• 0

BTW boeken met bijlagen, 6%, 21% of gecombineerd?

Ik verkoop sinds jaar en dag een leerboek met daarbij een toegangscode om oefeningen te kunnen maken via internet. Deze verkoop ik in het geheel belast met 6% BTW. Ik heb daarvoor tot op heden schriftelijke toestemming van de belastinginspecteur:

 

De levering van een boek met daarbij oefenmateriaal in een andere vorm (cd/dvd/inlogcode)

is als één prestatie te zien en valt derhalve in zijn geheel onder het verlaagd tarief van (thans) 6%. Ik baseer dit standpunt op de draagwijdte van het CPP-arrest, in casu inhoudende dat het de koper is te doen om zich d.m.v. het boek de kennis eigen te maken. De bij het boek meegeleverde digitale informatiedrager zie ik als een "gedeelte" van het boek, dat om technische redenen in een andere vorm geleverd wordt.

 

Voor de duidelijkheid, de boeken zijn niet t.b.v. het reguliere onderwijs, waar alles (boeken, cd's, dvd's etcetera) wél 6% belast is.

 

Nu heb ik een (ongemotiveerde) brief van de belastingdienst ontvangen dat ze hun standpunt per 1 juni intrekken. Dat houdt in, dat het boek nog steeds tegen 6% belast dient te worden, maar de waarde van de toegangscode tegen 21%.

 

Tot 1 juni staan wij de door u toegepaste handelswijze nog toe. Vanaf die datum dient u de bijlage aan te geven tegen het algemene tarief o.b.

 

Uiteraard ben ik het hier niet op voorhand mee eens (temeer omdat de belastingdienst dit ongemotiveerd oplegt).

 

Een vergelijkbare zaak is te vinden op uitspraken.rechtspraak.nl. In de tijd dat de zaak diende vielen cd-rom's en dvd's in het onderwijs nog niet standaard onder het verlaagde tarief, wat nu wel het geval is (www.belastingdienst.nl)

 

Omdat dit redelijke unieke materie is (ik kan er tenminste niet veel meer over vinden op internet), een oproep aan higherlevel-leden. Wie kan mij hiermee verder helpen?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik zal e.e.a. verduidelijken, dat maakt het voor iedereen gemakkelijker te begrijpen. Wij geven leerboeken uit voor het rijbewijs theorie-examen. De oefeningen die daarbij horen zijn het oefenen van de vragen.

 

Waar het eigenlijk om draait naar mijn mening is dat het de consument bij aanschaf met het boek te doen is om het boek (de hoofdprestatie) en dat de consument de stof tot zich kan nemen met behulp van het boek. Anders gezegd, met alleen het boek zou men kunnen slagen voor het theorie-examen.

 

De oefeningen zijn aanvullend. Hierin wordt alleen getest of je de stof kent, maar hierin ontbreekt ook maar enige onderwijsinstructie, behalve dan natuurlijk of het goed of fout beantwoord is en wat het juiste antwoord had moeten zijn. Anders gezegd, met alleen de oefeningen kan je niet slagen voor het theorie-examen.

 

De toegangscode wordt niet los verkocht overigens.

Link naar reactie
  • 0

In dat geval zou ik het zelf als twee losse diensten zien die je toevallig dan in één pakket verkoopt. Ik kan me daarom vinden in de beslissing van de BD.

 

met alleen de oefeningen kan je niet slagen voor het theorie-examen.

Daar ben ik niet zo zeker van. Daarnaast is het ook niet relevant. Overigens zou je voor het maken van de oefeningen ook een ander leerboek kunnen gebruiken.

 

Link naar reactie
  • 1

Hallo,

 

Het schijnt dat in Januari 2015 de belastingdienst rijschoolhouders is gaan benaderen en waarschuwen omtrent deze materie. (zie de links).

 

Het Europees Hof heeft recent nogmaals bevestigd dat elektronische diensten (ook e-books die je download of streamt) belast zijn tegen het algemene (hoge) tarief.

Verder zal een E-book op een fysieke drager hoofdzakelijk dezelfde tekst als het boek moeten bevatten om onder het lage tarief te vallen.

De Belastingdienst is gehouden deze Europese richtlijn te volgen.

 

Verder zal de voorwaarde "De bijkomende prestatie heeft nauwelijks invloed op de totaalprijs"

(zie voorwaarden link reflector) zich verzetten tegen het idee dat het om één prestatie gaat.

De rijschoolklant zal het hoofdzakelijk om de vaardigheid de examenvragen juist te kunnen beantwoorden

en de geboden oefenmogelijkheden gaan.

Welke zeker van invloed zijn op de kost- en verkoopprijs.

 

Reflector

Verkeerspro

 

citaat EU Hof;

Met betrekking tot het tarief bepaalt artikel 96 van de btw-richtlijn dat de lidstaten een „normaal

tarief” moeten vaststellen dat niet lager mag zijn dan een bepaald bedrag, waarvan de hoogte in

artikel 97 wordt vastgelegd. Aanvullend bepaalt artikel 98 van de btw-richtlijn, zoals gewijzigd bij

richtlijn 2008/8/EG(4):

1. De lidstaten kunnen een of twee verlaagde tarieven toepassen.

2. De verlaagde tarieven zijn uitsluitend van toepassing op de goederenleveringen en de diensten

die tot de in bijlage III genoemde categorieën behoren.

De verlaagde tarieven zijn niet van toepassing op langs elektronische weg verrichte diensten.*

 

*opm.;Dit om geen onderscheid te maken tussen gewoon verleende diensten en elektronisch verleende diensten.

 

Vriendelijke groet,

 

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
  • 1

Zal ik dan eens proberen kort en zo simpel uit te leggen wat er bij de belastingdienst vermoedelijk is gebeurd, ik zeg vermoedelijk omdat ik er niet bij was..

 

Je hebt in het verleden toestemming gevraagd en gekregen om zowel zijn boek als inlogcode onder 6% te mogen verkopen. Dat was op basis van de toen geldende regels. Een dergelijke toestemming word bij de belastingdienst natuurlijk geregistreerd en gekoppeld aan een (aantal) relevante wetsartikelen of uitvoeringsregelingen. Op moment dat één van die artikelen of regelingen wijzigt, dan moeten ook alle specifieke toestemmingen opnieuw beoordeeld worden.

Dat opnieuw gaat uiteraard op grond van bekende informatie bij de belastingdienst en zo'n toestemming kan altijd ingetrokken / opgezegd worden. Dat is wat hier (vereenvoudigd gezegd) is gebeurd en het kwartje viel de kant op van "toestemming beëindigen". Het gevolg daarvan is dat je niet meer onder deze specifieke uitzondering het verlaagd tarief mag toepassen met als gevolg, als er geen andere uitzondering geldt, dat dan (automatisch) het hoge tarief voor de btw moet worden toegepast.

 

Helaas zijn de brieven van de belastingdienst altijd vrij kort en to the point en geven ze niet aan wat eventueel andere mogelijkheden zijn om toch 6% te kunnen blijven toepassen. Die afweging moet jij zelf, al dan niet met hulp van een specialist zelf maken.

Als een regeling waarop jou toestemming was gebaseerd is vervallen of aangepast, heeft bezwaar tegen de beslissing waarschijnlijk niet zoveel zin omdat je nu eenmaal aanspraak kunt maken op een regeling of wetsartikel wat niet meer bestaat.

 

Dat staat los van het feit dat het toch zo kan zijn dat de feitelijke omstandigheden binnen jou onderneming nog steeds zo kunnen zijn dat die inlogcode voor het maken van oefeningen van dusdanig ondergeschikt belang zijn dat het toch nog steeds kan samenvallen met de hoofdprestatie en het tarief van de hoofdprestatie kan/mag/moet volgen. Alleen zal dat dus opnieuw beoordeeld moeten worden op grond van de nu geldende regels. Dat kan dus door opnieuw toestemming te vragen, waarna de belastingdienst jou situatie opnieuw kan beoordelen op basis van actuele informatie en de actuele regelgeving.

 

Ik zou hoe dan ook proberen een toelichting te krijgen op de beslissing, gezien het korte tijdsbestek tot 1 juni zou ik daarvoor bellen om mondeling toelichting te vragen en dan beoordelen of je een nieuwe toestemming moet aanvragen of dat je bezwaar moet maken tegen stopzetten van deze regeling.

 

Het grootste probleem is natuurlijk dat je voor 1 juni nooit een nieuwe toestemming hebt en ook een bezwaar nog niet zal zijn behandeld. Dus de hamvraag is wat moet je doen vanaf 1 juni, voor de zekerheid hogere btw gaan rekenen en dus je prijzen verhogen. Of kun je "de gok" nemen en als je geen toestemming meer krijgt zelf het verschil in btw voor je rekening nemen.

 

Link naar reactie
  • 0

Dat klopt, en aan de hand daarvan heb ik toen nogmaals (in 2015) aan de BD gevraagd wat het standpunt is en heb ik (nogmaals) de toestemming van de BD gekregen om 6% te hanteren, zoals ik in de eerste post heb gezet.

 

Hi Peter,

 

Sorry, ik heb sinds jaar en dag niet gelezen als 2015.

Maar Roel heeft gelijk.

Het gaat erom of NU de voorwaarden aanwezig zijn voor toepassing van het 6% tarief op basis van de door jou aangevoerde redenen.

Gezien de beschikbare informatie acht ik je kansen minimaal tot nihil.

 

Maar als je de informatie kunt gebruiken om alsnog met succes bezwaar te maken zou ik dat heel fijn voor je vinden.

 

Vriendelijke groet,

 

Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar reactie
  • 0

In dat geval zou ik het zelf als twee losse diensten zien die je toevallig dan in één pakket verkoopt. Ik kan me daarom vinden in de beslissing van de BD.

 

met alleen de oefeningen kan je niet slagen voor het theorie-examen.

Daar ben ik niet zo zeker van. Daarnaast is het ook niet relevant. Overigens zou je voor het maken van de oefeningen ook een ander leerboek kunnen gebruiken.

 

Nu we weten dat het om rij-examen ga i ook de andere kant op. In tegenstelling tot mijn betoog hierboven zijn bij een rij-examen de eindtermen (= wat men moet kennen) wel heel duidelijk en voor iedereen gelijk. (gelukkig maar zeg, phew). Boek is te hanteren zonder opgaven, opgaven (cq de code daartoe) zijn te maken zonder specifiek dát boek.

Hoewel duidelijk met elkaar te maken kan ik een eind meegaan met de BD dat dit niet echt onlosmakelijk verbonden is met elkaar.

Link naar reactie
  • 0

Peter Somers, welkom op ondernemersforum Higherlevel.

 

Heb je al eens geinformeerd bij het Nederlands Uitgeversverbond of de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers? Je bent vast niet de enige uitgever die een dergelijke productdienstcombinatie uitgeeft.

 

Of hebben specifieker direct concurrerende uitgevers, BOVAG of CBR hieromtrent misschien nog enige kennis en/of praktijkervaring in huis? Lobby?

 

Weekendgroet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 126 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.