• 0

VOF - Waardebepaling

Goedemiddag allen,

 

graag jullie advies voor de waardebepaling van een VOF.

Het gaat hier om een redelijk kleine zaak, waarbij we geen externe diensten willen inschakelen (for now).

 

Mijn vragen hierover zijn:

 

1) Bij de waardepaling / winstberekening; neem je dan het salaris van beide partners mee?

Dus stel er is 50.000 winst over 2016. We hebben geen salaris uitgekeerd in 2016.

Mag je dan rekenen met de 50.000 voor de waardepaling of moet je een fictief salaris er vanaf halen?

 

2) Indien je werkt met de winstverwachting voor 2017. Is het dan fair om de huidige winst (tot 1 juni) te berekenen en dan door te trekken voor de rest van het jaar?

 

3) Heeft iemand een goede handleiding of advies? Vind een aantal dingen online maar veel dingen zijn voor grotere ondernemingen.

 

Hartelijk bedankt.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Over punt 1: welk salaris? Als je met zijn 2en bent en elk voor 50% vennoot bent, dan is 25K voor jouw rekening en 25K voor je medevennoot. Het maakt niet uit of je dat nou daadwerkelijk overmaakt of op de rekening van de VOF laat staan. Het is dus ook geen kapitaal van de VOF of zo, en telt dus niet mee in een waarde - het is hooguit een indicator van hoe goed de VOF loopt,

 

Link naar reactie
  • 0

OK, ja daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Beetje ongelukkig verwoord van mijn kant.

 

Het gaat erom dat 1 van de vennoten graag alleen verder zou willen; en dat de vraag is hoeveel het bedrijf dan nu waard is en wat een goede beloning zou zijn voor vennoot 2.

Bij een winst van 50.000 van de VOF kun je dus grofweg daarmee rekenen, en ga je niet zeggen dat daar eigenlijk nog een salaris van af had gemoeten voor vennoot 1.

 

Excuses als dit een beetje warrig overkomt.

Link naar reactie
  • 0

Er spelen natuurlijk wel meer dingen mee. Als de 2e vennoot gewoon full-time werk verricht en de 1e vennoot moet na overname een werknemer erbij nemen voor dat werk, dan gaat dat plaatje er natuurlijk heel anders uitzien.

 

Ook je 2e vraag of je de winst(verwachting) tot 1 juni door kunt trekken naar de rest van het jaar hangt van heel veel dingen af. Als je b.v. seizoenswerk hebt of gewoon al ziet dat de omzet de tweede helft van het jaar anders zou zijn (dat komt voor bij bepaalde bedrijven) dan kun je die winst natuurlijk niet doortrekken. Winstverwachting is dan natuurlijk ook een schatting en dus een onzeker element. Hoe zeker die is kun je alleen zelf bepalen.

 

Link naar reactie
  • 0

Goede punten bedankt allemaal.

Ja ik heb uiteraard al op het forum gelezen en op andere google results.

 

@Rik99 op welke manier zou dit dan veranderen? Je bedoeld dat dit de winst zou drukken omdat er dan iemand ingehuurd moet worden voor het werk?

 

En het is geen seizoenswerk; er zou hoogstens in december juist meer verkocht worden.

Link naar reactie
  • 0

Ik bedoel dat er een verschil is tussen 50.000 winst (zonder salaris) met één full-time werkende eigenaar of 50.000 winst met twee full-time eigenaren. Dus bij waardebepaling moet je wel het totaal werk meerekenen want met 50.000 kun je geen twee volledige salarissen eruit halen.

 

Als het dan om een overgang naar een eenmanszaak zou gaan en je moet werk gaan uitbesteden of iemand aan gaan nemen, kan je (winst)plaatje behoorlijk veranderen.

 

Je moet dus eigenlijk een plaatje opstellen wat het uiteindelijke resultaat per jaar zou zijn met alle kosten en baten in de nieuwe situatie. Wat er daarna overblijft, kun je een waarde aanhangen. Doe dit voor de twee voorgaande jaren en het komende jaar om een goed beeld te krijgen.

 

Link naar reactie
  • 0

'GROFWEG' wordt elke waardebepaling op het volgende gebaseerd:

 

Netto (excl. BTW) jaaromzet - inkoopwaarde / inslag - (rente, huur, overige) kosten - ondernemersbeloning = Overwinst = Grondslag Waardebepaling

 

Die grondslag is dan te vermenigvuldigen met een onderhandelbare factor van 1 tot '?'

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

De waardebepaling in dit geval is erg lastig. Normaalgesproken zou je wel jullie beide een redelijk salaris moeten toerekenen. Dat trekt je dus af van de totale winst. Gegeven dat jullie beide full time werken, dan hou je waarschijnlijk weinig winst over. Ongeacht wat voor multiple je erop toepast, kom je niet op een leuke waarde.

 

Stel ik zou investeerder zijn in jouw bedrijf, dan zou de toekomst potentieel belangrijk zijn. In dat geval lijkt een investering in jouw bedrijf meer op een financiële optie.

Teasenz.eu: Chinese thee direct uit China.

Link naar reactie
  • 0

Normaalgesproken zou je wel jullie beide een redelijk salaris moeten toerekenen. Dat trekt je dus af van de totale winst.

Zoals eerder opgemerkt door Peter: welk salaris? Het gaat hier om een VOF. Dan wordt de totale winst verdeeld op basis van de verdeling in het vennootschapscontract (of anders 50/50). Je kunt hooguit meer of minder daarvan daadwerkelijk opnemen.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Normaalgesproken zou je wel jullie beide een redelijk salaris moeten toerekenen. Dat trekt je dus af van de totale winst.

Zoals eerder opgemerkt door Peter: welk salaris? Het gaat hier om een VOF. Dan wordt de totale winst verdeeld op basis van de verdeling in het vennootschapscontract (of anders 50/50). Je kunt hooguit meer of minder daarvan daadwerkelijk opnemen.

Ja, maar als twee vennoten zich uit het naadje werken in die VOF en er is 50.000 winst (zonder beloning) dan is dat dus echt wel belangrijk voor de waardebepaling.

 

Bij een waardebepaling haal je de normale "beloning" van de winst af voordat je met het overgeblevenen gaat rekenen voor een waardebepaling. Er wordt naar waardebepaling van de VOF gevraagd. Niet naar wat een vennoot zou krijgen van die waarde.

 

Zo is een VOF die 50.000 winst heeft, maar waar maar één vennoot een beetje werk doet, meer waard dan een VOF met 50.000 winst, waar beide vennoten zich te pletter werken.

 

(Salaris was dan misschien de verkeerde uitdrukking. Het zou dus 'redelijke beloning' moeten zijn.)

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie antwoorden!

De dingen die elkaar tegenspreken is precies waar mijn verwarring over gaat.

Is dit nu wel of niet relevant om mee te nemen.

 

Wellicht kan ik de vraag meer specifiek stellen.

Stel nu dat partner 1 niet verder wil met partner 2 en daarom partner 1 wilt uitkopen.

Hoe kom je dan op een reële waarde om partner 2 uit te betalen (uit te kopen?).

---

Extra opmerking daarbij is dat partner 2 niet full-time werkt maar wegens kennis en ervaring een relatief hogere verdeling krijgt. Ook partner 1 werkt niet full-time maar wel meer dan partner 2.

 

Het bedrag van 50.000 is maar random gekozen en was meer ter illustratie.

=========

 

Stel nu de winst is 50.000?

Een reële uitbetaling voor de uren is 20.000 euro totaal.

De overwinst is dan 30.000?

Reken je dan met 30.000 voor de waarde van het bedrijf of 20.000 euro?

 

 

Link naar reactie
  • 0

De verdeling die je in je VOF-contract hebt staan is bepalend, en die zal waarschijnlijk 50% zijn.

 

Bekijk het ook even logisch - nummer 2 wil vast liever geen geld mislopen, dus wat zou hij redelijk vinden? Als hij niet weggaat krijgt hij sowieso 50% van de winst, dus het zou zomaar kunnen dat 'ie een waardebepaling op basis van 40% niet eerlijk vindt.

 

Als hij niet weggaat, en nog 3 jaar zou blijven, dan zou hij 3 jaar lang 50% van de winst krijgen. Zou hij dan genoegen nemen met 40% van 1 jaar?

 

Wat zou jij redelijk vinden als je hem was?

 

Link naar reactie
  • 0

Stel nu de winst is 50.000?

Een reële uitbetaling voor de uren is 20.000 euro totaal.

De overwinst is dan 30.000?

Reken je dan met 30.000 voor de waarde van het bedrijf of 20.000 euro?

Nee, ten eerste zou je dan een compleet plaatje moeten maken van wat er overblijft nadat partner 1 zichzelf een "redelijke beloning" gegeven heeft. Als dit dan daarna 30.000 "overwinst" geeft, dan gaat daar ook nog IB e.d. vanaf. Wat er dan netto overblijft gaat maal een factor (bijvoorbeeld 4 of 5 maal) zodat er gerekend kan worden op een 4 tot 5 jaar "terugverdientijd". Tenminste, dat is één manier om het te bepalen. In jouw voorbeeld zou dat (30.000 - 40%) * 4 of 5 zijn = 72.000 tot 90.000. Partner 2 zou daar dan bijvoorbeeld 50% (afhankelijk van de verdeling) van krijgen.

 

Er spelen wel weer andere dingen zoals belasting die partner 2 zou moeten betalen over de te verkrijgen som (of goodwill) dus het een en ander kan lekker ingewikkeld worden.

Zie: http://www.verkoop-bedrijf.nl/bedrijfseconomische-aspecten/waardebepaling-eenmanszaak/

 

Let ook op. Als partner 2 kennis en ervaring heeft moet partner 1 wel even kijken of die dit zelf op kan vangen. Zo niet dan wordt het plaatje natuurlijk weer onzekerder.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 233 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.