Jump to content
GjBrouwer
Verberg

Startup rechtsvorm

vraag

Goedendag,

 

Samen met mijn werkgever van mijn huidige bijbaan wil ik een startup oprichten, ik zal de werkzaamheden uitvoeren en hij investeert voor gemaakte kosten en uren.

 

We willen graag starten zonder een BV. , dit door de DGA regeling, boekhouding en notariële kosten. Daarom heeft hij nu als idee opgegeven om mij bij een ander BV. van hem in dienst te nemen om zo de uren te verekenen, wel wil hij vooraf via de mail(of ander kanaal) afspreken wat de verdeling is van het BV. wat wij zullen oprichten als de startup een success is; dit om het soort van vast te leggen als er later problemen ontstaan.

 

Ik heb hier persoonlijk niks op tegen maar vraag mij wel af hoe het zit met intelectueel eigendomsrecht van software die gemaakt zal worden door mij. Daarnaast lijkt het mij misschien ook beter om een eenmanszaak op te richten en een converteerbare geldlening aan te gaan met hem, ik weet niet of ik dan ook persoonlijk aansprakelijk ben voor het geldbedrag als ik het niet kan terugbetalen door het falen van de startup. Daarnaast geeft hij aan dat het veel werk is om als eenmanszaak te starten vanwege boekhouding en dergelijke, tevens is er ook een wet DBA waar in staat dat je minimaal 70% bij een werkgever moet werken of geld dit niet voor een eenmanszaak?

 

Het doel is om rond mei 2018 een product te hebben wat geld oplevert.

 

EDIT:

 

In de reacties werdt een VOF gemeld als een mogelijke oplossing, mijn werkgever en toekomstig partner zegt dat hij niet persoonlijk aansprakelijk wil zijn dus dat hij niet een VOF start.

 

Met vriendelijke groet,

 

GJ

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik zou denken dat een VOF (vennootschap onder firma) tussen jou (als ondernemer) en de BV de meest aangewezen constructie is.

Wel met een dichtgetimmerde VOF overeenkomst natuurlijk. Vergeet dan vooral niet te omschrijven hoe het zit met de rechten van het ontwikkelde product!


"What, me worry?"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

EDIT:

 

In de reacties werdt een VOF gemeld als een mogelijke oplossing, mijn werkgever en toekomstig partner zegt dat hij niet persoonlijk aansprakelijk wil zijn dus dat hij niet een VOF start.

 

Met vriendelijke groet,

 

GJ

 

Ik had geschreven: Een VOF tussen jou en de BV...

 


"What, me worry?"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

ah mijn excuus, dit had ik niet goed gelezen. Dit betekent dus dat hij geen onnodig risico loopt omdat hij als rechtspersoon de BV. heeft? Wat betekent dit voor mij als ik een lening niet kan terug betalen? dan ben ik denk ik persoonlijk aansprakelijk?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Auteursrechten op software die voor een BV door een van zijn werknemers wordt geschreven, komen toe aan de BV, niet aan de werknemer. Dit geldt voor alle software die voor de BV wordt geschreven, ook voor software die hoegenaamd thuis of in de eigen tijd wordt ontwikkeld.

 

Ook bij een VOF tussen de EMZ en de BV kunnen schuldeisers nog steeds bij de BV terecht. Dat lijkt me een risico, want die BV kan zelf een vermogen hebben waar de DGA ooit aanspraak op had willen maken of dividend op had willen ontvangen. Het privévermogen van de DGA is echter afgeschermd.

 

Volgens mij kun je in een VOF trouwens ook een bestedingsplafond afspreken. Ik weet alleen niet wat er gebeurt als iemand namens de VOF die limiet overschrijdt.

 

Een methode die ik me nog kan voorstellen, is waarbij jij als EMZ de software in eigen beheer schrijft en een licentie voor het gebruik aan de BV verkoopt. Ook daar zitten trouwens haken en ogen aan.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 32 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept