijn op de productiekosten of waarvan de liberalisering bijdraagt tot het vergemakkelijken van het goederenverkeer.

 

III-279

 

1.

De Unie en de lidstaten scheppen de voorwaarden waaronder de industrie van de Unie kan concurreren.

 

Hiertoe is hun optreden, dat past in een bestel van open en concurrerende markten, erop gericht:

 

a)

de aanpassing van de industrie aan structurele veranderingen te bespoedigen;

 

 

b)

een gunstig klimaat voor het ontplooien van initiatieven en voor de ontwikkeling van ondernemingen in de gehele Unie, met name van het midden- en kleinbedrijf, te bevorderen;

 

 

c)

een gunstig klimaat voor samenwerking tussen ondernemingen te bevorderen;

 

 

d)

een betere benutting van het industrieel potentieel van het beleid inzake innovatie, onderzoek en technologische ontwikkeling te stimuleren.

 

 

 

2.

De lidstaten plegen in samenspraak met de Commissie overleg en coördineren, voorzover nodig, hun optreden. De Commissie kan initiatieven nemen om deze coördinatie te bevorderen, met name initiatieven om richtsnoeren en indicatoren vast te stellen, de uitwisseling van beste praktijken te regelen en de nodige elementen met het oog op periodieke controle en evaluatie te verzamelen.

 

Het Europees Parlement wordt ten volle in kennis gesteld.

 

 

3.

De Unie draagt door het beleid en het optreden uit hoofde van andere bepalingen van de Grondwet bij tot de verwezenlijking van de in lid 1 genoemde doelstellingen.

 

Bij Europese wet of kaderwet kunnen maatregelen worden vastgesteld ter ondersteuning van de activiteiten die in de lidstaten worden ondernomen om de doelstellingen van lid 1 te verwezenlijken, met uitzondering van enige harmonisering van de wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten. De wet of kaderwet wordt vastgesteld na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité.

 

Deze afdeling verschaft geen grondslag voor invoering door de Unie van maatregelen waardoor de mededinging kan worden vervalst of die belastingbepalingen of bepalingen betreffende de rechten en belangen van werknemers inhouden.

 

art. III-145 Omschrijving van diensten

 

Voor de toepassing van de Grondwet worden als diensten beschouwd, diensten die gewoonlijk tegen vergoeding worden verricht, voorzover de bepalingen betreffende het vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal op deze diensten niet van toepassing zijn.

 

Deze diensten omvatten werkzaamheden:

 

a)

van industriële aard;

 

 

b)

van commerciële aard;

 

 

c)

van ambachtelijke aard;

 

 

d)

van de vrije beroepen.

 

Onverminderd onderafdeling 2 betreffende de vrijheid van vestiging, kan degene die de diensten verricht, zijn werkzaamheden tijdelijk uitoefenen in de lidstaat waar de dienst wordt verricht, onder voorwaarden welke die staat aan zijn eigen onderdanen oplegt.

 

Artikelen over vrij verkeer van goederen:

 

III-155 Nationale monopolies

 

1.

De lidstaten passen hun nationale monopolies van commerciële aard derwijze aan, dat iedere discriminatie tussen de onderdanen van de lidstaten in verband met de voorwaarden van voorziening en afzet is uitgesloten.

 

Dit artikel is van toepassing op ieder lichaam waardoor een lidstaat de invoer of de uitvoer tussen de lidstaten in rechte of in feite rechtstreeks of onrechtstreeks beheerst, leidt of aanmerkelijk beïnvloedt. Het artikel is tevens van toepassing op door een staat gedelegeerde monopolies.

 

 

2.

De lidstaten onthouden zich ervan, enige nieuwe maatregel te treffen die tegen de in lid 1 bedoelde beginselen indruist of die de draagwijdte van de artikelen inzake het verbod op douane rechten en kwantitatieve beperkingen tussen de lidstaten beperkt.

 

 

3.

In geval van een monopolie van commerciële aard dat een regeling ter bevordering van de afzet of van de valorisatie van landbouwproducten omvat, dienen bij de toepassing van dit artikel gelijkwaardige waarborgen voor de werkgelegenheid en de levensstandaard van de betrokken producenten te worden gegeven.

 

Artikelen over vrij kapitaalverkeer:

 

III-156 Verbod op beperkingen van kapitaalverkeer en betalingen tussen lidstaten

In het kader van deze afdeling zijn beperkingen van het kapitaalverkeer en van betalingen tussen lidstaten onderling en tussen lidstaten en derde landen verboden.

 

 

III-157 Maatregelen voor totstandkoming vrij kapitaalverkeer

1.

Artikel III-156 i laat onverlet de toepassing op derde landen van beperkingen die op 31 december 1993 bestonden uit hoofde van nationaal of Unierecht inzake het kapitaalverkeer naar of uit derde landen in verband met directe beleggingen - met inbegrip van beleggingen in onroerende goederen - vestiging, het verrichten van financiële diensten of de toelating van waardepapieren tot de kapitaalmarkten. Wat betreft de bestaande beperkingen uit hoofde van de nationale wetgeving in Estland en Hongarije is de betreffende datum 31 december 1999.

 

 

2.

Bij Europese wet of kaderwet worden maatregelen vastgesteld inzake het kapitaalverkeer naar of uit derde landen in verband met directe beleggingen - met inbegrip van beleggingen in onroerende goederen - vestiging, het verrichten van financiële diensten of de toelating van waardepapieren tot de kapitaalmarkten.

 

Het Europees Parlement en de Raad trachten de doelstelling van een vrij kapitaalverkeer tussen lidstaten en derde landen in de mate van het mogelijke en onverminderd andere bepalingen van de Grondwet te verwezenlijken.

 

 

3.

In afwijking van lid 2, kunnen maatregelen die in het recht van de Unie een achteruitgang op het gebied van de liberalisering van het kapitaalverkeer naar of uit derde landen vormen, alleen worden vastgesteld bij Europese wet of kaderwet van de Raad. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na raadpleging van het Europees Parlement.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

En als klap op de vuurpijl het voorstel van Bos vandaag dat we bij tegenstem volgend jaar maar direct nog een referendum moesten organiseren.

 

Dat is best een slimme doordruk-strategie. Er werden eisen gesteld aan een minimale opkomst waarbij men het referendum zou respecteren. Als je maar vaak genoeg hetzelfde referendum blijft houden, komt er een keer dan de mensen het zou beu zijn dat ze niet meer gaan stemmen... en dat is HET moment om het ding zonder naar het referendum te hoeven kijken alsnog te ratificeren.

Link naar reactie
  • 0

Heb me ziekelijk lopen ergeren aan de heren politici die ofwel menen dat we maar opnieuw moeten stemmen als Nederland de enige Nee stemmer blijkt te zijn of mensen die vinden dat als je niks zinnigs over de "Europa ja aktie" kunt zeggen dan maar niet moet gaan stemmen. Wie denken ze wel niet dat ze zijn om meningen van andere mensen zo teniet te doen terwijl het credo van deze regering toch Normen en waarden is ??? Snap er dus niets meer van. Weet alleen wel, hoe meer dat men gaat lopen roepen dat we ceht ja moeten gaan stemmen en allerlei dure brochures in de bus blijven gooien om maar vooral ja te stemmen, hoe meer het me tegen gaat staan en ik nog sterker overtuigd ben van het feit dat ik nog steeds NEE stem. Zp dat lucht ff op zeg ;D

Natas

Link naar reactie
  • 0

Tja, als er volgende week een 'nee' uit de bus rolt, dan kan deze hele situatie in de marketing-handboekjes als voorbeeld-fiasco.

 

Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat iedere poging om ja-stemmers te kweken vanuit de overheid averechts werkt. Achteraf gezien had men om een 'ja' te krijgen de hele kwestie beter kunnen doodzwijgen, waarbij de opkomstdrempel wellicht niet gehaald was en het probleem opgelost.

Link naar reactie
  • 0
Achteraf gezien had men om een 'ja' te krijgen de hele kwestie beter kunnen doodzwijgen, waarbij de opkomstdrempel wellicht niet gehaald was en het probleem opgelost.

Of ze hadden eerder en beter kunnen beginnen met het uitleggen wat die Grondwet nou precies inhoudt en waarom deze er zo nodig moet komen.

Die debatten waar we nu plots op tv mee doodgegooid worden hadden dan misschien niet zulke welles/nietes verhaaltjes geweest....

 

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

 

Rechter mag formele wet niet aan Grondwet toetsen (toetsingsverbod, art. 120 Grw.)

 

Ergo: wie toest de grondwet dan ??

 

Sux6

Simpel, de wetgever. Het toestingsverbod is in de NL Grondwet opgenomen al gebod aan de rechter om de Grondwet te eerbiedigen. Indien het de rechter zou zijn toegestaan om formele wetten en verdragen te toesten aan de Grondwet zou dit het gezag van de wet of verdrag ondermijnen. Aldus is daarmee een zekere rangorde gewaarborgd. De Grondwet is op nationaal niveau de hoogste regeling, behoudens dat wat de staat te boven gaat. Bij verdrag kan namelijk wel worden afgeweken van de Grondwet.

 

Ter zijde maar het leerstuk over het toestingsverbod van artikel 120 Gw is dermate juridisch-dogmatisch dat het te ver voert om hier volledig op in te gaan.

 

Los van het bovenstaande. Ik zie in nagenoeg alle reacties naar voren komen dat de vorm ter discussie wordt gesteld en niet zozeer de inhoud. Men is het niet eens met de wijze waarop dit door de strot wordt gedrukt, de argumenten die gebruikt worden om zieltjes voor het "voor"kamp te winnen en ga zo maar door. Een groot deel van die argumenten kan ik mij helemaal achter scharen, maar dat zegt niets over de vraag of de Grondwet nu goed of slecht voor ons is. Een sluitend antwoord op die vraag zal ook niet voorhanden zijn.

 

Een grondwet als zodanig schept een duidelijk juridisch kader aan de lidstaten. Vanuit die optiek ben ik zeker voor een grondwet. Deze grondwet laat echter te wensen over.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

 

Een grondwet als zodanig schept een duidelijk juridisch kader aan de lidstaten. Vanuit die optiek ben ik zeker voor een grondwet. Deze grondwet laat echter te wensen over.

 

Is het niet zo dat we nu eigenlijk niet over de gronwet stemmen, maar over een verdrag tot vaststelling van de grondwet?

 

Enig idee of de grondwet dan nog aangepast kan worden, en of er dan nog een referendum komt?

Link naar reactie
  • 0

Waarom komt Balkenende nou niet met zulke heldere beschouwingen?

 

Guy Verhofstadt is bijzonder verbaasd dat de Nederlandse peilingen een grote overwinning voorspellen voor het nee. Volgens de Belgische premier is de angst dat Nederland door de grondwet invloed zal verliezen onterecht. Nederland is één van de grondleggers van de Europese Unie en geniet in Europa veel gezag. Dit zei hij gisteravond in het radioprogramma "Met het oog op morgen".

 

Verhofstadt wijst erop dat in Europa de landen met de beste kwalitiatieve inbreng de meeste invloed hebben. Juist bij een nee zou Nederland invloed verliezen, denkt de Belgische premier. Bovendien heeft Nederland alle belang bij Europa. "De toekomst van Nederland ligt in de EU. Nederland is immers een land van handel en export", aldus Guy Verhofstadt.

 

Balkenende blijft zitten bij een 'nee. Hij heeft bij zijn aantreden toch echt gezegd meer in contact te treden met de burger: ik geloof dat veel mensen vinden dat het niet helemaal gelukt is. Hoe wil hij blijven zitten met een beperkte geloofwaardigheid?

 

Premier Jan Peter Balkenende heeft in het Radio 1 journaal gezegd dat een 'Nee' tegen de Europese Grondwet geen politieke consequenties zal hebben. Volgens de premier heeft een 'Nee' niets te maken met de regering, omdat het de Tweede Kamer is die dit referendum gewenst heeft.

 

Hij wees er op dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor de Europese Grondwet is. Ook de vakbeweging en maatschappelijke organisaties zijn voorstander. Balkenende zou het daarom buitengewoon betreuren als de bevolking tegen zou stemmen.

Link naar reactie
  • 0

Ik sta dus nergens meer van te kijken :-\

 

Waarom komt Balkenende nou niet met zulke heldere beschouwingen?

Vind het alleen wel verbazingwekkend (eigenlijk ook niet ;D) dat er hier dus wel duidelijke argumenten worden gegeven waarom we voor of tegen zouden moeten stemmen.

 

Niemand zin in een politieke carriere ;)

 

Natas

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zijn het vooral de echte ondernemers die tegen zijn.

Die VNO-NCW lui hadden van de week andere praatjes.

Zoals die kleikop van Philips.

Dat zijn natuurlijk geen ondernemers, maar bestuursvoorzitters.

Het enige risico dat deze mensen lopen is een vette gouden handdruk ;)

Link naar reactie
  • 0

Het enige risico dat deze mensen lopen is een vette gouden handdruk ;)

 

Het enige risico dat deze mensen lopen is dat de consument gaat klagen en de handdruk naar een goed doel gaat.

 

10%, meer was het niet, en dan nog bruto ook natuurlijk.

 

Link naar reactie
  • 0

Ergens vind ik het enthousiasme van het grootbedrijf wel verbazend. Natuurlijk hebben bedrijven formaat philips best de mogelijkheid wat invloed uit te oefenen op 'europa', wellicht dat men daarom niet direct tegen is.

 

Maar aan de andere kant is er wel het risico dat de belastingtarieven van lidstaten in de nabije toekomst meer gelijk getrokken worden, iets dat me juist bedreigend lijkt voor de kansen van het (groot)bedrijf in europa.

 

Dat zijn natuurlijk geen ondernemers, maar bestuursvoorzitters.

Het enige risico dat deze mensen lopen is een vette gouden handdruk

 

Dat kan een argument zijn om niet-tegen te zijn, maar ik zie niet zo 123 in waarom je dan wel expliciet voor zou zijn?

Link naar reactie
  • 0

Juist de grote bedrijven hebben voordeel bij de eu; makkelijker vestigen in andere europese landen met lage lonen, minder milieuregels etc....

Dat die voor zijn is logisch....

 

Het zijn juist de kleine ondernemers, de gewone werknemer etc in Nederland die er op achteruitgaan......

 

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Waarom is het dan de kleine ondernemer die de dupe is? (Ik blijf tot het einde toe vissen naar argumenten...)

De kleine ondernemer kan niet even zijn productieverplaatsen naar een lage lonen land.

De kleine ondernemer kan geen lokale overheden "overhalen" om hem een mooi perceeltje aan te bieden en even snel de formaliteiten te regelen.

De kleine ondernemer kan niet even iemand uit sturen om wat contacten in Tsjechie, Polen Roemenie, hangarije, Oekraine te leggen.

De kleine ondernemer kan moeilijker concureren op kostprijs t.o.v. de grote ondernemer die zijn productie verplaatst.

De kleine ondernemer wordt extra belast door papieren rompslomp die in de oost blok landen veel lager ligt

De kleine ondernemer heeft geen verkoopkanaal in deze nieuwe landen om zijn omzet verlies alhier te compenseren.

De kleine ondernemer krijgt concurrentie van arbeiders uit lage lonen landendie hier onder de Bolkestijn-tichtlijn werken.

De kleine ondernemer kan hier geen compensabele verliezen verekenen van een opstart van een buitenlandse dochter.

 

Ehmm hoeveel wil je er eigenlijk ?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 231 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.