Jump to content
sent2016
Verberg

Btw in horecabedrijf

vraag

Beste lezers

 

Ik heb sinds twee maanden een horecabedrijf overgenomen. Nu is er in dit horecabedrijf een kassasysteem met 1 kassa. Voor rustige dagen is dit geen probleem en kan gewoon elke bestelling netjes worden aangeslagen, maar op een drukke zaterdagavond of bijvoorbeeld carnaval word er met meerdere personen achter de bar gewerkt en is er absoluut geen tijd om elke bestelling op de kassa aan te slaan. Nu heb ik dit probleem voorgelegd aan mijn boekhouder en deze gaf als antwoord dat dit geen probleem was want hij zou dan de omzet en btw afdracht berekenen via forfaitaire berekeningsmethoden op basis van de inkopen. Via de inkoopfacturen en de verkoopprijzen kon hij dan de omzet en btw berekenen. Nu vraag ik me af of de fiscus dit zo accepteert aangezien ik hem al eerder heb betrapt op kleine onwaarheden en ik in de toekomst geen problemen hierover wil met de fiscus.

 

Ik heb ook nog een tweede vraag waar ik hoop dat iemand mij bij kan helpen. Mag je namelijk in de horeca bepaalde percentages opnemen voor verspilling of derving van inkoop en voor gebruik door personeel.

 

Ik koop dat er mensen zijn die me willen helpen bij deze issues.

 

Alvast erg bedankt.

 

Link to post
Share on other sites

11 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Rate this answer

op een drukke zaterdagavond of bijvoorbeeld carnaval word er met meerdere personen achter de bar gewerkt en is er absoluut geen tijd om elke bestelling op de kassa aan te slaan.

Dat je te weinig personeel en apparatuur hebt om een goede administratie te voeren is op zich geen excuus. Gelukkig is er een mogelijkheid, namelijk werken volgens het kasstelsel.

 

hij zou dan de omzet en btw afdracht berekenen via forfaitaire berekeningsmethoden op basis van de inkopen.

Omzet bereken je dan niet op basis van de inkopen, maar op basis van hoeveel er in de kassa zit: het kasstelsel.

 

Mag je namelijk in de horeca bepaalde percentages opnemen voor verspilling of derving van inkoop en voor gebruik door personeel.

Dat zou wel makkelijk zijn. De fiscus neemt aan dat alle inkopen verkocht worden. Als dat niet het geval is, dan moet je dat aannemelijk kunnen maken. Je moet je voorraad bijhouden en niet blind een percentage afschrijven als derving.

 

Personeelsgebruik al helemaal niet; als je eten en drinken verstrekt aan het personeel kan dat niet altijd zomaar belastingvrij. Het is mogelijk loon in natura. Er is mogelijk ook correctie nodig voor de btw, omdat je de btw hierover niet altijd kunt aftrekken.

 

Het lijkt me belangrijk dat je een goede boekhouder hebt die je vertrouwd en die ervaring heeft met horeca.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Ik vermoed dat je doelt op de verdeling tussen omzet van dranken tegen normaal (21%) en omzet tegen laag tarief (6%), dat kun je, mits je dit goed bijhoudt, wel enigszins bepalen op basis van de inkoop en voorraad.

 

Even een theoretisch voorbeeld: Als jouw voorraad 80% bestaat uit alcoholhoudende dranken tegen hoog BTW tarief en 20% uit alcoholvrij tegen laag tarief en aan het eind van de verkoopdag is die verhouding hetzelfde (en ook jouw inkoop facturen laten een zelfde verhouding zien), dan kun je diezelfde verhouding in de omzet(-belastingaangifte) hanteren. Dat is echter wel heel theoretisch gesteld

 

Ik vind het echter héél zorgwekkend dat je aangeeft op drukke dagen niet zodanig georganiseerd te zijn (qua personeel, middelen en manier van werken) dat je een sluitende dagomzet kunt uitdraaien, doordat er niet rechtstreeks wordt aangeslagen door het personeel. Dat is - zeker in de horeca! - regel 1 om te ondervangen! Want hoe controleer je dan dat uiteindelijk wel de juiste bedragen in de kassalade komen of dat er door het personeel misschien soms wat 'vergeten' wordt af te dragen?

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Mag je namelijk in de horeca bepaalde percentages opnemen voor verspilling of derving van inkoop en voor gebruik door personeel.

Dat zou wel makkelijk zijn. De fiscus neemt aan dat alle inkopen verkocht worden. Als dat niet het geval is, dan moet je dat aannemelijk kunnen maken. Je moet je voorraad bijhouden en niet blind een percentage afschrijven als derving.

 

Personeelsgebruik al helemaal niet; als je eten en drinken verstrekt aan het personeel kan dat niet altijd zomaar belastingvrij. Het is mogelijk loon in natura. Er is mogelijk ook correctie nodig voor de btw, omdat je de btw hierover niet altijd kunt aftrekken.

en toch werkt het wél zo.

De fiscus weet precies, nou ja denkt te weten, hoeveel pilsjes je kan tappen uit een fust.

Daarbij is er een klein restje gereserveerd voor verspilling. Heb je dus drie fusten leeggeschonken, dan moet je een bepaald bedrag aan omzet hebben, en opgeven. Ongeacht of dat nou in de kas zit of niet.

 

Personeels- en eigen gebruik is daarmee ook meteen afgedekt.

 

Met het leegschenken van 2literflessen frisdrank gaat het precies zo. en sterke drank idem.

De door je boekhouder aangegeven methode van schatten, omzet op basis van inkoop, is dus niet alleen een goede optie, het is ook de meest gangbare.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Heren

 

Dank voor de reacties tot nu toe. Ze meningen zijn tot nu toe erg verdeeld waardoor er helaas voormij nog niet echt duidelijkheid is.

 

Dat je te weinig personeel en apparatuur hebt om een goede administratie te voeren is op zich geen excuus. Gelukkig is er een mogelijkheid, namelijk werken volgens het kasstelsel.

 

Binnen de horeca moet je altijd werken volgens mij het kasstelsel volgens mij

 

Omzet bereken je dan niet op basis van de inkopen, maar op basis van hoeveel er in de kassa zit: het kasstelsel

 

Het gaat er niet zozeer om hoeveel omzet er gedraaid is. Dat weten we aan het eind van de avond. Het gaat erom dat er duidelijkheid moet zijn over de splitsing tussen alcohol en niet alcohol houdende dranken met verschillende btw percentages

 

Ik vind het echter héél zorgwekkend dat je aangeeft op drukke dagen niet zodanig georganiseerd te zijn (qua personeel, middelen en manier van werken) dat je een sluitende dagomzet kunt uitdraaien, doordat er niet rechtstreeks wordt aangeslagen door het personeel. Dat is - zeker in de horeca! - regel 1 om te ondervangen! Want hoe controleer je dan dat uiteindelijk wel de juiste bedragen in de kassalade komen of dat er door het personeel misschien soms wat 'vergeten' wordt af te dragen

 

Vind het jammer dat je dit als zorgwekkend ervaart. Heb zelf in meerdere horecazaken gewerkt en zoals er nu gewerkt word is niet bepaald een uitzondering. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een carnaval enorme drukte ervaart is er gewoonweg geen tijd om alles per bestelling aan te slaan buiten het feit dat je misschien wel 6 kassa's achter een bar moet hebben staan omdat het anders onwerkbaar is.

 

De door je boekhouder aangegeven methode van schatten, omzet op basis van inkoop, is dus niet alleen een goede optie, het is ook de meest gangbare.

 

Ok ik ben blij dat jij aangeeft dat dit de meest gangbare manier van boekhouden. Neemt mijn vertrouwen in mijn boekhouder ook weer wat toe. Deze heeft veel horecaklanten en geeft aan dat dit echt de normale manier van werken is wanneer je geen gespecificeerde dagomzet bon kan uitdraaien

 

Zijn er toevallig nog meer mensen die dit kunnen bevestigen?

 

Ik wil hierbij alvast iedereen die gereageerd heeft hartelijk bedanken voor hun inbreng. Dit word erg gewaardeerd

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

"gespecificeerde dagomzet bon"

Die kun je toch eind van elke dag maken, je weet wat er 's morgens in de kassa zit en wat er 's avond in zit. Dan kun je toch de omzet berekenen? Lijkt me wel zinvol om te weten wat een drukke avond omzet. Los van het feit of het nu wel of niet in de kassa is ingevoerd.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Ik zal het dan misschien verkeerd lezen, want ik zie wat tegenstrijdigheden:

Jouw vraag gaat erover dat tijdens drukke avonden bestellingen door drukte niet alle kunnen worden aangeslagen (oftewel je kunt geen sluitende, daadwerkelijke omzet uitdraaien) anderzijds zeg je later dat je aan het eind van de avond de omzet wel weet?

 

De beschreven wijze van splitsen tussen laag en hoog tarief BTW is inderdaad gebruikelijk op basis van de verhoudingen daartussen in de inkoop en de voorraad, dat doe ik ook. Het verschil met jou is dat ik alleen aan bruiloften en feestavonden met drankafkoop doe. Dat is gemakkelijker, want dan heb je simpelweg ingekocht per arrangement wat in principe bij mijn beginvoorraad op te tellen is, na afloop heb ik een eindvoorraad waarop ik een verhouding van het verbruik kan bepalen, mijn omzet (vanwege de drankafkoop) staat van te voren al vast, ik hoef dan alleen nog maar daarin de BTW-verhouding correct te verdelen op basis van het gebruik.

 

Het blijft mij onduidelijk of je nu wel of geen sluitende dagomzet kunt bepalen en of jouw inkoop, voorraad en verkoop daarmee corresponderen?

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Wat voor verkoop- en bestelsysteem is er dan eigenlijk wel? Blocnootjes of het blote hoofd?

 

Als de niet-drankomzet aanslaat of op een andere manier scheidt, kom je natuurlijk ook al een eind.

 

Weekendgroet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer
Jouw vraag gaat erover dat tijdens drukke avonden bestellingen door drukte niet alle kunnen worden aangeslagen (oftewel je kunt geen sluitende, daadwerkelijke omzet uitdraaien) anderzijds zeg je later dat je aan het eind van de avond de omzet wel weet?

 

Hans, aan het eind van de avond weten we op basis van kas telling wat de omzet is maar dit is dus niet echt bepaald een sluitende omzet. fiscus zal hier ook niet mee akkoord gaan

 

Wat voor verkoop- en bestelsysteem is er dan eigenlijk wel? Blocnootjes of het blote hoofd?

 

Er is een werkend kassasysteem met 1 display maar het is onmogelijk om op een drukke avond hier met zes man gebruik van te maken.

 

Mijn boekhouder doet het nu als volgt. Hij pakt alle inkoopfacturen en weet dus net zoals "realist" zegt dat uit een literfles cola met inkoop 0,99 er 5 glazen uit gehaald kunnen worden met een totale omzet per fles van 5*2 euro. Dus als die fles niet meer voorradig is moet die 10 euro hebben opgeleverd inc btw. Dit gebeurd bij elke drank.

 

Helaas heb je natuurlijk ook te maken met versplling bederf etc. Er zal dus nooit continue de volledige 10 euro per fles omgezet worden

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Met 'systeem' bedoel ik eerlijk gezegd een werkwijze die jij als nieuwe eigenaar of ondernemer (in)voert om e.e.a. toch nét iets beter te regelen dan wat nu kennelijk het geval is. De meningen zijn hier denk ik niet zoveel verdeeld, hooguit verschilt het idee over theorie en de (uitvoering in de) praktijk. Derving en fraude heb jij immers uiteindelijk niks aan. En je boekhouder kost ook. Denk daar maar eens rustig over na bij gelegenheid. ;)

 

Stuurinformatie? En omgang met contanten? Allemaal kwaliteits- en veiligheidsaspecten (risico-management) van het horecabedrijf!

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

...aan het eind van de avond weten we op basis van kas telling wat de omzet is maar dit is dus niet echt bepaald een sluitende omzet. fiscus zal hier ook niet mee akkoord gaan...

 

... Helaas heb je natuurlijk ook te maken met versplling bederf etc. Er zal dus nooit continue de volledige 10 euro per fles omgezet worden ...

 

Lijkt logisch wat je zegt, maar je hebt geen beeld van de daadwerkelijke omzet vanwege een kastelling, waarbij je er op voorhand al van uitgaat dat deze niet klopt en je hebt geen beeld van de spillage, want dat moet uitsluitend blijken uit de inkoop en de voorraad? Maar kastelling plus spillage zou dan wel aardig moeten kloppen.

 

Dat je echter te weinig geld in kas krijgt, zal de fiscus in eerste instantie worst zijn, de omzet wordt in jouw geval uitsluitend bepaald door het verschil in de inkoop en voorraad te berekenen, terwijl het kasstelsel van toepassing is en juist de kas moet kloppen.

 

Dat laatste zal de fiscus echter geen worst zijn, want uit je administratie moet onomstotelijk blijken hoeveel (omzet- en inkomsten-)belasting je verschuldigd bent. BTW is immers een oude naam voor iets dat officieel OmzetBelasting heet, dat zegt eigenlijk al genoeg.

 

Dus als het verschil (spillage) tussen 'omzet volgens kas' en 'op basis van inkoop en voorraad berekende omzet' te groot is, zal de fiscus daarover wel kunnen vallen, want er zijn nu eenmaal grenzen aan acceptabele spillage, namelijk totdat er een vermoeden van 'afromen' en/of het heen en weer sjoemelen met hoog en laag tarief BTW gaat ontstaan.

 

Mijn advies is toch dat je het toch nog iets beter organiseert bij de verkoop.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Nu is er in dit horecabedrijf een kassasysteem met 1 kassa. Voor rustige dagen is dit geen probleem en kan gewoon elke bestelling netjes worden aangeslagen, maar op een drukke zaterdagavond of bijvoorbeeld carnaval word er met meerdere personen achter de bar gewerkt en is er absoluut geen tijd om elke bestelling op de kassa aan te slaan.

Er is altijd tijd om elke bestelling aan te slaan op de kassa! Er zijn andere methoden om aan te slaan, zoals turfen of kaartjes die in de bar wel gebruikt worden als mensen later moeten afrekenen.

Je moet een sluitende en controleerbare administratie hebben, dat is een verplichting maar kan ook lastig zijn. Ik ga altijd van het positieve uit, je kan wel iets vergeten om aan te slaan. Maar bedenk goed dat jij nooit weet wie je klant is. Een belastinginspecteur kan bij je op de hoek wonen, of gewoon even bij jou in de zaak polshoogte nemen. Als jij dan niets registreert, kun jij niets bewijzen.

Maar kun jij dan bewijzen dat je minder omzet hebt gedraaid als de belastingdienst je aanslaat voor een hoger bedrag?

Nu heb ik dit probleem voorgelegd aan mijn boekhouder en deze gaf als antwoord dat dit geen probleem was want hij zou dan de omzet en btw afdracht berekenen via forfaitaire berekeningsmethoden op basis van de inkopen. Via de inkoopfacturen en de verkoopprijzen kon hij dan de omzet en btw berekenen. Nu vraag ik me af of de fiscus dit zo accepteert aangezien ik hem al eerder heb betrapt op kleine onwaarheden en ik in de toekomst geen problemen hierover wil met de fiscus.

Ouderwetse systemen en methoden. In het verleden waren de systemen niet zo uitgebreid als nu, en hoefde de ondernemer ook niet zoveel te bewijzen als nu. Dan werd alle omzet per dag geregistreerd en ging de boekhouder dan maar uitrekenen hoeveel van die omzet belast was met hoge BTW en hoeveel met lage BTW. Daarmee kunnen wij een inschatting maken op een langere periode, maar uiteraard niet per dag. Uiteraard kunnen voorraadverschillen zo’n berekening erg beïnvloeden. Laat staan het kasstelsel (oftewel van welke inkopen gaat je boekhouder uit?).

Of de fiscus dit accepteert, het lijkt me niet. Want er kan nooit per dag bekeken worden wat de omzet is, het lijkt me dat omkering van de bewijslast niet heel moeilijk is. Een verzachtende omstandigheid kan zijn dat de belastingdienst eenzelfde methode gebruikt als je boekhouder (wellicht verschillen de percentages dan). Maar de marges per omzetgroep kunnen enorm verschillen, en ik kan me niet voorstellen dat je boekhouder de inkopen goed splitst (rookwaren / aanstekers / softijs / drank / snacks). Dat geeft namelijk ook hele andere uitkomsten.

Ik heb ook nog een tweede vraag waar ik hoop dat iemand mij bij kan helpen. Mag je namelijk in de horeca bepaalde percentages opnemen voor verspilling of derving van inkoop en voor gebruik door personeel.

Ik adviseer mijn klanten om voor je personeel ander drank in te kopen, hetzij expres bij een ander leverancier hetzij specifiek ander soorten zodat je bij het inboeken daarvan weet dat dit niet geboekt moet worden op “Inkoopwaarde van de omzet”.

 


Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 12 leden online en 256 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept