loading
Ga naar inhoud
MooieBoot
Verberg

Bestuurslid belonen bij Stichting

vraag

Mij wordt als privé persoon zowel door particulieren als bedrijven advies gevraagd over een bepaald onderwerp. Dit is momenteel hobby matig en ik wil dit graag blijven uitoefenen, maar vanwege het bedrijfskundige aspect heb ik vaak te maken met bedrijven. Ook zijn er onkosten in de vorm van bezoeken, een website en dus mijn tijd. Ik wil dit op een of andere manier kunnen bekostigen en dus iets kunnen incasseren als tegen prestatie van mijn diensten.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV. Zodoende ben ik bij de stichting als rechtsvorm uitgekomen, via een stichting kan ik als het ware global awareness creëren over dit onderwerp en voorzien in de oplossingen, ondersteunende producten tegen betaling aanbieden aan belang hebbende zonder met mijn privé vermogen aansprakelijk te zijn.

 

Het lijkt bijna een ideale constructie, alleen het belonen is mij niet duidelijk. Ik heb geen zin in een arbeidsovereenkomst met de stichting en zo een maandelijkse financieel verplichting te creëren vanuit de stichting dan wel het voorzien in een loonadministratie. Ik zou het liefst mezelf belonen op uren basis over een bepaalde periode, is dit mogelijk als bestuurder van een stichting? Dient dit gegrond te zijn? Zit hier een limiet aan? Moet de beloningsvorm opgenomen worden in de statuten? De beloning wil ik gewoon opgeven en laten belasten als overige inkomsten.

 

Graag jullie mening, ideeën en antwoorden in bovenstaande.

Link naar bericht
Delen op andere sites

3 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De eerste vraag die je moet beantwoorden, is of je wilt ondernemen?

http://www.ondernemersplein.nl/artikel/de-stichting/


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant 'in ruste', gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste MooieBoot,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Mij wordt als privé persoon zowel door particulieren als bedrijven advies gevraagd over een bepaald onderwerp. Dit is momenteel hobby matig en ik wil dit graag blijven uitoefenen, maar vanwege het bedrijfskundige aspect heb ik vaak te maken met bedrijven. Ook zijn er onkosten in de vorm van bezoeken, een website en dus mijn tijd.

Het kan wel zijn dat je dit zelf hobby noemt, maar mogelijk denkt de belastingdienst daar anders over en ben je wel ondernemer voor de btw en ondernemer voor de kamer van koophandel. Ook een stichting kan trouwens ondernemer zijn voor de btw.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV.

Als je alleen advieswerk doet zijn de risico's bij een eenmanszaak misschien wel heel overzichtelijk en goed te verzekeren.

 

Overigens kun je bij een stichting, net als bij een bv, bij onbehoorlijk bestuur hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Dat "onder geen beding" los je dus niet volledig op.

 

Zodoende ben ik bij de stichting als rechtsvorm uitgekomen, via een stichting kan ik als het ware global awareness creëren over dit onderwerp

(...)

Het lijkt bijna een ideale constructie, alleen het belonen is mij niet duidelijk.

(...)

Zit hier een limiet aan? Moet de beloningsvorm opgenomen worden in de statuten?

Voor stichtingen met een maatschappelijke of ideële doelstelling is dit forum niet de juiste plaats volgens de forumregels. Over belangenverstrengeling van het oprichten van een stichting die je zelf bestuurt maar waardoor je jezelf ook laat betalen zijn diverse discusiedraadjes op dit forum.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De eerste vraag die je moet beantwoorden, is of je wilt ondernemen?

 

De tweede vraag is: gaat deze constructie je helpen tegen privé aansprakelijkheid voor diensten of producten? Het antwoord daarop is nee.

 

Ik wil alleen onder geen beding aansprakelijk zijn met mijn privé vermogen en gezien de gebruiksloonregeling zie ik een boel haken en ogen aan de reguliere constructies als een BV

Het is of het ene, of het andere. Deze constructie is in ieder geval geen goede oplossing


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 6 leden online en 127 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké