[Artikel] Bankroet aan vervolgschade (de eier-terugroepgevolgen)

Aanbevolen berichten

De Rabobank heeft een schatting gemaakt hoeveel vet de kippenboeren hebben en dat is blijkbaar ook genoeg om met wat extra overbruggingskrediet bedrijven overeind te houden. Hangt trouwens wel af van de vraag wie voor de vervolgschade opdraait.
Waarschijnlijk weer eens alle overige rekeninghouders van de RABO-Bank. Voorlopig maar even geen hypotheek bij deze bank afsluiten.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Tja, mayonaisemakers...

 

Het aparte is dat er wel een recall gedaan is van de losse eieren, maar niet van de producten waarin ze mogelijk maandenlang zijn verwerkt. Nu wil het dat er in enorm veel, soms ook lang houdbare, producten eieren worden verwerkt. In feite zou die hele lading voedsel dus 'besmet' moeten zijn, al is de vraag in welke mate (als ergens 1% ei in zit verdunt dat natuurlijk prima).

 

Gezien het minimale gezondheidsrisico is het logisch dat men hier geen recall gaat doen, voor zover het praktisch uberhaupt mogelijk zou zijn te bepalen welke batches van welke producten mogelijk besmet zijn. Anderzijds geeft dat wel aan dat het gevaar blijkbaar niet zo groot is dat dit nodig zou zijn.

 

Anderzijds betekent het dat we er in nog geen jaren vanaf zijn. Eireren gaan bijvoorbeeld ook in pasta die droog jaren goed blijft. Feitelijk zou iemand dus nog in 2020 oid fibronil kunnen binnenkrijgen uit een pak pasta dat vorige maand gekocht is.

Link naar reactie

NVWA bevestigt: Ook fipronil in geïmporteerde eieren uit Polen

 

Hubers vermoedt dat er een Europees netwerk is dat het grof geld verdient met het insecticide. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de Chickfriend naar Polen is gereden om daar te spuiten. Misschien dat er vanuit Roemenië in ieder land met veel kippen maffia-achtige netwerken zijn opgezet om fipronil toe te passen.’’ Spuiten met fipronil is gouden handel.

 

Deze hele zaak is dus niet bepaald een eitje.

Link naar reactie

Als dat daadwerkelijk het geval is is dat mogelijk wel weer gunstige voor de nederlandse producenten gezien het sigma op -nederlandse- eieren dan verdwijnt. Het zou natuurlijk maar zo kunnen dat het in meerdere landen gebeurt, het heeft hier ook nogal lang geduurt voor het aan het licht kwam.

 

Tja en polen... misschien hebben ze een bestrijder uit oekraine ingezet? Ik heb geen idee of het daar uberhaupt verboden is en of er toezicht op is (weinig vertrouwen in landen die niet eens toezicht weten te houden op rebellen met luchtafweergeschut). Van oekraine naar de producent die mogelijk in roemenie zit is het ook niet zo gek ver.

Link naar reactie

Volgend hoofdstuk: de zogenaamde stille recalls. Fabrikanten die producten maken met veel ei laten onderzoek doen naar het gehalte fipronil en vragen vervolgens aan supermarkten om het product te verwijderen uit de schappen. Verklaring is dat de gehaltes geen gevaar voor de volksgezondheid vormen, maar als je eenmaal stille recalls toestaat wordt het extra verleidelijk om dat zeker ook toe te passen als er wel gevaar bestaat.

 

Moeten deze stille recalls ergens gemeld worden?

 

Albert Heijn haalt koek van Lotus terug (bekend van Speculoos, naar de Vlaamse Sinterkloos) en bij Superunie zijn het huismerkwafels. Ook Delhaize, Colruyt en Lidl halen in België huismerkwafels weg. Het CBL beweert dat dit op initiatief van de fabrikant gebeurt, maar in Frankrijk werden Nederlands-Belgische wafels (17 huismerken) vermeld op een lijst van de lokale voedings-autoriteit NDLR die fipronil-besmetting bij producten heeft laten testen.

 

Les produits listés par le ministère sont retirés du marché car ils contiennent du fipronil à une concentration supérieure à la limite réglementaire, indique le ministère de l’Agriculture.

 

Geen gevaar voor de volksgezondheid, maar wel een gifgehalte boven de norm die toegestaan is.

 

Let op, want het zijn professionele jokkebrokken bij het CBL en de FNLI. ::)

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Let op, want het zijn professionele jokkebrokken bij het CBL en de FNLI. ::)

Even onderbouwen.

 

In een brief aan de Tweede Kamer van Dijksma en Schippers uit 2012 wordt het begrip stille recalls gebruikt voor terughaalacties van producten die nog niet in de verkoop beland zijn, oftewel 'het schap niet gehaald hebben'.

 

Het CBL hanteert dat begrip nu ineens voor producten die al bij de consument in de kast staan, maar waar het risico voor de gezondheid te gering geacht wordt voor een publieke recall. Dus alleen de voorraad uit de winkels wordt terug gehaald. Shht: niemand vertellen. Er is ineens een hele sektie stiekem aan het supermarktassortiment toegevoegd: producten met een ongeoorloofd bestanddeel waar je niet dood aan gaat.

 

Dat zijn van die lobbyclubs die in Den Haag en Brussel voortdurend voor zelfregulering pleiten. :P

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Het is wel een soort halve maatregel: Als een product het schap wel gehaald heeft en wellicht ook verkocht is lijkt het wat 'oneerlijk' om de rest van de schapvoorraad alsnog uit de handel te halen.

 

Anderzijds is het risico dat de klant er ziek van wodt nihil dus ook wel weer begrijpelijk.

 

Een stille recall waarbij iets wordt teruggehaald uit de distributieketen voor een klant het kan kopen lijkt me geen probleem, maar als er reeds klanten zijn die het gekocht hebben lijkt me dat ze op zijn minst mogen weten wat ze in huis hebben gehaald, en dan zelf kunnen kiezen om het terug te brengen of gewoon het risico voor lief te nemen.

 

Maar wat mogelijk problematischer is: Dit is geen infectie van 1 dag, die speelt al maanden. Die eieren zijn in de hele voedselketen verwerkt, en alles terughalen waar ze in zitten is ondoenlijk, en goeddeels onmogelijk gezien het al geconsumeerd is.

Link naar reactie

Vind ook dat de supermarkten wel een wat actievere rol mogen spelen bij het inlichten van klanten.

 

Die verschuilen zich af en toe iets te makkelijk achter dat ze niet weten aan wie ze de producten hebben verkocht.

Maar op het moment dat je je klanten persoonlijke bonus aanbiedingen kan doen, weet je heel goed wat deze klanten in het verleden gekocht hebben, en zou je ook een persoonlijke waarschuwing kunnen sturen als dat een product was waar iets mee is...

 

Link naar reactie
Maar wat mogelijk problematischer is: Dit is geen infectie van 1 dag, die speelt al maanden. Die eieren zijn in de hele voedselketen verwerkt, en alles terughalen waar ze in zitten is ondoenlijk, en goeddeels onmogelijk gezien het al geconsumeerd is.
Ik eet er geen ei minder om, en wafels of mayo schrik ik ook niet van terug. Waar ik me wel over verbaas is de neiging om de consument maar niks te vertellen.

 

1. Er zijn al zo'n anderhalf jaar besmette eieren in omloop.

2. Het gehalte is verwaarloosbaar laag.

3. Het gehalte is echter hoog genoeg om wat onderweg is te vernietigen.

4. Dat geldt ook voor producten waar ei in zit - in Frankrijk althans.

5. Er komen meer lijsten met meer producten, en de vraag is of we dat te horen krijgen.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Mijn vriendin werkt in een bio-winkeltje. Hoeveelheden eieren dat er daar momenteel verkocht worden, niet te doen!

 

Trouwens ook wel bezoek gekregen van het voedselagentschap om controles uit te voeren op eieren. Alles in orde. De kippen zitten gewoon buiten in een wei op 100m van de winkel.

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie

Tja, ik eet er ook geen ei minder om... niet dat ik zoveel eieren eet, maar genoeg producten waarin ze verwerkt zijn.

 

Het enige dat ik er van kan denken is dat de reacties overdreven en onhandig waren. Uiteraard is het wel een probleem dat opgelost moet worden, maar een recall was hier waarschijnlijk compleet onzinnig: ik vermoed dat het 0 doden heeft gescheeld, en zelfs 0 gevallen van vergiftiging waarbij medische zorg nodig was.

 

Probleem is dat mensen nogal gemakkelijk paniekeren over een voedselprobleem, en acuut dozen eieren weg gaan gooien die ze gewoon hadden kunnen eten zonder er ooit iets van te merken.

 

Wat dat betreft blijf ik bij het idee van code-kleuren: geel voor een ongevaarlijke normoverschreiding, maar ook rood (of zelfs zwart) voor iets waarvan je echt ziek gaat worden als je het consumeert, zelfs als je verder in goede gezondheid bent etc.

Link naar reactie

Om maar weer eens een tegengeluid te bieden aan de goeroes die de aanwezigheid van fipronil in voeding bagatelliseren ...

 

Insecticiden als fipronil kunnen op langere termijn wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwen toxicoloog Henk Tennekes en landbouwkundig consultant Jelmer Buijs.

 

Jammer is het wel dat de tabak-lobby (nog) zoveel sterker is dan de ei-lobby ... om maar even een zijweg in te slaan.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Om maar weer eens een tegengeluid te bieden aan de goeroes die de aanwezigheid van fipronil in voeding bagatelliseren ...

 

Insecticiden als fipronil kunnen op langere termijn wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwen toxicoloog Henk Tennekes en landbouwkundig consultant Jelmer Buijs.

 

Jammer is het wel dat de tabak-lobby (nog) zoveel sterker is dan de ei-lobby ... om maar even een zijweg in te slaan.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Toxicologisch onderzoek op proefdieren heeft soms een voorspellende waarde voor mensen maar soms ook niet of zelfs in het geheel niet.

 

It is known from animal studies that long-term exposure to fipronil can cause damage to kidneys, liver and thyroid gland. Is there any information about this kind of damage in people and about the seriousness of this damage?

Studies among employees in a fipronil manufacturing company who come into chronic contact with fipronil showed no increase in abnormalities in thyroid gland function tests

bron RIVM

 

Zo weet ik uit ervaring dat formaldehyde bij proefdieren kankerverwekkend kon zijn maar uit epidemiologisch onderzoek onder beroepsgroepen (mensen) die veel met formaldehyde werken ( zoals patholoog anatomen) geen verhoogd risico op kanker laten zien maar eerder het tegenovergestelde.

 

Je moet dus heel voorzichtig zijn bij het volgen van meningen, ook als die heel deskundig lijken te zijn. Zelfde gaat op voor zaken rond voedingsmiddelen. Heel veel onderzoek is wel interessant maar niet relevant.

 

Neemt niet weg dat ook ik geen eieren met fipronil wens te consumeren. Want ook al is ergens aangetoond dat het onschadelijk is dan nog hoort het gewoon niet in je eten en ook bij de groep die beroepsmatig met fipronil in aanraking komt spelen mogelijk andere zaken ook een rol, zoals bijvoorbeeld "gewichtscontrole" waarbij mensen aankomen en weer afvallen waardoor pieken in de bloedbaan ontstaan. Alle onderzoek heeft zijn beperkingen.

 

Link naar reactie
Een klein nuanceverschil wellicht, maar moet het niet zo zijn dat het vooral de schuld van de boeren is ... en ook een beetje van de NVWA aangezien die laatste heeft zitten slapen?

 

Het woordgebruik van "boerenverstand" maakt zijn dubbele betekenis meer dan waar.

 

Met de vroendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Het woordgebruik van "boerenverstand" maakt zijn dubbele betekenis meer dan waar.

En boerenslimheid.

 

Reken maar dat het wemelt van de lobbygroepen die steeds weer pleiten voor zelfregulering en een terugtredende overheid, met een gewillig oor bij CDA en VVD. Dan zetten ze dus zelf integraal ketenbeheer op en stelt bijna niemand meer vragen.

 

De oude Keuringsdienst van Waren is al sinds 2007 continue doelwit van reorganisaties, waarschijnlijk nog langer. Begonnen als terugtrekkende overheid die verantwoordelijkheid deelt met de sector die aan zelfregulering doet. Dat is dus bezuinigend! Labs gesloten, ervaren medewerkers gestimuleerd om met de VUT te gaan. Sinds 2016 is de nVWA aan het kantelen, met als voorspelling dat er driehonderd medewerkers verdwijnen en het aantal topposities verdubbelt van zeven naar veertien.

 

Iemand zou eens een tijdslijn moeten maken. ::)

 

En boeren moeten eens bij zichzelf te raden gaan: zelfreguleren of toch maar strenge keurmeesters?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Iemand zou eens een tijdslijn moeten maken.
Zoiets als de nabeschouwing bij een voetbalwedstrijd ... Wat ging er allemaal fout en vooral wie heeft het bovenal verpest voor de rest?

 

Om Jos Vrolijk te plezieren ... Tijdslijn moet zijn tijdlijn ...

 

En boeren moeten eens bij zichzelf te raden gaan: zelfreguleren of toch maar strenge keurmeesters?
Hmm ... Hollandse boeren en zelfregulatie ... Zeker weer met een nieuw verzonnen en waardeloos keurmerk ... Is dat geen anomalie?

 

Een terugtredende Overheid is niet op alle fronten een goede (goedkope) oplossing.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie

Om Jos Vrolijk te plezieren ... Tijdslijn moet zijn tijdlijn ...

Mijn advies aan schrijvers is: bij twijfel altijd controleren. Maar net als bij mensen die al dertig jaar autorijden, sluipt er gemakzucht in. Dus bedankt voor de correctie Cosa! En bedankt voor het controleren Ward. ;D

 

pyama of pyjama?

mayonaise of mayonnaise?

apartement of appartement?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Insecticiden als fipronil kunnen op langere termijn wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwen toxicoloog Henk Tennekes en landbouwkundig consultant Jelmer Buijs.

 

Tja, weten we nog wat Strontium 90 is? Misschien dat er over 50 jaar over lezen als "the biggest coverup in human history"

 

Wel verrassende parallellen overigens: ook toen werden de zogenaamd "veilige" normeringen opeens met een veelvoud (factor 60!) verhoogd, om 10 jaar later overigens nogmaals met factor anderhalf verhoogd te worden. Kennelijk moesten we ons na 1986 niet al te druk maken om wat Strontium 90, en was het veilig genoeg om de norm met in totaal 9000% te verhogen ::) :P

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie

Toch interessant. De Nederlandse eiersector krabbelt overeind. Binnenlandse consumptie is weer op peil, maar de eixport naar Duitsland heeft extra tijd nodig. Meer transparantie en betere promotie moeten daarbij helpen, meent pluimvee-econoom Peter van Horne volgens Nu.nl.

 

Promotie is hard nodig om het vertrouwen terug te winnen, en het geld is juist nu in de sector te vinden, zegt Van Horne. "20 procent van de bedrijven zit aan de grond door de fipronilcrisis, maar de andere 80 procent heeft gigantische extra inkomsten. De prijs van eieren is door de schaarste met 40 procent gestegen."

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 249 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.