• 0

faillisement of toch niet?

beste mensen,

 

ik heb een vraag en heb advies nodig.

 

in 2010 ben ik een bedrijf gestart, in 2012 heb ik het van eenmanszaak overgezet naar een bv met een Holding daar boven. Eerste kwartaal van 2014 heb ik een financiële klap gekregen, waardoor ik problemen had met betalingen. Hierdoor heb ik een achterstand opgelopen bij de belastingdienst. Ik heb de belastingdienst gebeld of we een regeling konden treffen, want mijn bedrijf was nog gewoon actief. Belastingdienst wilde daaraan niet mee werken en wilde dat ik zo snel mogelijk de achterstand betaalde. Ik probeerde van alles, maar het mocht niet baten. Tevens had ik ook lease bussen, waarvan de leasetermijnen nog door liepen, maar ik had geen opdrachten meer voor de bussen. Lease openbreken was ook geen optie, want ik moest nog 1,5 jaar.

Ik heb nog 4 maanden geprobeerd om een oplossing te vinden om de achterstanden bij de belasting op te lossen, dat lukte niet. het enige wat de belastingdienst zei was dat ik een faillissement moest aanvragen.

begin 2015 ben ik gestopt met alle activiteiten van mijn bedrijf. Leasecontract waren overgenomen door een ander bedrijf, dat was gelukkig opgelost. begin 2016 heb ik me bij de kvk uitgeschreven.

vanaf 2014 zijn er ook geen jaarrekeningen meer gedeponeerd, want de boekhouder wilde niets meer doen, omdat er geen geld meer was.

Momenteel is mijn enige schuld bij de belastingdienst, ik heb de belastingdienst om kwijtschelding gevraagd, maar daar wilden ze niet aan mee werken. Ik heb nagevraagd bij een fiscaal advocaat wat ik moest doen, faillissement of helemaal niets doen. Hij adviseerde mij om helemaal niets meer te doen en weer een ander vertelde me dat ik wel een faillissement moest aanvragen.

Nu zit mijn inkomen onder het minumum en mijn partner heeft ook geen inkomen. Wat is verstandig nu?

 

ik verneem graag van jullie

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Is het zo dat de belastingdienst écht de enige schuldeiser is?

 

Dan kan de BD zelf geen faillissement van jou aanvragen omdat zij de enige schuldeiser zijn.

 

Je kunt je op een gegeven moment afvragen of het niet zelf aanvragen van een faillissement tot wanbeheer bestempeld kan worden.

 

Je wacht in dit geval boetes van de belastingdienst en de KvK af (voor niet deponeren) en reageert daar dan dus niet op. Dat lijkt mij te vallen onder wanbeheer (maar ik ben niet juridisch onderlegd om daar zekerheid over te geven).

 

Heb je overigens in begin 2014 ook gelijk melding gedaan (schriftelijk uiterlijk twee weken na de dag waarop de belasting-/ premieschuld behoort te zijn betaald) van deze problemen bij de belastingdienst. Anders kun je na een faillissement ook nog mogelijk privé aansprakelijk zijn voor die belastingen. (zie WBA: Wet Bestuurdersaansprakelijkheid)

 

http://www.failliet.net/artikelen/aansprakelijkheid.htm

https://www.lvh-advocaten.nl/aansprakelijkheid-van-bestuurders/1068/

https://www.sprout.nl/how-to/ondernemenexitstrategiefailliet-gaan/faillissement-aanvragen/aansprakelijkheid-bij

 

(Wat zou die fiscaal advocaat in gedachte hebben om geen faillissement-aanvraag te adviseren?)

 

Link naar reactie
  • 0
vanaf 2014 zijn er ook geen jaarrekeningen meer gedeponeerd ...
Dat valt onder onbehoorlijk bestuur.

 

Dat een boekhouder of accountant niet gratis wilt meewerken, is geen excuus om dan maar geen jaarrekening(en) te deponeren.

 

Een bijkomende vraag is ook: waar zitten de (belasting)schulden ... Privé, Werk-BV, Holding-BV ?

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

begin 2016 heb ik me bij de kvk uitgeschreven.

Hoe heb je dat eigenlijk voor elkaar gekregen?

Uitschrijving zou zeker niet mogelijk geweest zijn indien er nog schuldeisers zijn.

 

Ik heb het vermoeden dat je bv nog gewoon ingeschreven staat (misschien "in liquidatie").

 

Of je hebt het formulier foutief ingevuld, wat ook weer tot problemen kan leiden.

 

Ik denk dat het woord Bestuurdersaansprakelijkheid hier weer sterk naar voren komt en het lijkt mij verstandig heel snel professioneel hulp hiervoor in te schakelen.

 

 

http://www.dezaak.nl/1154/liquidatie-als-jouw-bedrijf-niet-meer-levensvatbaar-is.htm

Link naar reactie
  • 0

beste Rik,

 

Bedoel je met uitschrijving hoe ik dat gedaan hebt?

gewoon naar kvk en uitgeschreven. het kan zijn in liquidatie, maar waar kan ik dat zien dan.

 

ik zat al 2 jaar thuis met zware depressie en behandeling bij een psycholoog, ben ermee gestopt omdat ik het niet meer kon betalen.

 

ik kan wel professionele hulp in schakelen, maar ik kan mijn huur net betalen, ik heb geen inkomsten om professionele hulp in te schakelen. ik heb dat ook meerdere malen aan de belastingdienst aangegeven, het enige antwoord is dat ik wist dat ik mijn belasting had moeten betalen, lijkt net of ik de enige ben die dat wist, dus al die bedrijven die failliet etc. gaan, die wisten niet dat ze hadden moeten betalen.

Link naar reactie
  • 0

ik heb dat ook meerdere malen aan de belastingdienst aangegeven, het enige antwoord is dat ik wist dat ik mijn belasting had moeten betalen...

Als je in een rotsituatie zit zoals jij dan heb je snel de neiging om de schuld van problemen ergens anders te leggen, maar dat is vaak niet terecht. Soms is er niemand die er schuld aan heeft, maar moet het probleem wel opgelost worden - dit lijkt me typisch zo'n situatie. Dat jij 2 jaar een zware depressie hebt gehad is enorm k*t voor je, maar dat ontslaat je niet van je verplichting belasting te betalen.

 

Probeer dus snel uit die slachtofferrol te kruipen, want daar schiet je helemaal niks mee op. Het enige dat je kunt doen is waar je waarschijnlijk het minst zin in hebt: je kiezen op elkaar en je zaakjes op orde brengen.

Link naar reactie
  • 0

begin 2016 heb ik me bij de kvk uitgeschreven.

Hoe heb je dat eigenlijk voor elkaar gekregen? Uitschrijving zou zeker niet mogelijk geweest zijn indien er nog schuldeisers zijn. Ik heb het vermoeden dat je bv nog gewoon ingeschreven staat (misschien "in liquidatie")

De BV is waarschijnlijk ontbonden en als gevolg daarvan in liquidatie.

 

De bestuurder van de Werk-BV krijgt de functie van vereffenaar en wordt belast met de vereffening van het vermogen van de ontbonden Werk-BV. Omdat er meer schulden dan baten zijn, ben je als vereffenaar verplicht om aangifte van faillissement te doen. Als je dit niet doet, dan loop je weer kans om privé aansprakelijk te worden gesteld.

 

Zoals Rik99 al schrijft ... het lijkt mij verstandig heel snel professioneel hulp hiervoor in te schakelen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

Nu zit mijn inkomen onder het minumum en mijn partner heeft ook geen inkomen. Wat is verstandig nu?

De depressie en de psycholoog ten spijt ... beiden als de donder werk zoeken.

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

beste Peter en Nedzhibe,

 

1. ik geef niemand de schuld en een slachtofferrol is zeker niet voor mij weggelegd.

 

2. ik loop niet weg voor mij verantwoordelijkheid om mijn belastingen te betalen, maar als ik niets heb word dat moelijk, het gaat ook niet om een bedrag van een paar duizend euro. Toch heb ik de belasting meerdere malen gebeld voor dat de schulden zo hoog werden om iets te regelen, waar ik mij kwaad om maak is dat ze niets wilden regelen en voor geen rede vatbaar waren.

 

3. momenteel werk ik parttime, meer uren is mogelijk bij mn werkgever, maar meer uren is niet mogelijk ivm mijn geestelijke toestand, wel hoop ik dat het beter gaat worden.Dit is mijn enige inkomsten, misschien vragen jullie je af waarom ik niet naar de bijstand ga voor extra financiële hulp. heel kort ik wil mijn hand niet ophouden. Mijn partner is lichamelijk niet in orde om te kunnen werken.

 

4. in het begin ben ik naar een fiscalist geweest, maar die rade me aan om niets te doen, aangezien belastingdienst enige schuldeiser is.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Je kunt niet zien of je "uitgeschreven" bent uit het KvK. Zelfs als je bv aangemerkt staat als "hoofdvestiging is uitgeschreven uit het Handelsregister" dan nog kan het zijn dat je bij hun ingeschreven staat maar "in liquidatie". Je kunt ze wel bellen om te vragen wat de status is.

 

Zoals Nedzhibe al aangaf ben je dan zelf vereffenaar en dien je de schulden af te handelen of faillissement aan te vragen. Ik begrijp niet helemaal hoe een fiscaal advocaat anders had kunnen adviseren.

 

De normale gang van zaken staat hier beschreven:

http://www.dezaak.nl/1154/liquidatie-als-jouw-bedrijf-niet-meer-levensvatbaar-is.htm

Wanneer blijkt dat de schulden waarschijnlijk groter zijn dan de baten, moet de vereffenaar aangifte tot faillietverklaring doen. Op dat moment gelden de regels van het faillissement. Deze plicht vervalt als alle schuldeisers er mee instemmen dat de vereffening zonder faillissement verder gaat.

Het is nu dus zaak om dit alsnog zo snel mogelijk allemaal te regelen en samen met iemand die daar verstand van heeft te proberen jou buiten de hoofdelijke aansprakelijkheid te houden. Mogelijk is het daar al te laat voor maar het valt te proberen.

 

Indien je dit niet kunt betalen dan zou je gratis rechtshulp aan kunnen vragen.

Google eens op de termen: gratis rechtshulp faillissement

 

De eerste hit is bijvoorbeeld deze:

https://www.eersterechtshulp.nl/rechtsgebieden/consument-en-geldzaken/faillissement-aanvragen

(daar kunnen ze je ook vertellen of je in aanmerking komt voor Pro Deo (gratis) rechtsbijstand)

 

Je kunt de aangifte tot faillietverklaring ook zelf zonder advocaat doen maar ik zou het niet adviseren dat te doen voordat je juridisch advies ingewonnen hebt.

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij zijn bovenstaande reacties incompleet.

 

Als er totaal geen baten of bezittingen meer zijn in een bv kan liquidatie ook plaatsvinden zonder faillissement.

Faillissement aanvragen is in deze situatie trouwens ook problematisch: rechtbanken weigeren dat tegenwoordig met name als er niet genoeg meer in de bv zit om een curator te betalen.

 

De veilige weg is inschakelen ven een gespecialiseerde advocaat, en dan de procedure doorlopen met opmaken van een eindbalans, deponering bij de rechtbank en advertentie in een landelijk dagblad. Dat kost rond de 1000 E en geeft bescherming voor de bestuurder: schuldeisers die niet binnen de termijn reageren kunnen later geen heropening vragen en de bestuurder aansprakelijk stellen. Dat kan wel bij een turboliquidatie, die op internet aangeboden wordt voor 249 E, maar dat kun je ook wel zelf.

 

Als er geen baten zijn wordt je enige verplichting: bewaren van de administratie, de KvK schrijft de bv uit en verklaart de rechtspersoon voor beeindigd.

 

Wel alle jaren jaarrekening deponeren tm jaar van liquidatie. Dat is alleen een balans en in jouw geval staat daar vermoedelijk alleen de belastingschuld op.

 

Een turboliquidatie door jezelf uitgevoerd is misschien een optie.

Zijn er deskundigen die weten of de belastingdienst dan een prive aansprakelijkheid kan effectueren? Mij lijkt van niet maar het is belangrijk dit te weten.

 

Jan

Link naar reactie
  • 0

Een turboliquidatie door jezelf uitgevoerd is misschien een optie.

Zijn er deskundigen die weten of de belastingdienst dan een prive aansprakelijkheid kan effectueren? Mij lijkt van niet maar het is belangrijk dit te weten.

Turboliquidatie zou niet mogelijk zijn omdat er nog een schuld naar de belastingdienst open staat.

 

Als je dan toch een turboliquidatie uit gaat voeren dan vul je volgens mij gegevens in die niet correct zijn en dan komt de persoonlijke aansprakelijkheid zeker om de hoek kijken.

 

Turboliquidatie is alleen mogelijk als een vennootschap geen bekende baten meer heeft. Dus als er geen activiteiten, bezittingen, liquide middelen en vorderingen meer zijn. Daarvan is niet snel sprake. Bijvoorbeeld goodwill, rekening courant vordering op de bestuurder en een (mogelijke) vordering van bestuurdersaansprakelijkheid zijn ook baten.

 

Daarnaast is een groot risico voor de bestuurder persoonlijk dat als te snel of op onjuiste wijze de turboliquidatie wordt ingezet, de bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gehouden voor schulden van de vennootschap. Voor schuldeisers biedt dit een extra handvat om te voorkomen dat zij met lege handen blijven staan.

https://www.absoluteadvocaten.nl/bedrijven/advocaat-ondernemingsrecht/turbo-liquidatie

 

Link naar reactie
  • 0
Turboliquidatie is alleen mogelijk als een vennootschap geen bekende baten meer heeft.

 

Daarnaast is een groot risico voor de bestuurder persoonlijk dat als te snel of op onjuiste wijze de turboliquidatie wordt ingezet]

 

 

Zoals uit de quote blijkt is de eis niet dat er geen schulden meer zijn, maar alleen dat er geen baten meer zijn. De schuld aan de belastingdienst lijkt mij dus geen absolute belemmering.

 

Of de belastingdienst vervolgens puur wegens de belastingschuld in prive kan en gaat aanspreken is juist ook mijn vraag. Niet bij voorbaat duidelijk want het is een schuld van de bv.

Link naar reactie
  • 0

Zoals uit de quote blijkt is de eis niet dat er geen schulden meer zijn, maar alleen dat er geen baten meer zijn. De schuld aan de belastingdienst lijkt mij dus geen absolute belemmering.

Even één regel verder lezen:

"Dus als er geen activiteiten, bezittingen, liquide middelen en vorderingen meer zijn."

 

Of de belastingdienst vervolgens puur wegens de belastingschuld in prive kan en gaat aanspreken is juist ook mijn vraag. Niet bij voorbaat duidelijk want het is een schuld van de bv.

Je denkt toch niet dat iemand met een grote (belasting)schuld gewoon een turboliquidatie in kan zetten? Schulden zijn schulden.

 

Of de belastingdienst ook daadwerkelijk overgaat tot persoonlijk aansprakelijk stellen weet ik niet maar ze zijn daar ook niet gek natuurlijk.

 

Misschien dat iemand er wel persoonlijke ervaring mee heeft.

Maar een turboliquidatie inzetten met een schuld is in ieder geval vragen om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden.

Link naar reactie
  • 0

Ja, ik zie nu ook dat turboliquidatie met schulden inderdaad mogelijk zou zijn als je werkelijke 0 baten zou hebben (want dan kan er geen vereffening plaatsvinden). Maar daar moet je dan wel compleet zeker van zijn. Ook geen bankrekening meer, geen RC verhouding meer, balans helemaal 0. Ik zou overigens in geen geval adviseren om dit zelf te doen zonder professioneel advies.

 

Tevens is het nog maar de vraag of de BD op basis van het niet tijdig melden van betalingsonmacht (uit de OP) toch persoonlijk aansprakelijkheid zal stellen. Maar goed, ik weet niet in hoeverre de belastingdienst gaat in de praktijk.

 

Link naar reactie
  • 0
Je denkt toch niet dat iemand met een grote (belasting)schuld gewoon een turboliquidatie in kan zetten? Schulden zijn schulden.

 

Dit is helaas schering en inslag. B.V.'s die opeens verdwijnen zodra je achter je centen aangaat. ::)

 

Ja, ik zie nu ook dat turboliquidatie met schulden inderdaad mogelijk zou zijn als je werkelijke 0 baten zou hebben (want dan kan er geen vereffening plaatsvinden). Maar daar moet je dan wel compleet zeker van zijn. Ook geen bankrekening meer, geen RC verhouding meer, balans helemaal 0. Ik zou overigens in geen geval adviseren om dit zelf te doen zonder professioneel advies.

 

Klopt. Let op, dit luistert nauw. Ook een (mogelijke) aanspraak op de bestuurder uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid kan een bate opleveren.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

beste Rik, voor de verduidelijking. ik heb prive geen enkele baten waar de belastingdienst eventueel beslag op kan leggen, mijn inkomsten is 600 euro per/maand. ik moet rond komen van giften en leningen van familie en vrienden, anders kan ik mijn huur niets eens betalen. daarbij heb ik ook ib schuld van 2013.

Link naar reactie
  • 0

Of je wel of geen geld hebt privé is volgens mij iets dat pas naderhand aan de orde komt. Volgens mij gaan ze niet eerst kijken of je iets privé hebt, en zo niet dat ze dan zeggen "ach, er valt toch niets te halen". Dit kunnen (en mogen) ze volgens mij pas doen bij een faillissement of bijvoorbeeld n.a.v. bemiddeling. Tevens kan het zo zijn dat ze misschien inkomsten (wel of niet terecht) in de toekomst zien. Maar ook dat zou pas ter sprake komen als je persoonlijk aansprakelijk bent (voor wat betreft de zakelijke schuld). En dat zal dan eerst bepaald moeten worden.

 

Ook zal de vraag naar voren komen hoe de belastingschuld is ontstaan en of er in die tijd misschien toch privé opnames/salaris/man.fee zijn geweest.

 

Maar goed... als je zelf zegt onder een bepaalde grens te zitten (ik weet niet precies wat die grens is) dan zullen ze dus toch niets bij jou kunnen halen.

 

Je gaf al aan dat je niet je hand op wilt houden m.b.t. gratis Pro Deo (gratis) rechtsbijstand maar op deze manier kom je er natuurlijk nooit uit (ook m.b.t. die privé IB aanslag). Zo blijft dat dus boven je hoofd hangen.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 260 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.