Jump to content
cdh
Verberg

inkomsten uit buitenlandse "VoF"

vraag

Goeden dag iedereen,

 

Ik heb redelijk veel online gezoekt, dus ik denk het aandwoord al te weten, maar zou toch graag hier nog een keer vragen om dit te controleren:

 

Ik kom oorsprongelijk uit Oostenrijk en woon nu in Nederland. Ik werk hier gewoon bij een bedrijf en betaal inkomstenbelasting. Ik heb op dit moment geen inkomsten in Oostenrijk, dus betaal ik ook geen belasting daar.

 

Mijn broer en een vriend zijn een jaar geleden in Oostenrijk een OG ("Offene Gesellschaft" -volgens het internet net als de Nederlandse VoF) begonnen en hebben nu om te groeien geld nodig.

Omdat wij elkaar goed kennen ;D en ik het benodigde bedrag over heb, zou ik graag willen investeren.

 

Omdat dit een (buitenlandse) VoF is, denk ik dat ik dan over de winst in het buitenland inkomstenbelasting moet betaalen, en dan in Nederland dit bedrag naast de inkomsten van mijn gewone werk in box 1 moet invullen.

Om dubbele belasting te voorkomen kan ik de in Oostenrijk betaalde belasting in Nederland tegenreken/terugvragen, klopt dit?

Kan dat ook als er geen winst word gemaakt, maar verlies?

Ik zit al in de 52% belastingsschijf, dus hoef ik niet ermee rekening houden onverwacht in een hogere schijf te komen. :)

 

Ik snap dat dit geen BV is, dus zijn er geen "aandelen", en dus is er ook geen "aanmerkelijk belang" (box 2). Een BV zou voor mij de makkelijkere (en met winst qua belasting goedkopere) oplossing zijn, maar dit is op deze moment financieel nog niet te doen.. nog niet :)

 

bedankt,

Chris

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik weet werkelijk niets van belastingen in Oostenrijk, maar het lijkt mij sterk dat daar op jouw winstaandeel belasting verschuldigd zou zijn wanneer je hier in NL woont.

 

Maar als dat zo zou zijn, dat er een soort bronbelasting verschuldigd zou zijn dus, dan kan je dat meenemen in je NL aangifte. Samen met jouw winstaandeel.

Het een en ander is afhankelijk van het belastingverdrag tussen NL en Oostenrijk (dat is dus ter voorkoming van dubbele belastingheffing).

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

bedankt exhaeller en Joost.

Ik versta dat voor vragen over details van de Oostenrijkse belastingsregels hier niet de juiste plek is, dus deze gaat natuurlijk mijn broer met zijn belastingconsulent uitzoeken. :)

 

 

Joost,

Goede punt! Ik was niet echt duidelijk. Hun voorstel was dat ik mede-vennot word.

Ik snap, dat dit meer dan alleen financielle risico's mee kan brengen, maar ook meer "upside".

 

 

bedankt,

Chris

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Aangezien de OG in Oostenrijk gevestigd is en daar de onderneming wordt uitgeoefend, lijkt mij dat jij voor de Oostenrijkse inkomstenbelasting winst geniet. In NL zul je die winst ook moeten aangeven, maar kun je een beroep doen op voorkoming van dubbele heffing.

 

Groet

Joost

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 105 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept