Jump to content
rene1
Verberg

Electriciteit verhandelen

vraag

Hallo,

 

waarschijnlijk is het antwoord: "dat kan niet", maar ik ga het toch eens proberen (met de vraag).

 

Waarom kan ik niet zelf kiezen voor hoeveel geld en aan wie ik mijn zelf opgewekte electriciteit middels zonnepanelen lever? Ik heb een contract met een electriciteitsleverancier (als Essent/Nuon) en ben daardoor gedwongen mijn electriciteit terug te leveren aan deze electriciteitsleverancier.

En die verkopen diezelfde electriciteit misschien wel weer met winst aan iemand anders?

 

Was er niet een partij als de netbeheerder? Daar betaal ik toch een soort van maandelijks abonnement voor? Waarom kan die netbeheerder dan niet zorgen dat mijn electriciteit getransporteerd wordt naar een afnemer die ik zelf gekozen heb? Bijvoorbeeld mijn opa 10km verder op ...

 

Gaat dit mogelijk worden? Is dat in sommige landen al mogelijk? En welke blokkades moeten hiervoor nog worden opgeruimd?

 

met vriendelijke groeten,

 

Rene

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ja. Deze website had ik ook gevonden, maar ook daar geld dat ik dan moet "overstappen" naar deze energieleverancier "Van de bron".

 

Er is geen sprake van vrij verhandelbare elektriciteit, d.w.z. ik heb nu 6000 kWh voor 10 cent per kWh.

 

Eigenlijk zie ik geen verschil tussen "Van de bron" en elke andere energieleverancier als Essent/Nuon, etc. Ze bieden gewoon een contract aan voor bepaalde duur waarbij je energie geleverd krijgt en de mogelijkheid hebt energie terug te leveren aan uitsluitend "van de bron".

 

Ik zou eigenlijk graag willen weten welke obstakels er nog zijn waardoor het niet mogelijk is energie vrij te verhandelen. Er is toch een netbeheerder? Waarom kunnen zij niet de energie transporteren naar de plek waar ik het wil verkopen (of gebruiken - heb je 2 adressen dan moet je op elke adres lokaal opwekken - je kunt niet van 1 lokatie naar een andere lokatie transporteren (volgens mij), maar je betaalt wel 2x voor netbeheer).

 

Groeten, Rene

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bij Powerpeers kunnen mensen jou als leverancier kiezen en dan krijg je een paar centen meer per kWh betaald dan de (overigens hoogste) terugleververgoeding.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Ik zou eigenlijk graag willen weten welke obstakels er nog zijn waardoor het niet mogelijk is energie vrij te verhandelen. Er is toch een netbeheerder? Waarom kunnen zij niet de energie transporteren naar de plek waar ik het wil verkopen (of gebruiken - heb je 2 adressen dan moet je op elke adres lokaal opwekken - je kunt niet van 1 lokatie naar een andere lokatie transporteren (volgens mij), maar je betaalt wel 2x voor netbeheer). Groeten, Rene
Even voor de duidelijkheid... electriciteit is electriciteit. Er is wel een netwerkbeheerder maar als jij eenmaal electriciteit geleverd hebt aan "het netwerk", dan is dat niet meer te onderscheiden van andere electriciteit. Het is dus niet zo dat een netwerkbeheerder "jouw" electriciteit kan transporteren naar een andere locatie.

 

Zo is het ook met groene stroom. Als jij kiest voor groene stroom dan is het niet zo dat jij ook echt groene stroom binnen krijgt. Je krijgt gewoon stroom. Exact dezelfde stroom als je buurman die niet voor groene stroom gekozen heeft. Wel is het zo dat elke kwh op het net verantwoord wordt. Op die manier kunnen leveranciers jou "groene stroom" leveren.

 

Nu dat duidelijk is... dan de gewenste levering van jouw kwh'tjes aan je opa (of bepaalde andere persoon)... Jij bent geen "leverancier" op het stroomnet. Jij levert toevallig wel stroom "aan het net" maar jij wordt door de beheerder niet gezien als energieleverancier (of verhandelaar). Vandaar dat jij altijd "levert" aan je eigen leverancier. Dus als jij echt "zelf" stroom wilt leveren aan je opa (of bepaalde andere), dan zul je energieleverancier moeten worden. Ik heb niet uitgezocht welke stappen je daarvoor moet ondernemen. Maar je levert ook dan dus niet echt "jouw" stroom aan je opa, je koopt virtueel stroom in een verkoopt die weer. Tevens wek je zelf wat stroom op die je dan ook weer aan het netwerk verkoopt. Je kunt dan echter wel zelf je prijs bepalen.

 

Kijk eens op http://www.mijneigenenergiebedrijf.nl

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Even voor de duidelijkheid... electriciteit is electriciteit. Er is wel een netwerkbeheerder maar als jij eenmaal electriciteit geleverd hebt aan "het netwerk", dan is dat niet meer te onderscheiden van andere electriciteit. Het is dus niet zo dat een netwerkbeheerder "jouw" electriciteit kan transporteren naar een andere locatie.

 

Mooi verwoord, een netbeheerder is verantwoordelijk voor de veilige levering van elektriciteit, ze leveren, bewaken, meten en doen het onderhoud aan het elektriciteitsnet tot en met de kWh meter in je woning. Vandaar ook dat je voor elk pand waar een kWh meter in geplaatst is, in opdracht van de netbeheerder je daar de kosten van het netbeheer voor betaalt.

 

Het voordeel van deze manier van energieoverdracht is dat je vrijwel altijd elektriciteit hebt, ook als het windstil is of de zon een aantal dagen niet schijnt, of je "papieren energieleverancier", want meer is het feitelijk niet, zou failliet gaan, ook dan behoud je je elektriciteit.

 

En kies je voor groene stroom, dan moet je "papieren energieleverancier" ook groene stroom inkopen, daar zal naar alle waarschijnlijkheid ook behoorlijk op gecontroleerd worden. :)

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 44 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept