Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Rik Ruiter

Speciaal Yoga-concept met MVO-doelstellingen op de groei

Recommended Posts

Beste mensen,

 

Ik wil jullie graag oproepen om met ons mee te denken.

Samen met een kameraad van mij willen wij een speciaal yoga-concept opzetten. Het is speciaal omdat het bedrijf wat wij nu in Nederland willen opzetten een voorbode is voor een groter plan in het buitenland.

 

Mijn kameraad (en straks zakenpartner) is internationaal yoga-docent en geeft les onder de yoga-traditie 'Himalaya Yoga' uit India. We wonen beide in Nederland en willen van onze levensstijl een bedrijf maken om het fiscaal allemaal netjes te doen. Alle lessen zijn op basis van donatie (harde eis van ons, vanuit de traditie). Echter willen wij van de opbrengsten een driedeling maken. 1/3 voor hem, 1/3 voor mij en 1/3 terug in het bedrijf voor toekomstige investeringen. (of andere verdeling afhankelijk aan inkomstenstroom). Wat de donatie moeilijk maakt (vinden wij) het is niet helemaal een waardebepaling achteraf, omdat er geen voor overleg is qua budgetten of verwachtingen en de donatie kan ook een wederdienst zijn of in goederen. Wij eisen niets!

 

Deze toekomstige investeringen zullen deels korte als lange termijn zijn. Korte termijn voor bedrijfsmiddelen en onkostenvergoeding en lange termijn ter investering in de bouw van huisjes in Italië. Het grotere plan is om met privé middelen een stuk land in Italië te kopen en daar te leven, naast leven willen we daar huisjes plaatsen (deels met bedrijfsmiddelen) om mensen te laten verblijven tijdens Yoga retreats.

 

Daarnaast willen we ons bedrijf niet beperken tot enkel yoga-lessen op donatie-basis. We willen wel de vrijheid hebben om nog een webshop op te kunnen zetten om Yoga-attributen te verkopen en -boeken.

 

Gezien dit verhaal lopen we een beetje vast. Wij doen de yoga-lessen niet om er rijk van te worden, enkel om Yoga te verspreiden en mensen te helpen, het dient dus een groter doel. In eerste instantie neigt dit naar een stichting, maar anderzijds willen wij onszelf niet beperken. We willen het eenvoudig en overzichtelijk houden.

 

Ikzelf kan wel een ingewikkeld en mooie constructie bedenken, maar dit lijkt ons onnodig onoverzichtelijk. We hangen, na onze mening, tussen een stichting/vereniging en VOF/Maatschap in. Omdat we wel een groter doel beogen, maar er zelf financieel ook op vooruit willen gaan (omdat de tijd die we hierin steken ten koste gaat van werk wat we elders kunnen doen), daarnaast hoe zit dit belastingtechnisch?

 

Genoeg vragen, misschien dat iemand wat ideeën heeft op een paar of alle vragen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Echter willen wij van de opbrengsten een driedeling maken. 1/3 voor hem, 1/3 voor mij en 1/3 terug in het bedrijf voor toekomstige investeringen. (of andere verdeling afhankelijk aan inkomstenstroom).

(...)

We hangen, na onze mening, tussen een stichting/vereniging en VOF/Maatschap in. Omdat we wel een groter doel beogen, maar er zelf financieel ook op vooruit willen gaan (omdat de tijd die we hierin steken ten koste gaat van werk wat we elders kunnen doen), daarnaast hoe zit dit belastingtechnisch?

Bij een VOF betaal je inkomstenbelasting op basis van de winst, of je die nu opneemt of niet. Je kunt niet "1/3 in de zaak laten zitten" om minder inkomstenbelasting te betalen.

 

Waarom je spreekt van donaties is me niet duidelijk, het is gewoon omzet waar je een dienst voor levert. Ook niet waarom je privé land wil kopen en daar zakelijk huisjes op wilt bouwen. In mijn ogen lijken zakelijk en privé nogal door elkaar te lopen in het plan.

 

Een stichting/vereniging lijkt me hier geen goed plan, want je geeft al aan dat je er een inkomen aan wilt ontlenen. Dat zorgt voor een belangenverstrengeling tussen privébelang en stichtingsbelang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Ron voor je snelle reactie.

 

Het verhaal van donatie kan ik je vertellen en verwijzen: De leraren en studenten van de Himalaya Yoga Traditie geven al eeuwenlang op donatiebasis (Dakshina) les. Wij vinden dat yoga voor iedereen die het wil beoefenen toegankelijk zou moeten zijn, ongeacht je achtergrond, overtuigingen of inkomen. Daarom is er, om deel te nemen aan deze lessen, geen lidmaatschap nodig en geldt er geen vast bedrag qua lesgeld. Op deze manier zijn de yogalessen voor iedereen toegankelijk. Als je komt voor de yogales kun je de donatie anoniem achterlaten op de daarvoor bestemde plek. Indien je meer wilt weten over het principe van donatie verwijzen we je graag naar:

http://ahymsin.org/main/swami-veda-bharati/guru-dakshina.html

 

1/3 wat we willen laten zitten. Beter gezegd. Wij willen na alle redelijkheid een kleine vergoeding voor onze tijd die wij in dit bedrijf steken, een soort basisinkomen. De rest willen we bufferen voor later en wat kleine uitgaven nu. Er is zeg maar geen actief winstbejag, maar aangezien wij geen vastgoed en dergelijke hebben zal er gauw winst gemaakt worden.

 

Wat ik zeg over het stuk land heeft te maken met het eerste wat ik zei. Wij leven een bepaalde leefstijl. Deze leefstijl willen wij delen met mensen die zich ook willen verdiepen in de Yoga Traditie. Zoals wij het bedrijf in Nederland willen hebben 'helpen van mensen om te komen tot bewustzijn', willen wij dit grootser voortzetten in Italië. De huisjes zijn dan een soort logees bij ons thuis. Je kan als ware zeggen dat wij mensen tijdelijk in ons leven laten, maar dit gaat qua beeldvorming wat te ver. Ons privé en zakelijk leven zal inderdaad nauw in elkaar overlopen. Om deze reden roep ik ook hulp in, wat hiervoor de beste leringen zijn of voorbeelden.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het verhaal van donatie kan ik je vertellen en verwijzen

Ik snap het verhaal en het principe wel, maar strikt genomen is het geen donatie omdat er sprake is van een tegenprestatie. Yoga is zelfs BTW plichtig tegen 21%, dus wat jij donatie noemt is gewoon omzet waarover je BTW moet afdragen (zweten is 6%, zweven is 21%). Dat de klant zelf het tarief bepaalt doet daar verder niets aan af.

 

Wij willen na alle redelijkheid een kleine vergoeding voor onze tijd die wij in dit bedrijf steken, een soort basisinkomen.

Juist omdat er niemand anders bepaalt of toeziet op wat redelijk is, is er belangenverstrengeling.

 

In de praktijk is het wel mogelijk om een stichting op te richten en dat gelijktijdig bestuurder te zijn en jezelf te verlonen (zolang het geen ANBI is), maar ik zou daar persoonlijk verre van blijven. Ik vind het zelf geen ethische oplossing en ben voor scheiding van deze twee taken. Kies voor het besturen van een stichting voor een goed doel of het in dienst zijn van zo'n stichting, maar niet voor allebei tegelijk.

 

Zie ook dit, dit en dit draadje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 295 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept