Jump to content
Max1972
Verberg

Holding/beheer BV voor aandelen en belasting

vraag

Beste Higher-Level leden,

 

Veel van mijn vragen zijn al beantwoord dankzij de posts hier op de website, dus dank voor jullie bijdrage. Ik heb nog wel enkele vragen met betrekking tot aandelen waar ik niet uitkom en waarvan ik niet kan bepalen wat belastingtechnisch het voordeligst is. Het zal voor enkele redelijk basaal zijn, maar dit soort informatie wordt vaak minder besproken omdat ze zo eenvoudig lijken. Ik hoop dus dat jullie je zienswijze en ervaring willen delen, voordat ik de stap naar een fiscalist maak en me van alles laat vertellen.

 

Situatie (in een notendop)

In een start-up is mij een aanbod gedaan vanwege mijn expertise en mogelijk impact op het bedrijf, dit betreft een salarisaanbod (65K) met een aandelen of optiepakket van ongeveer 8% (uitgespreid over 3 jaar) van het bedrijf (preferente aandelen). Het is een biotech (innovatieve medische materialen) bedrijf en dus dus ook zeer risicovol (minder dan 10% kans op slagen). Ik zie wel mogelijkheden en wil dus wel die gok wagen.

Totaal geïnvesteerd is 6M, waarvan 2M een lening is en totale cash beschikbaar is momenteel 600K. Nieuwe investeringsronde lopende voor een additionele 4M die er op papier goed uit ziet (mogelijk dat ik daardoor naar 4.8% ga).

 

Idealiter zou ik aandelen willen daar mijn uitoefeningsrecht beperkt zal worden en ik mogelijk al weg kan zijn bij het bedrijf voor een exit gerealiseerd is. Het is in deze veld redelijk normaal dat bedrijven operationeel 1 of 2 jaar stil liggen ivm financieringsproblemen en iedereen ontslagen wordt. In de toekomst zal nogmaals een financieringsronde plaats vinden voor een groter bedrag.

 

Bij een mogelijke exit is de verwachting dat het bedrijf 2 tot 5x meer waard zal zijn afhankelijk van de resultaten en de markt op dat moment. Ook mogelijk dat het bedrijf faalt en we geluk hebben als we de investering eruit halen of dat er helemaal geen exit in zicht is.

 

Vraag

De aandelen zijn voor de huidige investeringsronde ge-evalueerd op 25 Euro per stuk (op basis van totale investering+lening/aantal aandelen) en voor de nieuwe investeringsronde worden er dus ter waarde van 4M nieuwe aandelen uitgegeven tegen 25 Euro per stuk.

 

Of de evaluatie klopt is een tweede. Op basis van deze aanname zou het inhouden dat ik een pakket van aandelen van 480 000 Euro zou krijgen waarover ik in privé ruim 200 K aan belasting moet betalen. Dat lijkt me op z'n zachts gezegd onverstandig daar de potentieel van de aandelen alles kan zijn van 0 t/m 125 Euro.

 

Vraag 1: Mag ik in loondienst blijven en de aandelen direct laten plaatsen in een holding/beheer BV zonder daarvoor in privé aangeslagen te worden?

 

Vraag 2: Moet de beheer BV of Holding belasting over betalen over de aandelen of zal dat alleen van toepassing zijn bij verkoop van de aandelen?

 

Vraag 3: Mag ik de aandelen gratis ontvangen of voor een lage symbolische waarde per aandeel?

 

Een andere optie die ik overweeg is om ipv loondienst gewoon vanuit de holding als consultant te werken voor het bedrijf en een standaard vergoeding af te spreken van 65K+35% en 8% aandelen. Hoewel ik dan de rechten op WW verlies lijkt het me dat de voordelen goed zouden opwegen tegen de nadelen, of zie ik dit verkeerd?

 

De vragen in deze situatie:

Vraag 4: Hoe zit het met aandelen die ik zo verkrijg en moet ik hierover belasting betalen? Of is dit alleen van toepassing als ik de aandelen daadwerkelijk verkoop?

Vraag 5: Mag ik mijzelf vanuit de holding 44K managementsalaris betalen en het overige als dividend uitkeren?

 

Voor ±80K lijkt een holding niet geschikt, maar er bestaat een mogelijkheid dat ik nog een 2e opdrachtgever voor de holding kan vinden. De potentiële omzet gaat dan richting the 100K plus aandelen in meerdere bedrijven.

 

Ik heb het bij de in mijn ogen relevante informatie gehouden, als meer informatie nodig is dan kan ik dat toevoegen.

 

In ieder geval bedankt voor de input en advies die jullie hebben.

 

Groet, Max

 

mod-edit: lege regels onderaan weggehaald...

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Heb je het antwoord niet zelf al becijferd?

[...] dus ook zeer risicovol (minder dan 10% kans op slagen). Ik zie wel mogelijkheden en wil dus wel die gok wagen.

Dat is de downside: elke € 1 levert naar verwachting € 0,10 op.

Op de markt is je euro een daalder waard, hier een dubbeltje op zijn kant. En meer dan een gok is het inderdaad niet.

 

Bij een mogelijke exit is de verwachting dat het bedrijf 2 tot 5x meer waard zal zijn afhankelijk van de resultaten en de markt op dat moment. Ook mogelijk dat het bedrijf faalt en we geluk hebben als we de investering eruit halen of dat er helemaal geen exit in zicht is.

En dat is de upside: die € 0,10 kan weer € 0,20 tot € 0,50 waard worden.

 

Oftewel:

€ 480.000 investering

× .1 kans van slagen

× 500% rendement

= € 240.000 bruto-opbrengst

 

Soms moet je een probleem plat slaan: ik zie niet in waarom je hierin ook maar een euro zou moeten investeren. In twee keer het allergunstigste scenario houd je van je investering de helft over.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank je Ward voor de respons.

 

Als ik inderdaad voor de aandelen moet betalen zou het inderdaad niet de moeite waard zijn. Aangezien ik de aandelen zou krijgen als "vergoeding" voor het risico dat ik neem om bij een start-up te werken zie ik er wel potentie in.

 

Het salaris is redelijk marktconform, de aandelen zijn een bonus. Maar alleen als ik er geen belasting over hoef te betalen privé of in een holding/BV anders moet ik in discussie met de belastingdienst over de daadwerkelijke waarde en zal er altijd uitkomen dat ik loonheffing erover moet betalen.

 

Wat ik dus vraag is of er een manier is om de aandelen in een holding "uit te laten betalen" zonder dat ik er belasting over hoef te betalen totdat ik de aandelen daadwerkelijk verkoop (alleen mogelijk bij een exit).

 

Gr. Max

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 70 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept