• 0

Broodjes verpakken: op zoek naar verpakkings- en conserveringstechnieken

Beste forummers,

 

Ik ben net nieuw op dit forum, maar kijk al geruime tijd als gast mee.

Nu ben ik momenteel met een concept bezig voor kant-en-klare broodjes, koelvers uit het schap (het zijn hele speciale broodjes, daar later misschien meer over).

Nu is het zo dat ik geen idee heb - en ook geen informatie kan vinden - over de hedendaagse verpakkings- en conserveringstechnieken.

 

De vraag is dus of iemand hier daar toevallig verstand van heeft?

Ik weet bv. dat bij benzinepompen zoals Shell er kant-en-klare wraps verkocht worden, welke ook gewoon koelvers zijn. Deze liggen in het schap voor ongv. 4 euro.

 

Ik wil dus een product op een dusdanig manier verpakken en/of conserveren, zo dat het zo lang mogelijk goed (en lekker) blijft.

We beginnen kleinschalig qua productie, dus als daar nog tips voor zijn hoor ik het ook graag.

 

Zijn er nog experts op dit gebied? Laat het even weten! :D

 

 

Hartelijke groet,

 

JohnnyKing93 :)

 

Mod edit: titel verduidelijkt

 

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. Dit komt niet bepaald over alsof je zelf al moeite heb gedaan om meer over dit onderwerp te weten te komen. Misschien is het in dat opzicht een idee om de mogelijkheden die je hebt als student te benutten!? Wageningen > levensmiddelentechnologie.

 

Of kijk eens bij de benzinepomp of in de supermarkt of je kunt achterhalen waar voorverpakte broodjes vandaan komen...

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Nu is het zo dat ik geen idee heb - en ook geen informatie kan vinden - over de hedendaagse verpakkings- en conserveringstechnieken.

Je hoeft ook niet alles te weten over verpakkings- en conserveringstechnieken. Richt je op broodjes en het wordt al een stuk simpeler. De laatste keer dat ik keek (lang geleden) waren er in Nederland twee grote leveranciers: Johma en Hazlewood (overgenomen door Greencore). Die zijn voor elk nieuw bedacht broodje sandwich op zoek naar de juiste ingrediënten en bewerkingen om x dagen schapversheid te garanderen. Zelfs het brood wordt speciaal ontwikkeld.

 

Broodjes zijn lastiger dan sandwiches.

 

Een beetje snuggere student weet de huidige leveranciers wel te vinden. Succes. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Haha ... dus omdat ik student ben, werkt dat gelijk in mijn nadeel hier op het forum?

 

Ik bedoelde daarmee eerder dat ik een rookie ben, die nog veel moet en wil leren.

Anyways sowieso bedankt voor de reacties;

 

@Highio: Goed plan, ik zal eens kijken wie het levert en proberen bij hun wat informatie los te peuteren.

 

@TwaBla: Niet alle broodjes worden op die manier speciaal ontwikkeld, sowieso die wraps die in de schappen liggen bij benzinestations niet volgens mij.

Heb zelf iets gehoord over onder druk verpakken (nee dat is geen vacuum) wat dat weer iets nieuws zou zijn en veel voordelen heeft; onder andere een veel langere houdbaarheid.

 

Verder nog reacties zijn altijd welkom.

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0

Dat je momenteel nog student bent is an sich helemaal geen probleem, als je concrete vragen hebt om hoe te gaan ondernemen ben je m.i. hier wel aan het juiste adres - vrijwel iedere ondernemer had dergelijke vragen voor hij eraan begon.

 

Waar je, denk ik, op doelt is het verpakken van verse levensmiddelen onder een 'beschermende atmosfeer'. Dus geen vacuum (daar worden broodjes zeker niet beter van!), maar in een gas(mengsel) dat bederf tegen gaan en/of het product langer smakelijk houdt.

 

Wat de beste oplossing is verschilt nogal per product. Tegen bederf door micro-organismen wordt bijvoorbeeld CO2 gebruikt, maar tegen oxidatie (verkleuren enzo) ook wel stikstof (ofwel lucht zonder zuurstof).

 

Dit is echter een vrij specifiek stukje levensmiddelentechnolgie, zeker voor een samengesteld product als een belegd broodje: Voor dat broodje zelf zit je met stikstof meestal wel goed, maar als er bijvoorbeeld groenten op zitten wil je juist weer zuurstof om het knapperig te houden. Als er ook nog kaas oid op zit dan wil je die zuurstof weer niet, of in beperkte mate om te zorgen dat je groente niet verleppen voordat je kaas gaat schimmelen en dergelijke.

 

De beste oplossing verschilt dus nogal per product, en een levensmiddelentechnoloog kan je hier mogelijk goed bij helpen, al is experimenteren ook geen slecht idee!

 

Link naar reactie
  • 0

Bij hedendaagse verpakkings- en conserveringstechnieken kom je inderdaad al snel uit op het MAP verpakken of eventueel vacumeren.

 

Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Gezien de kleinschaligheid waar je het over hebt, valt in mijn ogen het MAP verpakken al af. Hierbij krijg je te maken met een fikse wet- en regelgeving, en daarbij een behoorlijk kostenplaatje. Zo kun je voor MAP verpakken alleen maar protadur gassen gebruiken die voldoen aan de huidige ISO normen, daarnaast moet je verplicht elk uur dat je verpakt, of bij een gaswissel (dus van bijvoorbeeld O²/CO² naar CO²/N²) je gaswaarden meten met een ´Dansensor´, en dit vanzelfsprekend noteren en opnemen in je HACCPhandboek. Wil je verschillende soorten broodjes (andere gaswaardes) MAP verpakken heb je dus een gasmixer nodig. En dan uiteraard nog de machine. Daarnaast kan je jezelf dus afvragen of het MAP verpakken van een broodje rosbief (Zo hoog mogelijke zuurstof waarde) goed zou gaan.

 

Vacumeren is wellicht geen optie voor je broodjes zelf, maar zou zeker bij kunnen dragen aan de vermindering van de derving m.b.t de te gebruiken grondstoffen (vleeswaren e.d.) zie hier wat tips m.b.t vacumeren.

 

Je hebt het over kleinschaligheid, hoe klein is die kleinschaligheid? Kun je beginnen met een try out bij bijv. het lokale tankstation, kijken welke broodjes aanslaan, en welke niet? Hoe vers is je dagvers werkelijk? ´s morgens vers afgebakken en belegd? Mijn indruk van tankstations is dat er 2 á 3 piekmomenten zijn waarop je in zou kunnen spelen; 07.00-09.00/10.00, 11.00-13.00 en 17.00-19.00, waarbij in mijn ogen de laatste piekperiode degen is waar je je met broodjes het minst op moet mikken.

 

Heb je al eens geprobeerd om dezelfde soort zakken te gebruiken als die de supermarkt heeft voor de afgebakte broodjes? Zo ja, hoelang blijft je product goed? Zo nee, dat zou mijn eerste stap zijn.

 

Kun je dusdanig unieke broodjes maken dat mensen omrijden, of juist speciaal naar dat éne tankstation gaan om jouw broodje te halen? Ik weet wel dat ik voor een goed broodje ´s morgens de juiste tankstations weet te vinden.

 

succes!

 

EDIT: Neem eens contact op met BDW of BK, misschien hebben zij nog wel verrassende tips, tricks of oplossingen.

 

Link naar reactie
  • 0

Wauw.. Allereerst wil ik jullie echt bedanken voor de reacties. ;D

Dit waren dus precies de reacties die ik zocht/waar ik op hoopte, en mijn dank daarvoor is groot.

@Benm;

Bedankt voor de voorlichting en je gebruikte voorbeelden.

Bij "toeval" (toeval bestaat niet zeggen ze) kwam ik er achter dat ik iemand ken die een tijdje levensmiddelentechnologie heeft gestudeerd.

De kans was echt zeer klein dat dat uberhaupt naar voren kwam.

Maar hij wist niet meer precies wat de beste technieken waren voor welke toepassing.

Het budget voor het opstarten moet zo laag mogelijk gehouden worden, omdat we ons niet internationaal richten.

Anyways, ik zal hieronder een korte samenvatting geven, met wat meer informatie.

 

@jajajeroen;

Zelf zat ik eerst nog te kijken naar hoge-druk-pasteurisatie.

Sowieso was ik van plan om het hele conserveringsproces uit te besteden, dat is denk ik makkelijker.

Na wat informeren bleek dat ik de producten dan gewoon verpakt aan lever, waarna zij het onder hoge druk pasteuriseren.

Qua kleinschaligheid, bedoel ik niet op grote schaal met machine o.i.d. , omdat daar het kapitaal nu niet beschikbaar voor is. Ik wil eigenlijk dat het bedrijf zichzelf en haar groei grotendeels zelf financiert.

 

>>Vwb vacumeren denk ik dat daardoor de presentatie van het broodje (een stuk) minder wordt.. Dat zou jammer zijn

 

>Zo'n try out zou inderdaad wel een optie zijn. Zal daar binnekort eens werk van maken.

Qua dagvers/product-versheid wordt het overdag geproduceerd en elke batch/individueel product direct in een koeling geplaatst. Deze kunnen dan bv. 1x per dag vervoerd worden per koeltransport naar de locatie waar het onder druk verpakt/vacuum/whatever gemaakt wordt.

 

>>Die zakken van de supermarkt heeft geen zin denk ik toch? Het is een volledig belegd broodje..

 

>!>Qua laatste stukje van wat je zei... Jazeker.. Deze broodjes zijn zo lekker jeroen, dat ik zeker weet dat je er (desnoods een flink eind) voor zal omrijden. Over. Heerlijk. :-D

Echt waar... Deze broodjes en eventuele snacks (andere productgroep, niet focus bij start) zijn zo lekker... Absurd lekker gewoon..

----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Anyways back on topic - Even wat extra informatie over hoe ik een eerste setup voor ogen had.

 

Fabriekshal/Bedrijfsruimte +- 150 m2

 

Chain van processes om uiteindelijk het eindproduct te vormen;

 

* 2x Bakplaat voor het bakken van vleeswaren/kip/vis etc.

(bemand door 1 medewerker;zone1)

 

* 2x Bakplaat voor overige ingredienten als bv. bak/wokgroenten, etc.

(bemand door 1 medewerker;zone1)

 

* 1x Werktafel, die output van zone 1 veranderd in basisverpakt product output zone 2

(bemand door 2 medewerkers; zone2)

1ste persoon focust op de basis v.h. broodje, 2de doet de saus en finishing touch, en plaatst deze in een verpakking(nog open).

 

*Verpakkings(werk-) tafel; zone 3

(bemand door 1 medewerker)

Deze medewerker sluit de verpakking en plaatst deze in een doos, waarna hij ze in de naastgelegen koelingcel legt.

 

*Zone 4; Opzichter

Geeft leiding aan het team en controleert werkzaamheden.

Zorgt ervoor dat alle zones voorzien zijn van voldoende "grondstoffen".

Verleent bijstand aan processen indien nodig

Houd ook toezicht op de ovens, indien te hoge werkdruk extra medewerker of proces optimaliseren.

Tussen zone 2 en 3 zou dan een loopband komen.

Dus open verpakte broodjes (iig niet geseald), worden op de loopband gelegd waarna zone 3 er dan een sticker op plakt, de boel sealt en het in de doos stopt.

 

 

Gemiddeld broodje;

Kip/Vlees/Vis

Groente/Sla

Specialiteit (gebakken) 1

Kruiden

Broodje

 

Naam en dergelijke had ik eigenlijk al direct in mn hoofd, en ik vind hem echt heel vet klinken.

Zal ik wel delen als het zo ver is.

 

 

Qua medewerkers zou ik eventueel kunnen beginnen met thuiszittenden/uwv-werklozen, want die regeling voor werkgevers inzake geldt nog steeds volgensmij toch?

 

 

Nou ik hoop dat ik zo een beetje info heb gegeven.

 

Vraag me af waar je dat soort dingen kan uitbesteden?

Misschien dat je met deze extra info op andere conclusies komt?

 

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0

Hoge-druk pasteurisatie, soms pascalisatie genoemd, is voor broodjes en dergelijke geen bruikbare aanpak.

 

Dit proces is geschikt voor producten die nauwelijks samendrukbaar zijn, bijvoorbeeld filet american in een plastic worstvormige verpakking. Zou je het met een belegde baguette doen dan houd je iets over dan wellicht iets weg heeft van een panini waar een trein overeen is gereden. Microbiologish prima veiling om te consumeren, maar zeker niet aantrekkelijk om te zien en wellicht onmogelijk om uberhaupt een hap uit te nemen.

 

Zoals jij het proces beschrijft is het verre van een steriel product als het de verpakking in gaat, en ik denk alleen gekoeld houdbaar voor een zeer beperkte periode.

 

Niet dat je verder zoveel keus hebt, een product als een belegd broodje kun je amper steriel produceren. Enige optie zou zijn om het na productie alsnog steriel te maken middels doorstraling of iets dergelijks (in de vs populairder dan hier), maar dan zit je nog steeds met niet-microbacterieel bederf: een stuk stokbrood dan compleet steriel is, is na een week ook niet meer te eten door uitdroging en/of chemisch verval.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik lees dingen als kip en vis...

 

Een paar losse opmerkingen:

 

Verpakking en type verpakking is het eindstadium van je productieproces.

 

Als je de stappen ervoor niet goed hebt, heb je ook bar weinig aan spoelbegassing cq. MAP of vacuum of wat dan ook.

 

In het productiestadium zou ik eens goed kijken naar de fysieke scheiding van processen, de koeling van de ruimtes waar je werkt. Het terugkoelen van gebakken producten voor je ze verder verwerkt, Crosscontamination die mogelijk kan ontstaan doordat je in 1 ruimte wil werken met rauwe kip en vis (aanname aangezien je er een bakplaat inplant)

 

Hoe ga je die 2 scheiden in locatie, tijd en hygiëne?

 

Hoe voorkom je dat je bevoorradingsmedewerker eerst meehelpt bij de rauwe kip bereiden vervolgens snel even bij de sauzen gaat helpen?

 

Hoe houdt je de kwaliteit van je hele proces op gelijk niveau, zodat je weet dat alle output op hetzelfde niveau is en je dus houdbaarheidsgaranties kunt geven?

 

In een grijs verleden heb ik de fabriek ontworpen die nu alle voorverpakte vis van veel supermarkten levert. Je wilt niet weten wat de investeringen waren die daar zijn gedaan om de houdbaarheid van een dag of 8 met enkele dagen te verlengen.

 

Frans

 

Link naar reactie
  • 0

Wederom bedankt voor de reacties heren.

 

@Benm

Wat stel je zelf voor dan?

Vind het wel een beetje vreemd dat de externe partij die pascalisatie doet daar niks over gezegd heeft..

Ik heb aangegeven dat het om broodjes/kant-en-klaar maaltijden ging

 

@ijscoman;

Weet je dat heel zeker? Meestal wordt dit namelijk verpakt onder de merknaam van de "kraam" die in de shell zit, namelijk merk 'X'.

Echter wraps, en enkele andere producten, komen van een hele andere leverancier.

Zit ook niet die standaard pak- en THT-datum sticker op, en volgens mij was ie ook een stuk langer houdbaar? ( maar dat laatste weet ik niet meer zeker)

 

@Frans Sijtsma;

Ik snap niet goed wat je bedoeld.

 

Koeling van de ruimtes? Kan gewoon dmw van een daarvoorbestemde (airco?) installatie toch

 

Qua scheiding, word bij alle producten gebruik gemaakt van de batch methode, met tussentijdse schoonmaak indien nodig.

Er zullen dus nooit vis/vlees/kip verwerkt worden op hetzelfde moment,

 

Qua Kwaliteitsgarantie dacht ik zelf dat de opzichter daar voor was?

Er worden gewoon procedures opgesteld en porties bepaald, waardoor dus alles min. x minuten wordt gebakken, er een X portie saus op komt en X gewicht aan sla/groenten/whatever.

De opzichter houdt dan toezicht op het naleven van de protocollen.

 

En dat laatste snap ik zeker, maar je geeft al aan dat deze levert aan veel supermarkten in Nederland, en het is nogal een veel-verkocht product.

Mijn (aanname) mening is dan dat de schaal van de productie waarmee het bedrijf werkt niet te vergelijken is met deze casus?

Kijk als je alles/veel machinaal doet, snap ik dat een evt. investering in de miljoenen kan lopen, maar dat wordt (waarschijnlijk) ook in korte tijd terugverdiend.

 

Thanks voor de reacties jongens!

 

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0

Thanks voor de reacties jongens!

::)

 

Een andere invalshoek: ga je zelf op de bakfiets langs al die tankstations of lift je met een bestaande aanleverstroom mee? Met wie dan?

 

Nog een invalshoek: heb je al testen gedaan met standaard verpakkingen en gezien hoe lang jouw bedenksel eetbaar blijft in je eigen koelkast?

 

Je hebt die tankstations helemaal niet nodig als je zelf broodjes gaat verkopen op een zaterdagmarkt.

Broodje-Mario.thumb.jpg.11cf7de80e97241e76bd025d6a895152.jpg

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

@jajajeroen;

Zelf zat ik eerst nog te kijken naar hoge-druk-pasteurisatie.

Sowieso was ik van plan om het hele conserveringsproces uit te besteden, dat is denk ik makkelijker.

Na wat informeren bleek dat ik de producten dan gewoon verpakt aan lever, waarna zij het onder hoge druk pasteuriseren.

Qua kleinschaligheid, bedoel ik niet op grote schaal met machine o.i.d. , omdat daar het kapitaal nu niet beschikbaar voor is. Ik wil eigenlijk dat het bedrijf zichzelf en haar groei grotendeels zelf financiert.

 

>>Vwb vacumeren denk ik dat daardoor de presentatie van het broodje (een stuk) minder wordt.. Dat zou jammer zijn

 

>Zo'n try out zou inderdaad wel een optie zijn. Zal daar binnekort eens werk van maken.

Qua dagvers/product-versheid wordt het overdag geproduceerd en elke batch/individueel product direct in een koeling geplaatst. Deze kunnen dan bv. 1x per dag vervoerd worden per koeltransport naar de locatie waar het onder druk verpakt/vacuum/whatever gemaakt wordt.

 

>>Die zakken van de supermarkt heeft geen zin denk ik toch? Het is een volledig belegd broodje..

 

>!>Qua laatste stukje van wat je zei... Jazeker.. Deze broodjes zijn zo lekker jeroen, dat ik zeker weet dat je er (desnoods een flink eind) voor zal omrijden. Over. Heerlijk. :-D

Echt waar... Deze broodjes en eventuele snacks (andere productgroep, niet focus bij start) zijn zo lekker... Absurd lekker gewoon..

Het vacumeren was meer gericht op de eventuele producten die je overhoudt.

 

Dat het een volledig belegd broodje is zou in mijn ogen niet uit moeten maken, zo´n broodje zou prima een bepaalde periode moeten kunnen overbruggen zonder zichtbaar smaak of kwaliteitsverlies. Probeer het thuis eens uit.

 

Maar zoals ik het goed begrijp ga je dus eerst produceren, dan transporteer je het naar de verpakker en dan naar het tankstation? Lijkt me een behoorlijke operatie, hoe vervoer je de broodjes zonder dat alles er direct weer uitvalt, heb je zelf een koelwagen? Of regel je een transporteur? Vergis je hier niet in de kosten van bepaalde logistieke bewegingen.

 

Als je het via extern transport doet, hoe lang duurt het verpakken? Gaat de transporteur daar op wachten? Of regel je weer een nieuw transport? Hierbij loop je het risico dat je ¨dagvers¨ dus niet heel erg dagvers meer is..

 

 

Anyways back on topic - Even wat extra informatie over hoe ik een eerste setup voor ogen had.

 

Fabriekshal/Bedrijfsruimte +- 150 m2

 

Chain van processes om uiteindelijk het eindproduct te vormen;

 

* 2x Bakplaat voor het bakken van vleeswaren/kip/vis etc.

(bemand door 1 medewerker;zone1)

 

* 2x Bakplaat voor overige ingredienten als bv. bak/wokgroenten, etc.

(bemand door 1 medewerker;zone1)

 

* 1x Werktafel, die output van zone 1 veranderd in basisverpakt product output zone 2

(bemand door 2 medewerkers; zone2)

1ste persoon focust op de basis v.h. broodje, 2de doet de saus en finishing touch, en plaatst deze in een verpakking(nog open).

 

*Verpakkings(werk-) tafel; zone 3

(bemand door 1 medewerker)

Deze medewerker sluit de verpakking en plaatst deze in een doos, waarna hij ze in de naastgelegen koelingcel legt.

 

*Zone 4; Opzichter

Geeft leiding aan het team en controleert werkzaamheden.

Zorgt ervoor dat alle zones voorzien zijn van voldoende "grondstoffen".

Verleent bijstand aan processen indien nodig

Houd ook toezicht op de ovens, indien te hoge werkdruk extra medewerker of proces optimaliseren.

Tussen zone 2 en 3 zou dan een loopband komen.

Dus open verpakte broodjes (iig niet geseald), worden op de loopband gelegd waarna zone 3 er dan een sticker op plakt, de boel sealt en het in de doos stopt.

 

 

Gemiddeld broodje;

Kip/Vlees/Vis

Groente/Sla

Specialiteit (gebakken) 1

Kruiden

Broodje

 

Naam en dergelijke had ik eigenlijk al direct in mn hoofd, en ik vind hem echt heel vet klinken.

Zal ik wel delen als het zo ver is.

 

 

Qua medewerkers zou ik eventueel kunnen beginnen met thuiszittenden/uwv-werklozen, want die regeling voor werkgevers inzake geldt nog steeds volgens mij toch?

 

 

Nou ik hoop dat ik zo een beetje info heb gegeven.

 

Vraag me af waar je dat soort dingen kan uitbesteden?

Misschien dat je met deze extra info op andere conclusies komt?

 

 

Dit klinkt niet zo kleinschalig als ik in gedachten had..

Wat is je kostenplaatje? Hoeveel broodjes moeten dat zijn? Hoeveel tankstations wil je bedienen? Hoe lang en hoe vaak werkt het personeel?

 

Ga je de broodjes zelf stickeren en in een doos doen? Waar komt die lopende band vandaan? Waarom? Lijkt me een onnodige kostenpost.

 

Ik lees inderdaad zoals hierboven terecht aangegeven zeer veel Critical control points. Hier zul je echt ontzettend veel aandacht aan moeten besteden, en zeer goed moeten afbakenen en zelfs dan is de vraag of dit waterdicht is.

 

Als laatste:

 

Voor ¨kleinschaligheid¨ denk je te groot. Begin eens klein, ga je verpakking testen, misschien is een simpel plastic zakje wel genoeg, ga je verdiepen in de HACCP, de ruimte zoals jij deze beschrijft voldoet niet aan de vereisten. Begin met 1 soort vlees/vis, en test de broodjes op de markt tot jij weet wat verkoopt. Dat jij of jouw omgeving het lekker vind, betekent niet dat het publiek dat ook vind..

 

Wederom bedankt voor de reacties heren.

@Frans Sijtsma;

Ik snap niet goed wat je bedoeld.

 

Koeling van de ruimtes? Kan gewoon dmw van een daarvoorbestemde (airco?) installatie toch

 

Qua scheiding, word bij alle producten gebruik gemaakt van de batch methode, met tussentijdse schoonmaak indien nodig.

Er zullen dus nooit vis/vlees/kip verwerkt worden op hetzelfde moment,

 

Qua Kwaliteitsgarantie dacht ik zelf dat de opzichter daar voor was?

Er worden gewoon procedures opgesteld en porties bepaald, waardoor dus alles min. x minuten wordt gebakken, er een X portie saus op komt en X gewicht aan sla/groenten/whatever.

De opzichter houdt dan toezicht op het naleven van de protocollen.

Is het pand al HACCP proof dan? Ken je de reinigingsprocedures? Heeft je opzichter de discipline om elke keer alle administratie te doen m.b.t. de tussentijdse schoonmaak? Hoe vaak per jaar ga jij je producten micro bacteriologisch laten testen bij een erkend bureau? Wat doe je bij negatieve uitkomst?

Link naar reactie
  • 0
@ijscoman;

Weet je dat heel zeker? Meestal wordt dit namelijk verpakt onder de merknaam van de "kraam" die in de shell zit, namelijk merk 'X'.

Echter wraps, en enkele andere producten, komen van een hele andere leverancier.

Zit ook niet die standaard pak- en THT-datum sticker op, en volgens mij was ie ook een stuk langer houdbaar? ( maar dat laatste weet ik niet meer zeker)

 

Ik weet het heel zeker, ik ken mensen die er werken.

Vroeger werd het geleverd door deli2go ,nu maken ze zelf broodjes onder merknaam bakerstreet. De broodjes van deli2go zijn langzaam maar zeker vervangen door hun bakerstreet bakery.

 

Ze maken dus de broodjes vers op bestelling voor klanten, maar vullen meteen met hun eigen koeling. Deze broodjes gaan 3 dagen mee, zeker geen week. Een THT staat er altijd op en wordt direct uitgedraaid op het moment het broodje klaar is. Gewoon direct in de plastic verpakking en in de koeling leggen. Smaken best prima nog vind ik na 3 dagen.

 

Eigenlijk is het ook niet raar, beleg dat je open maakt ligt ook 2 a 3 dagen in je koelkast thuis. Vers beleg op een broodje kan dus niet anders smaken dan jouw verse kipfilet of kaas thuis in de koelkast die je "vers" op je broodje legt. Misschien dat het voor langer dan 3 dagen een heel ander verhaal wordt, maar 2 a 3 dagen koeling is gewoon heel goed te doen.

 

IJstraktatie, het lekkerste ijs op locatie!   https://www.ijstraktatie.nl/

Link naar reactie
  • 0

Beste JK93,

 

wat voor onderneming heb je momenteel al als je jezelf studentondernemer noemt? Ik ken er momenteel een aantal en die zijn echt drie stappen verder in hun presentatie en praktijk.

 

Waarom een productiebedrijf met broodjes als je daar geen ervaring mee en verstand van hebt? Team-up met Thummus.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Een andere invalshoek: ga je zelf op de bakfiets langs al die tankstations of lift je met een bestaande aanleverstroom mee? Met wie dan?

 

Nog een invalshoek: heb je al testen gedaan met standaard verpakkingen en gezien hoe lang jouw bedenksel eetbaar blijft in je eigen koelkast?

 

Je hebt die tankstations helemaal niet nodig als je zelf broodjes gaat verkopen op een zaterdagmarkt.

 

Dat is geen optie. Ik ben iemand die puur een portfolio wil opbouwen, en op de zaterdagmarkt losse broodjes verkopen is daarvoor te kleinschalig :P

Nee, nog niet gedaan, gaan we binnenkort mee beginnen. Beter wat vroeger rondvragen over verdere stappen dan te laat, toch?

 

Het vacumeren was meer gericht op de eventuele producten die je overhoudt.

 

Dat het een volledig belegd broodje is zou in mijn ogen niet uit moeten maken, zo´n broodje zou prima een bepaalde periode moeten kunnen overbruggen zonder zichtbaar smaak of kwaliteitsverlies. Probeer het thuis eens uit.

 

Maar zoals ik het goed begrijp ga je dus eerst produceren, dan transporteer je het naar de verpakker en dan naar het tankstation? Lijkt me een behoorlijke operatie, hoe vervoer je de broodjes zonder dat alles er direct weer uitvalt, heb je zelf een koelwagen? Of regel je een transporteur? Vergis je hier niet in de kosten van bepaalde logistieke bewegingen.

 

Als je het via extern transport doet, hoe lang duurt het verpakken? Gaat de transporteur daar op wachten? Of regel je weer een nieuw transport? Hierbij loop je het risico dat je ¨dagvers¨ dus niet heel erg dagvers meer is..

 

Juist. Broodjes worden vervoerd al verpakt in de verpakking, welke weer in dozen zitten. Busje/vrachtwagen vol en overgebleven ruimte gewoon afbakenen met van die dingen die daarvoor bedoeld zijn.

De overweging om dat uit te besteden is er inderdaad ook. Ik denk zelf dat het beter is zelf een koelwagen/vrachtwagen aan te schaffen, of evt. te leasen. Zo duur zijn die dingen niet als occasion.

 

Transporteur wacht gewoon tot het geconserveerd is inderdaad. Geen idee hoe lang het duurt, die info is nog niet beschikbaar. (+-2 dagen)

Hopelijk vinden die activiteiten plaats in een mogelijk te koelen ruimte, echter is die info ook nog niet beschikbaar.

 

Dit klinkt niet zo kleinschalig als ik in gedachten had..

Wat is je kostenplaatje? Hoeveel broodjes moeten dat zijn? Hoeveel tankstations wil je bedienen? Hoe lang en hoe vaak werkt het personeel?

 

Ga je de broodjes zelf stickeren en in een doos doen? Waar komt die lopende band vandaan? Waarom? Lijkt me een onnodige kostenpost.

 

Ik lees inderdaad zoals hierboven terecht aangegeven zeer veel Critical control points. Hier zul je echt ontzettend veel aandacht aan moeten besteden, en zeer goed moeten afbakenen en zelfs dan is de vraag of dit waterdicht is

 

Startinvestering 10 mille exclusief aanvullende buffer), kosten ongv. 100-125euro per uur (operationeel ex. huur), productie behorende bij die operationele kosten is 150broodjes per uur.

Personeel werkt gewoon +- 8uur per dag, afhankelijk van de groei etc. kunnen er evt. meer uren/nachtdiensten gedraaid worden, als dat rendabel is.

En qua hoeveelheid tankstations, dat hangt er puur vanaf. Ik wil eigenlijk via een paar directeuren die ik ken inhaken in de supply chain van de benzinepompen. Moet dan researchen hoe hun supplychain er precies uitziet uiteraard.

 

Ja, zelf stickeren. Lopende band omdat anders zone 3(uit mn hoofd) handmatig de broodjes moet overnemen/halen, en door de lopende band ontstaat er een lichte vertraging in de aanvoer, waardoor zone 3 efficienter kan werken.

 

 

Ik weet het heel zeker, ik ken mensen die er werken.

Vroeger werd het geleverd door deli2go ,nu maken ze zelf broodjes onder merknaam bakerstreet. De broodjes van deli2go zijn langzaam maar zeker vervangen door hun bakerstreet bakery.

 

Ik bedoel dit niet disrespectvol ijscoman, maar waar er zijn altijd meer mogelijkheden. *Deli2go/Bakerstreet levert sowieso niet aan alle benzinepompen

*Er bestaat ook nog de mogelijkheid om juist aan Deli2go een concept te verkopen, waarbij zij het zelf klaarmaken. Dus zak met ingredienten(gedoseerd) en instructies. Grotere aantallen etc, maar niet het originele idee.

*Er zijn ook nog zat andere ketens zoals supermarkten of iets dergenlijks, die sowieso wel interesse in zon product zouden hebben, Desnoods met concept 2 wat net beschreven is.

*De focus is uiteindelijk ook niet in Nederland, dit is eigenlijk puur een testfase, omdat het kan (KANSEN).

 

 

 

----------------------------------------

 

Even wat anders, het verkopen van het product in Nederland is puur een voorstadium, uiteindelijk zal het in andere landen, met een grotere markt, verkocht worden.

 

Mocht ik wat gemist hebben, wijs me er gerust op/post het aub even opnieuw!

 

Het was een hoop om goed en snel op te kunnen reageren.

 

Wederom bedankt voor de reacties! :)

 

 

EDIT; Ik weet niet meer wie het zei, maar: Entrepreneur betekend niet dat je actief onderneemt, maar een ondernemend persoon bent die kansen benut etc.

Ik heb vroeger in mijn puberteit een keer een bedrijf (wat voor mij en mijn kameraad een hobby was) verkocht, en ben volgens familie vanaf de crèche al ondernemend.

 

OH en @last person reacted (T... nog iets)

Thanks voor je reactie! Heb op die site ook duidelijk kunnen zien waar de operaties van Bakerstreet gesitueerd zijn.

Thanks! 8)

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0
EDIT; Ik weet niet meer wie het zei, maar: Entrepreneur betekend niet dat je actief onderneemt, maar een ondernemend persoon bent die kansen benut etc.

Ik heb vroeger in mijn puberteit een keer een bedrijf (wat voor mij en mijn kameraad een hobby was) verkocht, en ben volgens familie vanaf de crèche al ondernemend.

Die pik ik graag op.

 

Jouw familie, eerste levensjaren, puberteit en huidige visie ten spijt dan maar mijn ongezouten mening: een student entrepreneur is iemand die tijdens zijn HBO of universitaire studie tevens een serieuze onderneming heeft. Niks meer en zeker ook niks minder. Je devalueert deze term nu ernstig op een ondernemersforum met als ondertitel 'innovatie en onernemerschap'. Doe dat liever gewoon niet in jouw jongvolwassenheid.

 

De overweging om dat uit te besteden is er inderdaad ook. Ik denk zelf dat het beter is zelf een koelwagen/vrachtwagen aan te schaffen, of evt. te leasen. Zo duur zijn die dingen niet als occasion.

 

Transporteur wacht gewoon tot het geconserveerd is inderdaad. Geen idee hoe lang het duurt, die info is nog niet beschikbaar. (+-2 dagen)

Hopelijk vinden die activiteiten plaats in een mogelijk te koelen ruimte, echter is die info ook nog niet beschikbaar.

 

Verbaas ons maar na realisatie en in 'full operation'.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Startinvestering 10 mille exclusief aanvullende buffer), kosten ongv. 100-125euro per uur (operationeel ex. huur), productie behorende bij die operationele kosten is 150broodjes per uur.

Personeel werkt gewoon +- 8uur per dag, afhankelijk van de groei etc. kunnen er evt. meer uren/nachtdiensten gedraaid worden, als dat rendabel is.

 

Hmm... Oké. +/- 8 uur per dag, hoeveel uur daarvan haal je werkelijk de 150 broodjes in het uur? Als jij je producten zelf gaat bakken(lees: verhitten), zal je ze toch echt eerst terug moeten koelen alvorens je verder kunt. Daarnaast zit je nog vast aan pauzetijden, je productie stagneert dan ook.

 

Je rekent dus 24 seconden per broodje? Hoe moeten we dit zien? Vanaf de bakplaat tot in de verpakking? Of hanteer je een werkvoorraad?

 

Maar goed, ervan uitgaand dat je een optimale dag hebt gehad, je hebt 1.000 broodjes geproduceerd, ik vraag me af of je überhaupt een verpakkingsspecialist kan vinden die bereid is om zijn hele proces te wijzigen/aan te passen of wat dan ook, om jouw broodjes te verpakken.

 

Hoe ga je om met derving? Is dat in de kosten meegenomen? Ziekte?

 

Kortom: Terug naar de tekentafel, schrijf eerst een goed onderbouwd (haalbaar) plan. Ga testen, ga thuis testen, ga verpakken in zakken, dozen, papieren zakken, en probeer de smaak na een X aantal uur. Ga (nogmaals) naar het lokale tankstation. Bijt je niet vast op plannen op papier, die kloppen (en zeker in de food) toch nooit. Je kunt alleen in de buurt van je plan komen.

 

En een startkapitaal van 10k? Daarmee krijg jij je ruimte niet eens HACCP proof.(waarbij ik me overigens ernstig afvraag of je met zo´n gevoelig product direct een huurpand wil verbouwen.)

 

Overigens; met personeel zit je al op pak ´m beet 70/80 euro, misschien wel hoger, dus je uurkosten zijn behoorlijk laag.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet wat ik verkeerd gezegd heb, maar hoppah de azijn-zeikers komen naar boven.

 

@Twabla

Ik weet genoeg. We kunnen van jou nog veel plannetjes verwachten.

Wat heeft dat nou weer te betekenen xD

 

De meest succesvolle studententrepreneurs die actief ondernemen (die ik ken iig), doen precies hetzelfde.

Ken zelfs mensen van in de 40 die dat doen.

Bedrijf opzetten, goed systeem en team bouwen, vervolgens FTM management overdragen als er voldoende groei en omzet is, en vervolgens een volgend bedrijf opzetten.

Of het verkopen voor een leuk som geld.

 

Misschien zit ik er naast en ben ik achterlijk, maar je hebt verschillende bedrijven; grofweg 2 soorten

1. Een bedrijf dat stopt met draaien als de ondernemer/eigenaar weg is/met vakantie/whatever; meestal is zon onderneming gebonden aan één locatie

2. Een bedrijf die zelfs zonder de eigenaar of ondernemer prima functioneert, en die zelfs eventueel zou kunnen groeien onder het bewind van de werknemers (denk dat je mijn punt wel snapt)

 

 

@Hogio

Die pik ik graag op.

 

Jouw familie, eerste levensjaren, puberteit en huidige visie ten spijt dan maar mijn ongezouten mening: een student entrepreneur is iemand die tijdens zijn HBO of universitaire studie tevens een serieuze onderneming heeft. Niks meer en zeker ook niks minder. Je devalueert deze term nu ernstig op een ondernemersforum met als ondertitel 'innovatie en onernemerschap'. Doe dat liever gewoon niet in jouw jongvolwassenheid.

 

Je begrijpt me verkeerd denk ik. Dat bedrijf wat ik verkocht had staat compleet los van de zin er boven. Vond het wel de moeite waard om gewoon erbij te vermelden.

 

Kijk.. Het gaat veel verder dan dat hoor, maar heb geen zin om dat helemaal hier te illustreren, als je met kent weet je dat.

 

Maar je kan misschien wel gelijk hebben.

Echter draait mijn dag wel veel om het zien en benutten van kansen, ik heb dan ook nog serieuze plannen op de plank liggen, maar daar heb ik nu simpelweg niet de tijd voor.

Ik heb enkele jaren geleden ook een onderneming gehad, maar dat ging op een gegeven moment echt niet meer samen met mijn studie. Heb toen ook voor mijn studie gekozen en heb het bedrijf opgegeven.

 

 

@jajajeroen;

Thanks.

Wat bedoel je precies?

Moet wel eerlijk zeggen dat de zaken die je stelt heel specifiek zijn. Ik wil eigenlijk het verpakkings/conserverings gebeuren eerst weten, voor ik verder ga met veel tijd investeringen.

 

 

Het valt of staat eigenlijk met de houdbaarheid, en de kosten van verpakken/conserveren.

 

Zoals ik al zei, is het hier in Nederland puur als "test" bedoeld, als eenmaal een goed concept en bijbehorend proces bewezen is, wordt het doorgeschoven naar een ander continent.

Nu even antwoorden op je (specifieke:P) vragen;

 

- Uhm ik moet voor het koelen inderdaad nog een proces bedenken. Heb je zelf een voorstel dan? of misschien tips daarvoor?

Desnoods schaffen we daar een machine voor aan, het wordt toch wel terugverdiend, en vrij snel mits binnen proporties.

 

-Inderdaad een werkvoorraad. Nu ik eraan denk trouwens zou de enige koeling zijn het moment dat het in de bak ligt en voordat het in het broodje verwerkt wordt en dus in de werkvoorraad van die zone ligt.

Zou dat voldoende zijn?

 

-Hoe bedoel je aanpassen van zijn proces? Dat is toch helemaal niet nodig?

 

-Derving en evt. waste is inderdaad aniet in de berekening meegenomen. Nu is het echter wel zo dat er genoeg marge/ruimte is om eventuele extra kosten te dekken.

Ziekte ook niet meegenomen; maar daar zouden evt. reserve personeel voor getraind kunnen worden.

Volgens mij is dat niet zon probleem gezien de hoeveelheid werklozen, en de simpliciteit van de werkzaamheden.

 

-Ik moet inderdaad meer gaan testen.

 

Nou is het zo dat de broodjes al verkocht worden, en dat loopt als een tierelier;

Echter wil de eigenaar toch iets meer gaan genieten van zn leven, en ging hij in op mijn plan om dit dus te realiseren. Het enigste waar hij eigenlijk mee zat is het verpakken/conservering, en hij zei zelf dat onder druk verpakken misschien een mogelijkheid was. Vandaar.

 

 

Kijk in het kort, vind ik het fijn om de volgende dingen te weten voor ik/we beginnen;

#Wat kost het ongv. en voor wat kan het verkocht worden

#Wat zijn de startupkosten en hoe snel wordt dat terugverdiend

#Wat is het rendement/De voorspelde winst/groei + etc.

#Aan wie wordt het product verkocht etc., in wat voor model is dat etc.etc.

Vwb het laaste punt: Eigenlijk wil ik vantevoren al kijken met de potentiele afnemers wat ze ervan vinden, wat de afspraak zou zijn etc. Marges etc.

 

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0

Ja sorry ik zag de reactie van Highio en werd even chagrijnig..

Dat voegt niet echt waarde toe aan de antwoorden op de hulpvraag..

 

Zie net wel dat +-2dagen verkeerd geinterpreteert kan worden, ik bedoel namelijk dat ik die info over +- 2 dagen heb, niet dat de chauffeur 2 dagen moet wachten :D

 

Groet

 

Wat is de kritische opmerking? Neem een reactie als die van TwaBla; Ik bedoel.. komop ;D ::)

 

Mvg,

 

Johnny King93

--------------------------------

Student International Business (Bachelor level)

Chairman of studentassociation

Link naar reactie
  • 0

Nu ben ik momenteel met een concept bezig voor kant-en-klare broodjes, koelvers uit het schap (het zijn hele speciale broodjes, daar later misschien meer over).

Je refereert o.a. aan broodjes bij een benzinepomp, op de verpakking staat een sticker met daarop de dag vermeld dat ze in het schap zijn gekomen plus de dag dat de niet-verkochte broodjes eruit moeten. Die stickers zijn gebaseerd op de Hygiënecode en dat boek kun je zo kopen. Als je de pagelink volgt, vind je op die pagina ook zo'n beetje alle vragen (en antwoorden) opgesomd die jij hier aan het stellen bent.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Nou is het zo dat de broodjes al verkocht worden, en dat loopt als een tierelier;

Echter wil de eigenaar toch iets meer gaan genieten van zn leven, en ging hij in op mijn plan om dit dus te realiseren. Het enigste waar hij eigenlijk mee zat is het verpakken/conservering, en hij zei zelf dat onder druk verpakken misschien een mogelijkheid was. Vandaar.

Helpen we nu een stagestudent, werkstudent (adviseur) of student ondernemer? :-K

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 243 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.