• 0

Freelancer afspraak opdracht

Ik heb een grote yogaschool waarbij naast mijzelf, meerdere (7) freelancers lesgeven. Sommige freelancers geven ook op andere yogascholen les en sommigen hebben naast lesgeven een "gewone" loondienst baan. De afspraak / opdracht is dat ze elke week op een bepaald tijdstip een bepaalde yogales(sen) geven aan een vaste groep cursisten. Aan het einde vd maand krijg ik de factuur van hun diensten.

 

Nu hoor ik je denken: dat is verkapt dienstverband! Ik weet het nog niet. Maar dit is hoe zij en ik het graag willen, dit werkt ook al jaren zo in de sport en yoga branche. Afgezien daarvan (ander thema andere discussie), ik heb (nog) geen overeenkomsten of contracten met ze getekend. We werken op basis van vertrouwen en een goede verstandhouding, wat essentieel is in de sfeer op een yogaschool.

 

Met vakanties of andere recreatieve bezigheden kunnen ze de opdracht (lees: yogales) uitbesteden aan een derde uit een netwerk van docenten en als ze niemand vinden voor vervanging heb ik gezegd: dan laat je het los, dan geef je het aan mij en ik regel vervanging voor jou. Het heeft een risico dat ik niemand kan vinden maar dat gaat altijd goed. Zeker als ik het ruim van te voren weet. Ik kan zelf natuurlijk ook wel eens invallen. We vormen samen een fijn team onder de paraplu van mijn yogaschool. Het zijn mijn cursisten.

 

Nu wil ik graag weten: als de situatie ontstaat dat een week of minder van te voren een docent ineens spontaan op vakantie wil, of een andere opdracht krijgt wat meer oplevert (een freelancer heeft bijv ook een cateringbedrijfje voor haarzelf) , en de freelance docent kan geen vervanging vinden en ik geef al les in een andere zaal of ik ben er niet of ik kan in ieder geval niet zelf lesgeven, kan deze freelancer dan zomaar mij als opdrachtgever laten vallen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0

De afspraak / opdracht is dat ze elke week op een bepaald tijdstip een bepaalde yogales(sen) geven aan een vaste groep cursisten.

(...)

Nu wil ik graag weten: (...) kan deze freelancer dan zomaar mij als opdrachtgever laten vallen?

Wat is daarover afgesproken cq. vastgelegd in de afspraak/opdracht/hoejehetookmaarnoemt?

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Er is niks afgesproken wat betreft korte termijn. De mondelinge afspraak is: geef tijdig door wanneer je op vakantie wil / of niet kan lesgeven. Zoek vervanging. Vind je die niet. Dan regel ik het. Als ik het dus tijdig doorkrijg, dan kan ik altijd wel wat regelen. De vakantie wordt dus van te voren geboekt met als gedachte dat het wel geregeld kan worden. Maar laatst kreeg iemand de geest krijgt en 2 weken van te voren ineens zegt: ik ga! dan is de kans dat ik vervanging vindt klein. Dat brengt de continuïteit van mijn lessen en dus bedrijf in gevaar. is het redelijk te eisen dat ze dat 2 weken minimaal van te voren aangeven?

Link naar reactie
  • 0

Toen ik dat ter sprake bracht, zei een andere freelancer: "Tja, als ik een week van te voren een opdracht krijg voor mijn cateringbedrijf, en ik kan daar meer verdienen, dan kies ik voor mijn cateringopdracht". Tja, daar sta je dan met je leuke team.

Link naar reactie
  • 0

De mondelinge afspraak is: geef tijdig door wanneer je op vakantie wil / of niet kan lesgeven.

Over wat "tijdig" is kun je eindeloos discussiëren. Als er tot nu toe nooit problemen zijn geweest bij het regelen van vervanging is de aanname snel gemaakt dat het op welke termijn dan ook wel zal lukken.

 

Is het redelijk te eisen dat ze dat 2 weken minimaal van te voren aangeven?

De vraag is of je dat wel wilt eisen. Want dan kom je in een situatie waarin je duidelijke(re) afspraken zult moeten maken en die bij voorkeur ook vast zult moeten leggen. En dan blijkt misschien dat dat "fijne team" dat tot nu toe "op basis van vertrouwen en een goede verstandhouding" heeft gewerkt daar hele andere ideeën over heeft.

 

... dit werkt ook al jaren zo in de sport en yoga branche ...

Misschien kun je eens informeren bij collega-ondernemers in deze branche hoe zij daarmee omgaan? Ik kan me namelijk nauwelijks voorstellen dat daar nergens met contracten wordt gewerkt.

Link naar reactie
  • 0

Ik moet in dit kader wel lachen om het stempel 'freelancer' wat je je teamleden in dit kader geeft. Bij een willekeurig andere school staan deze personen (medewerkers) op een loonlijst.

 

Wat zouden jouw argumenten zijn richting de Belastingdienst dat dit geen dienstbetrekkingen zijn? Ik zie alleen maar eenzijdige bepalingen. En dat past bij een werkgever, niet bij een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie. Het is een kwestie van ondernemerschap daaraan te werken wat het meeste oplevert, zolang er geen contracten of bepalingen zijn die dat verhinderen. ;)

 

Een paar dagen van tevoren is toch tijdig genoeg voor het verrichten van een paar telefoontjes of jezelf inplannen voor vervanging van een uurtje les? Of betaal je je joya-docenten stuk voor stuk als specialisten inclusief reiskosten en toeslag voor onregelmatige uren? Vast niet! Zie in dit kader ook even je vorige topic terug. :P

 

Hoe gaan jullie met ziekte of overmacht om, onderling en richting cursisten? 'Grote' yogaschool versus 'cateringbedrijfje'?

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik zie alleen maar eenzijdige bepalingen.

Docenten mogen zelf vervanging regelen en van inhoudelijke bemoeienis is ook geen sprake. Dat is niet eenzijdig.

 

Wat in goed overleg informeel geregeld kan worden, verbetert niet met formalisering. Ook als is er sprake van een eigenaar en opdrachtgever kan het best als een gezamenlijke onderneming gezien worden die afhankelijk is van onderlinge afstemming. Dat geldt zelfs voor werknemers die onder contract staan. Je hebt er die om vijf uur naar huis gaan en anderen die doorgaan tot het werk af is.

 

Een raamwerk met afspraken (opdrachtbevestiging) lijkt me wel wenselijk. ;)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Dat brengt de continuïteit van MIJN lessen... in gevaar
Zaalverhuur en eigen klandizie? Lesprogramma? Wie betaalt wie bij vervanging? Groet, Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp niet zo goed wat er te lachen valt. Maar goed, ik kan je bericht niet serieus nemen, je slaat de plank volledig maar dan ook helemaal mis in je antwoord. Het lijkt wel of je mijn bericht helemaal niet goed gelezen hebt en de daadwerkelijke probleemstelling niet begrijpt. Ik kan er niets mee.

O ja: en Yoga schrijf je dus zo.

Link naar reactie
  • 0

De vraag / issue is, kort samengevat: Mag een opdrachtnemer een opdracht elk moment laten vallen bij een opdrachtgever?

Een opdrachtnemer is beperkt in het opzeggen van zijn opdracht. Maar als de opdracht voor onbeperkte tijd is dan kan hij deze wel opzeggen. Een wettelijke opzegtermijn is er niet.

 

Dus als die opdrachtnemer niet meer terugkomt en van de opdracht af wil dan kan dat dus. Hij kan natuurlijk niet per geval zeggen of hij wel of niet komt in geval van een doorlopende opdracht.

 

En als er per "les" een opdracht is dan kan deze ook niet zomaar opgezegd worden.

 

De vraag is alleen... wat doe jij met deze informatie. Je geeft al aan dat het een "leuk team" te hebben maar je hebt geen afspraken hierover gemaakt. Dan kun je dus wel gewoon zeggen dat ze moeten komen (want ze zijn opdrachtnemer) of ze zijn geen onderdeel meer van je team.

 

https://verenigingsrecht.wordpress.com/2015/07/08/mag-mijn-opdrachtgever-opdrachtnemer-de-opdracht-zomaar-opzeggen/

 

Link naar reactie
  • 0

De vraag / issue is, kort samengevat: Mag een opdrachtnemer een opdracht elk moment laten vallen bij een opdrachtgever?

 

Daar ben je uiteindelijk toch zelf bij wat je in zo'n opdracht zet.

Als je die meer specifiek maakt, bijvoorbeeld een overeenkomst om een reeks lessen te verzorgen, heb je meer mogelijkheden, en is er ook iets minder vrijheid blijheid om af te zeggen voor de opdrachtnemer.

Link naar reactie
  • 0

Toen ik dat ter sprake bracht, zei een andere freelancer: "Tja, als ik een week van te voren een opdracht krijg voor mijn cateringbedrijf, en ik kan daar meer verdienen, dan kies ik voor mijn cateringopdracht". Tja, daar sta je dan met je leuke team.

Kijk, jullie praten er al over.

 

En daar leer je vervolgens van dat sommige freelancers een groter plichtsbesef hebben dan anderen. Kunnen ze jou moeilijk kwalijk nemen dat je opdrachten geeft aan trainers die geen cateringbedrijf hebben. Met een team van zeven zijn er vast wel mensen toe te voegen die graag inspringen.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik huur regelmatig freelance djs in voor mijn bedrijf maar daar sluit ik gewoon er contract mee af met de daarbij behorende voorwaarden.

 

Zou wat zijn als ik een dj inhuur voor een populaire datum en hij belt 2 dagen van tevoren af omdat hij een beter betaalde opdracht kan krijgen... Zou allemaal wel heel vrijblijvend zijn zo.

 

Dus wat mij betreft gewoon vastleggen, is gewoon een zakelijke afspraak tussen 2 bedrijven toch?

Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link naar reactie
  • 0

Misschien gebeurd het omgekeerde ook wel eens? Dat TS op korte termijn een les moet annuleren wegens te weinig leerlingen of andere omstandigheid?

 

Het zal altijd wat geven en nemen zijn en mondelinge afspraken zijn ook afspraken. Als het evenwicht zoek is wegens partijen die denken dat ze zich veel kunnen permitteren dan moet je conclusies trekken.

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 1

Er is niks afgesproken wat betreft korte termijn.

(...)

Is het redelijk te eisen dat ze dat 2 weken minimaal van te voren aangeven?

Als je daarover niets hebt afgesproken, valt er ook niets in redelijkheid eisen. Wat redelijk is, is hier onbepaald. Als je wilt, kun je een rechter achteraf laten bepalen wat in een bepaald geval redelijk was geweest. In zijn algemeenheid is er niets over te zeggen.

 

Jij en je freelancers zijn vrij om alsnog afspraken te maken. Dan kun je samen bepalen wat redelijk is wat betreft termijnen en daar aan verbonden consequenties. Daarbij is het goed rekening te houden met de definities van freelancer en dienstbetrekking zoals de Belastingdienst die hanteert.

 

Nota bene: dit draadje hangt onder "Arbeidrechtelijke onderwerpen", terwijl je stelt dat het freelancers zijn.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.