• 0

v.o.f.

Ik heb op het moment een eenmanszaak maar nu is er op mijn weg iemand gekomen die graag met mij wil samen werken dat lijkt mee zeer zeker geen slecht idee.

Maar hij heeft zelf een v.o.f. en nu had hij er al over om daar een dus mee in te stappen maar is dit wel verstandig.

Ik heb met mijn boekhouder het er ook al over gehad en die zij dat als je alles goed op papier zet er weinig aan de hand is.

Maar dat er ook een mogelijkheid is om een nieuwe v.o.f. op te starten en daar dan de v.o.f. en mijn eemanszaak onder tebrengen dus mocht er onverhoopt iets mis gaan dat we dan gewoon op de oude voet verder konden gaan.En dus de nieuwe opgestarte v.o.f konden ontbinden.

Heeft hier iemand ervaring mee.

www.erotiekspecialisten.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het voorstel van jouw boekhouder is inderdaad een goede overweging, met die aantekening dat het geen kwestie is van onderbrengen maar van deelnemen is de vof. Jouw partner neemt deel middels de vof in de gezamelijk op te richten vof en jij neemt deel middels jouw eenmanszaak. Gezamelijk wordt dat een vof. In de vennootschapsovereenkomst leg je vervolgens de onderlinge verhouding vast.

 

Ter zijde maar ik vind het wat merkwaardig dat jouw beoogde partner zegt een vof te hebben? een vennootschap onder firma is niets anders dan een verzameling van twee of meer natuurlijke dan wel rechtspersonen. De beoogde partner kan formeel nooit alleen deelnemen in zijn huidige vof. Er moet een derde zijn.

 

Let wel op dat indien de beoogde partner middels "zijn" vof deelneemt je om de reden voornoemd ook wordt opgescheept met de onbekende derde(n).

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Let wel dat je met/bij een VOF HOOFDELIJK aansprakelijk bent voor alle problemen, schulden etc. van je zakenpartner(s) en jezelf!

Een goede overeenkomst zoals je boekhouder zegt beschermt je hier niet tegen.

 

Kun je niet beter een BV oprichten? Hierin kun je in de aandelen verdeling rekening houden met jouw inbreng op dit moment, en zo elk jaar weer een beetje "bijverdienen" in de BV.

 

 

Rick

Link naar reactie
  • 0

qommuniqa, ik zie in je profiel dat je adviseert inzake rechtsvormen. :-X

Een vof is een prima manier om met meerdere mensen te ondernemen. In een vennootschapscontract kan je prima alle bevoegdheden omschrijven en zal je het risico van vreemd handelen van een vennoot nagenoeg uit kunnen sluiten.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Helemaal mee eens!

Alleen als het fout gaat zal het probleem bij alle vennoten (individueel) neergelegd worden. In eerste instantie wordt niet gekeken hoe e.e.a. onderling geregeld is. Waar geld is zal het door de schuldeisers gehaald worden. Onderlinge zaken zullen daarna in prive geregeld moeten worden.

 

Rick

Link naar reactie
  • 0

Glassie en rvp,

 

Ik ben het in dit geval eens met qommuniqa (welkom overigens, maar kan je niet een makkelijkere naam regelen).

 

De afgelopen dagen heb ik me weer eens moeten verdiepen in de verschillende rechtsvormen en ik snap de populariteit van de VOF steeds minder.

In de loop der jaren heb ik veel ondernemers meegemaakt die spijt hebben gekregen de keuze voor een VOF. Naar derden toe 100% (prive) aansprakelijk zijn voor de verplichtingen die zijn aangegaan door je zakenpartners, pakt regelmatig verkeerd uit. Dat kun je niet uitsluiten met een contract. Dat kan alleen maar door te kiezen voor een andere rechtsvorm.

 

Rvp, als ik jou was zou ik me eens goed verdiepen in bijvoorbeeld de maatschap. Dan ben je als 1 van de drie aandeelhouders slechts aansprakelijk voor maximaal 33% van eventuele schulden en hoef je geen dure bv op te richten. Daarnaast is een maatschapscontract vast niet duurder of moeilijker dan een vof-contract.

 

Bedenk je overigens bij het inbrengen van geld in de gezamenlijke onderneming dat de uren die jij hebt geïnvesteerd in het opbouwen van deskundigheid, een naam of klantenkring, ook geld waard zijn.

Met een schuld in een bedrijf stappen met mensen die jou daarvoor hebben benaderd, klinkt mij niet logisch in de oren. Misschien dat een HL deskundige met meer verstand van de waarde van de inbreng even kan reageren over dit punt.

 

Ben in ieder geval voorzichtig, want samenwerken in 1 bedrijf met twee familieleden voor wie jij een buitenstaander bent, lijkt mij een situatie waarbij je jouw rechten en aansprakelijkheid vooraf goed moet regelen.

 

Succes ermee

 

Karen

 

 

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Hallo Karen,

 

Ja ik had gezocht naar een plek waar je je voor kunt stellen maar niet gevonden.

 

Maatschap zou inderdaad ook kunnen maar er zijn nog al wat veranderingen op komst in de VOF en maatschap ondernemersvormen. Zie bijvoorbeeld artikel: http://www.notarisweesp.nl/page.asp?id=93

 

En inderdaad zoals Karen opmerkt is het een risico om met twee familileden te gaan samenwerken.

 

Rick

Link naar reactie
  • 0

 

Ik raad je aan om voorzichtig te zijn! Zoals al eerder opgemerkt, je inbreng in financiële zin loopt al achter op je toekomstige medevennoten. Uit je post kan ik opmaken dat je kennis niet als daadwerkelijke inbreng wordt gezien. Wat is voor hen de reden om jouw te vragen vennoot te worden in hun vennootschap? Wanneer je dit traject doorzet, adviseer ik je om te zorgen dat je volledig inzicht krijgt in zowel de boekhouding alsook de contracten en dan met name die overeenkomsten waar direct de persoonlijke aansprakelijkheid uit voort kan vloeien. (lease, bankkredieten, leverancierskredieten, personeel e.d.) Laat vooral een deskundige over je schouder meekijken.

 

Wil je de prive aansprakelijkheid beperken dan zul je moeten gaan werken met een rechtspersoon. De aanpassing van de personenvennootschappen heeft immers geen positieve uitwerking op het gebied van de prive aansprakelijkheid. De vennootschap met rechtspersoonlijkheid wordt zefstandig drager van het vennootschapsvermogen. Hier zul je dus weinig aan hebben. Desnoods kun je eventueel met een eigen BV deelnemen in een nieuwe Vof. Let wel, je zult de keuze moeten maken tussen de aansprakelijkheid en fiscaliteit. Het lijkt me zinvol om een adviseur in de arm te nemen. Je boekhouder, fiscalist of notaris kunnen je goed vooruit helpen.

 

Ga je met een BV werken dan kun je ook op dit forum veel informatie vinden waardoor je meer inzicht krijgt in de materie. Heb je dan nog vragen, stel ze gerust.

 

Succes

 

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik heb al een kijkje in de boekhouding gehad maar er zijn geen schulden of kredieten en het geld wat ze hebben geleend hebben is van een van de mensen in de vof.

Maar de reden dat ze mijn bij de vof willenb hebben is dat ze zelf op een locatie zitten waar ze binnen 5 weken weg moeten en ik ze al in een vroeg stadium heb benaderd voor een samenwerkings verband.

 

www.erotiekspecialisten.nl

Link naar reactie
  • 0

Een VOF is een prima manier om een bedrijf op te zetten tot dat het fout gaat. Ik heb zelf drie jaar geprocedeerd tegen mijn ex zakenpartner. Wij hadden ook een VOF, hij zat hierin met een BV en ik prive. Wij hadden ook een goed contract, maar ja als iemand dit naast zich neerlegd dan moet je gaan procederen. Ik werd verstoten uit mijn eigen bedrijf wat op dat moment zeer succesvol was, en moest zonder inkomen en werk tegen mijn ex vennoot gaan procederen, klanten werd oa verteld dat ik overspannen was en ga er maar vanuit dat de loyaliteit van personeel is verdwenen op het moment dat iemand anders salarissen betaald. Ik kan je 1 ding vertellen voor mij nooit meer een VOF, want advocaten en procederen is heeeeel duur.

 

Een BV is ook niet goedkoop maar geeft ontzetten veel voordelen als er problemen ontstaan. Je kan eventueel ook een LTd opzetten.

 

Als ik jou bericht lees zou ik heel voorzichtig zijn met het opzetten van een samenwerking, zeker omdat er een tweede familielid inzit. Je zult dan altijd de minderheid hebben bij geschillen.

 

 

 

 

 

 

 

qommuniqa, ik zie in je profiel dat je adviseert inzake rechtsvormen. :-X

Een vof is een prima manier om met meerdere mensen te ondernemen. In een vennootschapscontract kan je prima alle bevoegdheden omschrijven en zal je het risico van vreemd handelen van een vennoot nagenoeg uit kunnen sluiten.

 

 

www.gnomic.nl

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt mij dat als je goede afspraken maakt en op papier zet dat dit geen probleem op moet leveren of heb ik het dan mis .

Als alles toch op papier goed is geregeld dan kan het toch niet mis gaan.

 

Problemen zoals door Wout beschreven kunnen ongeacht de rechtsvorm ontstaan. Uiteraard scheelt het wel of afspraken schriftelijk zijn vastgelegd of niet, maar ook een overeenkomst is niet zaligmakend. Een overeenkomst is doorgaans toch voor meerdere uitleg vatbaar of voorziet juist net niet in de situatie waarover een confiilct dreigt. Je kan de problemen wel minimaliseren door van een worst-case situatie uit te gaan en in de overwegingen goed de uitgangspunten te beschrijven.

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 203 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.