Jump to content
BlueOcean2014
Verberg

Copyright klassieke symbolen

vraag

Beste HL leden,

 

Voor mijn product ben ik een verpakking aan het ontwerpen. Hiervoor wil een achtergrond gebruiken van een klassiek symbool (de Sri Yantra, zie: http://bit.ly/2usvTor) uit de Indiase cultuur. Ik vraag me af of ik dit symbool mag verwerken in mijn ontwerp zonder schending van een mogelijke copyright of iets dergelijks.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als ik op de bestandsnaam google, kom ik op deze pagina terecht, waar de auteur van deze versie van het symbool vermeld staat en de voorwaarden staan waaronder je deze afbeelding mag gebruiken.

 

Er zijn zo te zien nogal wat varianten van dit symbool, wellicht bestaan er andere uitvoeringen die wel rechtenvrij zijn.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als ik op de bestandsnaam google, kom ik op deze pagina terecht, waar de auteur van deze versie van het symbool vermeld staat en de voorwaarden staan waaronder je deze afbeelding mag gebruiken.

Ik betwijfel of de maker hier enig recht op kan doen laten rusten. Ongetwijfeld een creatieve prestatie, maar niet origineel en/of onderscheidend.

 

Op oude klassieke, al dan niet religieuze symbolen rust geen auteursrecht omdat niemand weet of kan achterhalen wie in een ver verleden de maker is geweest en in het heden de rechthebbende is die het copyright kan claimen.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Copyright lijkt me niet het issue hier, tenzij je iemands foto/tekening gebruikt.

 

Bij oude symbolen moet je alleen altijd wel even opletten hoe het gebruikt wordt en werd* en of er geen (religieuze) massa tegen de borst wordt gestuit. En dan hangt het ook nog af van waar je het symbool gebruikt.**

 

*) Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de swastika: door de Nazi's gekaapt en negatief opgeladen.

Iets minder bekend: het Keltische Kruis dat buiten Ierland/UK vaak door witte suprematisten wordt gebruikt.

**) Het teken van de hoorn heeft op een metal concert een andere betekenis dan in Turkije.

 

De Sri Yantra lijkt me trouwens redelijk veilig. Sowieso in het Westen: misschien dat er mensen in India vinden dat het een vorm van 'appropriation' is?

Ik het het vaak genoeg als muurschildering in yoga scholen gezien, maar dat is logisch, gezien de betekenis.


BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er bestaan ontzettend veel varianten in de uitwerking en op elke specifieke versie kan best auteursrecht van toepassing zijn. Wat let je om je eigen variant te laten maken?

 

In dit geval niets, als het een oud symbool is kun je het zelf natekenen en als logo oid gebruiken.

 

Dat ligt natuurlijk wel anders bij logo's waar wel duidelijk is van wie ze zijn en hoe ze gebruikt worden. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar de Nike-swash of het windows logo natekenen en dat dan als logo voeren.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je kunt het waarschijnlijk wel gebruiken. Yin en Yang tekens en christelijke kruizen worden ook overal gebruikt, maar wat wellicht belangrijker is. Je kunt het waarschijnlijk niet beschermen als logo. Dus jouw verpakking bevat dit beeld aan de hand waarvan je wilt dat jouw merk herkend wordt, maar je kunt het niet als zodanig beschermen zodat je kunt voorkomen dat anderen het ook maken.

 

Dit betekent dat andere partijen jouw verpakking kunnen namaken en daarmee voor verwarring kunnen zorgen zonder dat je daar tegen kunt optreden. Het is daarom te overwegen om een merk met onderscheidend vermogen te creeeren: […]

 

[Link naar eigen website verwijderd.]

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je hebt minder mogelijkheden het te beschermen, maar een ander mag niet zomaar jouw versie van het symbool 1 op 1 overnemen, mits je het dusdanig hebt bewerkt dat het onderscheidend is. Bovendien is er meestal sprake van een combinatie van grafisch element en een naam, en die naam (mits onderscheidend etc) is gewoon beschermbaar.

 

Neem bijvoorbeeld iets geometrisch als een ster, kleur hem rood. Voila, je hebt de graphic van zowel macy's als heineken deels te pakken. Betekent dit dat je geen logo met een rode ster erin mag maken? Uiteraard niet, maar het is niet handig om dat te doen op een bierfles met een merknaam in groene letters erbij.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

En Heineken heeft naast die rode ster ook het 'lachebekje', de letter 'e' die iets naar links gekanteld is.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 55 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept