Ga naar inhoud
 • 0

vernieuwing ez-instrumenten: verbetering?

Brinkhorst en Van Gennip vernieuwen EZ-instrumenten

Om welvaart en welzijn in Nederland nu en in de toekomst veilig te stellen is economische groei nodig. Voor economische groei vormen ondernemers de motor. Maar die motor moet wel aangezwengeld worden. Ondernemers moeten sneller en eenvoudiger dan nu het geval is met informatie en financiële steun van de overheid aan de slag kunnen. Daarom wordt het EZ-subsidiebeleid gemoderniseerd. Dat zeiden minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip in hun notitie ‘Sterke basis voor topprestaties, vernieuwde EZ-instrumenten voor ondernemers’, die zij op 30 mei 2005 naar de Tweede Kamer stuurden.

 

De nieuwe aanpak is een concrete stap naar een Andere Overheid. Kiezen, maatwerk, vraagsturing en flexibiliteit zijn leidend in het nieuwe instrumentarium. EZ wil zo het Nederlandse bedrijfsleven op weg helpen naar de innovatieve voorhoede van de Europese Unie.

 

Herijking

Het aantal regelingen wordt fors verminderd. 26 Uiteenlopende instrumenten worden teruggebracht tot zeven overzichtelijke regelingen. Geld wordt gerichter ingezet, er komt meer maatwerk in overleg met het bedrijfsleven. Tevens komen er minder loketten die beter doorverwijzen zodat ondernemers eenvoudiger de weg naar kennis en kapitaal kunnen vinden. Ook worden de administratieve lasten voor ondernemers verder aangepakt. Er worden twee pakketten geïntroduceerd die de toegankelijkheid van de EZ-regelingen verbeteren. Zo is er het basispakket voor alle ondernemers en het programmatisch pakket voor excellentie.

 

Basispakket voor alle ondernemers

 

Iedere ondernemer kan een beroep doen op een basispakket, bestaande uit een onderdeel voorlichting en advies en een onderdeel kapitaalmarkt.

 

Voorlichting en advies

 

De bestaande regelingen om kennis in te kopen rond ondernemingen en innovatie (de regelingen SKO/SKB, innovatievouchers, PSB en PESP) worden gestroomlijnd. Vraaggericht en eenvoudig is het doel.

Nationaal komt er een loket waar de voorlichting door SenterNovem, EVD, Octrooicentrum Nederland en Syntens wordt gebundeld. Voor de eerste drie organisaties is dat loket vanaf 30 mei 2005 beschikbaar op telefoonnummer 0900-6080600.

Alle agentschappen van EZ worden in de toekomst via http://www.bedrijvenloket.nlbereikbaar.

Regionaal stimuleert EZ het succesvolle ‘ondernemershuis’, waar ondernemers via een regionaal loket een beroep kunnen doen op de gecombineerde kennis van Kamer van Koophandel en Syntens. Dit jaar start de invoering in alle regio’s.

Kapitaal

 

De huidige garantieregelingen voor kapitaal (BBMKB, IFOM en de Garantieregeling Scheepsbouw) worden sterk vereenvoudigd en in een samenhangend pakket ondergebracht.

Dat pakket wordt uitgebreid met een nieuwe groeifaciliteit die garanties biedt voor risicodragend kapitaal, met de borgstellingsregeling voor de scheepsbouw en een herziene regeling voor kleine kredieten tot 0,5 miljoen euro.

Kortom: De toegankelijkheid voor het MKB wordt beter, de verkrijgingskosten worden lager, er komen minder en onderling beter samenhangende regelingen en een beter uitvoering op basis van de een loket-gedachte.

 

Programmatisch pakket voor excellentie

EZ gaat beschikbare middelen bundelen en via programma’s gericht inzetten op gebieden waar Nederland kansen heeft om tot de top te (gaan) behoren. Een aanpak die bij ICT en energie reeds wordt gebruikt. Brinkhorst en Van Gennip kiezen voor technologieën, gebieden en markten die in de toekomst een brede uitstraling hebben op een duurzame Nederlandse economie.

 

Innovatie

Het merendeel van bestaande subsidieregelingen voor innovatie wordt vervangen door een regeling omdat het huidige beleid niet genoeg aan de behoeften van de doelgroep voldoet. Deze nieuw regeling heet de Innovatie-omnibus. Met de omnibus wordt maatwerk geleverd in de financiering van programma’s en projecten.

 

Internationaal ondernemen

Voor internationaal ondernemen gaat EZ in overleg met het Dutch Trade Board voor kansrijke nieuwe markten publiek-private actieplannen opstellen. Voor India, Rusland en Turkije wordt daar nu de eerste ervaring mee opgedaan. Om de nieuwe aanpak beter te ondersteunen wordt de PSO-regeling omgezet in een Programma Opkomende Markten.

 

Meer informatie over de herijking van het EZ-instrumentarium leest u in het persbericht , de notitie ‘Sterke basis voor topprestaties, vernieuwde EZ-instrumenten voor ondernemers’ en op www.herijking.ez.nl.

 

Er komt een basispakket waarbij voor iedere ondernemer advies en ondersteuning toegankelijk is, en toegankelijker wordt gemaakt door invoering van de één loket gedachte, maar om subsidies binnen te halen moet je wel in een werkveld werken met kans op succes (exellentiemodel).

 

Is dit een verbetering, of wordt hiermee een experimenteerklimaat die ook tot succes kan leiden de kop ingedrukt?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

2 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ik vind het HELEMAAL NIKS!

 

Wat is het probleem? Is dat wel het probleem? Wat is de oplossing? en wat is dan het volgende probleem? Essentiele vragen die niet gesteld zijn of aan de verkeerde mensen gesteld zijn.

 

Ze doen maar wat daar in dat Innovatieplatform.

 

Wat mij betreft moet dat platform HELEMAAL WEG! Het staat de economische ontwikkeling van dit land ernstig in de weg.

 

Zie ook:

Kabinet knijpt economie af

AMSTERDAM - Een verkeerd getimede bezuinigingsdrift, geen concreet innovatiebeleid, stelselwijzigingen die burger onzeker maken en pensioenfondsen die te snel hun tekorten weg moeten werken. In een gisteren verschenen, tweede advies veegt de onlangs opgerichte Raad van Economisch Adviseurs (REA) de vloer aan met de wijze waarop het huidige kabinet Nederland uit het economische dal probeert te trekken. De vijf topeconomen delen het optimisme van de regering dan ook niet.

 

"Het herstel is de afgelopen jaren al eerder aangekondigd, maar steeds uitgebleven."

 

lees verder ...

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

er komt een basispakket waar voorlichting en advies inzitten voor elke ondernemer en toegang tot de kapitaalmarkt.

De eerste twee kan ik mij voorstellen met adviseurs van KvK, Syntens en Senter in een voorlichtingsbalie van het ondernemingshuis maar wie vult de toegang tot de kapitaalmarkt in?

 

drs. Bernd W. Mintjes

Maxwell Group (van idee naar onderneming)

 

Kapitaaltrein bijeenkomsten over risicokapitaal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  8 leden, 103 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...